Aarhus Universitets segl

iNano får to nye professorer i bionanoscience

Tillykke til Brigitte Städler og Rikke Louise Meyer, der er blevet udnævnt til professorer i bionanoscience ved Interdisciplinært Nanoscience Center. Ansættelserne træder i kraft den 1. april 2023. Mød de to nye professorer her.

Brigitte Städler og Rikke Louise Meyer er blevet udnævnt til professorer i bionanoscience ved iNANO, Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

Professor Brigitte Städler

Brigitte Städlers forskningsgruppe, The Laboratory for Cell Mimicry, udfører forskning inden for bottom-up syntetisk biologi. Det er et område, der har til formål at designe biologiske eller syntetiske byggesten, der skal bruges til at danne bioniske systemer, hvor naturens designløsninger efterlignes.

Brigitte blev uddannet som materialeingeniør og fik sin ph.d. i 2007 ved ETH Zürich, Schweiz. Hun tilbragte derefter tre år på University of Melbourne, Australien, som post doc, før hun kom til Interdisciplinært Nanoscience Center (Aarhus Universitet). Her blev hun ansat som adjunkt i 2011 og forfremmet til lektor i 2015.

Hendes ph.d.-projekt havde til formål at skabe vesikler til brug i biosensorer. I løbet af sin post doc-tid arbejdede hun oprindeligt på at skabe molekylære bærere af lægemidler, hvilket inspirerede og skabte hendes fascination for arbejdet med forsimplede kunstige celler.

Hendes forskning på iNANO fokuserer på design og samling af livlignende enheder på tværs af længdeskalaen med det formål at støtte eller booste levende pattedyrsceller og -væv. Hendes forskning bidrager til øget viden om, hvordan man integrerer den syntetiske og levende verden, til vores grundlæggende forståelse inden for cellebiologi samt giver muligheder for næste generations medicinske indgreb.

Brigitte bor i Aarhus med sin mand og to børn. I sin fritid nyder hun at eksperimentere med vegetarisk madlavning og udendørs aktiviteter, især løb.

Læs mere om Brigitte Städler og hendes forskning her (på engelsk).

Professor Rikke Louise Meyer

Rikke Meyers forskergruppe søger at forstå, hvordan bakterier danner overfladebundne mikrobielle samfund kaldet biofilm. Biofilm er modstandsdygtig over for antibiotika og biocider og udgør derfor et stort problem i industrier som fødevareproduktion og vandfiltrering. De manifesterer sig som alvorlige infektioner på implantater, der ikke kan helbredes med nuværende tilgængelige behandlinger.

Rikkes forskning arbejder i grænsefladen mellem biologi, kemi og biofysik og afdækker de detaljerede mekanismer for, hvordan bakterier binder sig til biomaterialer, omslutter sig i beskyttende polymerer, gemmer sig for immunsystemet og tolererer antibiotika. Den viden, der genereres fra hendes forskning, bidrager til udviklingen af nye teknologier til bekæmpelse af biofilm, såsom anti-adhæsive eller antimikrobielle materialer samt innovative antimikrobielle behandlingsmetoder. Denne udvikling er et samarbejde, der involverer mange forskellige partnere fra den akademiske verden, sundhedsvæsenet og private virksomheder.

Rikke er uddannet på Aarhus Universitet med en ph.d. fra Biologisk Institut i 2003. Efter to år som postdoc ved University of Queensland i Australien, vendte Rikke tilbage til Aarhus for at danne en tværfaglig forskningsgruppe på iNANO og Biologisk Institut. Hun deltog aktivt i udviklingen af iNANO og den nanovidenskabelige uddannelse, da centret blev indviet, og hun etablerede sine laboratorier i iNANO-huset, da hun blev ansat som lektor i 2013.

Læs mere om Rikke Louise Meyer og hendes forskning her (på engelsk).