Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

To exoplaneter kredser "baglæns" i stjernesystemet K2-290. Illustration: Christoffer Grønne.

16.02.2021 | Institut for Fysik og Astronomi

Astronomer opdager exoplaneter, som løber ”baglæns” om deres stjerne

En forskergruppe ledet af Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet beskriver i en netop publiceret videnskabelig artikel et meget specielt exoplanetsystem. To exoplaneter løber "baglæns" om deres stjerne, og forskernes undersøgelser tyder på, at de oprindeligt har bevæget sig den anden, mere almindelige vej rundt.

Her ses den lille nano-transistor, som forskningsgruppen har brugt som basis for deres arbejde. (Ill: Philip Hofmann)

12.02.2021 | Institut for Fysik og Astronomi

Ny viden på gammel metode

I takt med at kvanteteknologien gør sit indtog, får vi brug for at kunne bruge nye materialer til at indfange og tæmme løfterne om alle de nye muligheder, teknologien rummer. Det kræver, at det er muligt at undersøge de eksotiske materialers indre, hvilket hidtil har vist sig ganske kompliceret at gøre. Nu har et forskerhold med dansk deltagelse…

Lundbeckfonden giver hjerneforskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet forskningsmidler frem til 2028. Foto: Colourbox

10.02.2021 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

75 mio. kr. til dansk hjerneforskning i Aarhus

Lundbeckfonden giver hjerneforskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet forskningsmidler på 75 mio. kr. Pengene udbetales i perioden frem til 2028, og skal primært bruges til at rekruttere fem nye DANDRITE-gruppeledere med individuelle forskningsprogrammer inden for neurovidenskab.

Mikroskopbillede af kabelbakterier, der rækker den ene ende af bakterien ud efter ilt. Fronten mellem det øvre iltholdige og det nedre iltfrie lag ses som en mælket hvidlig linje, der er dannet af små bakterier, som aktivt holder sig i netop dette grænselag. (Foto: Stefano Scilipoti).

10.02.2021 | Institut for Biologi

Elektriske kabelbakterier ånder med ilt på en hidtil uset effektiv måde

For snart 10 år siden beskrev forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde de flere centimeter lange kabelbakterier, der lever ved at sende en elektrisk strøm fra den ene ende til den anden ende af bakterien. Nu dokumenterer forskerne, at ganske få celler i bakterien kører med et ekstremt højt iltforbrug, mens resten af cellerne…

Ill: Colourbox

04.02.2021 | Institut for Biologi, Institut for Kemi

Puljen til Forskningsinfrastruktur udpeger to modtagere på fakultetet

På Faculty of Natural Sciences modtager to forskningsprojekter i alt 61,6 millioner kroner til forskningsudstyr og –faciliteter der kan understøtte arbejdet med den grønne udvikling.

Under GIOS-projektet bliver automatiserede målestationer sat op i og omkring Grønland for at måle ændringer i atmosfæren, på indlandsisen, på land, i søer, floder, fjorde og i havet. En del af målestationerne bygges i mobile containere, der kan flyttes fra sted til sted. De kobles alle til vindmøller og solceller, der gør dem i stand til at foretage målinger og sende data via satellit året rundt. Her er målestationen placeret på indlandsisen nær Tasiilaq, Østgrønland. Foto: Andreas Ahlstrom.
En automatiseret målestation opsat ved forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland. Foto: Marcin Jackovicz-Korczynski. 
Til at måle forholdene i havet rundt omkring Grønland bygger og udsætter GIOS projektet er række lette og billige profilerende bøjer, der automatiske kører op og ned gennem havet og sender data via satellitter, når bøjen er i overfladen. Her afprøves en af bøjerne ud for Ella Ø i Østgrønland. Foto: Lucas Sandby.

04.02.2021 | Institut for Biologi, Bevilling

Aarhus Universitet i spidsen for storstilet fælles arktisk indsats i Rigsfælleskabet

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget knap 37 millioner kroner til en målrettet indsats, der skal udrede betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø, hvor hurtigt ændringerne sker og hvordan de påvirker resten af kloden. Projektet knytter alle rigsfællesskabets arktiske aktører sammen i ét netværk.

Foto: Jesper Rais/AU Foto

03.02.2021 | Faculty of Natural Sciences

Ledelseshåndtering af forløb

En videnskabelig artikel, offentliggjort i Nature i 2016, har gennem en årrække været genstand for kritik fra fagfæller og givet anledning til en sag i universitetets praksisudvalg. Sagen er omtalt ad flere omgange i Berlingske og senest i en række andre medier. Mediedækningen kunne give indtryk af, at ledelsen på fakultetet har været passiv og…

Anders Damsgaard, Postdoc på Geoscience, AU

27.01.2021 | Institut for Geoscience

Nyudviklet computermodel kan estimere gletschere og iskappers sedimenttransport

Postdoc Anders Damsgaard fra Institut for Geoscience er aktuel med ny artikel i Communications Earth & Environment, hvor der argumenteres for en ny computermodel til at forstå og forbedre modeller for gletschere og iskapper i nutid og fremtid.

Forskere fra Aarhus Universitet har opdatet, at proteinet ITIH4 hæmmer enzymer kaldet proteaser i det medfødte immunsystem via en hidtil ukendt mekanisme. Figur: Rasmus Kjeldsen Jensen.

26.01.2021 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Tværfagligt aarhusiansk forskerteam opdager ny kontrolmekanisme i det medfødte immunsystem

Til trods for at vi har proteinet ITIH4 i store mængder i blodet, har dets funktion hidtil været ukendt. Nu har et team af forskere fra Institut for Biomedicin og Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved at kombinere mange forskellige teknikker opdaget, at ITIH4 hæmmer enzymer kaldet proteaser i det medfødte immunsystem og dette via en hidtil…

Professor Jens-Christian Svenning modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr. for sit markante bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning.

25.01.2021 | Institut for Biologi

Jens-Christian Svenning modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat

Professor Jens-Christian Svenning forsker i biodiversitet og økosystemers dynamik for at afdække hvilke faktorer, der former, truer og sikrer Jordens biologiske mangfoldighed. Nu modtager han det prestigefyldte Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kroner for sit store arbejde.

Viser resultater 31 til 40 ud af 271

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste