Det er datalogi-professor Ivan Bjerre Damgård, der spørger. Han forsker i bl.a. datasikkerhed og kryptologi.
Hans næste spørgsmål lyder: Har man backupløsninger, der virker?
Han tvivler selv på det. Og inden for hans forskningsområde er denne form for datasikkerhed en af tidens største samfundsudfordringer. Danmark er lige som det meste af Vesten blevet inddraget i en hybridkrig, hvor kritisk infrastruktur trues af angreb og sabotage – ikke mindst i form af cyberangreb.
”Kritisk infrastruktur omfatter også data, især i et gennemdigitaliseret samfund som vores. Og data kan angribes med malware, som krypterer data med krav om løsesum, eller som sletter det hele, eller gennem tyveri og efterfølgende misbrug. Det er vigtigt at kryptere og sikkerhedskopiere data, men det er ikke nok til at undgå, at de forsvinder eller bliver ubrugelige,” siger Ivan Bjerre Damgård.
For man skal også kunne få fat i sine data igen, når man har brug for dem. Det kræver, at krypteringsnøglen er intakt, og at man kan finde den. Sådan en nøgle kan forsvinde, f.eks. hvis udstyret går ned, eller den kan blive stjålet.
”Det handler om at finde balancen mellem at hemmeligholde følsomme data på den ene side, og på den anden side sikre, at man kan få fat i dem, når man har brug for det. Der er teknikker, der kan bruges til det, men i praksis bliver de ikke brugt i ret høj grad. Det kræver ellers ikke enorme investeringer, blot at man gør tingene på nye måder,” siger Ivan Bjerre Damgård.
Han nævner teknologien Secret Sharing som et eksempel på en løsning. Den går ud på at klippe data i mindre stykker og gemme stykkerne forskellige steder i et netværk. Hvor stort problemet er eller kan blive, kan han ikke fastslå.
”Mange virksomheder er i de senere år blevet angrebet med enorme omkostninger til følge, men de sager, som når frem til pressen, er formentlig kun toppen af isbjerget,” siger Ivan Bjerre Damgård.