Aarhus Universitets segl

Kemishow – 25 års bragende succes

Eksplosioner, flammer i farver og skumpølser blandet med humor og smittende begejstring. Kemishow har underholdt og inspireret børn og voksne landet over i 25 år, og efter jubilæumsshowet den 29. marts vil de studerende bag showet genoptage de offentlige kemishows på Aarhus Universitet.

Kemishow leverede højtflyvende skumpølser i DR's sommerprogram Sommersummarum i 2013. Foto: Lise Balsby, AU

Det lyder som et drømme-studiejob, og det er det også. I hvert fald hvis man er kemistuderende, har talent for at formidle og ikke har sceneskræk:

At rejse landet rundt og underholde børn og voksne med sjove og inspirerende kemiske eksperimenter. Og endda gøre det som en del af et hold, der har vundet Danmarksmesterskabet i scienceshows fire år i træk.

Holdet består af 10-12 studerende, som alle er i gang med en kemifaglig uddannelse og har en smittende passion for naturvidenskab.

At passionen smitter, kan aflæses blandt de nyoptagede kemistuderende på Aarhus Universitet. Flertallet af dem svarer ja til, at de har set et kemishow – og en del af dem henviser til netop dét, når de efterfølgende går til optagelsesprøve for selv at blive medlem.

Man skal være på

Om optagelseskravene fortæller et af medlemmerne, Benedicte Marie Berg Svendsen:

”Kemishow’ere skal være gode rent kemifagligt, være gode formidlere, gode på en scene og gode til at fange tilråb fra publikum. Man skal kunne være og bevare overblikket over kemien, så man f.eks. kan slukke makkeren, hvis der går ild i ham.”

Hun har ikke været med til at vinde DM, for konkurrencerne blev sat på pause under Coronanedlukningen. Men hun var med, da showet vandt publikumsprisen i Science Me konkurrencen i forbindelse med European Science Foundations konference i Geneve i sommeren 2022.

Det sidste par år er kønsfordelingen blandt nye kemistuderende på Aarhus Universitet i øvrigt skiftet, så der nu er flere kvinder end mænd. Om Benedicte og de øvrige kvindelige deltagere har del i æren for det, kan næppe besvares.

Kemi i øjenhøjde – husk briller

Kernen i showet er kemi i øjenhøjde. Det betyder bl.a., at:

  • ingredienserne så vidt muligt består af hverdagskemikalier
  • publikum sagtens selv kan afprøve eksperimenterne hjemme i køkkenet eller haven
  • man skal huske at have sikkerhedsbriller på.

Adskillige af de studerende har således prøvet af få øjenbryn eller -vipper futtet af, og efter et halvt års medlemskab har alle prøvet at få svitset håret på mindst én arm.

En af dem, der kender lugten af brændt hår på nært hold, er føromtalte Benedicte Marie Berg Svendsen. Hun blev ansat i showet i februar 2021 og deltager med ildhu (undskyld udtrykket).

”Vi har det selv rigtig sjovt, når vi laver shows. Men det er også et stort arbejde. Vi lægger ret mange timer i det, både med at udvikle nye eksperimenter, øve os og opføre shows landet over. Det er derfor, vi er ansat som studentermedhjælpere. Det har også den fordel, at vi er forsikrede mod arbejdsskader og hvis vi laver ulykker. Det sker jo, at vi kommer til at lave pletter i loftet. Nogle biblioteker lader i øvrigt pletterne blive og inviterer os gladeligt igen,” fortæller hun.

Ikke kun eksplosioner

Vi må lige skynde os at slå fast, at Kemishow ikke har haft alvorlige personskader i de 25 år; det eneste alvorlige uheld fandt sted, da en studerende faldt ned fra den scene, som hun i begejstring løb rundt på.

Og det er langt fra alle Kemishows eksperimenter, som fører til eksplosioner eller ild. Der er også inspiration at hente i massefylde, fersk- og saltvand, flydende golfbolde, engangsbleer og kartoffelmel i ikke-Newtonske væsker. Blandt meget, meget andet.

Når eksplosioner alligevel fylder en del i repertoiret, skyldes det, at den slags er publikumsfavoritter – og nok også lidt, at Peter Hald blev medlem kort efter starten i 1998. Da han begyndte at studere kemi, var han nemlig sprængstofekspert efter otte års karriere i forsvaret. Nu er han sikkerhedsleder på Institut for Kemi, og fungerer som konsulent for showet.

