Aarhus Universitets segl

Professor Bo Barker Jørgensen hyldes for sit livsværk indenfor geokemi: ”Jeg er meget benovet, taknemmelig og glad”

H.C Urey Award uddeles til forskere, som har ydet fremragende bidrag til geokemien. Prisen er en af de mest prestigefyldte indenfor fagområdet. Bo Barker Jørgensen fra Institut for Biologi modtager prisen for sin revolutionerende indflydelse på biogeokemi og geobiologi.

Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

European Association of Geochemistry har netop udpeget den 29. modtager af den prestigefyldte H.C Urey Award: Professor Bo Barker Jørgensen fra Institut for Biologi på Aarhus Universitet.  

Prisen uddeles hvert år til en forsker, som har ydet et fremragende bidrag til geokemien i løbet af sin karriere. Kriteriet er både videnskabelig ekspertise, men også den bredere indflydelse, modtageren har haft gennem sin karriere  – det kan være gennem vejledning af yngre forskere, tilskyndelse til mangfoldighed og inklusion i forskningsverdenen eller ekstraordinære redaktionelle bidrag. 

”Jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle overgå mig. Jeg er meget benovet, taknemmelig og glad for, at der er nogen, der anser mit livsværk som så vigtigt,” siger Bo Barker Jørgensen, som er den anden danske forsker, som modtager prisen i løbet af de 33 år, den har eksisteret.  

Professoren er kendt for sin forskning i marine mikroorganismers økologi fra mikroskala til globale perspektiver. Gennem nye metoder og omhyggelige eksperimenter og observationer har han bl.a. vist, hvordan mikrober, der bor i havvand og sedimenter, både reagerer på og kontrollerer deres kemiske miljø.  

Det er bl.a. derfor Bo Barker Jørgensen er blevet indstillet til prisen af fagfæller og siden altså blevet udvalgt af komiteen som årets modtager.  

”Jeg fik en e-mail fra European Association of Geochemistry for nogle dage siden, hvor der stod, at jeg ville modtage prisen. Hvad tænker man så? Det er virkelig en ære at modtage Urey Awarden, så jeg tænkte, at det var da alt for meget,” siger Bo Barker Jørgensen og griner.  

Prisuddelingen finder sted ved European Association of Geochemistrys Goldschmidtkonference I Lyon i juli.  

 
Professor Bo Barker Jørgensen 

  • Født i 22. september 1946 i København. 
  • Uddannet cand.scient. i biologi ved AU i 1973. Blev efterfølgende ph.d. samme sted i 1977 og fik sin doktorgrad i biologi i 1979. 
  • Underviser ved Aarhus Universitet fra 1973. 
  • Opretter Max Planck Institut for Marin Mikrobiologi i Bremen, Tyskland, 1992, og bliver institutdirektør i årene 1992-2011. 
  • Centerleder for Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet i 2007-2017 
  • Professor ved Aarhus Universitet fra 2011. 
  • Medlem af National Academy of Sciences, USA. 
     

Læs mere her: https://www.eag.eu.com/awards/urey-award/#open