Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet indgår partnerskabsaftale om observatorium på Mandø

Aarhus Universitet og Esbjerg Kommune går sammen om at etablere et observatorium på Mandø. Det sker som et led i Esbjerg Kommunes planer om at få certificeret vadehavsøen som en Dark Sky Park. Den officielle partnerskabsaftale er netop underskrevet.

Tegning af mennesker i liggestole, der kigger mod solen med solfilter-briller og teleskoper.
Platformen under åben himmel kan også benyttes af besøgende i døgnets lyse timer. Illustration: MP Design.

Mandø er et af de få steder i Danmark, hvor lysforureningen er meget lav. På skyfrie nætter er der nærved perfekte betingelser for at studere stjernehimlen og universet. Den mulighed vil Aarhus Universitet og Esbjerg Kommune udnytte ved at etablere et observatorium til glæde for mange forskellige besøgende. Anlægget skal bestå af et fjernstyret observatorium samt fire små natteleskoper og fire små solteleskoper, som vil kunne bruges af øens mange turister samt astronomiinteresserede fra ind- og udland. Stedet vil også indgå i undervisningen af skole- og gymnasieklasser fra hele Danmark. 

Aarhus Universitet sørger for den faglige del af projektet, som involverer viden og materiale herunder opstilling af teleskoperne. Aarhus Universitetet er i færd med at opstille et fjernstyret teleskop på Mt. Kent i Australien på et observatorium, som drives af University of Southern Queensland, og det vil være et lignende teleskop, der nu skal sættes op på Mandø. 

”Observatoriet bliver i høj grad fjernstyret, og derfor kommer man som besøgende ikke til at kunne stå og kigge ind i et teleskop. Ved at kopiere faciliteterne i Australien, sikrer vi, at der etableres et gennemtestet og professionelt koncept, hvor vi kan trække på erfaringer vedrørende udvikling og drift”, siger Hans Kjeldsen, professor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.


For yderligere oplysninger

Læs Esbjerg Kommunes pressemeddelelse her

Kontakt

Professor Hans Kjeldsen
Mail: hans@phys.au.dk
Mobil: 23 38 21 60