Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

'Vulkaner og samfund gennem tiderne' - spørgsmål og svar

Tirsdag den 13. november 2018 afholdte Aarhus Universitet foredraget 'Vulkaner og samfund gennem tiderne' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare alle under foredraget.

Vi er så heldige at foredragsholderne Christian Tegner og Felix Riede har besvaret modtagne spørgsmål efterfølgende. 

Du kan derfor finde svar på dit eget og alle andres spørgsmål nedenunder. 

1. Lasse Vesterager Fredericia gymnasium: Hvordan vidste du at du ville være geolog? PS du meget klog

Da jeg mødte nogle geologistuderende der fortalte om geologi og om det gode studiemiljø

2. Ap: er filmen San Andreas realistisk?

Næppe helt – men området er meget farligt!

3. Kunne man forestille sig at vulkanudbruddet der førte til denne 'fimbulvinter', var en af grundstenene til grundlæggelsen af den nordiske mytologi. Som en eventuel forklaring på uforklarlige hændelser? :BTW fedt foredrag! : Carl Emil, Kolding :)

Ja, det kan man godt og teorien findes. Der skulle 2-4 udbrud til (evt. en på Island), som pressede temperaturen ned i op til flere årtier hen over årene efter 535. En hård tid – en sand fimbulvinter efterfulgt af en omfattende ændring i verdensordenen, nemlig skifte fra soldyrkelse til den Nordiske og noget mørkere mytologi

4. Kristoffer Krull, Kanalhuset Aalborg Hvordan kunne Christian Tegner lade være med at drikke den øl?

Godt spørgsmål!

5. Kan en vulkan dø ud? Hvis ja, hvad forudsager at den slukkes for altid. :Minna, Hótel Leirubakki, Island

.
Ja, alle vulkaner dør ud. Det sker typisk når pladernes bevægelse flytter vulkanen væk fra magmakilden. 

6. Klavs Kamuk, Kvistgaard Bondegårdsoplevelser. Kender vi kun til 1 udbrud fra Laachersee vulkanen eller har den muligvis en periode som vi kender fra andre vulkaner?

Området har været aktiv mellem 700.000 år før nu og omkring 13.000 år før nu – det store Laacher See udbrud var det næstsidste i området. Siden da har der været stille men udbud kan ske igen. Nogle er bange for at netop den lange pause mellem det sidste udbrud i Eifel-området øger chancen for et stort et. 

7. Kurt Oue kulturcenter, hvordan /hvorfor opstår 'Blow-holes '

Blowholes opstår når vand kan trænge igennem hulrum i kystklipper. I vulkanske kystklipper kan sådanne hulrum være naturlige rør inde i lavastrømme (hvor lava flød da lavastrømmen blev dannet, men nu er et hulrum)

8. Hejsa: Forskeren Tegner har sagt 'geologisk tid' et par gange nu, men jeg har ikke hørt en forklaring på begrebet. Kan jeg få en forklaring? Undskyld hvis det allerede er blevet forklaret: Hilsen Jonas - HTX i Hjørring

Geologisk tid bruges uformelt for dyb tid langt tilbage i den geologiske tidsskala der begyndte for 4.56 mia. år siden.

9. Begivenhederne vulkansk aktivitet og meteoritnedslag udelukker vel ikke hinanden, tværtimod.

Korrekt. Men det er mest sandsynligt tilfældigt når de er samtidige.

10. Hej Christian, vil du forklare hvordan man kan vide at det antal fossiler man har fundet ved masseuddøen der fandt sted omkring 252 mio. år siden, svarede til 60% af livet på jorden. Den dag i dag, finder vi stadig nye arter i oceanerne, så hvordan kan man fastslå et 100% tal for arter der levede for 252 mio. år siden og dermed angive at 60% uddøde. ::Vh. Lukas Bøll, Geovidenskab's  studerende, Horsens Statskole

Det gør man ved at estimere antallet af arter før og efter masseuddøen. Masseuddøen er derfor relativ til de arter der eksisterede på det tidspunkt.

11. Hvordan kan man måle temperaturen i 600 km's dybde?(2000°)

Det kan man ikke måle. Temperaturen i Jordens kappe kan estimeres på forskellig vis, bl.a. fra hastigheden af seismiske bølger, fra Jordens varmestrøm, og fra eksperimenter.

12. Jeg tænkte på hvordan det kan være, at de sedimenter vi ser på Jordens overflade er forskellige, hvis den sten fra kappen der blev vist i starten består af faste stoffer?

Sedimenter er forskellige bl.a. fordi de afspejler sammensætningen af de bjergarter der eroderes på Jordens overflade, og de kan være meget forskellige.

