Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Virkeligheden er ikke, hvad den har været. Aarhus Universitet stævner nu ud mod de digitale horisonter med et strategisk forskningscenter for at skabe nye erkendelser og viden om vigtige aspekter indenfor fremtidens digtale virkelighed. (Foto: Colourbox)

26.09.2017 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Aarhus Universitet vil øge den digitale forståelse

De sidste 50 års fremskridt indenfor elektroniske teknologier har fundamentalt ændret vores samfund globalt, og haft radikal betydning for industri og erhverv. Den digitale ’revolution’ er i fuld gang, og vil kun eskalere de kommende år. Danmark står godt i forhold til at være med i front, og med etableringen af et strategisk forskningscenter vil…

26.09.2017 | Offentligheden / Pressen

Dansk opdagelse baner vejen for mere effektiv kolesterolmedicin

Forskning fra Aarhus Universitet kaster nyt lys over, hvordan kroppen omsætter dårligt kolesterol. Opdagelsen kan føre til ny og potentielt mere effektiv medicin.

Hverdagen er blevet mere presset for mange, så der ryger en færdiglavet ret ned i kurven i supermarkedet, når onsdagen bliver lidt for stram til at lave mad. Men hvordan er næringsværdierne i den mad? Hvilken belastning giver det længere tilbage i produktionskæden, at vores spisevaner har flyttet sig – kan landbruget følge med? Kan klimaet og naturen? Kan vores helbred? Nyt forskningscenter stiller nu skarpt på fremtidens fødevarer. iFOOD åbner d. 25/9. (foto: Colourbox)
Hele vejen rundt: Ved at tilbyde en tværfaglig platform med videnskabeligt baserede løsninger, vil iFOOD kunne samarbejde med blandt andet råvare- og fødevareproducenter, detailhandel, forbrugere, og sundhedssektor. iFOOD kan få vidstrakt betydning for hele produktionskæden for den moderne fødevareproduktion. På denne grafik ses, hvordan den tværfaglige forskning dækker vejen fra jord til bord og videre ind i vores opfattelse og den ernæringsmæssige betydning. (ill: iFOOD)

22.09.2017 | Science and Technology, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Nyt forskningscenter samler fokus på fremtidens fødevarer

Efterspørgslen på fødevarer stiger, mens forbrugernes tillid til maden daler. Verdens befolkning vokser hvert år med at antal svarende til Tysklands indbyggerantal, og det stiller krav til fremtidens fødevareproduktion, hvis der skal være mad nok til fremtiden. Med et nyt strategisk forskningscenter for fødevareforskning sætter Aarhus Universitet…

12.09.2017 | Offentligheden / Pressen

Forbedret løsning på at øge fertiliteten hos højtydende køer

Gennem årtier har forskere ved intens genetisk selektion formået at øge mælkeproduktionen hos køer. Dette har dog givet bagslag, idet det er gået ud over fertiliteten hos køerne. Dette har forskerne nu forsøgt at finde en optimal løsning på.

08.09.2017 | Erhverv

AU-projekt styrker iværksættervirksomheders succes

Iværksættere skal samarbejde med etablerede virksomheder – det øger levedygtigheden for iværksætter-virksomheden. Det viser SPININ-metoden, som Aarhus Universitet har udviklet i samarbejde med Industriens Fond.

Kreta-Cistrose med besøg fra en Trichodes bille. Fotos: Aphrodite Kantsa, Det Ægæiske Universitet Mytilini.
Heden ved Aghios Stefanos på øen Lesbos, hvor forskerne har undersøgt 41 insektbestøvede plantearter. Klik på denne og de øvrige illustrationer for at se dem i fuld størrelse.
Duftindsamling fra orkideen Serapias vomeracea.
Orkideen Serapias vomeracea besøges af bien Rhodanthidium septemdentatum.
Et plante-duftstof-netværk. Knuderne er plantearter, som er linkede, hvis de deler duftstof(fer). Netværket har syv moduler (grupper). Et modul er en gruppe af tætforbundne knuder. I hvert modul vil der derfor være plantearter med duftstoffer fra den/de samme kemiske hovedgruppe(r).

05.09.2017 | Offentligheden / Pressen

En duft af purpur

Et nyt studie viser, at blomsters farver og dufte hænger sammen. Blomsterne kombinerer farve og duft for at tiltrække de rette bestøvere – og de samarbejder endda om det på tværs af arter.

04.09.2017 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Aarhus Universitets jordbrugsforskning i verdenseliten

Aarhus Universitet har fået en flot placering på den seneste "Academic Ranking of World Universities", og er helt oppe på en ottendeplads, når det kommer til forskning i jordbrugsvidenskab.

(Foto: Colourbox)

04.09.2017 | Science and Technology, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

13 radikale ideer søsat

Fra 1. september begynder arbejdet med at modne 13 radikale ideer. De er alle vurderet til potentielt at kunne bidrage til olie- og gasindustriens udvikling. Forskerne vil i de næste tre måneder undersøge om deres ideer kan bære eller de brister.

Professor Karl Anker Jørgensen får overrakt Carlsbergfondets Forskningspris 2017 af HKH Kronprinsessen. Foto: Martin Juul. 
Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017. Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, prismodtager Mette Birkedal Bruun, HKH Kronprinsessen, prismodtager Karl Anker Jørgensen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge. Foto: Martin Juul.

04.09.2017 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Professor i kemi Karl Anker Jørgensen modtager Carlsbergfondets Forskningspris

Han modtager prisen for sin banebrydende forskning i organisk kemi.

01.09.2017 | Offentligheden / Pressen, Science and Technology

Keplersatellitten opdager stjernevariabilitet i Syvstjernen

Syvstjernen er prøveklud for en ny metode i stjernefotometri. Tim White fra IFA er hovedforfatter til ny artikel i det ansete tidsskrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Observatory.