Aarhus Universitets segl

ERC-bevilling skal styrke kvanters spring mod arbejdsmarkedet

Professor MSO Jacob Sherson har sat sig for at fremtidssikre implementeringen af de store økonomiske perspektiver i kvantefysikkens landvindinger. Det skal ske via uddannelsesmoduler til ikke-fysikere, der skal bidrage med andre fagligheder og kompetencer end matematisk kvantefysik til fremtidens innovationsmiljø omkring den videnstunge vækstbranche. Projektet er finansieret af en ny ERC-bevilling.

Link til foto
Professor Jacob Sherson vil undersøge, hvilke ikke-fysiske kompetencer der kan understøtte vækstpotentialet i den videnstunge industri. (Foto: Lars Kruse/AU Foto.)

Begyndelsen af “den anden kvante-revolution” har sendt teknologien op fra kælderlaboratorier og ud i den kommercielle sektor, hvor det ses som et meget lovende område for fremtidens vækstområder baseret på teknologiske fremskridt.

Bevægelsen betyder, at der er opstået et mere og mere akut behov for en faglig infrastruktur omkring den ganske videnstunge teknologi, hvor en større arbejdsgruppe med kvante-snilde kan bidrage til de mange nye arbejdsopgaver. Snilde for området, vel at mærke, og ikke nødvendigvis en dobbelt-ph.d.-grad i kvantefysik.

Der er lige så meget brug for arbejdsledere, ingeniører, og forretningsudviklere i fremtidens kvante-økonomi, som der er behov for videnskabsfolk. Udfordringen er, kort sagt, at etablere et fælles sprog på så voldsomt videnstungt og fagspecialiseret et område.

Uddannelse i kvante-markedet

Nu skal en forskergruppe på Aarhus Universitet tage hul på opgaven med at skabe en kortlægning af kompetencebehovet i fremtidens kvante-økonomi. På samme tid vil man udvikle uddannelsesmoduler, der kan opbygge de kompetencer, der er nødvendige i fremtidens kvante-baserede industri, hvor ikke alle behøver at besidde de tunge matematiske- og fysik-faglige kompetencer, der ellers er fundamentet for kvantefysikkens fremskridt rent forskningsmæssigt.

Projektet sker på basis af en bevilling fra det Europæiske forskningsråd, European Research Council, hvor professor MSO Jacob Sherson har modtaget 150k Euro til projektet ”Practical Quantum Technology Education for Industry”.

Projektet er et såkaldt ”Proof of Concept”-projekt, der gives til tidligere modtagere af ERC-bevillinger, der bl.a. har vist sig at have socioøkonomiske potentialer og perspektiver. ERC-bevillingen er den eneste danske i denne bevillingsrunde.

Kontakt:
Professor MSO Jacob Sherson,
Institut for Fysik og Astronomi,
Aarhus Universitet.