13. Spørgsmål til første del: Hvorfor blev de tre eksempler på masseuddøende kaldt for masseuddøende, når de var på henholdsvis 40%, altså under de 60%? - Lukas, Viborg Katedralskole

Vi anvender begrebet masseuddøen når c. 35-60% af slægter uddør over kort tid. Det første slide nævnte ’op til 60% uddør ved masseuddøen’. 60% er derfor ikke en minimumsværdi.

14. Hej Christian. Du forklarede hvordan vulkanudbrud opstår ved kanten af pladerne ved at mindske tryk. Men hvordan opstår hotspot midt på pladerne? Irene, Søauditoriet

Hotspots midt på pladerne opstår ved at ekstraordinært varmt kappemateriale strømmer op igennem kappen i et fokuseret området. Denne opstrømning starter ofte ved grænsen mellem Jordens kerne og kappe. På samme måde som kappeopstrømning ved pladegrænserne opsmelter pga. trykaflastning, vil opstrømmende kappe i hotspots også gennemgå trykaflastning og begynde at opsmelte. Vulkanerne på Hawaii, f.eks., tænkes at være dannet på denne måde.

15. Susanne Fredensborg: Mener du at vi har fremskyndet "jordens kredsløb" ved at brænde fossile brændstoffer af? Som vulkansk aktivitet jo før i tiden har bidraget med til jordens opvarmning.

Jeg ved ikke hvad du mener med ”fremskyndet Jordens kredsløb”. Min pointe var, at på samme måde som moderne afbrænding af fossile brændstoffer fører til opvarmning i dag, så forårsagede vulkansk aktivitet afbrænding af fossile brændstoffer f.eks. for c. 56 mio. siden.

16. Victor Lorentzen Bibliotek, Nykøbing Falster Når vi snakker om supervulkanerne (og det gode ved at de ikke sker særlig ofte) kan man så ikke begynde at være nervøs for hvorvidt en supervulkan kan blive aktiv inden for en kortere periode rent geologisk set? Og hvor lang tid var der i mellem de 2 sidste udbrudsperioder?

De tre sidste supervulkanudbrud i Yellowstone vulkanen var for c. 2.1, 1.2 og 0.64 mio. siden.

17. Vil det hypotetisk set være muligt at det var meteorens kollision med jorden der skabte vulkanisme globalt på jorden? I forhold til at åbne op for et hot spot som eksempel. Silkeborg gymnasium. Anonym

Der er forskere der har spekuleret på denne mulighed. Specifikt er der for få år siden nogle af mine kolleger der har foreslået, at vulkanismen i Deccan området i Indien skiftede karakter til flere og større udbrud som følge af Chicxulub meteornedslaget i Mexico ved slutningen af Kridtperioden (66 mio. siden). Jeg forholder mig dog kritisk til den tolkning.

18. i Auditorium 1: Hvordan dannes pimpsten som nogle gange ses i forbindelse med vulkanudbrud? #foredraglive

Pimpsten dannes ved eksplosive udbrud af rhyolitisk (silicium-rigt magma). 

19. Kan vi bruge mere af jordens indre varme som alternativ energi???

Ja, det kaldes geotermi.  Det udnyttes mange steder i verden, specielt i vulkanske områder som f.eks. Island. Men også i Danmark. Der findes i dag tre geotermi anlæg (Thisted, Amager og Sønderborg) hvor varmt vand fra 1-3 km dybde udnyttes til energi. Der er pt stor interesse for geotermi, bl.a. vil A. P. Møller Holding satse på det i fremtiden. 

20. Lasse Vesterager Fredericia gymnasium Hvad er vigtigst at vide om vulkaner? Som et fakta?

Det kommer an på hvad du skal bruge det til.

21. Lauge, Søvind kirkehus. Hvor stor er den største Vulkan i vores solsystem?

Olympus Mons på Mars. C. 26 km høj!

22. Hvordan ville et udbrud som lacher see påvirke os idag og er der nogle måder vi mennesker kan beskytte os, fra asken? Musikefterskolen i humble, Ida-Marie

Det vil bestemt påvirke os – lufthavnene vil være lukket i månedsvis, trafik og infrastruktur vil være stærkt påvirket. Mange varer vil ikke kunne nå frem i en periode; dyrholdt og landbrug vil være påvirket. Mange forretninger vil gå ud. Luften vil være forurenet. Det vil koste kassen og folk vil være bange. Det er effekter vi kender godt fra andre udbrud i nyere tid. Lige præcis hvor slemt det vil være er dog svært af forudse.

23. Hvilke kædereaktioner vil ske ved eller inden et vulkanudbrud? Mads, Skanderborg gymnasium

Man kan ikke beskrive vulkanudbrud som en kædereaktion

24. Lasse Vesterager Fredericia gymnasium Hvad interesserer i jer særligt for, inde for vulkaner? Og hvorfor

Vi interesserer os bl.a. for hvordan vulkaner påvirker klima, livets udvikling og samfund. Vi er også interesseret i at bruge forskning i vulkanske systemer til at forstå Jordens pladetektoniske historie. Endelig interesserer vi os for dannelsen af økonomiske malmforekomster i vulkanske systemer. 

