Aarhus Universitets logo
English
Professor Stig Uggerhøj Andersen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet deltager i et europæisk konsortium ”Legume…
I årtier har vi troet, at den oprindelige natur i Danmark bestod af tæt skov fra kyst til kyst. Nu viser nyt studie, at der har været langt mere hel-…
To erfarne AU-profiler styrker Natural Sciences inden for karriere, forskning og samarbejde med erhvervslivet som nyudnævnte prodekaner.
I årevis har klumpdannelser af alfa-synuclein-proteinet (aSN) været kendt som en central spiller i sygdomme, der nedbryder hjernen og dens funktioner.…
Aarhus Universitet har sammen med Moesgaard Museum og engelske og tyske partnere netop landet en EU-bevilling på 97 millioner kroner, som skal bruges…
Nu er det endeligt bevist, at stof og antistof ikke frastøder hinanden. Forskere på CERN har med en videnskabelig og teknologisk kraftpræstation…
Med et ”Frontier Grant” på 4,3 mio. kr. fra Lundbeckfonden kan lektor Ulf Andersson Vang Ørom fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU,…
I år uddeler Villum Fonden 97 mio. kr. til 49 forskere, som dermed får en unik mulighed for at teste deres forskningsidéer, som potentielt kan ændre…
Videnskabsjournalist, forfatter og ph.d. i neurobiologi Lone Frank bliver æresalumne 2023. Hun er drevet af den samme motor som forskerens; at…
Kenyanerne skal lære at bruge særligt udstyr og tolke data, som vil gøre dem i stand til selv at finde vand i undergrunden. Derfor var en gruppe…
Kemiker, professor og iværksætter Kim Daasbjerg bliver den første modtager af Else Kai Sass-prisen. Samarbejde, innovation og bemærkelsesværdig…
Kandidatstuderende i Molekylær Medicin Signe Bjerg Kristensen modtager Dronning Margrethe II's rejselegat i forbindelse med Årsfesten 2023.
Professor i makroøkologi Jens-Christian Svenning er den ene af to modtagere af årets forskningspris på 1 million kroner fra Carlsbergfondet. Han…
Ny FN-rapport sætter tal på de enorme skader, som invasive arter er skyld i verden over – både på biodiversiteten og økonomien. Bag rapporten står et…
Elefanter, bøfler og andre tunge planteædere er effektive våben mod invasive planter. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet på baggrund af…
Professor Elena Conti skiller sig ud som én af de bedste strukturbiologer i sin generation, og den 15. september bliver hun æresdoktor på Faculty of…
Skipper på Aarhus Universitets forskningsskib Aurora, maringeolog Torben Vang, bidrager med sin ekspertviden om havstrømme og havbundsmorfologi i…
Universiteter og professionshøjskoler går sammen om et nyt initiativ, der skal udvikle et fagligt grundlag for digital teknologiforståelse som…
Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med partnere i industrien nu bevist, at simpel kemi ikke blot kan trække vigtige råstoffer ud af…
Ny forskning fra Aarhus Universitet slår alarm og kalder på en international indsats for at begrænse den globale forurening med PFAS. Stoffet hæmmer…
Antallet af 1. prioritetsansøgninger til de naturvidenskabelige uddannelser ligger på samme niveau som sidste år, viser foreløbig opgørelse. Prodekan…
Rent biologisk forbrænder mennesker omtrent den samme mængde energi som gennemsnittet af alle arter på Jorden, hvis man går ud fra stofskifte pr.…
Et fælles samarbejde mellem forskere fra spin-out-virksomheden Commit Biologics, Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel og Aarhus Universitet har…
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en ny revolutionerende metode, kaldet triplex origami, til at manipulere DNA. De nye opdagelser åbner op…
I et nyt forskningscenter drømmer man om at gøre en forskel for patienter med f.eks. diabetes, fedtlever, nyrefibrose og åreforkalkning. Med 60…
Protein fra bælgplanter kommer til at spille en stor rolle i fremtidens fødevareproduktion, men bælgplanter har længe stået i skyggen af korn med…
CETEC-konsortiet, bestående af Aarhus Universitet, Olin, Vestas og Teknologisk Institut, har ved Plastindustriens årsdag d. 25. maj i Industriens Hus…
16 talentfulde forskere fra Faculty of Natural Sciences skal de næste år være med til at løfte dansk forskning til nye højder med støtte fra Danmarks…
Immunsystemet er ifølge ph.d. i molekylærbiologi Louise Marie Dalskov Kjerulff det mest komplekse system, vi har i kroppen. Ingen kan endnu i detaljer…
Mere end en femtedel af menneskeheden kommer til at lide under farligt varme temperaturer i 2100, hvis den nuværende klimapolitik fortsætter – og det…
Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget hemmeligheden bag, hvordan planter flytter sukker ved hjælp af et transport protein, der hedder SUC. Dette…
Der er brug for biologer, hvis Danmark vil nå i mål med klimamål og grøn omstilling. Det skriver en række ansatte på Institut for Biologi i Politiken.
