Ny institutleder på Kemi: ”Vi skal være synlige og tage del i offentligheden”
1. januar tiltræder professor Thomas Vosegaard som ny leder af Institut for Kemi. Han kommer med et stort kendskab til både forskningen og uddannelsen på instituttet, og så har han klare visioner for instituttet.
”Jeg synes jo egentlig aldrig, at jeg har været væk fra Kemi. Men jeg kommer tilbage i den forstand, at jeg flytter kontoret over på den anden side af vejen.”
Sådan lyder det fra Thomas Vosegaard, som pr. 1. januar overtager rollen som institutleder på Institut for Kemi. Det betyder, at han samtidig stopper som centerleder på iNANO. Instituttet er altså ikke nyt for professoren, som det meste af sin forskningskarriere har bevæget sig i og omkring miljøet på Institut for Kemi og iNANO.
Thomas Vosegaards forskning ligger indenfor NMR-spektroskopi på den tværfaglige grænse for nanovidenskab mellem kemi, molekylær biologi og fysik. Han er internationalt anerkendt i feltet med fokus på modellering og NMR-undersøgelser af lipider. Ud over NMR-spektroskopisk karakterisering af molekyler har han beskæftiget sig med flere discipliner fra syntese af peptider til udvikling af nye computeralgoritmer.
Kristine Kilså, prodekan for uddannelse på Faculty of Natural Sciences og formand for ansættelsesudvalget, fremhæver Thomas Vosegaard som et oplagt valg til institutlederposten.
”Institut for Kemi får en anerkendt forsker, men også en leder med stærkt kendskab til fakultetet og instituttet indefra, et skarpt blik for at skabe tværfaglige samarbejder både internt og eksternt og et fokus på undervisning. Jeg er glad for, at Thomas bliver ny institutleder,” siger hun.
Thomas Vosegaard selv ser frem til at komme i gang med arbejdet som institutleder.
”Jeg har haft det rigtig godt på iNANO, og nu glæder jeg mig til alle de spændende opgaver der venter på Kemi. I den nære fremtid vil jeg have særligt fokus på personaleledelse, som jeg synes er rigtig vigtigt. Det er også et af de områder, hvor jeg synes, at jeg har noget særligt at bidrage med. Jeg prøver på at lytte og forstå som leder. Den tilgang tager jeg med mig på Institut for Kemi,” siger han.
Et institut med store muligheder
Også dekan ved Faculty of Natural Sciences, Birgit Schiøtt, ser frem til at byde Thomas Vosegaard velkommen som institutleder.
"Jeg skylder Jørgen Skibsted en stor tak for at have taget ansvaret for instituttet i en udfordrende tid, sammen med en anderkendelse af den betydelige indsats, som han har leveret som konstitueret indsitutleder for at få instituttet bragt videre. Vi skal bruge den kommende tid på at ruste vores fakultet og institutter til de forandringer, som blandt andet kandidatreformen medfører. Jeg er meget tryg ved, at Thomas fremover vil løfte ansvaret på Kemi," siger hun.
Thomas Vosegaard mener, at Institut for Kemi laver noget af verdens bedste forskning indenfor kemi og rummer store muligheder både inden for forskning og uddannelse. Derfor er der også plads til visioner hos den nye institutleder, inden han begynder sin nye stilling 1. januar.
”Det er ikke nødvendigvis mig, som skal vide hvad der fagligt rører sig, men jeg skal få folk til at melde ind med deres viden, så vi kan bruge den i forhold til vores visioner og strategier,” siger han og fremhæver to områder, som han særligt vil arbejde for.
”Det allervigtigste er, at vi skal være mere synlige og tage del i offentligheden. Det virker som om, der ikke er andre end os selv, som kan se værdien i det vi laver på universitetet. I hvert fald når man ser på de politiske udspil. Jeg synes, at vi skal se indad og spørge os selv, hvordan vi kan forbedre det. Vi skal ikke lave en masse om på vores forskning, men vi skal blive bedre til at fortælle om den, så omverdenen forstår vores værdi. Og så har vi store uddannelser, som vi også skal bringe i spil i den sammenhæng. Samtidig med at vi sikrer, at der kommer nogle unge ind på dem,” siger han.
Om Thomas Vosegaard
- Uddannet på Aarhus Universitet med en ph.d. fra Institut for Kemi i 1998
- Efter to år som postdoc ved CNRS, Orléans i Frankrig, vendte han i 2000 tilbage til AU, hvor han først blev tilknyttet Institut for Molekylærbiologi og Genetik og senere Institut for Kemi, siden 2011 som professor
- Har desuden fra 2009-2013 været studieleder for civilingeniøruddannelserne på AU og konstitueret direktør for Aarhus University School of Engineering i 2012
- Har siden 2014 været centerleder for the Danish Center for Ultrahigh-Field NMR Spectroscopy, som er forankret på iNANO
- Har fungeret som centerleder på iNANO siden 2020
- Bor i Egå med sin kone og har 3 voksne børn
- Taler fransk efter årene i Orléans, dyrker alle slags sport med ketcher og bager ukompliceret surdejsbrød, fordi han ”stejler over, når folk gør det til et heldagsprojekt at bage en bolle”