25. Noah Søgaard fra Ejby Skole - hvor ligger de farligste vulkaner i verden?

Der er mange vulkaner der kan forårsage stor skade når de går i udbrud. De farligste vulkaner ligger generelt ved subduktionszoner. Specielt aktive vulkaner der ligger ved tætbefolkede områder kan forårsage stor skade. Det kunne f.eks. være Campi Flegrei som store dele af Napoli er bygget ovenpå. Vesuv truer også Napoli. Mount Rainier, Pinatubo, Mount Agung, Mount Fuji, Merapi er eksempler på andre vulkaner der kan forvolde stor skade ved kommende udbrud. Heldigvis bliver de nøje overvåget af geologer, så med lidt held kan man nå at evakuere befolkningen før næste udbrud.

26. I fik ikke svaret på, om meteornedslag kan fremprovokere vulkanudbrud. Astrid 13 år, Bio Langeland

Se tidligere svar andetsteds på siden.

27. Hvorfor har vi ikke de store udbrud i nutiden som vi havde førhen i den geologiske tidsalder? Hilsen og KAPOW fra Tanya, Horsens Statsskole

Det er fordi at der går lang tid imellem de store vulkanudbrud. I den tidsskala er ”nutiden” meget kort. Det er derfor statistisk set usandsynligt at vi oplever et af de store udbrud. Men de vil også komme i fremtiden.

28. Hvorfor var det ulovligt for Christian at stå ved siden af askelagene fra den tyske supervulkan? Michael

Der var muligvis en afspærring pga af fare for nedfaldende sten.

29. Er der et ulmende vulkansk område i Californien, som snart kommer i udbrud. Susanne Fulden

Ja, der er mange aktive vulkaner i Californien. F.eks. Mt Shasta, Lassen, og Long Valley caldera

30. Hvor stort kan et vulkanudbrud rent hypotetisk blive? Og hvad er det største der har været i verden? Mvh Magnus Quist Gren, Middelfart Gymnasium

Det største enkeltstående udbrud er nok fra Yellowstone vulkanen for 2.1 mio. år siden. Her estimeres det, at c. 2500 km3 aske blev dannet.

31. Hvad var navnene på de tre store masseuddøener? - Camilla fra Ikast-Brande Gymnasium

De var ved slutningen af Perm perioden (252 mio. siden), ved slutningen af Trias perioden (201 mio. siden) og ved slutningen af Kridt perioden (66 mio. siden).

32. Hvor stor er den største vulkan fra vores solsystem. Lauge Broch - Søvinds kirkehus

Olympus Mons på Mars. C. 26 km høj!

33. Magnus- Silkeborg Gymnasium: Tror i snart Yellowstone bryder i udbrud?

Det sidste udbrud var for c. 70 tusinde år siden. Vulkanen er aktiv men vi ved ikke hvornår næste udbrud kommer.

34. Hvorfor anvender man kulstof 13 i stedet for kulstof 14? Annette Biografcafeen Vordingborg

Kulstof 12 og 13 er de mest hyppigt forekommende kulstofisotoper. Derfor benyttes forholdet mellem dem til at beskrive ændringer i kulstofbalancen. Kulstof 14 er radioaktiv og henfalder. Derfor bruges den til datering.

35. Er der risiko for at vi dør af et vulkanudbrud? Middelfart Gymnasium Andrea

Det er usandsynligt.

36. Vibeke, Nicolai Bio: Hvad vil konsekvensen være af et nyt udbrud i Yellowstone og hvad var styrken af St. Helen udbruddet?

Udbrudsstyrken af Mt. St. Helens i 1980 var 5 (VEI skalaen)

37. Hvorfor glemmer man en teknologi? "pileteknologi" Pippi aud1

Det er ikke så meget at man bare ’glemmer’ men at den viden, der skal til, forsvinder. Det kan ske fordi dem, som har viden dør tidligt eller fortid man mister kontakt til dem, hvis der opstår en barriere, i vores eksempel en askesky. En effektiv bue og pil er ikke en simpel teknologi, selvom det måske virker sådan for os.  

38. Hej, hvordan var sammenhængen mellem stigende temperatur og risiko for vulkanudbrud? Vh Signe, Viborg Gymnasium og HF

Ved afslutningen af istiden førte stigende temperatur til afsmeltning af is. Denne afsmeltning synes at være nok til at forårsage en trykaflastning i kappen og dermed øget vulkansk aktivitet. På Island ser man øget vulkansk aktivitet lige efter istiden.

39. Peter Averhoff Skjoldelev forsamlingshus Jeg er opvokset på Bornholm. Vi fik at vide at der var en "død" vulkan på Bornholm. Er det rigtigt ?

Ja. Det var vulkansk aktivitet for c. 1.45 mia. år siden.

40. Magnus Godt - Ejby Skole: Kan vulkanaktivitet i havet skabe naturkatastrofer såsom tsunamier?

Ja. Men det er nok mest jordskælv i sammenhæng med vulkansk aktivitet der kan skabe en tsunami.

41. Lars Svaneke. Man kan forstå, at isolation efter vulkanudbrud kan "glemme" finkultur, men mærkeligt, at vigtig fangstteknologi kan "glemmes ?

Ja, det er godt nok mærkeligt, men der kendes lignende eksempler verden over. Kajakken, keramikken, bue og pil – alle sammen afgørende teknologier og i visse tilfælde er de gået tabt.

42. Hvor mange atombomber ville vulkanudbruddet Pinatubo i 1991 svare til? Mvh Morten, Vejen Gymnasium

Jeg har set beregninger der viste at mængden af frigivet energi ved Mt. St. Helens udbruddet svarede til energien af 1600 stombomber. Mt. Pinatubo var c. 10 gange større en Mt. St. Helens.

43. Var vulkanudbrud årsag til, at folk udvandrede til Danmark sydfra omkring jægerstenalderen? Mvh Morten, Vejen Gymnasium

Laacher See udbrud kan siges at har ført til en mere vedvarende bosættelse af folk i det nuværende danske område. 

44. Hej dav! Hvis vulkankrateret under søen kun er i dvale, betyder det, at søen er naturligt opvarmet? Diana Andersen - Fjerritslev Kino

Ikke betydeligt – desværre!

45. Hvordan blev laacher see udbruddet opdaget? Karoline, Aalborg katedralskole

Det er en lang historie, men naturforskere i 1800-tallet spekulerede allerede om vulkaner i området, også denne. Derefter fulgte da mange undersøgelser og i løbet af de sidste 50 år har man kunne afkode vulkanen rimelig grundigt.

46. Hvorfor ingen masseuddøen efter Grønlandske Vulkanområde (56 mill.)? Karl Johan, Skive.

Det er et godt spørgsmål som vi arbejder på at besvare. Det er muligvis fordi koncentrationen af gasser (f.eks. svovl) i magmaet var forholdsvis begrænset sammenligned med de vulkansystemer der kan korreleres med masseuddøen.

47. Kan det tænkes, at vulkanisme er en forudsætning overhovedet for liv på Jorden? Pean fra Ribe

Ja. Det meste vand på Jorden menes at fra afgasning af vulkaner. 

48. Med al det CO2 som bobler op af Laacher see, hvad er så ph? Vh Kristian Graubæk, Stege.

De hænger sammen og jo højere CO2 i vandet – og den stiger med dybde – jo lavere pH-værdien, ned til c. 5,8.

49. Er Iridium/ Palladium osv. balancen den samme i forskellige (tid - sted) vulkanske aflejringer? Karl Johan, Cinema 3, Skive.

Ja, delvis. Pd/Ir forholdet i magma kan variere, men det er normalt højere end i meteoritter.

50. Hej Rose fra Corona camping: Har den ændring vi har på vores klima, indvirkning på kommende udbrud

Se tidligere svar andetsteds på siden.

51. Hej Michael fra Corona camping: Forventer man et stort udbrud i Yellowstones i fremtiden som vil ha stort indvirkning på kloden ?

Ja.

52. Hvorfra kommer trykket i Jordens indre? Villy, Fredericia

Trykket kommer tyngden af bjergarterne og stiger derfor med dybden.

53. Vi har hørt at vulkanudbrud påvirker klimaet. Har klimaet også en påvirkning på vulkanudbrud? Musikefterskolen i humble, Ida-Marie

Se tidligere svar andetsteds på siden.

54. Vil der blive færre vulkanudbrud i takt med at Jordens kerne afkøles? Mvh Kathrine, Viborg Katedralskole

Ja, i princippet. Men det er  ikke nært foreståede.

55. Kan meteor-nedslaget 201 mio år siden have igangsat det vulkanske udbrud på den tid - eller er det ikke muligt?

Det er ikke påvist et impact krater af denne alder. 

56. Kan man forudsige det næste supervulkan udbrud? Hilsen Johanne 10 år og Lauritz 12, biografcafeen Vordingborg

Det er vanskeligt. Se tidligere svar andetsteds på siden.

57. Hvor dybt nedefra kommer den lava man finder omkring et vulkankrater? Vh Torben, Ry biograf

Magmaet dannes ofte i Jordens kappe. Derfor kan det komme fra over 100 km dybde, men oftest tættere ved overfladen. Dernæst samles det typisk i magmakamre under vulkanen før udbrud.

