Aarhus Universitets logo
English
Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris 2019 gik til chefkonsulent Jens Dybkjær Holbech, Science and Technology.
VILLUM FONDEN uddeler ca. 16 millioner kr. til otte forskningsprojekter på Aarhus Universitet. De otte forskere er alle fra Science and Tecnology, og…
Lige fra starten i 1959 har Matematisk Kantine benyttet den formel, som for længst har gjort stedet til en institution i og uden for Aarhus: god…
Inden for ganske få år vil det måske være muligt at lave en bedre målretning af landbrugets brug af kvælstof. Forskning på Aarhus Universitet har…
Vores urin afslører hvordan vores krop har det og hvordan vi behandler vores krop. En forsker ved Aarhus Universitet har udviklet en effektiv…
Et halvt hundrede studerende fra 13 lande påbegyndte mandag to ugers intensivt kursus i avanceret og bæredygtig vandhåndtering. Kurset på Låsby Kro er…
Optaget af kvinder på it-uddannelserne på Aarhus Universitet er steget med 31 procent siden 2016. Det er mere end på landsplan.
114 unge har valgt Aarhus Universitets tre nye uddannelser inden for it som 1. prioritet.
Succesprojektet ’Hovedet i Havet’, der gennem de seneste to år har givet mere end 32.000 børn og voksne havet på hjernen, har netop fået endnu en stor…
Processerne bag frigivelsen og forbrug af metan på Mars har været diskuteret siden metan blev målt for første gang for ca. 15 siden. Nu har en…
Det var et brag af et speciale, som Simon Bruno Andersen sidste år afsluttede sit matematik-studie på Aarhus Universitet med. Først fik det…
Forskere på Aarhus Universitet udvikler nye kemiske teknologier, der kan reducere CO2-udledning og hjælpe den grønne omstilling på vej i både…
Professor Daniel Otzen fra iNANO på Aarhus Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at udvikle nye og bedre metoder til at…
Samarbejde mellem Novo Nordisk og professor Kurt Gothelfs laboratorium ved Aarhus Universitet har resulteret i en ny metode til at konstruere store…
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) bevilger i alt 133,4 mio. kr. til 39 forskningsprojekter på ST – heraf næsten halvdelen inden for Teknologi og…
Et internationalt forskerhold forsøger nu at skabe klarhed over, hvad rewilding går ud på, og hvordan man bedst kan bruge rewilding som et praktisk…
Fem professorer i fagene kemi, datalogi og fysik er udvalgt til at være Villum Investigators og modtager hver mellem 30 og 40 mio. kr. til deres…
Forskere fra Aarhus opdagede for få år siden en besynderlig elektrisk livsform i havbunden og det bliver nu stadig tydeligere og tydeligere, at…
Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden var sandsynligvis født og opvokset inden for få kilometer fra de bronzealdergravhøje, de blev begravet i. Tidligere…
Adgangskravene bliver indført fra sommeren 2019. Det betyder, at unge, der drømmer om en karriere inden for områderne, men er i tvivl om de lever op…
Professor Peter Teglberg Madsen fra Institut for Bioscience modtog 28. februar 2019 Eliteforsk-prisen ved en højtidelighed i Operaen i København.…
Børn der vokser op i de mindst grønne omgivelser har op til 55% større risiko for at udvikle en række forskellige psykiske lidelser senere i livet.…
Professor og tidligere institutleder Lars Henrik Andersen bliver konstitueret dekan på Science and Technology, når Niels Chr. Nielsen fratræder den…
Forskere fra Aarhus Universitet har påvist, at insekter afsætter DNA-spor på de blomster, de besøger. En nyudviklet eDNA-metode kan i fremtiden bl.a.…
Endelig! Onsdag sidst på eftermiddagen lykkedes det forskere og studerende at få kontakt med Delphini-1. Satellitten blev sendt ud i rummet torsdag i…
Science and Technologys forskning og uddannelser peger direkte ind i de temaer FN’s verdensmål rejser. Det giver fakultetet mulighed for at spille en…
Peter Balling fra Institut for Fysik og Astronomi har sammen med Ludvig Muren fra Klinisk Institut og Aarhus Universitetshospital modtaget en…
Forskerne får omkring 43 millioner i alt til at gå i dybden med antistof, undersøge den ultimative optiske kontrol af lyset samt til at udvikle…
Den 1. februar åbner Concordium Blockchain Research Center på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. Centret skal forske i blockchain-teknologi…
Torsdag 31. januar klokken præcis 13.00 trådte Aarhus Universitet officielt ind i rækken af universiteter i verden, der har en satellit i rummet. Her…
Tre forskere fra Aarhus Universitet har med store investeringer i laboratorieudstyr støttet af Novo Nordisk Fonden fået mulighed for at booste deres…
Et imponerende fremmøde på over 400 deltagere var mødt op til det femte biodiversitetssymposium, der blev afholdt på Aarhus Universitet den 22.…
