Aarhus Universitets segl

Novo Nordisk Fonden støtter vilde naturvidenskabelige og tekniske forskningsidéer

For første gang har Novo Nordisk Fonden uddelt bevillinger inden for forskningsprogrammet NERD, der er målrettet ambitiøse og vilde forskningsideer inden for naturvidenskabelig og teknisk forskning. På Aarhus Universitet har lektor Alexander Zelikin netop modtaget 13,5 mio DKK.

Link til foto
Alexander Zelikin modtager 13,5 mio DKK fra et nyt forskningsprogram ved NNF. (Foto: Lars Kruse)

Et nyt forskningsprogram har set dagens lys, og for første gang har Novo Nordisk fonden uddelt bevillinger inden for det. Programmet kaldes ’NERD’, der står for New Exploratory Research and Discovery, og ambitionen bag programmet er at muliggøre banebrydende ny forskning inden for de naturvidenskabelige og tekniske discipliner.

Programmet er målrettet ambitiøse, dedikerede forskere, der prioriterer at forfølge egne kreative ideer i laboratoriet og ønsker at fastholde fokus på et emne over lang tid for derigennem at frembringe ny original viden.

Det er der i alt otte forskere, der har levet op til i denne første uddeling.

På Aarhus Universitet...

...modtager lektor Alexander Zelikin fra Institut for Kemi og iNANO 13,5 millioner kroner til projektet ”Signaling and internalizing receptor mimics”.

Projektet sigter mod at udvikle kunstige kemiske receptorer som kan efterligne naturlige receptorers signalering og internalisering og derved imødegå den grundlæggende udfordring ved receptor-efterligning. Resultaterne af denne undersøgelse vil skabe en platform for forskellige anvendelser såsom cellebaseret produktion inden for biomedicin og bioteknologi.

Der er uddelt i alt otte bevillinger på mellem 10 og 13,7 mio. kr. til projekter, der løber i op til syv år. Udvælgelseskriterierne og det lange perspektiv ved projekterne er med til at gøre NERD-bevillingerne til noget særligt,

Læs mere om det nye forskningsprogram hos Novo Nordisk Fonden.