Aarhus Universitets logo
English
Paul Nelson står bag forskningen, der vil samle eksperter for at udvikle nye metoder til stringent analyse af L-funktioner med det mål at få dybere…
Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire…
En ny global undersøgelse af 1000 skovområder viser, hvordan tidligere klimaforandringer har haft stor indflydelse på den mangfoldighed og fordeling…
Selv om man er begravet i mudder, kan man sagtens være omsværmet. Et nyt studie viser, at talrige andre bakterier sværmer tæt omkring kabelbakterier i…
Tillykke til Brigitte Städler og Rikke Louise Meyer, der er blevet udnævnt til professorer i bionanoscience ved Interdisciplinært Nanoscience Center.…
Thomas Bataillon fra Center for Bioinformatik (BiRC) skal med et ERC Advanced Grant og kolleger i Portugal forske i evolutionen af tarmbakterier i mus…
Et nyt undervisningsforløb skal lære de ældste elever i folkeskolen om kunstig intelligens (også kaldet machine learning) på sociale medier. Eleverne…
Eksplosioner, flammer i farver og skumpølser blandet med humor og smittende begejstring. Kemishow har underholdt og inspireret børn og voksne landet…
I et nyt studie advarer forskere om, at havis i Arktis meget snart kan være fortid i sommerperioderne. For 10.000 år siden smeltede isen nemlig ved…
Hvordan kan man producere fossilfri havmøllestrøm, og bæredygtige muslinger og tang i ét og samme havområde? Og hvilke effekter har det på havmiljø og…
Antallet af 1. prioritetsansøgninger til de naturvidenskabelige uddannelser via kvote 2 ligger på samme niveau som sidste år, viser foreløbig…
Den proteinrige hestebønne er spået en stor fremtid som fødevare. Hovedudfordringen har været, at hestebønnegenomet er så stort og komplekst, at det…
Efter længere tids sygdom er professor og direktør for AIAS Søren Rud Keiding gået bort. Han efterlader sig sin kone, to voksne børn og et barnebarn.…
Når tandhvaler som eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres…
Stig Uggerhøj Andersen er udnævnt til professor i molekylær plantegenetik ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet per 1.…
Simona Radutoiu er udnævnt til professor i plantemolekylærbiologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet per 1. marts…
Svært nedbrydelige kemikalier som PFAS og pesticider kan have nyttige egenskaber i nogle sammenhænge, men også være voldsomt besværlige at fjerne for…
H.C Urey Award uddeles til forskere, som har ydet fremragende bidrag til geokemien. Prisen er en af de mest prestigefyldte indenfor fagområdet. Bo…
Dorthe Ravnsbæk fra Institut for Kemi modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris for at stå bag førende forskning i bæredygtige, genopladelige…
Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med bl.a. Vestas udviklet en kemisk proces, der kan nedbryde epoxy til dens grundbestanddele i en…
Det aldrig været nemmere at finde relevant undervisningsmateriale om havet, end det er nu. Projekt ’Hovedet i Havet’ har gennem et frugtbart…
Forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum har gennem et år indsamlet og analyseret miljø-DNA fra hestepærer og kokasser i Mols Bjerge…
Forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik deltager i et internationalt forskningsnetværk, ENSA, der fokuserer på at forbedre planters…
Moderne DNA-teknologi åbner nu op for en simpel overvågning af udbredelsen af forskellige fiskearter i afsidesliggende arktiske områder. Det viser et…
Forskere fra Aarhus Universitet har nu defineret det receptorkompleks, der er afgørende for, at der igangsættes en symbiose mellem bakterier og…
I et område plaget af perioder med tørke er det svært at forstå, hvordan den store oldtidsby Great Zimbabwe trivedes i århundreder, men svaret på det…
En gruppe undervisere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik går sammen med tidligere studerende om at udvikle undervisningen i strukturbiologi.…
Et kraftcenter for forskning, innovation og erhvervsudvikling skal bringe Danmark i front inden for cybersikkerhed. Målet er at beskytte både…
Novo Nordisk Fonden uddeler i alt 15 mio. kr. til seks forskere fra fakultetet. Formålet med bevillingerne er at understøtte grundforskning på højeste…
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler i alt 247 mio. kr. til 41 forskningsledere. Tre af de yngre, dygtige forskere arbejder på Faculty of Natural…
Strudsen er en oplagt model for, hvordan store dyr bliver påvirket af fremtidens store udsving i temperaturer. Det mener postdoc Mads Fristrup Schou,…
Det kræver planlægning at spare på energien. Eksperimenter skal times, så de kan forventes færdige inden for normal arbejdstid. Det er mere bøvlet end…
Behovet for at kunne lagre energi er stigende, men med den nuværende teknologi er der ikke ressourcer nok til at producere de nødvendige batterier.…
Forskere har fået støtte fra Knæk Cancer til et forskningsprojekt, der skal føre til bedre immunterapi med færre bivirkninger. Projektet bygger på…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger i alt ca. 8,6 mio. kr. til tre forskere fra institutterne for Biologi, Kemi, Fysik og Astronomi. Bevillingerne…
Den nye samarbejdsplatform Plant2Food skal sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer. Her skal forskere og virksomheder sammen udforske…
Fejl i cellens fimrehår – også kaldet cilier – er årsag til mange forskellige sygdomme. Der er derfor stor fokus på at få kortlagt funktionen af…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 2,9 mio. kr. til forskning i, hvordan man kan forhindre kølesystemer i at forværre den globale opvarmning.
