Aarhus Universitets logo
English
Naturvidenskabelig forskning har fået sig en flot bevillingsindsprøjtning. Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt 180 mio. kr. til forskere på Aarhus…
Mange års tæt samarbejde om forskning i stjerneskælv førte i sidste uge til et æresdoktorgrad i Vilnius.
Flammen er slukket i glasværkstedet på Aarhus Universitet. Efter 37 år har Jens Christian Kondrup stoppet sin karriere som landets sidste af sin…
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet et molekyle, der kan imitere de sundhedsmæssige fordele ved faste og regelmæssig intens motion ved at øge…
Hvis Danmark fortsat skal være en relevant bidragyder til løsninger i klima-, biodiversitets- og sundhedskriser, må politikerne forstå, at det har…
Drømmen om den grønne omstilling er under pres. Jordens lagre af råstoffer tømmes, og en energikrise af hidtil ukendte dimensioner kan være…
Saltindholdet i havet falder, når det blandes med mere ferskvand. Det sker med stigende hastighed i Det Arktiske Ocean, hvilket kan få store…
Danmarks Grundforskningsfond giver 60 millioner kroner til et nyt center på Institut for Molekylærbiologi og Genetik. Centeret vil revolutionere vores…
Forskere med tilknytning til Aarhus Universitet har opdaget en særlig ændring i et hjerteprotein, der forklarer, hvordan den lille spidsmus kan opnå…
Til november indtræder ph.d. Anita Friis Sommer som ny Head of Operations i Novo Nordisk Fondens CO2 forskningscenter ved Aarhus Universitet. Hun…
Institut for Molekylærbiologi og Genetik får en leder med førstehåndskendskab. MBG har nemlig været Claus Oxvigs hjemmebane i mere end 30 år. Først…
Det er helt nødvendigt, at danskerne lærer naturen i havet bedre at kende. Kun ad den vej forstår vi nødvendigheden af at forbedre denne vigtige…
Klipper og is med et samlet volumen på 25 millioner kubikmeter faldt ned i den øde Dickson Fjord i Nordøstgrønland i september sidste år. Det skabte…
Efter en ulykke under et kemishow, hvor fire personer kom til skade ved en eksplosion, gennemgår Institut for Kemi ved Aarhus Universitet nu…
Grønne områder kan redde menneskeliv, ikke mindst i byer, hvor de kan køle overfladetemperaturen ned med omkring 3°C, både ved at give skygge og ved…
Professor Anthony J. Ryan fra University of Sheffield og grundlægger af Grantham Centre for Sustainable Futures udnævnes til æresdoktor 2024.
Kaj Grønbæk, leder af Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, får sin ansættelse forlænget til september 2027.
Rebecca Fjord Jørgensen er biologistuderende på Faculty of Natural Sciences og modtager af Dronning Margrethe II’s rejselegat på 25.000 kr. Pengene er…
Verden har brug for naturvidenskabelige kandidater fra universiteterne som aldrig før, og med 125 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden i ryggen…
Forskere ved Aarhus Universitet har fundet en bedre metode til genanvendelse af polyuretanskum fra f.eks. madrasser. Det er godt nyt for den spirende…
Professor Jeppe Vang Lauritsen er blevet udnævnt til ny leder af Aarhus University Centre for Integrated Materials Research (iMAT). Han efterfølger Bo…
Gennem hele juni måned summer det ekstra meget af liv på Grønlands Naturinstitut i Nuuk. Syv velrenommerede forskere indenfor arktisk økologi øser af…
Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere gjort en…
Menneskets jagt, ikke klimaet, spillede en afgørende rolle i udryddelsen af store pattedyr gennem de sidste ca. 50.000 år. Det konkluderer forskere…
Forskningssamarbejdet RePURpose, som står bag ny teknologi til at genanvende polyuretan, får Plastprisen 2024. Sidste år gik prisen til…
I. juni tiltræder professor i maringeologi Marit-Solveig Seidenkrantz som ny leder for Institut for Geoscience. Med sig bringer hun internationalt…
Alle virksomheder har sårbarheder i deres it-sikkerhed, som kriminelle kan udnytte. Marcus Sellebjergs job er at finde sårbarhederne og hacke sig ind…
Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet modtog torsdag den 16. maj endnu en fornem pris, Crafoordprisen i astronomi,…
Pablo Alcón har modtaget et Lundbeckfonden Fellowship på 10 mio. kr. til at etablere en forskningsgruppe på Institut for Molekylærbiologi og Genetik,…
I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i…
Gennem de seneste år har der verseret flere udsagn, der påstår, at ålegræs tilbageholder store mængder kulstof og dermed har en afgørende rolle for…
På syv år har dansk politi skabt en eliteenhed af vandsøgshunde, som er toptrænede til at søge efter savnede personer i vand. Når hundene er i aktion,…
Tre nye, engelsksprogede bacheloruddannelser i IT skal fra 2025 tiltrække endnu flere studerende fra udlandet til Aarhus. Der er hårdt brug for…
Ole Rømer Observatoriet er nomineret til at modtage årets Renoverpris. I alt 14 renoveringsprojekter er udpeget til prisen ud af 160 indstillede…
Tre studerende på IT-Produktudvikling står bag LakeLog: Et eksamensprojekt, der vakte så stor begejstring hos Naturvidenskabernes Hus, at det nu er…
Ny forskning viser, hvordan kroppens celler fordeler og opretholder optimale niveauer af kolesterol. Resultaterne åbner op for nye perspektiver på den…
Forskere fra Aarhus Universitet og the Italian Institute of Technology har opdaget, hvordan visse proteiner kan binde sig til særlige strukturer i RNA…
Man kan godt holde vandløb fri for den grøde, der generer bl.a. landbruget, uden at det går ud over biodiversiteten. Løsningen er kun at fjerne netop…
Ny teknologi giver myndigheder og virksomheder mulighed for at dele data og opnå helt nye indsigter – samtidig med, at din personlige anonymitet er…
Professor Birgit Schiøtt tiltræder som dekan ved Faculty of Natural Sciences den 1. maj. Hun bliver dermed øverste leder for det fakultet, hvor hun…
Pilotperioden for det AU-forankrede Open Discovery Innovation Network-projekt (ODIN) har været så stor en succes, at det nu bliver udvidet og…
Dateringer af jordlag med primitive stenredskaber i det vestlige Ukraine viser, at menneskeslægten – sandsynligvis i form af arten Homo erectus – var…
Nyt stort studie viser, at ideen om, at hjemmehørende dyr er bedre for det lokale økosystem end introducerede arter, er forkert. I stedet er det…
Forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der kaster lys over det komplekse samspil mellem bælgplanter og…
Troels Skrydstrup og resten af CETEC-teamet har modtaget JEC-prisen for deres banebrydende og innovative genanvendelsesteknologi til vindmøllevinger.
Karl Pedersen er sovet stille ind fredag d. 5. januar 2024.
RNA, en molekylær fætter til DNA, menes at have spillet en hovedrolle i livets oprindelse ved at have egenskaber til at kunne kopiere sig selv. Dette…
Teknologien kan adskille de forskellige fibre i tøjet, så de kan oprenses og bruges igen.
Kan man vende bakteriers immunsystemer mod dem selv og bruge det i fremtidens antibiotikabehandling? Det skal en forskningsgruppe fra Institut for…
Klitterne, som vi indtil nu troede var skabt naturligt, blev anlagt fra 1700-tallet og frem for at stoppe sandflugt. Det viser ny forskning fra Aarhus…
De gamle skaller kan afsløre, hvordan havets naturlige kemi var, før vi mennesker for alvor forurenede det.
Hun sprang en klasse over i folkeskolen, startede på universitetet som 17-årig – og nu, 8 år senere, kan hun kalde sig en af Danmarks yngste til at…
I årevis har forskere debatteret, om det er mennesket eller klimaet, som i løbet af de sidste mange tusind år har fået bestanden af store pattedyr til…
En grøn korridor gennem Sahara opstod netop i den periode, hvor vores tidligste forfædre udvandrede fra Afrika. Det viser ny forskning fra Aarhus…
Professor Stig Uggerhøj Andersen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet deltager i et europæisk konsortium ”Legume…
I årtier har vi troet, at den oprindelige natur i Danmark bestod af tæt skov fra kyst til kyst. Nu viser nyt studie, at der har været langt mere hel-…
To erfarne AU-profiler styrker Natural Sciences inden for karriere, forskning og samarbejde med erhvervslivet som nyudnævnte prodekaner.
I årevis har klumpdannelser af alfa-synuclein-proteinet (aSN) været kendt som en central spiller i sygdomme, der nedbryder hjernen og dens funktioner.…
Aarhus Universitet har sammen med Moesgaard Museum og engelske og tyske partnere netop landet en EU-bevilling på 97 millioner kroner, som skal bruges…
Nu er det endeligt bevist, at stof og antistof ikke frastøder hinanden. Forskere på CERN har med en videnskabelig og teknologisk kraftpræstation…
Med et ”Frontier Grant” på 4,3 mio. kr. fra Lundbeckfonden kan lektor Ulf Andersson Vang Ørom fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU,…
I år uddeler Villum Fonden 97 mio. kr. til 49 forskere, som dermed får en unik mulighed for at teste deres forskningsidéer, som potentielt kan ændre…
Videnskabsjournalist, forfatter og ph.d. i neurobiologi Lone Frank bliver æresalumne 2023. Hun er drevet af den samme motor som forskerens; at…
Kenyanerne skal lære at bruge særligt udstyr og tolke data, som vil gøre dem i stand til selv at finde vand i undergrunden. Derfor var en gruppe…
Kemiker, professor og iværksætter Kim Daasbjerg bliver den første modtager af Else Kai Sass-prisen. Samarbejde, innovation og bemærkelsesværdig…
Kandidatstuderende i Molekylær Medicin Signe Bjerg Kristensen modtager Dronning Margrethe II's rejselegat i forbindelse med Årsfesten 2023.