58. Er der nogen videnskabelige beviser for at Jorden er mere end 100 år gammel? Kh Magnus Quist Gren

Ja. Vi har dateret bjergarter der er 3.8 mia. år gamle. Og meteoritter der er 4.56 mia. gamle og tænkes at udgøre det materiale hvorfra Jorden er opbygget.

59. Hejsa, vi er nogle elever fra Tønder Gymnasium. Vi synes foredraget er utroligt spændende. Hvilke vulkaner ligger tættest på Danmark?

Laacher See er nok den aktive vulkan der ligger nærmest.

60. Poul-Erik, Randers. Hvad driver continentpladerne? Kan store impacts være drivere?

Pladetektonik drives af Jordens afkøling og konvektion i kappen.

61. Hvordan kan der blive ved med at være vulkaner, når det jo ikke bliver tilført Jordens indre ny energi? John, Biografen Stege

En stor andel af Jordens energi kommer fra radioaktive grundstoffer.

62. Hvor meget CO2 udleder de aktive vulkaner mm. Om året og hvad udleder mennesker. Mvh Erik Nykøbing, Mors bio.

Der udledes i dag c. 200 mio. tons CO2 fra vulkaner om året. Mens der udledes c. 24 mia. tons CO2 om året fra industri/mennesker etc. Dvs at <1% CO2 stammer direkte fra vulkaner under normal vulkansk aktivitet. Men ved udbrud af de kæmpestore vulkanområder udledes meget mere CO2 fra vulkaner, og samtidig forårsager reaktionen mellem vulkanske intrusioner og kulstofholdige sedimenter frigivelse af CO2 således at i disse perioder er det sammenligneligt med vores udledning i dag.

63. Hvornår og hvor forventer i et nyt stort vulkanudbrud, som kan have stor indflydelse på flere samfund. Mvh Ove, Vordingborg Bio

Det er svært at sige. Se også svar ovenfor.

64. Hvem har taget fotoet af askeskyen på vej til at opsluge en lastbil - og overlevede de? Marie, Apollon i Struer

Ved det ikke.

65. Hvor gamle er vulkanerne i Skagerrak? Pia Hjorth i Biografen Stege

C. 300 mio. år.

66. Peter, Søaud. Kan et stort meteoritnedslag fremkalde stor ustabilitet med store vulkanudbrud? Fx 66 mio år eventet.

Se tidligere svar andetsteds på siden.

67. Lennart Egå. Overlevede de i den blå bil den pyrolatisje sky?

Ved det ikke.

68. Fam Biensø fra Kjellerup: forbandt datidens mennesker sociale og økologiske forandringer med vulkaner? Og hvilke datidige forklaringer kender vi fra kildematerialet?

Det er vanskelligt at sige. For dem, der befandt sig på stor afstand, da vulkanen gik i udbrud var det muligvis svært at se sammenhæng mellem udbruddet og dets følgevirkninger. Og datidens befolkning havde ikke meget erfaring med vulkanudbrud så de måtte sikkert tie til andre forklaringer. Vi ved fra etnografiske beretninger – fra Hawaii, for eksempel – samt en del tidlige skriftlige kilder – Homer, for eksempel – at folk har ofte integreret vulkaner i deres verdensbilleder.

69. Hvad er sandsynligheden for at vi oplever et udbrud fra en Supervulkan i vor levetid? Hvad vil konsekvenserne blive? Nicholas, Stege Biograf

Se tidligere svar andetsteds på siden.

70. hvad er sandsynligheden for et nyt udbrud under Yellowstone caldera Mvh Henrik Bio Langeland

Se tidligere svar andetsteds på siden.

71. #foredraglive Emin - Horsens Statsskole Hvordan har man fundet frem til at vulkanerne gik i udbrud for præcis 66 millioner år siden f.eks.?

Ved radiometrisk datering af mineraler i de vulkanske bjergarter. Det er baseret på radioaktiv henfald.

72. Hvor kan jeg finde vulkaner i DK? - Kærlig hilsen Oscar Stone, Silkeborg gymnasium

F.eks. askelagene i Fur, Mors, Salling området

73. Rune Jacobsen, Bjerringbro Gymnasium. Ved man hvorfor vulkans materiale indeholder relativt minde iridium?

Ja. Iridium tilbageholdes i kappen når magmaet dannes.

74. Hvorfor bliver nogle vulkanudbrud til super-udbrud, og andre til almindelige udbrud? Heidi, Søauditorierne

Det afhænger af mængden af magma i vulkanen.

