Aarhus Universitets segl

IT-fagets aktive fortaler får tre år mere på posten

Kaj Grønbæk, leder af Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, får sin ansættelse forlænget til september 2027.

Kaj Grønbæk, leder af Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Foto: AU Foto

Datalogi har været et fag på Aarhus Universitet i 53 år, og Kaj Grønbæk har været med i 43 af dem. Først som studerende i datalogi med matematik som sidefag fra 1981, som professor fra 1999 og siden 2018 som leder af Institut for Datalogi, hvor han netop er blevet forlænget med tre år.

Det er dekan Birgit Schiøtt godt tilfreds med:

”Kaj Grønbæk har stået i spidsen for instituttet under AU’s digitaliseringssatsning, som bl.a. har betydet en ekspansion af instituttet. Han er lykkedes med at rekruttere i et konkurrencepræget globalt fagområde og haft fokus på at have et internationalt anerkendt forskningsmiljø – og leveret it-kandidater af høj kvalitet til omverdenen. Tilmed har han ydet et væsentligt bidrag til debatten om, hvordan it-teknologi skaber værdi i samfundet”, siger Birgit Schiøtt.

Kaj Grønbæks forskningsfelt spænder over ubiquitous computing, augmented reality, visuel dataanalyse, interaktionsdesign og computerstøttet samarbejde. Det har gjort ham til en central aktør i udviklingen af fremtidens teknologier.  

Han har også været aktiv i den offentlige samtale om uddannelse af de it-specialister, som arbejdsmarkedet sukker efter. Kaj Grønbæk har i flere sammenhænge plæderet for, at flere udenlandske it-studerende skal kunne optages på AU for at reducere manglen på it-specialister i Danmark.

Hans institut bærer også præg af internationalisering. Knap halvdelen af instituttets forskere er rekrutteret fra udlandet, og ud af de 21 forskere, Kaj Grønbæk har ansat gennem de seneste seks år, kommer 19 af dem fra bl.a. Grækenland, Tyskland, USA, Tyrkiet og Indien.  

Med egne ord glæder han sig meget til at stå i spidsen for instituttet i tre år mere, hvor der blandt andet står cyber security og internationale uddannelser på programmet:

”Vi har et supergodt og innovativt samarbejdsklima, og det er en fornøjelse at være omgivet af dygtige studerende”, siger Kaj Grønbæk.

Kaj Grønbæk var leder ved Interactive Spaces-laboratoriet ved Alexandra Instituttet i perioden 2009-2018 og er nu tilknyttet Alexandra Instituttet som næstformand i bestyrelsen og Distinguished Scientific Advisor. Han er desuden formand for ATVs Digitale Vismandsråd og medlem af Region Midtjyllands advisory board for Kunstig Intelligens. Hertil kommer, at han er en flittig foredragsholder, bl.a. ved De Offentlige foredrag i Naturvidenskab og Folkeuniversitetet.

 

Kontakt:

Institutleder ved Datalogi, Kaj Grønbæk
21 49 56 34
kgronbak@cs.au.dk