Aarhus Universitets segl

Jørgen Christensen-Dalsgaard fik Kavli-prisen

Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard modtog tirsdag eftermiddag som den første dansker den prestigefulde videnskabspris, Kavli Prize. Prisen blev overrakt af den norske Kong Harald 5. ved en ceremoni i Oslo Koncerthus.

Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard modtog Kavli-prisen ved en ceremoni i Oslo. Han er nummer to fra venstre på billedet, flankeret af sine to med-prisvindere Conny Aerts og Roger Ulrich. I højre side står Kong Harald 5. og præses for Det Norske Videnskaps-Akademi, Lise Øvreås. Foto: Foto: Thomas Eckhoff / DNVA

Jørgen Christensen-Dalsgaard fik Kavli-prisen som anerkendelse af hans centrale rolle i udviklingen af seismiske undersøgelser af Solen og andre stjerner gennem de sidste 40 år.

Kavli-prisen beløber sig til en million dollars, og Jørgen Christensen-Dalsgaard deler den med to forskerkolleger, der lige som ham var pionerer inden for feltet helio- og asteroseismologi:

Conny Aerts fra Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Belgien (hun er i øvrigt æresdoktor på Aarhus Universitet) og Roger Ulrich fra University of California, Los Angeles, USA.

Kavliprisen uddeles hvert andet år til forskere inden for de tre felter astrofysik, nanovidenskab og neurovidenskab. Den kaldes også den lille Nobelpris, fordi en del af modtagerne i tidens løb efterfølgende også har modtaget en Nobelpris.

Læs meget mere om Jørgen Christensen-Dalsgaard og Kavli-prisen her