David Lundbek Egholm har valgt at opsige sin stilling som prodekan for forskning på Faculty of Natural Sciences. Han vender tilbage til Institut for…
Forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udviklet en kemisk proces, der på én gang kan udskille glasfibre og en af epoxyens…
Lektor Magnus Kjærgaard ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet er tildelt en Ascending Investigator bevilling fra Novo…
Postdoc Rasmus Kock Flygaard har fået en Hallas-Møller Emerging Investigator-bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 10 mio. kr. over de næste fem år til…
Professor Rune Hartmann fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, er tildelt en Distinghished Investigator bevilling fra Novo…
Adjunkt Gilles Vanwalleghem er tildelt en Hallas-Møller Emerging Investigator bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 10 mio. kr. over de næste fem år…
Milliarder af mennesker verden over mangler adgang til rent drikkevand, hvilket fører til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. BE-SALT, et nyt…
Efter et veloverstået kickoff er samarbejdsplatformen Plant2Food nu klar med programmet for forårets aktiviteter. Samtidig åbner Plant2Food årets call…
Professor Niklas Elmqvist modtager 38,8 mio. kr. til at oprette Center for Anytime & Anywhere Analytics på Institut for Datalogi.
Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke…
Paul Nelson står bag forskningen, der vil samle eksperter for at udvikle nye metoder til stringent analyse af L-funktioner med det mål at få dybere…
Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire…
En ny global undersøgelse af 1000 skovområder viser, hvordan tidligere klimaforandringer har haft stor indflydelse på den mangfoldighed og fordeling…
Selv om man er begravet i mudder, kan man sagtens være omsværmet. Et nyt studie viser, at talrige andre bakterier sværmer tæt omkring kabelbakterier i…
Tillykke til Brigitte Städler og Rikke Louise Meyer, der er blevet udnævnt til professorer i bionanoscience ved Interdisciplinært Nanoscience Center.…
Thomas Bataillon fra Center for Bioinformatik (BiRC) skal med et ERC Advanced Grant og kolleger i Portugal forske i evolutionen af tarmbakterier i mus…
Et nyt undervisningsforløb skal lære de ældste elever i folkeskolen om kunstig intelligens (også kaldet machine learning) på sociale medier. Eleverne…
Eksplosioner, flammer i farver og skumpølser blandet med humor og smittende begejstring. Kemishow har underholdt og inspireret børn og voksne landet…
I et nyt studie advarer forskere om, at havis i Arktis meget snart kan være fortid i sommerperioderne. For 10.000 år siden smeltede isen nemlig ved…
Hvordan kan man producere fossilfri havmøllestrøm, og bæredygtige muslinger og tang i ét og samme havområde? Og hvilke effekter har det på havmiljø og…
Antallet af 1. prioritetsansøgninger til de naturvidenskabelige uddannelser via kvote 2 ligger på samme niveau som sidste år, viser foreløbig…
Den proteinrige hestebønne er spået en stor fremtid som fødevare. Hovedudfordringen har været, at hestebønnegenomet er så stort og komplekst, at det…
Efter længere tids sygdom er professor og direktør for AIAS Søren Rud Keiding gået bort. Han efterlader sig sin kone, to voksne børn og et barnebarn.…
Når tandhvaler som eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres…
Stig Uggerhøj Andersen er udnævnt til professor i molekylær plantegenetik ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet per 1.…
Simona Radutoiu er udnævnt til professor i plantemolekylærbiologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet per 1. marts…
Forskere fra Aarhus Universitet og Berkeley Laboratory har designet RNA-molekyler, der folder sig til firkanter, cylindere og satelliter på nanoskala,…
Svært nedbrydelige kemikalier som PFAS og pesticider kan have nyttige egenskaber i nogle sammenhænge, men også være voldsomt besværlige at fjerne for…
H.C Urey Award uddeles til forskere, som har ydet fremragende bidrag til geokemien. Prisen er en af de mest prestigefyldte indenfor fagområdet. Bo…
Dorthe Ravnsbæk fra Institut for Kemi modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris for at stå bag førende forskning i bæredygtige, genopladelige…
Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med bl.a. Vestas udviklet en kemisk proces, der kan nedbryde epoxy til dens grundbestanddele i en…
Det aldrig været nemmere at finde relevant undervisningsmateriale om havet, end det er nu. Projekt ’Hovedet i Havet’ har gennem et frugtbart…
Forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum har gennem et år indsamlet og analyseret miljø-DNA fra hestepærer og kokasser i Mols Bjerge…
Forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik deltager i et internationalt forskningsnetværk, ENSA, der fokuserer på at forbedre planters…
