Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Foto: Søren Kjeldgaard

22.06.2020 | Faculty of Natural Sciences

Større studieoptag: Fakultetet tildeles flere studiepladser

Flere skal have mulighed for at studere en naturvidenskabelig uddannelse ved Aarhus Universitet, og efter sommerferien vil 152 ekstra studiesøgende kunne få en af de nye studiepladser på Faculty of Natural Sciences.

Kaj Grønbæk (th) og Carsten Obel (tv) vil bruge smarte sundhedsdata (Foto: Mellissa Bach Kirkeby Yildirim, Aarhus Universitet)

18.06.2020 | Institut for Datalogi

Smarte sundhedsdata skal hjælpe med at håndtere en ny corona-bølge

I et nyt forskningsprojekt analyserer forskere data fra bl.a. smartphones i husstande, hvor en af beboerne enten har haft corona eller har haft mistanke om det. Projektet kaldes CoronaLytics og er støttet af Innovationsfonden med 4 mio DKK, og skal hjælpe familier og praktiserende læger med at håndtere en eventuel ny corona-bølge bedre.

Joseph A. Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden (foto: Lisbeth Heilesen)

17.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Bevilling

Joseph Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at studere cellemembraner

Joseph A. Lyons er en af de ni talentfulde forskere, der i 2020 bliver Lundbeckfonden fellow. Og den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det muligt for ham at etablere sin helt egen forskningsgruppe og hellige sig forskningen de næste fem år ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE, Aarhus Universitet.

En pukkelhval-moder og dens kalv slapper af i Exmouth Gulf ved Australiens vestkyst. Foto: Kate R. Sprogis
Billedserien viser parrets reaktioner på henholdsvis lavt, mellem og højt støjniveau fra en båd. En støjende båd (172 dB) får hvalerne til at ånde hurtigere og svømme væk. Foto: Kate R. Sprogis

16.06.2020 | Institut for Biologi

Shhhh, hvalerne hviler

Der skal nye retningslinjer til for at sikre hvalerne fred og ro fra menneskenes støj. Det nytter ikke at holde hvalsafari-bådene uden for hvalernes synsvidde, når det især er bådenes motorstøj, der forstyrrer hvalerne. Og den kan hvalerne høre langt væk, dokumenterer et dansk-australsk forskerhold.

Elektroniske kvantetilstande og sammensætningen af atomare Orbitaler i den nye todimensionelle halvleder ReSe2. Illustration fra artiklen.

16.06.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Ny halvleder i to dimensioner kobler selektivt til lys

Artikel i ACS Nano afslører de elektroniske egenskaber af den nye todimensionelle halvleder rhenium diselenid. Søren Ulstrup fra IFA er medforfatter.

Røntgen-metoden har nu afdækket en afvigelse i knoglevævets struktur, der hidtil har været ukendt. (ill: Tilman Grünewald)

15.06.2020 | Institut for Kemi, iNANO

3D-røntgen afslører nyt fra knoglers indre

Et internationalt forskerhold har brugt nye røntgen-metoder for at afdække, hvordan arkitekturen i sunde menneskeknogler er opbygget. Det har betydet, at holdet har afdækket en hidtil ukendt struktur i sunde knogler.

Et nyt internationalt samarbejde skal fremme forståelsen af klimaforandringernes virkning på den arktiske biodiversitet og de kaskadevirkninger, som biodiversitetsændringer kan have på marine økosystemer og de samfund, der er afhængige af dem, fx gennem fiskeri. Photo: Peter Prokosch /GRID-Arendal

12.06.2020 | Institut for Geoscience, Bæredygtighed

Internationalt forskningsprojekt vil undersøge klimapressede økosystemer i Arktis

Forskere fra Institut for Geoscience på Aarhus Universitet deltager i et nyt forskningsprojekt, ECOTIP, som vil undersøge, hvad klimaforandringerne gør ved de marine økosystemer i Arktis, og hvad det betyder for omgivelserne og samfundet. Målet er at sikre bæredygtig udnyttelse af økosystemerne i de kommende generationer.

Hans Henrik Gad (tv) og Rune Hartmann har sammen med forskere fra The Crick Institute i England offentliggjort resultater i Science, der beskriver, hvordan et immunrespons forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser såsom influenza og SARS-CoV-2. Foto: Lisbeth Heilesen

12.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Nyhed

Signalstof, som potentiel kan bruges til behandling mod COVID-19, har også negative effekter

Det er svært at føre en krig uden at nogle kommer til skade, og dette gælder også, når vores immunforsvar skal nedkæmpe virale infektioner, såsom influenza og COVID-19. Forskning udført at et team fra The Crick Institute og Aarhus Universitet beskriver, hvordan et immunrespons forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser…

WATEC blev oprettet i 2017 med støtte fra Poul Due Jensens Fond, og professor Niels Peter Revsbech har været centerleder fra begyndelsen.
Niels Peter Revsbech har været ansat ved Aarhus Universitet i 40 år, og nu trapper han lige så stille ned. Første skridt i nedtrapningen sker, når han ikke længere er leder for WATEC pr. 1. juli 2020. Foto: Lars Kruse, AU

09.06.2020 | Institut for Biologi, Navne

WATEC-leder giver førertrøjen videre

Efter tre år som leder af det internationalt anerkendte Centre for Water Technology (WATEC) ved Aarhus Universitet takker professor Niels Peter Revsbech af.

Platformen under åben himmel kan også benyttes af besøgende i døgnets lyse timer. Illustration: MP Design.

09.06.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Aarhus Universitet indgår partnerskabsaftale om observatorium på Mandø

Aarhus Universitet og Esbjerg Kommune går sammen om at etablere et observatorium på Mandø. Det sker som et led i Esbjerg Kommunes planer om at få certificeret vadehavsøen som en Dark Sky Park. Den officielle partnerskabsaftale er netop underskrevet.

Viser resultater 31 til 40 ud af 194

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste