Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Illustration: Colourbox

29.10.2020 | Faculty of Natural Sciences, Bæredygtighed

NAT-forskere modtager 38 millioner kroner til forskning i grøn omstilling

Danmarks Frie Forskningsfond har netop offentliggjort de 65 forskningsprojekter om grøn omstilling, der modtager bevillinger. På Faculty of Natural Sciences modtager syv projekter nu i alt 38 millioner kroner, og kan nu fokusere på det samfundsvigtige forskningsområde.

I foråret 2021 udkommer Camp Century - historien om den amerikanske militærbase på Grønland - på både Columbia University Press og Aarhus Universitetsforlag.

29.10.2020 | Institut for Matematik

Fornem anerkendelse til videnskabshistorikeres bog om Den Kolde Krig

Aarhus Universitetsforlag udgiver en revideret oversættelse af 'Camp Century. Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis' sammen med det amerikanske forlag Columbia University Press. Bogen er skrevet af lektor Kristian Hvidtfelt Nielsen og lektor Henry Nielsen fra Center for Videnskabsstudier ved Institut for Matematik.

Forskningen er udført i et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital: Forreste række ses de to førsteforfattere af den videnskabelige artikel i EMBO Reports (fra venstre): Louise Dalskov og Michelle Møhlenberg. Bagerst (fra venstre): Hans Jürgen Hoffmann, Christian Kanstrup Holm og Rune Hartmann. Foto: Lisbeth Heilesen.

28.10.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Immunceller i lungerne er vigtige for immunsystemets genkendelse og bekæmpelse af virusser. Virusset der giver COVID-19 bliver dog ikke genkendt af disse celler, da det formentligt skjuler sit arvemateriale, og derfor aktiveres cellernes immunforsvar heller ikke imod virusset. Dette kan være med til at forklare, hvorfor COVID-19 kan optræde hos…

Postdoc Line Meldgaard Madsen (Foto: VILLUM)

22.10.2020 | Institut for Geoscience

Geofysiker modtager Villum International Postdoc-bevilling

Postdoc Line Meldgaard Madsen fra Institut for Geoscience modtager godt 2,3 mio. dkk. til et forskningsprojekt. Bevillingen gives af VILLUM FONDEN som led i Villum International Postdoc-programmet, der skal sikre øget mangfoldighed i dansk forskning.

Poul Nissen (th) og hans kollegaer sigter mod at etablere en infrastruktur for Cryo-Electron Tomography (ICE-T), der vil blive indlejret i den danske nationale Cryo-EM facilitet – EMBION, hvor cryo-CLEM og high-end cryo-TEM'er er tilgængelige. Fra venstre: Thomas Boesen og Gregers Rom Andersen. Foto: Lisbeth Heilesen

12.10.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

CryoEM faciliteten EMBION modtager 13,3 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til stort udstyr

Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden vil hovedansøger Poul Nissen og kolleger fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik og iNANO samt samarbejdspartnere på Institut for Biomedicin og Institut for Ingeniørvidenskab være i stand til at etablere en infrastruktur til Cryo-Electron Tomography (ICE-T), der ligeledes vil blive stillet til rådighed…

Novo Nordisk Foundation Challenge Programme uddeler hvert år store bevillinger til ambitiøse forskningsprojekter med fokus på globale udfordringer inden for forskellige tematikker. I år har AU-forskere samlet modtaget 119,1 millioner kroner til etablering af to nye forskningscentre, der skal arbejde hen imod at fremtidssikre biodiversiteten i et omskifteligt klima med stadigt stigende ressourcebehov. (ill: Colourbox)

05.10.2020 | Institut for Biologi, Bæredygtighed

Trecifret millionbeløb til AU-forskning i biodiversitet

AU-forskere modtager samlet 119,1 millioner kroner til etablering af forskningscentre, der skal finde forskningsbaserede løsninger på, hvordan vi kan fremtidssikre biodiversiteten i et omskifteligt klima med stadigt stigende ressourcebehov. Det er Novo Nordisk Fonden, der uddeler bevillingerne som del af ”Novo Nordisk Foundation Challenge…

Foto: Anders Trærup, AU Foto.

05.10.2020 | Faculty of Natural Sciences

To nye prodekaner ansat på Natural Sciences

Kristine Kilså bliver prodekan for uddannelse og David Lundbek Egholm bliver prodekan for forskning på Faculty of Natural Sciences. Dermed er et nyt stærkt ledelseshold sat på det nye fakultet.

Kristine Kilså bliver ny prodekan for uddannelse på Faculty of Natural Sciences pr. 1. december 2020. (Foto: Josefina Kilså-Becker)

05.10.2020 | Faculty of Natural Sciences

Ny prodekan for uddannelse på Natural Sciences

Kristine Kilså bliver ny prodekan for uddannelse på Natural Sciences pr. 1. december. Hun kommer fra en stilling som uddannelseschef i Sverige og har en solid ledelseserfaring på uddannelsesområdet med sig, ud over en akademisk karriere inden for kemi og nanovidenskab.

David Lundbek Egholm bliver ny prodekan for forskning. Foto: Ada Lundbek Egholm

05.10.2020 | Faculty of Natural Sciences

Ny prodekan for forskning på Natural Sciences

David Lundbek Egholm bliver ny prodekan for forskning fra 1. november. Han kommer fra en stilling som professor inden for klima og isdynamik på Institut for Geoscience på Aarhus Universitet og har desuden solid erfaring med forskningsledelse og ekstern forskningsfinansiering.