Det kan betale sig at give en chance og noget plads til en studerende, der ønsker at uddanne sig til forsker i samarbejde med en virksomhed. Både de studerende, universitetet og virksomhederne er nemlig vilde med muligheden for at uddanne erhvervs-ph.d.er. Blandt andre har Novo Nordisk gode erfaringer, og efter mange forløb med erhvervs-ph.d.er er virksomhedens opfordring klar: Gør det!
Videbegærlige hjerner behøver ikke isolere sig på universitetet i tre år for at opnå titlen ph.d. I samarbejde med en virksomhed kan den studerende nemlig bruge halvdelen af sin uddannelse ude i virkeligheden og få sig en erhvervs-ph.d. Det er en ordning både studerende, universitetet og virksomhederne er glade for.
- Erhvervs-ph.d.-ordningen giver mulighed for et tættere samarbejde med nogle af de bedste forskningsmiljøer på Aarhus Universitet, som er relevante for Novo Nordisk. Samarbejder med ledende forskningsinstitutioner – og derigennem uddannelsen af unge, talentfulde forskere – er helt centralt for at kunne drive innovation og nytænkning i Novo Nordisk i fremtiden, siger Chief Scientific Advisor i Novo Nordisk, Peter Kurtzhals.
I 2019 var 32 af de 654 indskrevne ph.d.-studerende ved Natural Sciences og Technical Sciences ved Aarhus Universitet i gang med en erhvervs-ph.d., og flere studerende fremhæver muligheden som alle tiders chance for at komme ud og bruge de faglige kompetencer i virkeligheden. Det sætter virksomhederne også pris på, for i en erhvervs-ph.d. kan de få noget helt særligt, fortæller Mikkel Kongsfelt, der er administrerende direktør i virksomheden RadiSurf.
- RadiSurf kan 100 procent sikkert anbefale erhvervs-ph.d.-ordningen, for det er en unik mulighed for at lade udviklingen flyde lidt mere i en virksomhed. Virksomheder udfordres af, at tiden til fokuseret udvikling er meget begrænset, og virksomhedsforskere er travle mennesker, der altid bliver afbrudt af nye projekter. I en erhvervs-ph.d. får vi en medarbejder, der er dedikeret til udvikling og fokuserer på nye løsninger, siger han.
Samtidig åbner uddannelsessamarbejdet døre for vidensdeling, forklarer Stephan Bouman, som er Fellowship Project Manager hos Novo Nordisk.
- Det er også ekstremt vigtigt at samarbejde med universiteterne. Hverken vi eller universitetet kan gøre tingene alene, når det kommer til innovation. De gode ideer og state-of-the-art-viden kommer ofte fra den akademiske verden, mens behovet for udvikling og viden om produktbehov og dermed anvendelsesmulighederne ligger i virksomheden. Det er win-win for alle, siger han.
21 virksomheder var en del af en erhvervs-ph.d. i 2019. Novo Nordisk har i alt cirka 40 erhvervs-ph.d.er ansat i samarbejde med blandt andre Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og medicinalvirksomheden opfordrer endnu flere ph.d.-studerende til at komme ud fra universitetet og kaste sig ud i et virksomhedssamarbejde.
- Det er ærgerligt, at der ikke er flere ph.d.-studerende, der vælger at lave en erhvervs-ph.d. eller etablere samarbejde med en virksomhed som en del af deres projekt. Statistikkerne siger, at rigtig mange ph.d.er får sig en karriere i det private frem for en akademisk karriere, og så har erhvervs-ph.d.erne altså en fordel ved, at de har kendskab til erhvervslivet. De har en forståelse både for den akademiske verden og for erhvervslivet, forklarer Stephan Bouman.
En ansættelse af en erhvervs-ph.d. er ikke som enhver anden ansættelse. Ordningen giver nemlig virksomheden mulighed for at søge Innovationsfonden om tilskud til den erhvervs-ph.d.-studerendes løn og rejseudgifter. Universitetet kan også få tilskud fra fonden til ph.d.-uddannelsen, da den studerende samtidig indskrives ved ph.d.-skolen på Aarhus Universitet.