Aarhus Universitets logo
English
David Lundbek Egholm bliver ny prodekan for forskning fra 1. november. Han kommer fra en stilling som professor inden for klima og isdynamik på…
Hvad sker der med nanopartikler, når de sprøjtes ind i blodet for, for eksempel, at destruere tumorer? Med nye resultater offentliggjort i ACS Nano er…
EMBION, Danmarks nationale cryo-EM-faciliteter, bliver indviet den 12. oktober. Cryo-EM (kryogen elektronmikroskopi) er en vigtig teknik inden for…
Et såkaldt cirkulært RNA-molekyle, som man mente var kræftfremkaldende, findes alligevel i ikke i kræftceller. Et dansk forskerhold har offentliggjort…
Novo Nordisk Fonden bevilger 15 mio. kr. fra sit interdisciplinære synergiprogram til projekt DRAMA, som med forskere fra både Nat og Tech vil afkode,…
VILLUM Experiment har netop uddelt deres bevillinger til danske forskere, der hver især repræsenterer innovative tilgange til deres forskningsområder,…
Forskningsinitiativet LifeTime repræsenterer mere end 50 europæiske universiteter, herunder Aarhus Universitet. En ny Perspective-artikel i Nature,…
Dina Sofia Mortensen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet modtager et af årets i alt fire H.M. Margrethe II’s Rejselegater.…
I takt med, at verden bliver mere og mere forbundet, er det ikke bare menneskenes kulturer, der blandes sammen på tværs af kloden. Et nyt studie…
Peter Balling er pr. 1. september 2020 ansat som professor i eksperimentel fysik.
Natural Sciences byder i år velkommen til 966 nye naturvidenskabsstuderende. Studiestarten er på grund af corona anderledes end den plejer at være –…
Et nyt studie i eLife beskriver en mekanisme i fiskeøjet, som forbedrer nethindens iltforsyning og evnen til at behandle visuelt input. Denne…
Tinna Stevnsner er udnævnt til professor i alderdomsforskning (aldring) ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet fra 1.…
Forskere fra Aarhus Universitet udfordrer en af hjørnestenene i biokemien, Michaelis-Menten ligningen. De viser, at mange enzymer i signaleringsveje…
Anne E. B. Nielsen modtager HC Ørsted Selskabets forskningstalentpris for sit banebrydende arbejde inden for elektromagnetisme og kvantemekanik.…
99 botanikere fra 19 lande – heraf tre danske – har kortlagt plantelivet på verdens næststørste ø, Ny Guinea, og identificeret foreløbig 13.634 arter.…
Forskere fra Aarhus Universitet har nu opdaget, hvordan bælgplanter opfanger særlige signalmolekyler for at skelne mellem skadelige og gavnlige…
Et internationalt forskerhold ledet af Aarhus Universitet har som de første bestemt krystalstrukturen af en exopolysakkaridreceptor. De nye resultater…
Immunsystemet beskytter mennesker mod angreb fra udefrakommende fjender som bakterier og virus, men nogle gange bliver kampen mod de ydre fjender så…
Studerende arbejder på højtryk også under nedlukningen med at kommunikere med Aarhus Universitets egen satellit
I nat modtog 299 unge tilbud om optag på en af Aarhus Universitets Naturvidenskabelige IT-uddannelser. Alle tre uddannelser – Datalogi,…
20 procent flere får i år tilbudt en studieplads på Natural Sciences. Samtidig er der stadig ledige pladser, fordi universitetet har øget sin…
Professor Jørgen Kjems og konsortiet Virofight har modtaget støtte fra EU's FET-OPEN-program til fremme af ny antiviral behandling. I stedet for at…
Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med internationale kolleger fundet en måde at bestemme oprindelsen af farveløst glas fra den romerske…
25 % flere har valgt AU’s IT-uddannelser som deres førsteprioritet. De tre uddannelser på Faculty of Natural Sciences – Datalogi, IT-Produktudvikling…
Som forventet er søgningen til landets videregående uddannelser steget i år – det gælder også for Aarhus Universitet, som har modtaget 5 pct. flere…