De studerende står helt selv for driften.

”De spørger mig ind imellem, om de kan eller må dette eller hint, og i hvor stor skala? Jeg har været i gamet så længe, at jeg kan vurdere, om et eksperiment er reproducerbart; det skal virke hver gang, og ikke kun i laboratoriet,” siger Peter Hald, som stadig er med til at udvikle nye eksperimenter til showet.

Farverige lys for enden af tunnelen

Målet med Kemishow er, ikke uventet, at gøre unge mennesker interesserede i kemi og naturvidenskab generelt.

”Udfordringen er ikke at skabe interesse for naturvidenskab, for dén er der. Vi har børnenes fulde opmærksomhed og glæde. Vi skal sørge for, at interessen ikke bliver ødelagt. Problemet er, at naturvidenskab har let ved at pille motivationen ud af folk, fordi man skal gennem en ørkenvandring af beregninger og teori, før man når frem til belønningen, som er alt det sjove, det kan bruges til. Men hvis man på forhånd har set det fede, det sjove, så bliver det ikke længere en ørkenvandring, men en vandretur gennem et interessant landskab,” fortæller Peter Hald og Benedicte Marie Berg Svendsen.

Og tilføjer, at det spektakulære, overraskelserne og farverne skal give publikum en god oplevelse, uanset om de er interesserede i naturvidenskab eller ej.

Faktisk har de studerendes egne kriterier for et succesfuldt Kemishow holdt ved i 25 år:

  • den blandt publikum, der har størst kemisk viden, skal have set og lært noget nyt 
  • den blandt publikum, der har mindst kemisk viden, skal have oplevet nogle grundlæggende principper 
  • alle blandt publikum skal gerne have fået en underholdende og lærerig oplevelse samt noget at tænke over 

Meget mere end shows

Kemishowet rejser ud gennemsnitlig halvanden gang om ugen, men de har ikke kun kemikalier med i bagagen. De laver også workshops, har en stand med ved forskellige arrangementer, og holder oplæg om studielivet på Institut for Kemi.

Et af de steder, hvor showet efterhånden er fast inventar, er Cool Camp, som er en årlig rehabiliteringscamp for kræftramte unge i alderen 12-17 år og deres familier.

Og snart bliver det igen muligt at opleve Kemishow på showets hjemmebane:

”Vi genoptager de offentlige shows her på Aarhus Universitet, efter at det lå stille under corona, så folk mod beskeden betaling igen kan se vores show,” siger Benedicte.

Som mentos i cola

At Peter Hald stadig er med til at udvikle nye eksperimenter til showet blev tydeligt, da han satte sig sammen med Benedicte for at deltage i et dobbeltinterview til denne artikel.

Det var som at hælde mentos-pastiller i en flaske cola: De bruste over af ideer, og fik mellem spørgsmålene snakket og grinet sig frem til et nyt eksperiment, som de kan tage med til jubilæumsshowet den 29. marts:

Det bliver noget med at sno en gennemsigtig plastslange omkring en af de to kemikere på scenen, fylde slangen med knaldgas og antænde det – så man kan følge flammen op gennem slangen.

Straks efter interviewet drønede de to hen i et laboratorium og afprøvede det.

Her er et par fotos fra den video, de selv optog.

Faktaboks:

  • Kemishowet så dagens lys i januar 1998 under uddannelsesmessen "Porten til fremtiden" i Fredericia. Her deltog de to kemistuderende Martin Larsen og Jakob Thorhauge, som i stedet for de sædvanlige foldere om kemistudiet slæbte deres yndlings-demonstrationsforsøg med. Og tiltrak publikum såvel som værter fra de andre stande. 
    Resten er, som man siger, historie.
  • Det er netop Peter Hald og Benedicte Marie Berg Svendsen, som skal på scenen, når Kemishow holder et stort jubilæumsshow på Institut for Kemi onsdag den 29. marts fra kl. 16 til 17.30. Showet er fuldt booket, men man kan skrive sig på venteliste her.
  • Og skulle også du være inspireret til selv at lave kemieksperimenter, kan du finde Peter Halds udførlige vejledning til 169 af slagsen i bogen ”169 kemiske eksperimenter”, som er udgivet på Aarhus Universitetsforlag.