Aarhus Universitets segl

Postdoc

Arbejder du som postdoc, eller er du interesseret i en postdoc-stilling på Faculty of Natural Sciences? Her finder du information om postdoc-stillingen, herunder hvordan du kan udvikle din karriere. 


Videnskabelig stilling: Postdoc

Forskere, der fortsætter med at arbejde inden for akademisk forskning efter at have afsluttet deres ph.d., er normalt ansat som postdocs. Vi støtter postdocs i at udvikle deres næste karrieretrin, enten inden for eller - som oftest - uden for den akademiske verden. For at sikre dette vil forskere i midlertidige stillinger få en karriereudviklingssamtale sammen med deres leder.

  • En postdoc-stilling er tidsbegrænset, typisk 2-3 år.  

  • En postdoc arbejder normalt på et specifikt forskningsprojekt under vejledning af en mere erfaren forsker.  

  • En postdoc fokuserer primært på forskning, men er ofte involveret i andre opgaver som undervisning og vejledning af kandidatstuderende. 

Hvad er en postdoc-stilling?

En postdoc-stilling er tidsbegrænset og er typisk det næste skridt for forskere, der fortsætter med at arbejde inden for akademisk forskning efter at have afsluttet deres ph.d. Hovedopgaven for en postdoc er forskning, og postdocs arbejder normalt på et specifikt forskningsprojekt under vejledning af en mere erfaren forsker. Postdoc'en kan være ansvarlig for ledelsen af forskningsprojektet, som er tilfældet for de fleste projekter, der støttes af postdoc-bevillinger, eller være en del af et større samarbejdsforskningsprojekt. Nogle postdoc-projekter inkluderer samarbejde med en privat virksomhed. Ud over forskning er postdocs ofte involveret i andre opgaver, såsom undervisning og vejledning af kandidatstuderende. 
 
Langt de fleste postdocs på Faculty of Natural Sciences er ansat i en relativt kort periode. At holde postdoc-ansættelsen på typisk to til tre år er i overensstemmelse med studier, der understreger, at postdocs opnår vigtige kompetencer og færdigheder i de første få år efter deres ph.d., mens en længerevarende postdoc-ansættelse uden en væsentlig ændring af retningen ofte tilføjer lidt til postdoc'ens karrieremuligheder. I tråd med dette er postdoc-ansættelse i Danmark begrænset til højst fire år på samme universitet. 

På grund af den midlertidige karakter af en postdoc-ansættelse er karriereudvikling fra postdoc til næste job et primært fokus for både postdoc'en og deres leder. Afklaring af karrieremål, karriereplanlægning og kompetenceudvikling er derfor vigtige aspekter af en postdoc-periode. I overensstemmelse hermed opfordrer og støtter Faculty of Natural Sciences postdocs til at reflektere over deres individuelle professionelle ambitioner og talenter og matche dem med karrieremuligheder i den private eller offentlige sektor i Danmark eller andre steder. Derudover stræber vi efter at sikre den nødvendige tid og ro til denne udvikling ved hjælp af en passende varighed af postdoc-ansættelsen. 
 
Der er få ledende stillinger på universiteter, og Faculty of Natural Sciences erkender, at det ikke er alle medlemmer af postdoc-fællesskabet, der bør forfølge en karriere inden for universitetsforskning. Dog er der en stærk efterspørgsel efter forskere inden for naturvidenskab både fra den private og offentlige sektor i Danmark. Det er i denne ånd, at vi tilbyder adgang til en bred vifte af karriererådgivning og kompetenceudviklingstiltag, både med hensyn til karrieremuligheder inden for og uden for akademia. 

Hvad kræver det?

Vores ABC-kriterier beskriver de kriterier, som Faculty of Natural Sciences anvender, når vi vurderer kandidater til forskellige typer videnskabelige stillinger. Først og fremmest er det en invitation til dialog mellem en (potentiel) kandidat til en stilling og det pågældende institut. Karriereplanlægning video 2Få adgang til karriereværktøjer hos Vitae

Vitae er en karriereplatform, der indeholder råd og viden om at udvikle sig som forsker, og hvordan man kan støtte eller supervisere andre i deres karriere. Aarhus Universitet er medlem af Vitae Community, så alle AU-forskere har adgang til hele pakken af online ressourcer. 

Log ind og registrer dig på Vitae med dit AU institutionelle e-mail-domæne, og du vil have ubegrænset brug af professionelt udviklings- og øvelsesmateriale.