Ebbe S. Andersen fra iNANO tildeles 10 mio. kr. i form af en Ascending Investigator-bevilling fra Novo Nordisk Fondens forskningslederprogram.…
Pensionen nærmer sig for professor Niels Peter Revsbech fra Institut for Biologi, og i morgen (1. juli) videregiver han en stor post som leder af…
Aktuel Naturvidenskab og de Offentlige foredrag i Naturvidenskab får 1.336.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle et format, der skal få…
For første gang har Novo Nordisk Fonden uddelt bevillinger inden for forskningsprogrammet NERD, der er målrettet ambitiøse og vilde forskningsideer…
En ny artikel fra Jørgen Kjems' gruppe ved iNANO og MBG beskriver, hvordan mængden af det såkaldte 'ikke-kodende' RNA ændrer sig under epileptiske…
Flere skal have mulighed for at studere en naturvidenskabelig uddannelse ved Aarhus Universitet, og efter sommerferien vil 152 ekstra studiesøgende…
I et nyt forskningsprojekt analyserer forskere data fra bl.a. smartphones i husstande, hvor en af beboerne enten har haft corona eller har haft…
Joseph A. Lyons er en af de ni talentfulde forskere, der i 2020 bliver Lundbeckfonden fellow. Og den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det…
Der skal nye retningslinjer til for at sikre hvalerne fred og ro fra menneskenes støj. Det nytter ikke at holde hvalsafari-bådene uden for hvalernes…
Artikel i ACS Nano afslører de elektroniske egenskaber af den nye todimensionelle halvleder rhenium diselenid. Søren Ulstrup fra IFA er medforfatter.
Et internationalt forskerhold har brugt nye røntgen-metoder for at afdække, hvordan arkitekturen i sunde menneskeknogler er opbygget. Det har betydet,…
Forskere fra Institut for Geoscience på Aarhus Universitet deltager i et nyt forskningsprojekt, ECOTIP, som vil undersøge, hvad klimaforandringerne…
Det er svært at føre en krig uden at nogle kommer til skade, og dette gælder også, når vores immunforsvar skal nedkæmpe virale infektioner, såsom…
Efter tre år som leder af det internationalt anerkendte Centre for Water Technology (WATEC) ved Aarhus Universitet takker professor Niels Peter…
Aarhus Universitet og Esbjerg Kommune går sammen om at etablere et observatorium på Mandø. Det sker som et led i Esbjerg Kommunes planer om at få…
Mikkel Slot Nielsen fra Institut for Matematik modtager Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris dn 4. juni.
Daniel Otzen og hans samarbejdspartnere Jørgen Kjems og Victoria Birkedal fra Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) og firmaet Fida Biosystems…
Tirsdag 26. maj åbner Steno Museet og fredag 29. maj åbner Væksthusene igen. Begge steder kl. 9 og vil være under sikre og trygge ramme for de…
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) bevilger 97,6 mio. kr. til 23 forskningsprojekter på Natural Sciences.
Med en bevilling på 6.181.260 kr. fra Det Frie Forskningsråd får Bjørn Panyella Pedersen nu bedre muligheder for at øge forskningsindsatsen til at få…
Dansk grundforskningscenter i Aarhus er centralt for nyopdagede egenskaber ved de forunderlige delta-Scuti-stjerner. Historien offentliggøres i…
Har du nogensinde forestillet dig, at du kunne se gennem en levende organismes krop og observere det dynamiske samspil mellem celler og nanopartikler,…
Et globalt forskningsprojekt viser, at klimaændringerne øger risikoen for frostgrader sent på foråret. Det kan især skade skove i Europa og Asien,…
Henrieka Detlef og Anders Damsgaard fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Sk?odowska-Curie…
En tredjedel af Jordens befolkning vil inden 2070 komme til at leve med gennemsnitstemperaturer på 29° C eller mere, med mindre vi får reduceret…
Professor Emerita ved Institut for Geoscience, Else Marie Friis, er blevet valgt som Foreign Member of the Royal Society.
Faculty of Natural Sciences fik 1. april sin første dekan, da Kristian Pedersen tiltrådte. Han glæder sig til at tage fat på arbejdet, på trods af…
Jan Piotrowski er ansat som institutleder på Geoscience, hvor han har været konstitueret siden sommeren 2019. Hans Brix har været institutleder på…
Professor Bo Barker Jørgensen fra Aarhus Universitet bliver medlem af verdens mest ansete videnskabelige akademi, det amerikanske National Academy of…
Jordens kerne er ikke så isoleret fra resten af kloden, som man hidtil har troet. En international forskergruppe anført af Aarhus Universitet har…
En af de store udfordringer i forbindelse med en genåbning af samfundet er adgangen til en hurtig og pålidelig test for SARS-CoV2-infektion. Med en…
Ny forskning fra et international hold af forskere afslører, at den truede nordamerikanske rethval lever et markant hårdere liv end dens slægtning på…
Et internationalt forskerhold har sammenstykket et nyt billede af neandertalerne ud fra de gener, neandertalerne efterlod i moderne menneskers DNA, da…
Et dansk-tysk forskerhold har muligvis fundet en løsning på den store klimapåvirkning fra verdens risproduktion: Ved at tilsætte elektriske ledende…
Ifølge en international gruppe af havforskere er det ikke for sent at genoprette økosystemerne i verdens have. Hvis vi følger deres køreplan og især…
Den nye dekan på Faculty of Natural Sciences sender en hilsen til medarbejdere og studerende på fakultetet.
Arbejds- og studielivet er blevet til mange forskellige ting for lige så mange ansatte og studerende, der på hver deres måde holder Nat-fakultetet…
Det automatiserede SONG-teleskop på Tenerife kræver ikke bemanding til at udføre observationerne af stjerner, men alligevel har Corona-virussen…
Med mere end en kvart milliard som fundament og i tæt samarbejde med mere end 50 industrielle partnere, samler danske forskere og eksperter sig nu i…
Professor Ira Assent fra Institut for Datalogi og Professor Birgit Schiøtt fra Institut for Kemi og iNANO modtager sammen en VILLUM Synergy-bevilling…
Narcis Adrian Petriman, Ronja Driller, og Jan Heiner Driller fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det meget…
Aarhus Universitet har i år modtaget 15.582 ansøgninger via kvote 2 – det er 9 pct. flere ansøgninger end sidste år.Særligt AU's it-uddannelser har…
Nej. Vi skal ikke klone dyrelivet fra istidens tundraer, men et internationalt forskerhold har fundet frem til, at indførte og forvildede dyrearter…
Professor Jørgen Kjems fra MBG og iNANO skal i samarbejde med forskere fra Health, KU og Statens Serum Institut og med 25 mio. kr. fra Carlsbergfondet…
Aarhus Universitet og en række internationale lægemiddelproducenter går sammen i et banebrydende, åbent forskningssamarbejde, ODIN (Open Discovery…
Næsten 400 kilometer over hovederne på os svæver Aarhus Universitetets første satellit og tager billeder af vores planet. Men satellitten kan mere,…
Professor i datalogi Anders Møller er blandt modtagerne af de fem EliteForsk-priser 2020, der torsdag den 27. februar 2019 bliver uddelt ved en…
Et internationalt forskerteam har for første gang nogensinde beskrevet den overordnede struktur af et IgE-antistof, som er nøglemolekylet i allergiske…
De første målinger er i overensstemmelse med forudsigelserne for "normalt" stof og baner vejen for fremtidige præcisionsstudier.