75. Man siger normalt at alt fordampning køler, hvordan hænger det sammen med varmeudviklingen i en vulkan når gasserne frigives af magmaen. Steen, Nicolai bio

I vulkanske systemer er effekten på klimaet primært styret af (i) drivhusgasser der frigives til atmosfæren og (ii) afskærmning af solens indstråling

76. Har vulkanudbrud langt borte betydning for vejret hos os på kort sigt ? Grethe , biblioteket Nykøbing F

Ja, det kan det have. F.eks. faldt den globale gns temperatur c. 0.5 °C i årene efter Pinatubo-udbruddet.

77. Hvad er risikoen for at se et lignende vulkanudbrud nu, som Yellowstone for 600.000 år siden? Mvh. Dennis Sørensen, Fjerritslev Kino

Se tidligere svar andetsteds på siden.

78. Det siges, at vulkans jord er speciel frugtbar. Er det rigtig, og i givet fald hvordan kan det være? Susanne, Kvarterhuset Amager

Det har et stort indhold af mineraler og næringsstoffer

79. Præstø bio, Dorte: hvad vil konsekvenserne være hvis Yellowstone går i udbrud?

Se tidligere svar andetsteds på siden.

80. Påvirker global opvarmning risikoen for hyppigere vulkanudbrud? Mvh John h. Stege

Se tidligere svar andetsteds på siden.

81. Hej Christian. Er der en sammenhæng mellem temperatur og hastighed på en askesky? Mvh Jens, Cinema3 Skive

Det er vanskeligt at sige.

82. Er aktiviteten af vulkanudbrud faldet i takt med Jordens dannelse? Mikael Andersen, Slangerup Bio

Nej.

83. #foredraglive Noah Søgaard fra Ejby skole: hvor er de farligste vulkaner i verden?

Se tidligere svar andetsteds på siden.

84. Hvor stor er chancen/risikoen for at der igen kan opstå vulkanisme i Skagerrak eller andre udslukte vulkanområder. Vh Preben Bach, Ry Biograf

Den er meget lille.

85. Hvor stor har magmaintrusions afbrændingen af kul og olie været set i forhold til vor tids afbrænding? Jens Sund, Seniorakademiet Svendborg.

Den totale afgasning fra magma intrusioner på den Norske margin kan beregnes til 300-500 gange den årlige antropogene udledning. Men det er en vanskelig sammenligning idet (i) vulkaner og intrusioner var aktive i en lang periode og (ii) det nordatlantiske vulkanområde var meget større end den Norske margin. 

86. Kan I forudse vulkanudbrud og superudbrud? Vh Per Gasmuseet Hobro

Se tidligere svar andetsteds på siden.

87. Hvilke supervulkaner kender vi til ud over Yellowstone? (Erik - Kulturhuset i Skanderborg)

De seneste var Lake Taupo (New Zealand) for 26,500 år siden, og Toba (Indonesien) for 75,000 år siden.

88. Thys pakhuset Nykøbing sj: hvorfor kommer der lyn i forbindelse med visse vulkanudbrud ?

Det skyldes at spændingsforskelle opbygges i askeskyen, bl.a. på grund af store temperaturforskelle og store hastigheder.

89. Hvordan kan man måle alderen på for eksempel et vulkanområde? Nikas bio Langeland.

Ved radiometrisk datering af mineraler i de vulkanske bjergarter. Det er baseret på radioaktiv henfald.

90. Findes der nogle dyr der kan overleve i magma? Skanderborg gym. Hilsen Andreas hjarsbæk

Nej.

91. Kan et stort meteornedslag tænkes at starte et stort vulkanudbrud? Pga. af rystelserne osv. Hilsen Helene fra Skanderborg

Se tidligere svar andetsteds på siden.

92. Hvor stor en del af den ene procent af atmosfæren, der er drivhusgasser skyldes vulkanisme? Vh Kristine, bio Næstved

Se tidligere svar andetsteds på siden.

93. Kan et stort meteoritnedslag være en forudsætning for øget vulkansk aktivitet? Pean fra Ribe

Se tidligere svar andetsteds på siden.

94. Hvordan bestemmer man alderen af de forskellige bjergarter, altså hvilke metoder bruger man? Mathias - Tønder Gymnasium STX og HF

Ved radiometrisk datering af mineraler i de vulkanske bjergarter. Det er baseret på radioaktiv henfald. F.eks. U henfalder til Pb, og Rb til Sr.

95. Hej Christian Har alle meteoritter samme sammensætning? Mvh Anne Kathrine Thorsted, VUC Haderslev

Nej. Der findes f.eks. sten- og jern-meteoritter.

96. Findes der nogle dyr der kan overleve i magma? Skanderborg gym. Hilsen Big shaq

Nej.

97. Malte. Den Jyske Håndværkerskole Hadsten Hvordan ved man at et sediment-lag er det antal år?

Det kan dateres ud fra fossiler. Nogle gange kan man også datere vulkanske askelag i sedimenterne.

98. Brian Kosmorama Skælskør. Kan et meteornedslag skubbe så meget til pladerne, at det forårsage vulkanudbrud?

Se tidligere svar andetsteds på siden.

99. Lea Bjerre, Fjerritslev Kino Hvad vækker tvivl omkring hvorvidt det er vulkaner eller meteoritter der har skabt masseuddøen?

Begge hypoteser kan forklare klimaændringer. Ved masseuddøen ved slutningen af Kridt perioden har vi bevis for både meteoritimpact og vulkanisme.

100. Magnus Godt - Ejby Skole Hvordan kan der være vulkanaktivitet på Grønland, når der er dækket af sne og is?

Der var ikke sne og is da de Grønlandske vulkaner var aktive for 56 mio. år siden. Men der kan sagtens være sne og is på aktive vulkaner. Det ses i Island i dag.

101. Hvad er din største oplevelse i din tid som geolog? Og har du nogle råd til studerende, som ønsker en fremtid som geolog? Sofia Passer, Fjerritslev Kino

Der var nok den første geologiske ekspedition til Grønland som studerende. Jeg vil råde dig til at læse om geologi. Aarhus Universitet arrangerer fx Åbent Hus/udays og Studiepraktik for gymnasieelever som du kan deltage i. Se fx http://bachelor.au.dk/vejledning/arrangementer/

102. Nu siger Felix at vulkanen i Tyskland kan gå i udbrud inden for en “geologisk” nær tid. Hvor lang tid er det? Og vil vulkanen på Island snart gå i udbrud? Andreas Hjarsbæk, Skanderborg gymnasium #Foredraglive

Det er vært at sige; højstsandsynligvis taler vi om flere tusinde år. Men: At et større udbrud kommer til at ske indenfor vores århundrede er næsten sikkert. Og de islandske vulkaner er jo meget aktive, så jo, der sker nok noget der ’snart’.

103. Hej jeg hedder Jacob Vig og jeg vil gerne være geolog. Hvad gør mængden af platin ift til iridium helt præcist?

Fint, at du vil blive geolog. Forholdet mellem platin og iridium gør ikke noget i sig selv, men vi kan bruge bestemmelser af forholdet mellem de to grundstoffer i havbundssedimenter til at afsløre om de kommer fra en meteorit eller en vulkan.

104. Hej Christian, når du siger kort tid geologisk set, hvor lang tid er det så. Irene, Søauditorierne

Se tidligere svar andetsteds på siden.

105. Napolibugten? Ved udbruddet af Vesuv må der ligeledes have udledt et kæmpe fluorid-spild? Er der stadig et højt indhold af fluorid og hvad gør det ved

Ja, der er meget høj fluorid i drikkevand i Napoliområdet of nogle af ofrene fra Vesuv-udbruddet – dem fra Herculaneum, som er bevaret som skeletter, viser tegn på fluoridforgiftning.

106. Anna, Nina, Thomas og Magnus fra Vejen Gymnasium Hvad er din mening om Atlantis, kunne det være at der har været en by, som gennem tiden er blevet dækket af aflejring og derfor forsvundet?

Der findes rigtig mange hypoteser om Atlantis – de fleste er rimelig gak. Homers Atlantis kunne dog godt – og det er Aarhus Universitets-forskeren Walter Friedrichs idé – bunde i påvirkningen af Santorini-øen specifikt og Minoerne (med hovedsæde på Kreta) af selve Santorini-udrbud for omkring 3600 år siden. Udbruddet ødelagde øen totalt og opslugte alle øens byer.

107. Victor Lorentzen Bibliotek, Nykøbing Falster Hvis der den dag i dag er et ekstremt højt indhold af Fluorid i den tyske sø, hvordan står det så til vedenneskerne i området?

Fluoridindholdet i søen er ikke, så vidt jeg ved, særlig forhøjet.

108. Magnus Godt - Ejby Skole: Hvad er Christian Tegner's yndlingsvulkan, og hvorfor?

De udslukte vulkaner i Østgrønland. Det var de første vulkaner jeg arbejdede med som studerende.

109. Hej. Jeg hedder Caroline fra Silkeborg Gymnasium og synes virkelig vulkaner er spændende. Hvordan opstår selve vulkanerne helt præcist?

Vulkaner opstår der hvor der dannes magma, bl.a. som beskrevet i foredraget ved trykaflastning i kappen.

110. Hvor findes supervulkaner i dag, og hvilken trussel udgør de reelt, evt sammenholdt med klimaændringerne? Michaela Aud 1, Århus

Se tidligere svar andetsteds på siden.

