Aarhus Universitets logo
English
Et nyt projekt vil digitalisere miljømålinger af kemikalier og næringsstoffer i realtid. Det gør det muligt at begrænse miljøkatastrofer, eksempelvis…
Prof. Niels Christian Nielsen and Prof. Henrik Birkedal from Department of Chemistry and iNANO each receive a Villum Synergy grant for their…
Hans undervisning er på én gang underholdende, humørfyldt og struktureret, og han har tre gange vundet prisen som Årets underviser på Institut for…
Tillykke til adjunkt Ugo Marzocchi som netop har modtaget en bevilling på 2 mio. kroner til et projekt, hvor han skal undersøge, hvordan elektriske…
Luftbåren DNA falder ned på jordens overflader, hvor den blandes med eksisterende DNA-rester fra områdets dyr og planter. Nyt studie understreger…
Projekt Hovedet i Havet sejler i disse dage rundt i Roskilde Fjord. Ombord er skoleelever, gymnasieelever, naturfagslærere og skoleledere. De lærer om…
En britisk virksomhed har stillet deres kommercielle faciliteter til rådighed for danske plantemolekylærbiologer, så de kan lave en større…
Måske ligger der vigtige nybrud i forskningen for enden af det, vi hidtil har troet var en blind vej? Villum Experiment er skabt til tekniske og…
Stort tillykke til kandidatstuderende Sebastian Loeschcke, som er et af 5 stærke talenter fra Aarhus Universitet, der modtager Dronning Margrethe II’s…
Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard modtog tirsdag eftermiddag som den første dansker den prestigefulde videnskabspris, Kavli Prize.…
Thomas Lykke Rasmussen og Mads Emil Marker Jungersen studerer datavidenskab ved Institut for Matematik. Den 4.-9. september deltager de begge i…
Sebastian Loeschcke, kandidatstuderende i datalogi fra Institut for Datalogi, modtager Dronning Margrethe II’s rejselegat., som giver ham mulighed for…
The PATTERN Consortium, der består af 19 partnere, heriblandt Center for Videnskabsstudier på Institut for Matematik, vinder Horizon Europe bevilling.
Danske forskere har udviklet en ny og hurtigere teknologi, der kan bane vejen for en ikke-invasiv og meget tidlig diagnosticering af en lang række…
I dag lød studiestarten for cirka 750 nye studerende på Natural Sciences, som de næste tre dage indtager campus, når de begynder deres studierejse på…
Der er nu fuld finansiering til restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udvikling af en Sciencepark i Aarhus. Ole Rømer-Observatoriet får støtte…
Nye værktøjer til analyse af planterødder kan hjælpe til med at omstille landbrugsproduktionen i Europa for at sikre fødevaresikkerhed ved tilpasning…
Forskere på Aarhus Universitet har udviklet en ny og billig måde at nedbryde plastmaterialet polyuretan (PUR) til dets oprindelige bestanddele, som…
Det thailandske forskningsministerium for har netop uddelt en fornem pris til professor Henrik Balslev for hans årelange udforskning af den…
Postdocs Andrew Abraham og Julia Otte har hver især modtaget EU bevilling under Marie Skłodowska-Curie programmet.
H.C. Ørsted Selskabet giver dette års forskerpris på 50.000 kr. til professor Dorthe Ravnsbæk fra Institut for Kemi, mens de to forskertalentpriser på…
Optaget på Faculty of Natural Sciences bacheloruddannelser er tilbage på samme niveau som før corona-situationen. Samtidig kan fakultetet glæde sig…
Forskere fra Aarhus og Berlin har udviklet en ny algoritme, der kan lære computere at forudsige, hvordan komplekse molekyler binder sig til overfladen…
Udviklingen af nye typer medicin baseret på DNA og RNA, sker med rivende fart. mRNA-vaccinerne mod COVID-19 er bare ét ud af mange eksempler på…
Havets temperatur har stor betydning for klimaet. Det gælder især i Grønland, hvor havet påvirker afsmeltningen af de store gletsjere, der strækker…
NERD-programmet støtter original grundforskning inden for naturvidenskab og teknisk videnskab, og de fire forskere fra hhv. Institut for Fysik og…
Lektor Simona Radutoiu fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik er kommet i fornemt selskab. Hun er nemlig blevet valgt som medlem af den…
Ansøgningerne til landets videregående uddannelser via kvote 1 er talt op, og på trods af en generel tendens mod færre ansøgninger til Faculty of…
Planternes vækst og udvikling bliver styret af en hormongruppe kaldet auxin, det har man vidst siden 1926, men først nu er det afsløret, hvordan auxin…
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde plastik, der produceres hvert…
Et internationalt forskerhold viser i en ny global undersøgelse af flere end 46.000 arter af træer, at mange træarter er udsat for stort pres og er…
Ph.d.-studerende fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, der har deltaget i internationale konferencer i Tyskland og Grækenland, har af…
Enzymer er tilpasset deres substrater nøjagtigt for at kunne være specifikke, men bør ikke blive fanget, efter at de har udført deres gerning. Derfor…
På folkemødet i Allinge på Bornholm d. 16- 19. juni kan man møde Faculty of Natural Sciences i debatter, som sætter spot på nogle af de måder,…
Et af klimaforskningens store mysterier er skydannelse, og hvad der egentlig sker inde i skyerne. Løsningen på mysteriet kan være uhyre vigtigt for…
Varmere temperaturer, øget globalisering og flere mennesker presser Jordens biodiversitet og økosystemer. Det betyder, at store dele af klodens arter…
International Biogeography Society har udnævnt professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Biologi til Distinguished Fellow. Det skete den 5.…
Da Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) er det første institut, der er flyttet ind i Universitetsbyen, blev det besluttet, at Dronning…
Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VILLUM Fonden vil sammen med topforsker Klaus Butterbach-Bahl…
Professor i astrofysik Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet bliver den første dansker, som modtager den norske videnskabspris,…
Joanna M. Davies og Adrián López Quirós har begge modtaget bevillinger fra iCLIMATE.