VILLUM FONDEN har introduceret et nyt program, der er øremærket excellente kvindelige forskere inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt. I…
I udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" på Steno Museet fortælles historien om H.C. Ørsted og elektromagnetismen. Udstillingen åbner 22.…
Kontrol af proteinstruktur er afgørende i produktionen af vaskemidler og kosmetik. Nu er det lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at skabe et…
Fakulteterne for Natural Sciences og Tehnical Sciences tegner sig for tilsammen 16 af de i alt 23 Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowships, som…
Der er magneter i stort set al moderne elektrisk udstyr. Men de nuværende versioner er ofte baseret på miljøbelastende metaller. Lektor Mogens…
Dansk astrofysiker fra Aarhus Universitet bidrager til forståelsen af hvordan udbrændte stjerner påvirker tyngdekraften. Herved kommer vi et skridt…
Det sidste år har professor Lars H. Andersen fungeret som konstitueret dekan på Science and Technology, og dermed stået i spidsen for ikke blot det…
Efter en grundig ansættelsesproces har Aarhus Universitet valgt professor i rumforskning, Kristian Pedersen, som ny dekan på Faculty of Natural…
Karl Anker Jørgensen bliver nu optaget i et fornemt selskab af banebrydende kemikere fra hele verden og flere nobelprismodtagere som kommende modtager…
Tre yngre forskningstalenter med ambitionen om at skabe egne, selvstændige forskningsprofiler, modtager nu bevillinger under Villum Young…
Innovationsfonden og Institut for Bioscience inviterer til en bred faglig netværksdag onsdag den 22. januar på Aarhus Universitet. Formålet er at…
Skakverdenen måtte spærre øjnene op, da computeralgoritmen AlphaZero på blot fire timer lærte sig selv at slå de bedste skakprogrammer, der er bygget…
Med nutidens klimaforandringer er det vigtigt, at planter kan tilpasse sig nye forhold for at overleve. Et internationalt forskerhold har ved hjælp af…
Professor MSO Jacob Sherson har sat sig for at fremtidssikre implementeringen af de store økonomiske perspektiver i kvantefysikkens landvindinger. Det…
Den 17. danske semifinale i biologi-OL for gymnasieelever fra hele landet blev i sidste uge afholdt ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik og…
1. januar 2020 markerer startskuddet for to nye fakulteter på Aarhus Universitet. Fra denne dato består Aarhus Universitet af fem fakulteter i alt,…
Fem professorer i fagene kemi, datalogi og fysik er udvalgt til at være Villum Investigators og modtager hver mellem 30 og 40 mio. kr. til deres…
Forskere fra Aarhus Universitet, erhvervsliv og myndigheder vil i nyt samarbejdsprojekt udnytte elektriske signaler fra jordbakterier til at kortlægge…
Novo Nordisk Fonden har netop bevilget i alt 75 mio. kr. til projekter, der kan styrke infrastrukturen i dansk forskning. På Aarhus Universitet…
I dag uddeler det europæiske forskningsråd, ERC, i alt 600 millioner Euro til 301 topforskere i hele Europa. Én af dem er lektor Thomas Poulsen fra…
I alt 134 fremragende forskere har modtaget bevillinger fra Carlsbergfondet, af disse er 12 fra Science and Technology. Bevillingerne går til…
I denne uge uddelte Danmarks Frie Forskningsfond i alt 208 millioner kroner til 35 excellente Sapere Aude forskningsledere. Hele seks af de…
Danmarks Grundforskningsfond giver 66,6 mio. kr. til professor Thomas Pohl og det nye Center for Complex Quantum Systems (CCQ), og betegnelsen…
Professor Liv Hornekær fra Aarhus Universitet har fået 67,4 mio. kr. fra Danmarks Grundforskningsfond til at etablere Center for Interstellar…
Myrer hæmmer mindst 14 forskellige plantesygdomme, viser ny forskning fra Aarhus Universitet. De små insekter udskiller selv antibiotika fra kirtler i…
Side 4 af 5