Forskere fra Aarhus Universitet og Zoologisk Have København har fundet ud af, at den menneskelige mutationsrate er markant lavere end hos vores…
ST klæder de studerende på til at komme med ideer til opstartsvirksomheder gennem et tværfagligt Space Entrepreneurship Program, hvor de studerende…
Hvordan går det med FN’s 17 verdensmål om en bæredygtig udvikling, som vi nationalt og internationalt har forpligtiget os til at indfri? Ja, det kan…
En aarhusiansk ambition om et verdensomspændende teleskop-projekt får nu sit tredje teleskop. Det sker, når Australien opfører et observatorie med…
Et nyt center til knap 50 millioner skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 start-ups med et potentiale på op til…
Delphini-1 minisatellitten, som studerende fra Aarhus Universitet har samlet og afprøvet, blev i går opsendt fra Kennedy Space Center i Florida med…
De negative sundhedseffekter fra for eksempel luftforurening er ganske velkendte. Men vi ved ikke, hvordan eksponering kan blive til sygdom i løbet af…
Fire unge forskere fra Science and Technology er blandt de 34 ekstraordinært dygtige forskere, der tilsammen modtager 192 millioner fra Danmarks Frie…
Professor og VILLUM Investigator Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience og Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World…
Modtagerne af de eftertragtede Consolidator grants fra Det Europæiske Forskningsråd, ERC, er netop offentliggjort. Aarhus Universitet har fået seks ud…
Studerende, medarbejdere og undervisere rejser til Florida på søndag for at følge opsendelsen af Aarhus Universitets første satellit; Delphini-1.…
Forskere har med list og avanceret teknologi analyseret grænsefladen mellem frøens tunge og frøens bytte: I samme øjeblik frøen trækker tungen…
Et nyt studie viser, hvordan tandhvaler – delfiner, marsvin og kaskelotter – alle har omdannet deres næser til lydgeneratorer, som med en snæver,…
Et internationalt forskerhold under ledelse af forskere fra Københavns og Aarhus Universiteter har opdaget et gigantisk meteorkrater på 31 km i…
Ny teknologi skal gøre det muligt at bestemme hvordan undergrunden under den enkelte mark naturligt omsætter kvælstof. Det vil bane vejen for…
Ejlskov A/S og Aarhus Universitet går sammen om at udvikle en hurtigere, billigere og lettere metode til at rense forurenet jord uden brug af…
Mennesket udrydder dyre- og plantearter så hurtigt, at naturens indbyggede forsvarsmekanisme, evolutionen, kan ikke følge med. Et Aarhus-ledet…
Professor MSO Jacob Sherson har en mission: han vil genopfinde den måde, computere og mennesker interagerer på. Han har genopfundet sig nogle gange…
Den arktiske tundras lavt voksende buske og græsarter er på vej til at blive overskygget af højere plantearter, som spreder sig ind over tundraen.…
Nyt tværfagligt forskningsprojekt vil skabe bedre sundhed gennem analyse af helt aktuelle data f.eks. fra patienters smartphones og statistiske data…
Tove Hedegaard Jørgensen fra Institut for Bioscience og ST Learning Lab modtog ved årsfesten Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris…
Ved universitetets årsfest modtog kandidatstuderende Karl-Emil Bilstrup Dronning Margrethe II's rejselegat på 25.000 kr. Læs mere om ham og de øvrige…
Det er anden gang, at VILLUM FONDEN støtter dristige tekniske og naturvidenskabelige forskningsideer. Forskere fra Aarhus Universitet er igen med på…
Parkinsons sygdom er den mest almindelige neurodegenerative sygdom, og i øjeblikket er der ingen kur. Sammenhobning af proteinet ?-synuclein spiller…
Hvad betyder udledning næringsstoffer for havets pH-balance og omfanget af iltsvind? Kan flere vandplanter reducere kvælstof og fosfor i vandløb og…
Forskere på Aarhus Universitet har opdaget, at et særligt naturstof slår aggressive kræftceller ihjel på en ny og effektiv måde. Stoffet beskadiger…
Danmarks eneste hval, marsvinet, benytter sig af de samme høj-frekvente, morsekode-lignende klik, som de bruger til at finde føde med, til at…
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har tildelt lektor Claudio Orlandi fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet et Starting Grant på 1,5 mio.…
Et dansk-svensk forskerhold har offentliggjort det hidtil mest detaljerede slægtskabstræ og atlas over pattedyr, hvor de sammenkæder alle de nulevende…
Danmark investerer et milliardbeløb i de topmoderne forskningsfaciliteter omkring European Spallation Source (ESS) ved Lund i Sverige. Bo Brummerstedt…
Forskere fra Aarhus Universitet og Albumedix Ltd. har opdaget en ny og interessant adresse, som transportproteinet albumin kan bruges til at fragte…
Professor Ulrik Uggerhøj er ansat som institutleder på Institut for Fysik og Astronomi. Han begynder d. 1/7 2018.