Pollen er – atjuuu! – ikke bare pollen. Nogle græsarter er onde ved allergikere, andre er helt harmløse. Nu har Aarhus Universitet ansat en af verdens…
Thomas Vosegaard er ansat som ny centerleder pr. 1. juni 2022
Niels Kristian Kjærgård Madsen fra Institut for Kemi får AUFF's ph.d.-pris på 50.000 kr. for sin kvantekemiske metodeudvikling
Professor i biologi Signe Normand modtager Victor Albeck-prisen på 100.000 kr. for sin innovative og banebrydende forskning i klimaforandringer og…
Et hold forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en browserudvidelse, der automatisk besvarer samtykke-pop-ups. Browserudvidelsen Consent-O-Matic…
Rasmus Andreasen er aktuel med en ny artikel i Nature Astronomy: “The dissipation of the solar nebula constrained by impacts and core cooling in…
Corona forhindrede kemiprofessor Anja-Verena Mudring i at bruge rejsebudgettet fra sin VILLUM Investigator bevilling. Nu bruger hun pengene til løn…
Én mands skelsættende visioner for tyve år siden blev med en kæmpe holdindsats og hårdt arbejde til det første interdisciplinære forskningscenter ved…
”Klimaforskning i Nordøstgrønland (KLANG)”
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 97 mio. kr. til 26 forskningsprojekter på Natural Sciences.
Brændstof af flydende kulbrinter, som vi kender dem, men lavet helt uden brug af fossile ressourcer. Det er målet med et nyt projekt, som…
Azadeh Shahsavar, der er adjunkt i professor Poul Nissens gruppe ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, har fået en bevilling til at forske…
Xavier Bofill De Ros er en af de syv talentfulde forskere, der i 2022 bliver Lundbeckfonden fellow. Den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det…
Det Europæiske Forskningsråd bevilger professor Mikkel Heide Schierup fra Center for Bioinformatik på Aarhus Universitet 2,5 mio. euro til hans…
Astrofysiker Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet er blevet medlem af det eksklusive og højt estimerede amerikanske videnskabelige…
De fleste lægemidler, der anvendes i dag, har kun én virkningsmekanisme, og det er både vanskeligt og dyrt at fremstille lægemidler med flere…
Kom med lektor Katrine Juul Andresen på togt i Nordsøen, hvor der skal tages prøver på et ubådsvrag fra første verdenskrig.
AU-forsker lektor Brigitte Stadler og et interkontinentalt team af forskere har modtaget en prestigefuld international bevilling til at undersøge,…
ODIN reserverer 23,9 mio. kr. til seks nye forskningsprojekter, der skal bane vej for nye lægemidler inden for en bred række af lidelser – f.eks.…
Alle otte universiteter i Danmark er gået sammen om et nyt forskningscenter, der skal skabe tværfagligt samarbejde mellem forskere i Danmark og…
En gruppe ph.d.-studerende fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik har sat sig for at gøre deres institut endnu grønnere. De har derfor nedsat et…
Danmark er ved at indfase et nyt digitalt ID system, kendt som MitID. En studerende og en række forskere fra Institut for Datalogi ved Aarhus…
Isabella Nymann Westensee fra iNANO og Simon Vendelbo Bylling Jensen fra Institut for Fysik og Astronomi modtager hver 200.000 kr., som de vil bruge…
Kasper Green Larsen er 35 år gammel og nyudnævnt professor på Institut for Datalogi – det gør ham til en af de yngste professorer på Aarhus…
Særdeles lovende. Sådan betegner en arktisk topforsker en sonde, som tre ingeniørstuderende har udviklet under et bachelorprojekt i samarbejde med…
Over 140 forskere fra store dele af verden har med data fra bl.a. Aarhus Universitet sammen regnet sig frem til, at der må være ca. 73.300 træarter på…
Med en bevilling på 50 mio. kr. i form af et såkaldt Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden flytter professor Daan von Aalten sin…
Det var i sig selv overraskende, da et internationalt forskerhold fra bl.a. AU opdagede samfund af mikroorganismer, som trives ved temperaturer op til…
Godt nyt til innovative forskere: De fem største universiteter i Danmark bringer sammen med Novo Nordisk Fonden det internationale succesprogram SPARK…
VILLUM FONDEN har udvalgt årets 16 forskertalenter, der bliver en del af Villum Young Investigator-programmet. Seks af årets forskere er fra Natural…
På trods af de seneste fremskridt med at forudsige protein- og RNA-struktur, er vi stadig langt fra at være i stand til at designe biomolekylære…
Omkring halvdelen af verdens plantearter er afhængige af dyr til at sprede deres frø. Nedgangen i antallet af fugle og pattedyr betyder, at disse…
Adjunkt Jonas Elm (Kemi) og DANDRITES kommende gruppeleder, postdoc Taro Kitazawa, modtager hver cirka 11 millioner kroner fra Det Europæiske…
Aarhus Universitets forskningsskib Aurora er også en fortræffelig formidlingsplatform.
