Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

En kaskelothval springer op af havet ud for Azorerne. Foto: Per Henriksen, AU
Dataloggeren på størrelse med en stor smartphone registrerer position i overfladen, tryk, acceleration og lyd. Foto: Per Henriksen, AU.

30.11.2020 | Institut for Biologi

Kræsen kaskelothval bruger lang-distance ekkolod til at finde mad i dybhavet

Kaskelothvaler er verdens største tandbærende rovdyr, der fanger ligeså mange fisk og blæksprutter som det samlede fiskeri på verdensplan, men indtil for ganske nylig har man ikke forstået, hvordan så store rovdyr finder deres mad i dybhavet. Ved at sætte en datalogger alleryderst på næsen af en kaskelothval, har forskere fra Aarhus Universitet…

En kogende svovlsump på Island, hvor Sulfolobus trives. Sådan kunne landskabet have set ud, da livet opstod på jorden for ca. 3.5 mia. år siden (Colourbox).

25.11.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Ny indsigt i hvordan CRISPR-immunsystemet opstod

Med ny indsigt i hvordan det genetiske værktøj CRISPR – der gør det muligt at redigere direkte i vores gener – opstod og har tilpasset sig, er man nu et skridt nærmere at forstå grundlaget for den konstante kamp for overlevelse, der finder sted overalt i naturen. Resultaterne kan bruges i fremtidens genteknologi.

20.11.2020 | Institut for Datalogi, Institut for Geoscience, Institut for Matematik

Tre nye Sapere Aude forskningsledere på NAT

Danmarks Frie Forskningsfond har netop tildelt nogle af de allerdygtigste forskertalenter Sapere Aude Forskningsleder-bevillinger. På Faculty of Natural Sciences (NAT) finder vi tre modtagere, der skal være med til at forny dansk forskning og skabe fundamentet for fremtidige excellencecentre og forskningsmæssige nybrud.

Satellit-programmet Delphini-1 havde til formål at uddanne studerende i at bedrive satellit-missioner fra missionsplanlægning, konstruktion af satellitten, opsendelse til kredsløb og gennemførsel af analyser på basis af indhentet data. (Foto: SAC, AU)
Delphini-1 missionen var - og er - til grund for det nye satellit-program med navnet DISCO, hvor fire universiteter går sammen for at uddanne endnu flere kandidater med højteknologiske kompetencer. Her skal de studerende også selv have fingrene i alle aspekter af at gennemføre en satellit-mission. På billedet ses Delphini-1, der er en Cubesat, under konstruktionen i rentrummet på Aarhus Universitet. (Foto: SAC, AU)

18.11.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Aarhus bliver del af nationalt studentersatellit-program

Aarhus Universitet indgår i et samarbejde med tre danske universiteter for at etablere et nationalt satellitprogram i samarbejde med Industriens Fond. Programmet skal sikre endnu flere færdiguddannede kandidater med højteknologiske kompetencer, og vil kunne indgå i de studerendes uddannelse. En bevilling fra Industriens Fond på 4,25 millioner…

Figur: Christian Kroun Damgaard

12.11.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Cirkulært RNA-molekyle ansamler et proteinkompleks og kontrollerer nervecelleudvikling

Under en screening af de såkaldte cirkulære RNA-molekyler har danske forskere identificeret et cirkulært RNA, der overraskende bremser dannelsen af nerveceller. Opdagelserne bidrager til forståelsen af de mekanismer, der styrer nervecellers udvikling med potentiel betydning for neurodegenerative sygdomme.

Bæredygtigt genbrug af CO2 er fokus for Brainnovation Day den 13. november. Grafik: Colourbox.

09.11.2020 | Faculty of Natural Sciences, Arrangement

Online Brainnovation Day om at fange og bruge CO2

CO2 er et værdifuldt råstof. Det kan bl.a. bruges til energilagring, i mere klimavenlig cement, syntetisk naturgas, nye kemikalier og nye materialer. Men først skal CO2’en indvindes og omdannes. Det er temaet for Aarhus Universitets næste Brainnovation Day, som finder sted online fredag den 13. november under titlen CO2 Technologies: Capture and…

Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto

03.11.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

To nye professorer udnævnt i teoretisk fysik

Georg Bruun og Nikolaj Thomas Zinner er begge blevet udnævnt til professor i teoretisk fysik på Institut for Fysik og Astronomi.