Klimaet spillede afgørende rolle for menneskets udvandring fra Afrika
En grøn korridor gennem Sahara opstod netop i den periode, hvor vores tidligste forfædre udvandrede fra Afrika. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
For omkring 6 millioner år siden, i de dybe skove i det østlige Afrika, skete der noget spektakulært. Chimpanser, vores nærmeste slægtning i dyreverdenen, udviklede sig i én retning, mens vores allertidligste forfædre fortsatte i en anden.
Over de millioner af år blev der større og større forskel på tidlige mennesker og chimpanserne. Vores forfædre kravlede ned fra træerne, begyndte at gå oprejst på to ben, og fik på den måde frigjort hænderne til at håndtere værktøj.
Det blev starten på en udvikling, som endte med, at mennesket erobrede det meste af kloden. For omkring 2,1 millioner år siden udvandrede de første mennesker - Homo erectus - fra Afrika. Turen gik gennem det nordøstlige Afrika, Mellemøsten og videre til Europa og Asien – områder som i dag hovedsageligt er dækket af ørken.
Længe har forskerne spekuleret på, hvordan Homo erectus kunne krydse den tørre og nådesløse ørken, hvor der hverken var mad, vand eller skygge.
Nu tyder ny forskning fra Aarhus Universitet på, at Homo erectus måske slet ikke vandrede gennem ørken, da de forlod Afrika. Det forklarer Rachel Lupien, som er en af forskerne bag de nye resultater.
- Vi ved, at der er tilbagevendende perioder, hvor klimaet i Sahara ændrer sig. Vi kalder fænomenet for “grøn Sahara” eller “afrikanske vådperioder” . I løbet af en grøn periode skrumper ørkenen markant og bliver forvandlet til et landskab, der minder om de savanner, vi kender fra det østlige Afrika i dag, siger hun og fortsætter:
- Vores resultater viser, at Sahara netop i den periode, hvor de første Homo erectus udvandrede, var grønnere end på noget andet tidspunkt i den 4,5 millioner lange periode, vi undersøgte. De har derfor højst sandsynligt kunnet vandre gennem en grøn korridor ud af Afrika.
Mennesket, der erobrede verden
De første mennesker af arten Homo erectus opstod for mere end to millioner år siden i Østafrika.
Som de første hominider (menneskets forfædre) huggede Homo erectus økser ud af sten. Økser, der sandsynligvis blev brugt som våben til at nedlægge bytte og skære kød fra knoglerne. De var sandsynligvis også de første, som lærte at kontrollere ild.
Homo erectus var lidt lavere end moderne mennesker, men mere muskuløse. De havde bredere hofter og et aflangt kranium. Desuden havde de en markant mindre hjerne - omkring halvt så stor.
I mere end 1,5 millioner år levede og spredte Homo erectus sig til det meste af jordkloden. Fra Afrika til Europa, gennem Asien og over Malacca-strædet til flere indonesiske øer. Det gør Homo erectus til den længstlevende menneskeslægt. Vores art, Homo sapiens, opstod for omkring 300.000 år siden.
Kilde: Natural History Museum
Havbunden afslører fortidens klima
Sahara, som vi kender den i dag, er inde i en af dens tørre perioder. Hvor længe sådan en periode varer er forskelligt, men omtrent hvert 20.000 år har kontinentet været gennem en hel cyklus med både en regnfuld og en tør periode. Det er disse regnfulde perioder, som bliver kaldt for “afrikanske vådperioder”.
- Hvor våde, de regnfulde grønne perioder bliver, er forskelligt. Der er nemlig to andre cyklusser, der også spiller ind. En på 100.000 år og en på 400.000 år. I løbet af 100.000 år vil vådperioderne altså variere og blive vådere eller tørrere end normalt. Det samme gælder i intervaller på 400.000 år, siger Rachel Lupien.
Men hvordan kan vi egentlig vide, hvordan klimaet var i Afrika for flere hundrede tusinder år siden?
Det kan havbunden fortælle os, og faktisk ved vi allerede en del om fortidens klima af netop den grund, forklarer hun.
- Ved hjælp af borekerner fra Middelhavet kan vi se, hvordan klimaet var millioner af år tilbage i tiden. På havbunden dannes der sedimentlag - og små molekyler i de lag kan fortælle os en hel del om, hvordan klimaet var i fortiden.
Hjælp fra stoffer, der får bladene til skinne
Over tid dannes der nye lag på havbunden med materiale, som blæser fra det nordlige Afrika og ud over havet, hvor det langsomt daler ned. Den begravede havbund fungerer altså som en slags logbog, der kan fortælle os, hvordan klimaet har været tilbage i tiden.
I lagene er der en gruppe biomarkører, der gemmer på oplysninger om fortidens klima. En af de markører er en række molekyler, som planter bruger til at beskytte deres blade. De kaldes også for bladvoks, fortæller Rachel Lupien.
- Voks giver blade på træer, buske og græs den belægning, der får dem til at skinne. Når planterne dør, nedbrydes de fleste plantedele ret hurtigt, mens voksmolekylerne kan overleve længe. Derfor finder vi ofte den slags molekyler i sedimenter, der er millioner af år gamle.