Jacob Sherson modtager en Semper Ardens-bevilling på 15 millioner kroner fra Carlsbergfondet til et projekt, der søger at kombinere menneskelig…
Strenge regler for svovludledning kræver forbedrede katalytiske processer til reduktion af svovlindholdet i råolie. Nu har forskere fra iNANO og…
Amin Salami Dehkharghani har bidraget til at lægge et fundament for forståelsen af éndimensionelle kvantesystemer. Det kan få stor betydning for…
Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard er én af de mest betydningsfulde forskere inden for studiet af stjernerne i nyere tid. Siden ph.d.-graden på…
Danske forskere har deltaget i et studie, hvor man nu kan påvise afsmeltningen af Grønlands største isstrøm gennem 45.000 år. Den viden giver bedre…
Computerspil kan hjælpe videnskaben med at forstå menneskets intuition, og alle danskere kan hjælpe med forskningen i uge 36, når Aarhus Universitet…
En international forskergruppe har kastet nyt lys over kabelbakterierne. Ved hjælp af laserlys har forskerne fulgt elektronernes vej op gennem de…
Dansk-belgisk samarbejde styret af professor ved Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup, har udviklet en forbedret metode til at producere visse…
Professor Kurt Gothelf, iNANO og Institut for Kemi, modtog Den danske polymerpris – ATV | Elastyrenprisen 2018 på Akademiet for de Tekniske…
Hubble-teleskopet viste os, at rummet vrimlede med galakser og stjernetåger. Kepler-teleskopet har overrumplet os ved at finde flere tusinde hidtil…
Forskere fra Aarhus Universitet har ved hjælp af 3D laserscanning afsløret, at træer bevæger deres grene og blade i løbet af natten i…
En delegation fra Kinas Geologiske Undersøgelser besøgte Aarhus Universitet 10. april for at underskrive en samarbejdsaftale, som skal udvide…
Forskere på Aarhus Universitet er i gang med at udvikle en ny metode til at lave multifunktionelle lægemidler, der hurtigt og billigt kan samles ud…
Der er matematik skjult i meget mere i vores hverdag, end de fleste tænker over. Søren Fournais er ekspert i at beskrive verden gennem ligninger, især…
Ph.d.-studerende Mark Simkin, Institut for Datalogi, modtager et Eliteforsk-rejsestipendium 2018 fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet.
Helt nyt studie viser nu for første gang, at marsvin flygter og holder op med at spise, når de bliver forstyrret af kraftig skibsstøj.
Marie Sk?odowska-Curie Actions har finansieret et nyt konsortium, ledet af professor Kurt Gothelf på Interdisciplinært Nanoscience Center, med 4…
INANO og Institut for Kemi ved Aarhus Universitet er en del af et nyt nordisk forskningscenter, der vil fokusere på at udvikle nye materialer og…
Jørgen Kjems, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik og iNANO, modtager Novo Nordisk Prisen 2018 for sine tværfaglige pionerstudier…
Med fire donationer på tilsammen godt 40 mio. kr. får Aarhus Universitets nye Centre for Water Technology (WATEC) en flyvende start mod en plads i den…
Lektor Cristiano Spotti, Institut for Matematik, får bevillingen, der bliver givet til forskertalenter, til at støtte at de skaber selvstændige…
Det er lykkedes en ung dansk forsker at skabe intet mindre end en revolution indenfor materialefysikken: han og en gruppe amerikanske forskere har…
I Nordøstgrønland har forskere målt transporten af den varme, der kommer fra Jordens indre. Det enorme område er et geotermisk ’hotspot’, der smelter…
To forskere fra Science and Technology har fået hver 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme til etablering af to nye…
Forskere fra grupperne under ledelse af professor Flemming Besenbacher og adjunkt Nina Lock ved det Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) på…
Et nyt studie af en stjerne næsten magen til Solen bringer os tættere på at forstå den fysiske mekanisme bag Solens cyklus og kan hjælpe os med at…
Dyr på fjerne øer kan ikke tillade sig at være kræsne, men må tage til takke med, hvad de kan finde. De fleste landfugle på øgruppen Galápagos er…
Det er nu lykkedes forskere på Aarhus Universitet at bygge en nanorobot af DNA-strenge, der kan kontrollere enzymer. Nanorobotten fungerer som et…
Årtiers militærøvelser og prøvesprængninger af forskellige former for ammunition udført af det amerikanske militær har efterladt en caribisk ø med…
Bedre magneter skal hjælpe med at lagre vedvarende energi fra solceller og vindmøller i magnetiske svinghjul. Den nye teknologi til energilagring kan…
Hvordan kan små danske virksomheder hver især bruge verdens kraftigste neutron- og røntgenmikroskoper til produktudvikling? Det vil forskere på Aarhus…
Side 5 af 5