Kristiansen modtager støtte til at afprøve nye hurtige feltmetoder sammen med arkæologer.
Et forskerhold fra Aarhus Universitet har udviklet et nyt molekyle, der sætter sig på overfladen af SARS-CoV-2 viruspartikler. Derved blokeres…
Carlsbergfondet uddeler knapt 98 mio. kr. til grundforskning på Aarhus Universitet. Særligt humaniora og samfundsvidenskab bliver tilgodeset. 24,7…
Støjen i havet omkring Grønland er netop blevet kortlagt i et helt nyt studie, så man i fremtiden kan følge, hvordan baggrundsstøjen i havet ændrer…
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) tildeler i disse dage 42 Sapere Aude Forskningsleder-bevillinger til nogle af de allerdygtigste yngre forskere i…
Ved at benytte banebrydende ny elektronik og data-modellering har et hold af forskere fra Aarhus Universitet bevist, at det er muligt at foretage…
Et kursus i bioentrepreneurship blev grundlaget for et nyt liv som iværksættere for to biologistuderende fra Århus. Med to økonomiske…
Forskere fra Aarhus Universitet har stået i spidsen for et team, der har opdaget en af måderne, hvorpå bælgplanter balancerer kvælstofoptagelse fra…
Aarhus Universitet har modtaget 10 bevillinger inden for Inge Lehmann-programmet fra Danmarks Frie Forskningsfond. To af de udvalgte forskere hører…
Danske studerende er nu ved at udvikle og planlægge den næste studenterdrevne satellitmission i det danske satellitprogram DISCO. Programmet har til…
Et internationalt team ledet af forskere fra Aarhus Universitet har opdaget, hvordan plantereceptorer kan genkende specifikke…
Skoleelever, lærere, politikere og kommunale forvaltninger sætter gennem de næste tre uger spot på havmiljøet i Lillebælt. Det sker, når projekt…
DFF uddeler 280 millioner kroner til 55 grønne forskningsidéer – 15 af dem er fra Aarhus Universitet. Fem projekter fra Faculty of Natural Sciences…
Postdoc Laura Stidsholt fra Institut for Biologi er blandt dette års modtagere af bevillinger fra talentprogrammet Villum International Postdoc. De…
Danmarks første Biodiversitetsråd er blevet nedsat og skal fremover rådgive regeringen og Folketinget om indsatser på naturområdet. Miljøminister Lea…
Bælgplanter kan gøre landbruget grønnere, både ved at optage CO2, men mere specielt fordi de ikke behøver kunstgødning, og fordi deres frø har en…
Det moderne universitet er tæt sammenvævet med det omgivende samfund. Det betyder ikke, at der gives køb på forskningsfriheden, skriver dekan på…
Forskere fra Aarhus Universitet har beskrevet banebrydende resultater inden for sukkertransport i planter. Resultaterne er baseret på nye strukturer…
En stor del af verdens befolkning har fragmenter af neandertal-gener i deres DNA. Længden af disse fragmenter giver ny indsigt i, hvordan menneskelige…
Villum Fonden bevilger seks mio. kr. til to tværfaglige forskningsprojekter på Aarhus Universitet – nærmere betegnet Institut for Datalogi, Institut…
Et nyt, enestående forskningscenter ser snart dagens lys. På basis af en bevilling på 630 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, etableres…
Et forskerhold fra Danmark og Tyskland har opdaget, at bakterier som lever i planterødder er tilpasset deres værtsarter, hvilket giver dem…
Det Fjernstyrede UndervisningsTeleskop (FUT) er et nyt gratis tilbud fra Aarhus Universitet til gymnasiehold i astronomi.
Faculty of Natural Sciences (Nat) er et godt sted for vovede idéer, der kan og vil rykke på den måde, vi opfatter verden omkring os. VILLUM FONDEN har…
I alt 14 nye AIAS-COFUND Marie Sk?odowska-Curie fellows er blevet udvalgt i en international, tredobbelt peer-review-udvælgelsesproces i løbet af…
Side 2 af 5