Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Joseph A. Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden (foto: Lisbeth Heilesen)

17.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Bevilling

Joseph Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at studere cellemembraner

Joseph A. Lyons er en af de ni talentfulde forskere, der i 2020 bliver Lundbeckfonden fellow. Og den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det muligt for ham at etablere sin helt egen forskningsgruppe og hellige sig forskningen de næste fem år ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE, Aarhus Universitet.

En pukkelhval-moder og dens kalv slapper af i Exmouth Gulf ved Australiens vestkyst. Foto: Kate R. Sprogis
Billedserien viser parrets reaktioner på henholdsvis lavt, mellem og højt støjniveau fra en båd. En støjende båd (172 dB) får hvalerne til at ånde hurtigere og svømme væk. Foto: Kate R. Sprogis

16.06.2020 | Institut for Biologi

Shhhh, hvalerne hviler

Der skal nye retningslinjer til for at sikre hvalerne fred og ro fra menneskenes støj. Det nytter ikke at holde hvalsafari-bådene uden for hvalernes synsvidde, når det især er bådenes motorstøj, der forstyrrer hvalerne. Og den kan hvalerne høre langt væk, dokumenterer et dansk-australsk forskerhold.

Elektroniske kvantetilstande og sammensætningen af atomare Orbitaler i den nye todimensionelle halvleder ReSe2. Illustration fra artiklen.

16.06.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Ny halvleder i to dimensioner kobler selektivt til lys

Artikel i ACS Nano afslører de elektroniske egenskaber af den nye todimensionelle halvleder rhenium diselenid. Søren Ulstrup fra IFA er medforfatter.

Røntgen-metoden har nu afdækket en afvigelse i knoglevævets struktur, der hidtil har været ukendt. (ill: Tilman Grünewald)

15.06.2020 | Institut for Kemi, iNANO

3D-røntgen afslører nyt fra knoglers indre

Et internationalt forskerhold har brugt nye røntgen-metoder for at afdække, hvordan arkitekturen i sunde menneskeknogler er opbygget. Det har betydet, at holdet har afdækket en hidtil ukendt struktur i sunde knogler.

Et nyt internationalt samarbejde skal fremme forståelsen af klimaforandringernes virkning på den arktiske biodiversitet og de kaskadevirkninger, som biodiversitetsændringer kan have på marine økosystemer og de samfund, der er afhængige af dem, fx gennem fiskeri. Photo: Peter Prokosch /GRID-Arendal

12.06.2020 | Institut for Geoscience, Bæredygtighed

Internationalt forskningsprojekt vil undersøge klimapressede økosystemer i Arktis

Forskere fra Institut for Geoscience på Aarhus Universitet deltager i et nyt forskningsprojekt, ECOTIP, som vil undersøge, hvad klimaforandringerne gør ved de marine økosystemer i Arktis, og hvad det betyder for omgivelserne og samfundet. Målet er at sikre bæredygtig udnyttelse af økosystemerne i de kommende generationer.

Hans Henrik Gad (tv) og Rune Hartmann har sammen med forskere fra The Crick Institute i England offentliggjort resultater i Science, der beskriver, hvordan et immunrespons forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser såsom influenza og SARS-CoV-2. Foto: Lisbeth Heilesen

12.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Nyhed

Signalstof, som potentiel kan bruges til behandling mod COVID-19, har også negative effekter

Det er svært at føre en krig uden at nogle kommer til skade, og dette gælder også, når vores immunforsvar skal nedkæmpe virale infektioner, såsom influenza og COVID-19. Forskning udført at et team fra The Crick Institute og Aarhus Universitet beskriver, hvordan et immunrespons forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser…

WATEC blev oprettet i 2017 med støtte fra Poul Due Jensens Fond, og professor Niels Peter Revsbech har været centerleder fra begyndelsen.
Niels Peter Revsbech har været ansat ved Aarhus Universitet i 40 år, og nu trapper han lige så stille ned. Første skridt i nedtrapningen sker, når han ikke længere er leder for WATEC pr. 1. juli 2020. Foto: Lars Kruse, AU

09.06.2020 | Institut for Biologi, Navne

WATEC-leder giver førertrøjen videre

Efter tre år som leder af det internationalt anerkendte Centre for Water Technology (WATEC) ved Aarhus Universitet takker professor Niels Peter Revsbech af.

Platformen under åben himmel kan også benyttes af besøgende i døgnets lyse timer. Illustration: MP Design.

09.06.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Aarhus Universitet indgår partnerskabsaftale om observatorium på Mandø

Aarhus Universitet og Esbjerg Kommune går sammen om at etablere et observatorium på Mandø. Det sker som et led i Esbjerg Kommunes planer om at få certificeret vadehavsøen som en Dark Sky Park. Den officielle partnerskabsaftale er netop underskrevet.

Mikkel Slot Nielsen fra Institut for Matematik modtager Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris 2020. Foto: Anne Kring.

04.06.2020 | Institut for Matematik, Navne

Ph.d.-pris for bedre udnyttelse af big data i sandsynlighedsberegninger

Mikkel Slot Nielsen fra Institut for Matematik modtager Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris dn 4. juni.

En projektgruppe fra Aarhus Universitet og Fida Biosystems vil anvende avancerede mikrofluid teknikker i deres søgen efter stoffer, som kan blokere kontakten mellem SARS-CoV-2 virus og receptorer på humane celler. Klik på billedet for at se det i fuld størrelse. (Grafik: Daniel Otzen)
Daniel Otzen står i spidsen af et projektsamarbejde med 3,8 mio. fra Innovationsfonden til bekæmpelse af COVID-19. Foto: Jesper Rais, AU.

02.06.2020 | iNANO, Bevilling

3,8 mio. kr. til nyt samarbejde om bekæmpelse af COVID-19

Daniel Otzen og hans samarbejdspartnere Jørgen Kjems og Victoria Birkedal fra Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) og firmaet Fida Biosystems har modtaget 3,8 mio. kr. fra Innovationsfonden til udvikling af et screeningssystem der kan identificere stoffer, som er i stand til at bekæmpe COVID-19.

Viser resultater 51 til 60 ud af 212

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste