25.02.2021 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Postdoc Thibaud Dieudonné fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship til at undersøge, hvordan en human lipidtransport er forbundet med en sjælden arvelig leversygdom.
25.02.2021 | iNANO
Lektor Frans Mulder, iNANO og Institut for Kemi, leder et nyt konsortium, BOUNDLESS, finansieret af et tværfagligt synergiprogram ved Novo Nordisk Fonden. Med tilskuddet vil konsortiet undersøge, hvordan membranløse organeller styrer vigtige biologiske processer.
18.02.2021 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Efter syv års intens forskning er det lykkedes en århusiansk forskergruppe via et tværdisciplinært samarbejde at forstå, hvorfor en meget usædvanlig og udstrakt struktur er vigtig for funktionen af et essentielt protein fra det menneskelige immunforsvar. Den nye forskning åbner nye muligheder for at justere immunsystemets aktivitet op eller ned.…
16.02.2021 | Institut for Fysik og Astronomi
En forskergruppe ledet af Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet beskriver i en netop publiceret videnskabelig artikel et meget specielt exoplanetsystem. To exoplaneter løber "baglæns" om deres stjerne, og forskernes undersøgelser tyder på, at de oprindeligt har bevæget sig den anden, mere almindelige vej rundt.
12.02.2021 | Institut for Fysik og Astronomi
I takt med at kvanteteknologien gør sit indtog, får vi brug for at kunne bruge nye materialer til at indfange og tæmme løfterne om alle de nye muligheder, teknologien rummer. Det kræver, at det er muligt at undersøge de eksotiske materialers indre, hvilket hidtil har vist sig ganske kompliceret at gøre. Nu har et forskerhold med dansk deltagelse…
10.02.2021 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Lundbeckfonden giver hjerneforskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet forskningsmidler på 75 mio. kr. Pengene udbetales i perioden frem til 2028, og skal primært bruges til at rekruttere fem nye DANDRITE-gruppeledere med individuelle forskningsprogrammer inden for neurovidenskab.
10.02.2021 | Institut for Biologi
For snart 10 år siden beskrev forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde de flere centimeter lange kabelbakterier, der lever ved at sende en elektrisk strøm fra den ene ende til den anden ende af bakterien. Nu dokumenterer forskerne, at ganske få celler i bakterien kører med et ekstremt højt iltforbrug, mens resten af cellerne…
04.02.2021 | Institut for Biologi, Institut for Kemi
På Faculty of Natural Sciences modtager to forskningsprojekter i alt 61,6 millioner kroner til forskningsudstyr og –faciliteter der kan understøtte arbejdet med den grønne udvikling.
04.02.2021 | Institut for Biologi, Bevilling
Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget knap 37 millioner kroner til en målrettet indsats, der skal udrede betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø, hvor hurtigt ændringerne sker og hvordan de påvirker resten af kloden. Projektet knytter alle rigsfællesskabets arktiske aktører sammen i ét netværk.
03.02.2021 | Faculty of Natural Sciences
En videnskabelig artikel, offentliggjort i Nature i 2016, har gennem en årrække været genstand for kritik fra fagfæller og givet anledning til en sag i universitetets praksisudvalg. Sagen er omtalt ad flere omgange i Berlingske og senest i en række andre medier. Mediedækningen kunne give indtryk af, at ledelsen på fakultetet har været passiv og…