Det er den kemiske sammensætning i voksmolekylerne, der kan sige noget om, hvordan klimaet var, da laget blev dannet. Eksempelvis kan brintmolekylerne i voksen fortælle noget om, hvor meget nedbør, der var.
- Vand indeholder brint, og derfor kan vi bruge brint til at følge vandets cyklus. Vandet på Jorden indeholder både almindelig brint og tung brint (deuterium). Når det regner meget, er planterne i stand til at optage mindre tung brint, mens når det er tørt optager de mere, siger hun.
Kulstof gemmer på vigtig viden
Rachel Lupien og kollegerne kan ud fra mængden af tung hydrogen i bladvoksmolekylerne altså se, hvornår har det regnet meget, og hvornår det har været tørt. Hydrogen fortæller dog ikke noget om, hvilke planter der skød op i det våde klima.
Det gør kulstof-atomerne i bladvoksen derimod, forklarer hun.
- Overordnet set findes der to hovedtyper af planter. Dem kalder vi også C3- og C4-planter.
- Omkring 90 procent af alle planter er C3-planter. De trives over det meste af kloden på nær i områder, der er knastørre eller meget varme. C4-planterne er derimod specialiseret til at klare sig i områder, hvor der sjældent falder regn, og temperaturen er høj.
Fordi C3- og C4-planter danner bladvoks med forskellige mængder af tungt kulstof, kan forskerne se forskel på dem i prøverne. På den måde kan de “læse”, hvilken type plante, der var mest dominerende på det tidspunkt.
- I tiden omkring Homo erectus’ udvandring fra Afrika, fandt vi mere C3 i prøverne end i nogen anden vådperiode de sidste 4,5 millioner år. Det viser, at det vådere klima ændrede dele af området fra ørken til græssteppe og savanne, siger hun.
Tre typer af fotosyntese
I planteriget er der - groft set - tre forskellige måder at lave fotosyntese på. Der er C3 og C4-planter - og en tredje variant, som kaldes for CAM-planter.
90 procent af alle planter er C3-planter, 6 procent er CAM-planter og kun mellem 3 og 4 procent er C4-planter. Dog ikke i Afrika, hvor de store græssletter har en langt større andel af C4-planter.
Forskellen mellem planterne skyldes, at de har forskellige strategier til at klare sig, når vand fra luften og jorden er en sparsom ressource.
Når der bliver for tørt, lukker C3-planter for de små spaltehuller i bladene, som de bruger til at optage CO2 igennem. Med hullerne lukket kan planten ikke lave fotosyntese og begynder at brænde igennem dens forråd af kulstof, mens den udånder vand og CO2. Fortsætter det for længe, dør planten.
C4-planter er derimod i stand til at lave fotosyntese, selvom der er tørt. På trods af at deres spaltehuller er lukkede, fortsætter de med at omdanne CO2 til energi. Det kan ved hjælp af det molekyle med fire kulstofatomer, som plantetypen også har fået navn efter. CAM-planter bruger en helt tredje metode, og kan klare sig i endnu tørrere områder.
Hvede, havre, ris og solsikker er eksempler på C3-planter. Kendte C4-planter er majs, sukkerrør og amarant, mens sukkulenter, kaktusser og ananas er CAM-planter.
Kilder: Khan Academy, Biology Dictionary og Lex.dk
Grønnest for 2,1 millioner år siden
De grønne perioder i Afrika opstår, ligesom istiderne på vores breddegrader, på grund af små variationer i Jordens bane omkring Solen. Variationerne kalder geologerne for Milanković-cykler.
Og det er særligt to af de variationer, der har betydning for, om Sahara får mere eller mindre nedbør, forklarer Rachel Lupien.
- Jorden slingrer en lille smule i sin bane rundt om Solen. Det er den slingren, der skaber klimaudsving hvert 21.000 år og spiller ind på, hvornår vi ser fænomenet “afrikansk vådperiode”, siger hun og fortsætter:
- Den anden årsag til udsvingene er, hvor cirkulær Jordens bane rundt om Solen er. I nogle perioder er banen mere elliptisk og andre mere rund. Det giver udsving med omkring 100.000 og 400.000 års mellemrum.
Aller grønnest var Sahara for omkring 2,1 millioner år siden. Her har flere af variationerne højst sandsynligt ramlet sammen. Det falder sammen med, hvornår Homo erectus udvandrede. Klimaet har derfor højst sandsynligt muliggjort den udvandring, forklarer hun.
Bag om forskningen
Studietype:
Feltstudie
Ekstern finansiering:
Studiet har fået støtte af Center for Climate and Life ved Columbia University.
Interessekonflikt:
Forskerne erklærer, at der ingen interessekonflikter er i forbindelse med denne forskning.
Link til videnskabelig artikel:
Low-frequency orbital variations controlled climatic and environmental cycles, amplitudes, and trends in northeast Africa during the Plio-Pleistocene
Kontaktinfo:
Rachel Lupien
Tenure Track Adjunkt
Institut for Geoscience
Mail: rachel.lupien@geo.au.dk
Tlf.: +45 30 18 31 26
Jeppe Kyhne Knudsen
Journalist og videnskabsformidler
Faculty of Technical Sciences
Mail: jkk@au.dk
Tlf.: +45 93 50 81 48