Kim Daasbjerg modtager den første Else Kai Sass-pris
Kemiker, professor og iværksætter Kim Daasbjerg bliver den første modtager af Else Kai Sass-prisen. Samarbejde, innovation og bemærkelsesværdig forskningsformidling er kernen for både prisen og professorens meritter.
Tre forskningscentre, to virksomheder, fremragende undervisning og vidensdeling på tværs af universitetet og med samfundet udenfor.
Det er bare nogle af de bedrifter, professor Kim Daasbjergs har lykkedes med gennem sine 30 år på Aarhus Universitet, og det er ikke gået ubemærket hen. Hverken blandt kollegaer, samarbejdspartnere eller ledelsen på Faculty of Natural Sciences.
”Mere end nogen anden inkarnerer Kim Daasbjerg selve princippet om en akademisk iværksætter”, lyder det således i dekanens indstilling af professoren til Else Kai Sass-prisen, som er navngivet efter en professor, der var forud for sin tid og udmærkede sig ved at bringe sin viden i spil i samfundet. Præcis som årets prismodtager.
”Jeg er meget beæret over at få Else Kai Sass-prisen. Hun (professor Else Kai Sass, red.) var visionær og viste vejen for, hvordan man med vid, flid og humor kunne modernisere eksisterende kulturer. På samme vis har jeg måske nok forsøgt at udfordre nogle af de gængse tankegange ved at komme med alternative forslag og til tider skæve ideer. I nogen grad har jeg bare fulgt min intuition”, forklarer Kim Daasbjerg med et smil.
En menneskelig katalysator
Et af de nyere tiltag, professoren er ophavsmand til, er Open Science-initiativet for universitetets samarbejde med dansk industri. Han mente, at universitetet med fordel kunne invitere industrien inden for murene for at dele sin viden i fuldstændig åbenhed. Til gengæld kunne industrien øse af sine erfaringer på det innovative område. I dag har det skabt succesfulde partnerskaber til gavn for både studerende, forskere og erhvervslivet.
Samarbejde og den betydningsfulde vidensdeling sker også i to spin-outs, RadiSurf og Danish Graphene, samt et større forskningscenter ved universitetet, som Kim Daasbjerg er involveret i. Og så er han initiativtager til arrangementer som Brainnovation Day, Open Science-festivaler og Hackathon inden for iværksætteri.
”Det kan være svært at trænge igennem med sine visioner, men jeg har en tro på, at vi i åbenhed og på tværs af fagligheder kan udvikle og styrke vores viden sammen. Man må aldrig tøve med at dele ud af sine erfaringer. Tværtimod kan det overraske, hvad en åben tilgang kan føre til af spændende samarbejder og nye ideer. På den måde er jeg idealist”, fortæller prismodtageren og fortsætter:
”Vi skal ikke frygte udviklingen, men derimod udfordre den med et åbent sind, friske øjne og gerne i samspil med andre. Derved kan vi for alvor rykke grænserne i den rigtige retning til glæde for mange mennesker”.
Kim Daasbjerg modtager officielt Else Kai Sass-prisen til Årsfesten den 15. september. Prisen er på 60.000 kroner og uddeles af Aarhus Universitets Jubilæumsfond.
Else Kai Sass-prisen
Prisen er på 60.000 kroner og er navngivet efter den første kvindelige professor på Aarhus Universitet. Else Kai Sass var internationalt orienteret, optaget af de studerende og arbejdede for at bringe sin viden i spil i samfundet. Prisen gives til en kandidat, der bringer viden fra Aarhus Universitet ud i samfundet og som har gjort sig særligt positivt bemærket inden for forskningsformidling, samarbejde og/eller innovation. Prisen uddeles første gang til Årsfesten den 15. september 2023 af Aarhus Universitets Jubilæumsfond.
Kim Daasbjerg
- Født i 1966.
- Ph.d. fra Aarhus Universitet.
- Professor ved Institut for Kemi og iNANO på Aarhus Universitet.
- Forfatter til 200 forskningsartikler i internationale peer-reviewed tidsskrifter, 1 bog og 3 patenter.
- Initiativtager til Open Science, Brainnovation Day og hackathon events.
- Co-founder af virksomhederne RadiSurf og Danish Graphene.
- Medlem af CORC.