Aarhus Universitets segl

ERC-millioner til forskning i at styre computere med hele kroppen

Professor Hans Gellersen fra Institut for Datalogi har fået ca. 2,5 mio Euro (ca. 18,5 mio kr.) i et Advanced Grant fra det har Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Pengene er bevilget til projekt GEMINI (Gaze and Eye Movement in Interaction), som bl.a. skal skabe en ny tilgang til det at styre computere med øjnene.

Link til større version af foto
Professor Hans Gellersen. Foto: Søren Kjeldgaard.

Øjenbevægelser og øjenstyringssystemer har i årtier været en vigtig del af forskningen i menneske-computer-interaktion (HCI). Professor Hans Gellersen mener imidlertid, at denne forskning er gået for smalsynet til emnet, så at sige, ved isoleret at se på øjenbevægelser.

”Man ignorerer de samtidige bevægelser i hoved og krop. Med GEMINI ønsker jeg at udvikle en grundlæggende anderledes tilgang, der anerkender, at man styrer sit blik og visuelle opmærksomhed i naturlig og nødvendig koordination mellem øjne, hoved og krop,” siger Hans Gellersen.

GEMINI-projektet sigter altså mod at skabe banebrydende bevægelsesbaserede principper til at måle i 3D, hvor vi retter vores blik og opmærksomhed hen, metoder til at udlede interaktionskontekst fra samspil mellem øje-, hoved- og kropsbevægelser, og en multimodal ramme for "blik i samspil med kroppen", hvor man ud over øje- og hovedbevægelse inddrager interaktion via gestikulation og de nærmere omgivelser,  for at skabe et gennembrud i brugbar berøringsfri interaktion med ubiquitous computing (IT i alting – altså hvor computerkraft er indlejret i omgivelser som biler, bygninger, køleskabe osv).

”Visionen for projektet er, at brugerne bliver i stand til at interagere flydende i tre dimensioner med den fysisk-digitale verden omkring sig, både tæt på og på afstand, og bruge en kombination af deres øje-, hoved-, hånd- og kropsbevægelser som input til computeren. Dette har et enormt potentiale for indvirkning på interaktive systemer, hvor berøring ikke er mulig, praktisk, ønskelig eller sikker. Hvis det lykkes, kan "blik i samspil med kroppen" muligvis definere det næste store HCI-paradigme,” konkluderer Hans Gellersen.

Hans Gellersen kommer imidlertid ikke til at gennemføre GEMINI-projektet på Aarhus Universitet. Til sommer vender han af familiehensyn tilbage til Lancaster University, som han forlod i december 2019 til fordel for AU. Han vil dog stadig være tilknyttet Institut for Datalogi i en 10 procent stilling.


Yderligere information:

Læs omtalen på Institut for Datalogis hjemmeside (på engelsk)