Professor i makroøkologi Jens-Christian Svenning er den ene af to modtagere af årets forskningspris på 1 million kroner fra Carlsbergfondet. Han…
Ny FN-rapport sætter tal på de enorme skader, som invasive arter er skyld i verden over – både på biodiversiteten og økonomien. Bag rapporten står et…
Elefanter, bøfler og andre tunge planteædere er effektive våben mod invasive planter. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet på baggrund af…
Professor Elena Conti skiller sig ud som én af de bedste strukturbiologer i sin generation, og den 15. september bliver hun æresdoktor på Faculty of…
Skipper på Aarhus Universitets forskningsskib Aurora, maringeolog Torben Vang, bidrager med sin ekspertviden om havstrømme og havbundsmorfologi i…
Universiteter og professionshøjskoler går sammen om et nyt initiativ, der skal udvikle et fagligt grundlag for digital teknologiforståelse som…
Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med partnere i industrien nu bevist, at simpel kemi ikke blot kan trække vigtige råstoffer ud af…
Ny forskning fra Aarhus Universitet slår alarm og kalder på en international indsats for at begrænse den globale forurening med PFAS. Stoffet hæmmer…
Antallet af 1. prioritetsansøgninger til de naturvidenskabelige uddannelser ligger på samme niveau som sidste år, viser foreløbig opgørelse. Prodekan…
Rent biologisk forbrænder mennesker omtrent den samme mængde energi som gennemsnittet af alle arter på Jorden, hvis man går ud fra stofskifte pr.…
Et fælles samarbejde mellem forskere fra spin-out-virksomheden Commit Biologics, Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel og Aarhus Universitet har…
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en ny revolutionerende metode, kaldet triplex origami, til at manipulere DNA. De nye opdagelser åbner op…
I et nyt forskningscenter drømmer man om at gøre en forskel for patienter med f.eks. diabetes, fedtlever, nyrefibrose og åreforkalkning. Med 60…
Protein fra bælgplanter kommer til at spille en stor rolle i fremtidens fødevareproduktion, men bælgplanter har længe stået i skyggen af korn med…
16 talentfulde forskere fra Faculty of Natural Sciences skal de næste år være med til at løfte dansk forskning til nye højder med støtte fra Danmarks…
Immunsystemet er ifølge ph.d. i molekylærbiologi Louise Marie Dalskov Kjerulff det mest komplekse system, vi har i kroppen. Ingen kan endnu i detaljer…
Mere end en femtedel af menneskeheden kommer til at lide under farligt varme temperaturer i 2100, hvis den nuværende klimapolitik fortsætter – og det…
Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget hemmeligheden bag, hvordan planter flytter sukker ved hjælp af et transport protein, der hedder SUC. Dette…
Der er brug for biologer, hvis Danmark vil nå i mål med klimamål og grøn omstilling. Det skriver en række ansatte på Institut for Biologi i Politiken.
David Lundbek Egholm har valgt at opsige sin stilling som prodekan for forskning på Faculty of Natural Sciences. Han vender tilbage til Institut for…
Forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udviklet en kemisk proces, der på én gang kan udskille glasfibre og en af epoxyens…
Lektor Magnus Kjærgaard ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet er tildelt en Ascending Investigator bevilling fra Novo…
Postdoc Rasmus Kock Flygaard har fået en Hallas-Møller Emerging Investigator-bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 10 mio. kr. over de næste fem år til…
Professor Rune Hartmann fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, er tildelt en Distinghished Investigator bevilling fra Novo…
Adjunkt Gilles Vanwalleghem er tildelt en Hallas-Møller Emerging Investigator bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 10 mio. kr. over de næste fem år…
Milliarder af mennesker verden over mangler adgang til rent drikkevand, hvilket fører til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. BE-SALT, et nyt…
Efter et veloverstået kickoff er samarbejdsplatformen Plant2Food nu klar med programmet for forårets aktiviteter. Samtidig åbner Plant2Food årets call…
Professor Niklas Elmqvist modtager 38,8 mio. kr. til at oprette Center for Anytime & Anywhere Analytics på Institut for Datalogi.
Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke…
Paul Nelson står bag forskningen, der vil samle eksperter for at udvikle nye metoder til stringent analyse af L-funktioner med det mål at få dybere…
Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire…
En ny global undersøgelse af 1000 skovområder viser, hvordan tidligere klimaforandringer har haft stor indflydelse på den mangfoldighed og fordeling…
Selv om man er begravet i mudder, kan man sagtens være omsværmet. Et nyt studie viser, at talrige andre bakterier sværmer tæt omkring kabelbakterier i…
Tillykke til Brigitte Städler og Rikke Louise Meyer, der er blevet udnævnt til professorer i bionanoscience ved Interdisciplinært Nanoscience Center.…
Side 1 af 6