Trods adskillige forsøg gennem det sidste årti har prostatatumorer indtil videre modstået behandling med immunterapi. Nu går forskere ved iNANO/MBG og…
Den globale opvarmning kan få alarmerende konsekvenser for vekselvarme dyr over hele kloden, både på land og i vand. Fremtidens hedebølger og…
Applications are flooding in for the entrepreneurial grant AU Launch, which is putting an end to a lack of investment for start-ups at Aarhus…
Danske forskere har bestemt den tredimensionelle struktur af enzymet kaldet PAPP-A. Resultaterne åbner mulighed for at forstå den grundlæggende…
Et internationalt hold af astronomer har skabt farvebilleder og animationer af fem års lysekkoer fra en supernova i galaksen Centaurus A.
IFA fysiker Thomas Pohl har sammen med Arno Rauschenbeutel fra Humboldt Universitet Berlin og Sebastian Hofferberth fra Bonn Universitet fået tildelt…
Assistant Professor Alonso Rosas-Hernández is the first researcher to receive a Junior Group Leader grant from the Novo Nordisk Foundation CO₂…
Et dansk forskerhold har nu bestemt en tredimensionel atomstruktur af NKCC1-proteinet, som understøtter fremtidigt arbejde med at identificere nye…
Der er godt nyt for de mange mennesker, der lider af sukkersyge, idet forskere fra Novo Nordisk A/S og Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved…
Congratulations to Ivan Damgård, Jesper Buus Nielsen, and former PhD student Sigurd Meldgaard (now software engineer at Google) who have been selected…
Mr. Iltsvind, alias seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience, trak en dag ud af sin travle kalender og sejlede med projekt Hovedet…
Professor Ewine van Dishoeck, som er en del af InterCat, Center for Interstellar Katalyse, Institut for Fysik og Astronomi, fik fredag d. 7/10…
Med syntetisk biologi stræber man efter at kunne kontrollere biologiske processer og dermed at kunne skabe designerorganismer til en række…
This year, researchers from the department are organizing four sessions at the Digital Tech Summit. Ira, Bas, Eve, and Ken will each chair a session…
Titel: Jorden Rundt på 13 Timer, af Shaeema Zaman at Science Melting Pot.
For andet år i træk resulterer kursus og studiegruppe i artikel i Astronomy & Astrophysics.
Vikingetidens perlemagere var mere avancerede, end man hidtil har troet. En forskergruppe fra bl.a. Aarhus Universitet afslører, at de gamle…
Nye metoder kan forhåbentligt give hurtigere resultater.
Mathias Løkkegaard Laursen har i år vundet Dansk Matematisk Forenings Specialepris for 2021. En pris, der uddeles hvert år til det bedste…
Troels Skrydstrup er gået fra grundforskning til anvendt forskning og vil nu knække koden til at genanvende plast.
Med Villum Synergy-programmet ønsker VILLUM FONDEN at styrke tværfaglig datadrevet forskning. Programmet er målrettet forskere fra datalogi, statistik…
Med programmet ”Molecules to Ecosystems” sigter Europas førende biovidenskabelige forskningslaboratorium EMBL at koble den traditionelle…
With a grant of DKK 15 million from the Novo Nordisk Foundation Thomas Vosegaard (Professor and iNANO Director) and co-applicants will be able to…
Resultatet er endeligt: Danmark hiver 1. pladsen i De Europæiske Cybermesterskaber 2022 hjem. Og det er historie, siger landstræner Jens Myrup…
Et nyt projekt vil digitalisere miljømålinger af kemikalier og næringsstoffer i realtid. Det gør det muligt at begrænse miljøkatastrofer, eksempelvis…
Prof. Niels Christian Nielsen and Prof. Henrik Birkedal from Department of Chemistry and iNANO each receive a Villum Synergy grant for their…
Hans undervisning er på én gang underholdende, humørfyldt og struktureret, og han har tre gange vundet prisen som Årets underviser på Institut for…
Tillykke til adjunkt Ugo Marzocchi som netop har modtaget en bevilling på 2 mio. kroner til et projekt, hvor han skal undersøge, hvordan elektriske…
Luftbåren DNA falder ned på jordens overflader, hvor den blandes med eksisterende DNA-rester fra områdets dyr og planter. Nyt studie understreger…
Projekt Hovedet i Havet sejler i disse dage rundt i Roskilde Fjord. Ombord er skoleelever, gymnasieelever, naturfagslærere og skoleledere. De lærer om…
En britisk virksomhed har stillet deres kommercielle faciliteter til rådighed for danske plantemolekylærbiologer, så de kan lave en større…
Måske ligger der vigtige nybrud i forskningen for enden af det, vi hidtil har troet var en blind vej? Villum Experiment er skabt til tekniske og…
Stort tillykke til kandidatstuderende Sebastian Loeschcke, som er et af 5 stærke talenter fra Aarhus Universitet, der modtager Dronning Margrethe II’s…
Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard modtog tirsdag eftermiddag som den første dansker den prestigefulde videnskabspris, Kavli Prize.…
Thomas Lykke Rasmussen og Mads Emil Marker Jungersen studerer datavidenskab ved Institut for Matematik. Den 4.-9. september deltager de begge i…
Sebastian Loeschcke, kandidatstuderende i datalogi fra Institut for Datalogi, modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat., som giver ham mulighed for…
The PATTERN Consortium, der består af 19 partnere, heriblandt Center for Videnskabsstudier på Institut for Matematik, vinder Horizon Europe bevilling.