Moderne DNA-teknologi åbner nu op for en simpel overvågning af udbredelsen af forskellige fiskearter i afsidesliggende arktiske områder. Det viser et…
Forskere fra Aarhus Universitet har nu defineret det receptorkompleks, der er afgørende for, at der igangsættes en symbiose mellem bakterier og…
I et område plaget af perioder med tørke er det svært at forstå, hvordan den store oldtidsby Great Zimbabwe trivedes i århundreder, men svaret på det…
En gruppe undervisere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik går sammen med tidligere studerende om at udvikle undervisningen i strukturbiologi.…
Et kraftcenter for forskning, innovation og erhvervsudvikling skal bringe Danmark i front inden for cybersikkerhed. Målet er at beskytte både…
Novo Nordisk Fonden uddeler i alt 15 mio. kr. til seks forskere fra fakultetet. Formålet med bevillingerne er at understøtte grundforskning på højeste…
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler i alt 247 mio. kr. til 41 forskningsledere. Tre af de yngre, dygtige forskere arbejder på Faculty of Natural…
Strudsen er en oplagt model for, hvordan store dyr bliver påvirket af fremtidens store udsving i temperaturer. Det mener postdoc Mads Fristrup Schou,…
Det kræver planlægning at spare på energien. Eksperimenter skal times, så de kan forventes færdige inden for normal arbejdstid. Det er mere bøvlet end…
Behovet for at kunne lagre energi er stigende, men med den nuværende teknologi er der ikke ressourcer nok til at producere de nødvendige batterier.…
Forskere har fået støtte fra Knæk Cancer til et forskningsprojekt, der skal føre til bedre immunterapi med færre bivirkninger. Projektet bygger på…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger i alt ca. 8,6 mio. kr. til tre forskere fra institutterne for Biologi, Kemi, Fysik og Astronomi. Bevillingerne…
Den nye samarbejdsplatform Plant2Food skal sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer. Her skal forskere og virksomheder sammen udforske…
Fejl i cellens fimrehår – også kaldet cilier – er årsag til mange forskellige sygdomme. Der er derfor stor fokus på at få kortlagt funktionen af…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 2,9 mio. kr. til forskning i, hvordan man kan forhindre kølesystemer i at forværre den globale opvarmning.
Trods adskillige forsøg gennem det sidste årti har prostatatumorer indtil videre modstået behandling med immunterapi. Nu går forskere ved iNANO/MBG og…
Den globale opvarmning kan få alarmerende konsekvenser for vekselvarme dyr over hele kloden, både på land og i vand. Fremtidens hedebølger og…
Applications are flooding in for the entrepreneurial grant AU Launch, which is putting an end to a lack of investment for start-ups at Aarhus…
Danske forskere har bestemt den tredimensionelle struktur af enzymet kaldet PAPP-A. Resultaterne åbner mulighed for at forstå den grundlæggende…
Et internationalt hold af astronomer har skabt farvebilleder og animationer af fem års lysekkoer fra en supernova i galaksen Centaurus A.
IFA fysiker Thomas Pohl har sammen med Arno Rauschenbeutel fra Humboldt Universitet Berlin og Sebastian Hofferberth fra Bonn Universitet fået tildelt…
Assistant Professor Alonso Rosas-Hernández is the first researcher to receive a Junior Group Leader grant from the Novo Nordisk Foundation CO₂…
Et dansk forskerhold har nu bestemt en tredimensionel atomstruktur af NKCC1-proteinet, som understøtter fremtidigt arbejde med at identificere nye…
Der er godt nyt for de mange mennesker, der lider af sukkersyge, idet forskere fra Novo Nordisk A/S og Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved…
Congratulations to Ivan Damgård, Jesper Buus Nielsen, and former PhD student Sigurd Meldgaard (now software engineer at Google) who have been selected…
Mr. Iltsvind, alias seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience, trak en dag ud af sin travle kalender og sejlede med projekt Hovedet…
Professor Ewine van Dishoeck, som er en del af InterCat, Center for Interstellar Katalyse, Institut for Fysik og Astronomi, fik fredag d. 7/10…
Med syntetisk biologi stræber man efter at kunne kontrollere biologiske processer og dermed at kunne skabe designerorganismer til en række…
This year, researchers from the department are organizing four sessions at the Digital Tech Summit. Ira, Bas, Eve, and Ken will each chair a session…
Titel: Jorden Rundt på 13 Timer, af Shaeema Zaman at Science Melting Pot.
For andet år i træk resulterer kursus og studiegruppe i artikel i Astronomy & Astrophysics.
Vikingetidens perlemagere var mere avancerede, end man hidtil har troet. En forskergruppe fra bl.a. Aarhus Universitet afslører, at de gamle…
Nye metoder kan forhåbentligt give hurtigere resultater.
Mathias Løkkegaard Laursen har i år vundet Dansk Matematisk Forenings Specialepris for 2021. En pris, der uddeles hvert år til det bedste…
Side 1 af 5