Aarhus Universitets segl

Tre undervisere fra MBG modtager Novo Nordisk Fondens Pris til Naturvidenskabelige Undervisere på Universitetet

Magnus Kjærgaard, Gregers Rom Andersen og Ditlev Egeskov Brodersen underviser de studerende på Institut for Molekylærbiologi og Genetik i biokemi og strukturbiologi. Nu modtager de 1.500.000 kr. for deres engagement og undervisningsindsats, som bl.a. skal bruges til at udvikle undervisningen på tværs af instituttet.

Foto: Flemming Leitorp/Novo Nordisk Fonden.

Professor Ditlev Egeskov Brodersen, lektor Magnus Kjærgaard og professor Gregers Rom Andersen har undervist sammen på Institut for Molekylærbiologi og Genetik igennem en lang årrække, men at modtage Novo Nordisk Fondens pris som anerkendelse for det arbejde kommer som lidt af en overraskelse for de tre.

”Det er ret overvældende, men vi er naturligvis glade for den anerkendelse, som ligger i at modtage prisen. Nogle gange hører man fortællingen om, at forskere helst vil slippe for undervisning. Jeg håber, at prisen her kan bidrage til at flere tænker i undervisningsudvikling og vil søge midler til nye tiltag på uddannelsesområdet,” siger Ditlev Egeskov Brodersen.

Novo Nordisk Fondens Pris for Naturvidenskabelige Undervisere på Universiteterne gives til engagerede og talentfulde undervisere, som underviser i naturvidenskabelige fag på et universitet i Rigsfællesskabet. Formålet med prisen er at anerkende og fremhæve undervisere, der i fællesskab har ydet en enestående indsats for at uddanne og kvalificere naturvidenskabelige universitetsstuderende og har skabt et forbillede, der inspirerer på internationalt niveau.

I 2021-22 gennemførte Magnus Kjærgaard og Ditlev Egeskov Brodersen et projekt finansieret af EDU-IT-puljemidler, hvor de inddragede tidligere studerende i kursusudviklingen med henblik på at udvikle de studerendes digitale kompetencer. Projektet blev en stor succes og mundede ud i en publikation i det internationale tidsskrift, The Biophysicist, hvor forskere og tidligere studerende sammen kvantificerede resultaterne af projektet.

Siden da har de tre undervisere arbejdet på at udvikle de digitale kompetencer, som skal indgå i undervisningen på instituttets nye uddannelse i molekylærbiologi og molekylærmedicin, der starter i sommeren 2025.

Det er i høj grad arbejdet med at fremme de digitale kompetencer i undervisningen, som ligger til grund for, at de tre undervisere modtager Novo Nordisk Fondens pris.

”Vi havde ikke kunnet gennemføre det her udviklingsprojekt uden EDU-IT-puljemidler fra AU. Jeg synes, at det er rigtig godt, at man giver den slags økonomiske bidrag til udvikling af nyskabende undervisning ude i fagmiljøerne. Og at det resulterer i forbedret undervisning og en pris som den her understreger jo, at det kan betale sig og at man får noget konkret ud af det,” siger Ditlev Brodersen.

Novo Nordisk Fondens undervisningspris uddeles årligt og udgør i alt 1.500.000 kr., hvoraf hver underviser modtager en personlig hæderspris på 25.000 kr., mens resten går til universitetet som en uddannelsesbevilling. Den del af prisen, der tildeles universitetet, skal anvendes af teamet til udvikling af naturvidenskabelig undervisning.

”Vi vil rigtig gerne, at de her midler ikke bare kommer vores egne kurser til gode men bliver til gavn for hele instituttet. Derfor har vi besluttet at bruge midlerne på at understøtte undervisningen bredt og med udgangspunkt i biokemiundervisningen fremme de digitale kompetencer på tværs af hele den nye Molekylærbiologi og molekylærmedicin-uddannelse,” slutter Ditlev Egeskov Brodersen.

Prisen overrækkes ved Institut for Molekylærbiologi og genetiks årsmøde d. 23.05.25.