Aarhus Universitets segl

Dina Sofia Mortensen, kandidatstuderende i astronomi, modtager Margrethe II’s rejselegat

Dina Sofia Mortensen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet modtager et af årets i alt fire H.M. Margrethe II’s Rejselegater. Legatet er på 25.000 kroner, og vil give Dina Sofia Mortensen mulighed for at deltage i konferencer om exoplaneter, hvor hun kan præsentere resultaterne fra sit specialeprojekt.

Kandidatstuderende Dina Sofia Mortensen modtager H.K.H. Dronning Margrethe II’s rejselegat på 25.000 kr.
Kandidatstuderende Dina Sofia Mortensen modtager H.K.H. Dronning Margrethe II’s rejselegat på 25.000 kr. (Foto: AU FOTO)

Dina Sofia Mortensen modtager legatet for at være en fremragende studerende, som med stor nysgerrighed og interesse lader sig opsluge af studiet. Hendes speciale handlede om at påvise exoplaneter, der kredser om en bestemt klasse af stjerner. Her brugte Dina Sofia Mortensen en ikke hidtil anvendt tilgang, som potentielt vil føre til yderst interessante planetopdagelser.

Dina Sofia Mortensens beundringsværdige engagement i astronomiens verden ses desuden i hendes tidligere rolle som erhvervspraktikantansvarlig på instituttet, hvor hun har stået for både at arrangere og afholde erhvervspraktik for elever i 8.-10. klasse.

Foruden sin faglige ildhu er Dina Sofia Mortensen også på andre måder en engageret studerende. Dette kommer til udtryk i hendes tid i Institut for Fysik og Astronomis studenterrepræsentation, hendes involvering i MatFys-tutorgruppen samt hendes rolle i bestyrelsen for Fysisk Fredagsbar.

Dina Sofia Mortensen formår dermed at være en dygtig studerende og samtidig give sig selv plads og tid til at være mere og andet end det.

Margrethe II’s Rejselegat

Med H.M. Dronning Margrethe II’s rejselegat på hver 25.000 kr. kan fire stærke talenter rejse ud i verden og blive beriget med nye indsigter til deres studie.

De studerende, der modtager rejselegatet, er ifølge prorektor Berit Eika udover at være fagligt dygtige også hårdtarbejdende, engagerede og har gjort noget ekstra i form af for eksempel frivilligt arbejde.

”Rejselegatmodtagerne er rollemodeller for alle studerende, og legatet giver dem mulighed for via et studieophold i udlandet at få skabt internationale relationer og nye perspektiver på deres fag,” siger Berit Eika.

Normalt overrækkes legaterne i forbindelse med universitetets årsfest ved den traditionsrige højtidelighed i Aulaen. Men på grund af COVID-19 er årsfesten i år aflyst, og derfor uddeles legaterne uden ceremoni.

Rejselegatet blev indstiftet i 2010 som en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag og blev udvidet i 2012 i anledning af Dronningens 40 års regentjubilæum. Hensigten med legatet på 25.000 kroner er at gøre det muligt for legatmodtagerne at studere i udlandet i forbindelse med deres studier på Aarhus Universitet.