Danske forskere har udviklet en ny og hurtigere teknologi, der kan bane vejen for en ikke-invasiv og meget tidlig diagnosticering af en lang række…
I dag lød studiestarten for cirka 750 nye studerende på Natural Sciences, som de næste tre dage indtager campus, når de begynder deres studierejse på…
Der er nu fuld finansiering til restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udvikling af en Sciencepark i Aarhus. Ole Rømer-Observatoriet får støtte…
Nye værktøjer til analyse af planterødder kan hjælpe til med at omstille landbrugsproduktionen i Europa for at sikre fødevaresikkerhed ved tilpasning…
Forskere på Aarhus Universitet har udviklet en ny og billig måde at nedbryde plastmaterialet polyuretan (PUR) til dets oprindelige bestanddele, som…
Det thailandske forskningsministerium for har netop uddelt en fornem pris til professor Henrik Balslev for hans årelange udforskning af den…
Postdocs Andrew Abraham og Julia Otte har hver især modtaget EU bevilling under Marie Skłodowska-Curie programmet.
H.C. Ørsted Selskabet giver dette års forskerpris på 50.000 kr. til professor Dorthe Ravnsbæk fra Institut for Kemi, mens de to forskertalentpriser på…
Optaget på Faculty of Natural Sciences bacheloruddannelser er tilbage på samme niveau som før corona-situationen. Samtidig kan fakultetet glæde sig…
Forskere fra Aarhus og Berlin har udviklet en ny algoritme, der kan lære computere at forudsige, hvordan komplekse molekyler binder sig til overfladen…
Udviklingen af nye typer medicin baseret på DNA og RNA, sker med rivende fart. mRNA-vaccinerne mod COVID-19 er bare ét ud af mange eksempler på…
Havets temperatur har stor betydning for klimaet. Det gælder især i Grønland, hvor havet påvirker afsmeltningen af de store gletsjere, der strækker…
NERD-programmet støtter original grundforskning inden for naturvidenskab og teknisk videnskab, og de fire forskere fra hhv. Institut for Fysik og…
Lektor Simona Radutoiu fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik er kommet i fornemt selskab. Hun er nemlig blevet valgt som medlem af den…
Ansøgningerne til landets videregående uddannelser via kvote 1 er talt op, og på trods af en generel tendens mod færre ansøgninger til Faculty of…
Planternes vækst og udvikling bliver styret af en hormongruppe kaldet auxin, det har man vidst siden 1926, men først nu er det afsløret, hvordan auxin…
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde plastik, der produceres hvert…
Et internationalt forskerhold viser i en ny global undersøgelse af flere end 46.000 arter af træer, at mange træarter er udsat for stort pres og er…
Ph.d.-studerende fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, der har deltaget i internationale konferencer i Tyskland og Grækenland, har af…
Enzymer er tilpasset deres substrater nøjagtigt for at kunne være specifikke, men bør ikke blive fanget, efter at de har udført deres gerning. Derfor…
På folkemødet i Allinge på Bornholm d. 16- 19. juni kan man møde Faculty of Natural Sciences i debatter, som sætter spot på nogle af de måder,…
Et af klimaforskningens store mysterier er skydannelse, og hvad der egentlig sker inde i skyerne. Løsningen på mysteriet kan være uhyre vigtigt for…
Varmere temperaturer, øget globalisering og flere mennesker presser Jordens biodiversitet og økosystemer. Det betyder, at store dele af klodens arter…
International Biogeography Society har udnævnt professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Biologi til Distinguished Fellow. Det skete den 5.…
Da Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) er det første institut, der er flyttet ind i Universitetsbyen, blev det besluttet, at Dronning…
Side 2 af 6