Aarhus Universitets segl

InterCat-forsker modtager Niels Bohrs internationale guldmedalje

Professor Ewine van Dishoeck, som er en del af InterCat, Center for Interstellar Katalyse, Institut for Fysik og Astronomi, fik fredag d. 7/10 overrakt medaljen af H.M. Dronningen ved et arrangement på Carlsberg Akademi i København.

Fredag d. 7/10 blev Niels Bohrs Internationale guldmedalje uddelt for 13. gang.

I år gik den til professor Ewine van Dishoeck fra Leiden Universitet i Holland. Hun er en pioner inden for molekylær astrofysik og astrokemi og har stærke bånd til dansk forskning.

Ewine van Dishoeck og er en del af Center for Interstellar Katalyse, også kaldet InterCat, der ledes af professor Liv Hornekær på Aarhus Universitet.

I centeret arbejder forskere sammen for at opdage om livets molekylære byggesten - amino syrer, DNA-baser, sukker og fedtsyrer - kan dannes i det interstellare rum allerede før dannelsen af stjerner og planeter.

Medaljen blev i år blev overrakt af H.M. Dronningen ved et arrangement på Carlsberg Akademi i København. Den blev indstiftet i 1955, som en hyldest til den danske nobelpristager Niels Bohr, og gives til betydningsfulde fysikere og ingeniører.

Med prisen slutter Ewine van Dishoeck sig til en fremtrædende gruppe af modtagere, da medaljen gennem årene er blevet givet til hele ti nobelpristagere. Ewine van Dishoeck er selv modtager af Kavli-prisen, som uddeles for exceptionelle videnskabelige gennembrud inden for astrofysik, nanovidenskab og neurovidenskab.

Udover den faglige anerkendelse, som medaljen er udtryk for, ledsages prisen af et beløb på 100.000 EUR, som er doneret af Carlsbergfondet.

Årets uddeling er et samarbejde mellem Ingeniørforeningen, IDA, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.


Læs mere om medaljen og årets prismodtager på hjemmesiden.

Læs mere om forskningen under Center for Interstellar Katalyse.