111. Den der Formel med svovlsyre vil jeg gerne have igen fra Ebbe på kragelundskolen

H2SO4

112. Mads, Hasle bibliotek: Kan store meteornedslag ikke forårsage vulkanudbrud? Altså at nedslag ved Mexico har skubbet til pladerne og lavet udbrud i Indien.

Se tidligere svar andetsteds på siden.

113. Hvordan aldersbestemmer man et krater? Kulstof 14? Kan man forestille sig at meteornedslag udløser vulkanudbrud? Helle naturfag Auning skole Søauditoriet

Se tidligere svar andetsteds på siden.

114. Hej. Er Disko er en del af Islands kontinental sokkel? Mvh Karen Haarbo-Nygaard, Randers

Grænsen mellem den Nordamerikanske og Europæisk-asiatiske plade går igennem Island (spredningsryggen). Disko øen i Vestgrønland er en del af den Nordamerikanske plade.

115. Hvor længe er et geologisk kort tidsrum? -Sophie, søaud.

Når jeg snakker om klimaændringer kan det være over tusinder af år.

116. Magnus Godt - Ejby Skole Er der videnskabeligt bevis på at dinosaurer fandtes?

Ja. Fossiler.

117. Hvordan og kan vulkanudbrud forudsiges? Toni Moeskjær, ørsted biograf

Jordskælv, hævning og udsivning af gasser kan afsløre optræk til vulkanudbrud.

118. Findes der "plade-detektoni" direkte under Yellowstone? JH Sørensen, Ballerup Bibl.

Yellowstone ligger inde i den Nordamerikanske plade.

119. Lina, Allerød Bibliotek: hvilken styrke, mener man Krakatoas udbrud i Indonesien i 1883 havde?

6 på eksplosionstyrkeskalaen (VEI skalaen) – og der findes efterhånden rigtig mange gode studier om dette udbruds kulturelle eftervirkninger.

120. Jørgen Simonsen fra Skjoldelev forsamlingshus: Er der, ligesom ved jordskælv, observeret tryk relaterede lysfænomener på himlen, umiddelbart før et udbrud?

Det ved jeg ikke. 

121. Hvordan er forholdet af mængden vulkansk betinget CO2 i forhold til det udslip vi mennesker har ansvaret for? Mvh Torben, Strynø gl mejeri

Se tidligere svar andetsteds på siden.

122. Hvad er chancen for at se et lignende vulkanudbrud nu, som Yellowstone for 600.000 år siden? Mvh. Dennis Sørensen, Fjerritslev Kino

Se tidligere svar andetsteds på siden.

123. Hvor tæt har du været på en ulmende vulkan? Lena, Aud. 1

Det tætteste er nok at gå på den delvist størknede lava 5 mdr. efter Eyjafjellaudbruddet i Island i 2010.

124. Lars, VUC-Aarhus: Vulkaner udleder store mængder af CO2 og påvirker klimaet... hvordan kommer "CO2" tilbage til Jordens indre?

Se tidligere svar andetsteds på siden.

125. Hvordan beregner man antal km3 materiale til eksplosions-skalaen? Mvh. Martin, Vejerslev Borger og Kulturhus

Ved at opmåle tykkelser af aske.

126. Vil den aflastning der opstår, når råolie pumpes op fra undergrunden, kunne fremprovokere, jordskælv og evt. vulkan udbrud? JH Sørensen, Ballerup Bibl.

Muligvis mindre jordskælv. Men ikke vulkanudbrud.

127. Mogens Fredensborg: kan man finde spor fra vulkanudbrud på dansk område?

Ja, f.eks. askelag i Fur, Mors og Salling området, og på Bornholm. 

128. Hvordan har man beregnet, at noget er f.eks. 250 mio. år siden? Hvilken "beregningsenhed" er man blevet enig om på verdensplan? (Ligesom man på et tidspunkt må være blevet enige om at en cm har den længde, den har) Birgit, Nykøbing F

Se tidligere svar andetsteds på siden. Alderen bestemmes i antal år.

129. Victor, Fredericia Gymnasium: Kan man tage trykket af vulkaner? Så den ikke går i udbud.

Hvis man reducerer trykket risikerer man at det fører til udbrud.

130. Helle, Hasle bibliotek: hvordan kan det være at trykaflastning betyder højere temperatur, så der dannes magma?

Det betyder ikke højere absolut temperatur. Temperaturen antages at følge en adiabatisk kurve, hvilket vil sige at temperaturen kun falder langsomt ved trykaflastning. Derfor kan opsmeltningskurven nåes ved trykaflastning.

131. Hvor hurtigt stiger magma op i stor dybde (400-600 km). Søren Jangaard, Randers

Der er ikke normalt dannet magma så dybt. Kappen smelter først op ved lavere tryk/dybde.

132. Elisabeth, Langeland Bio. Påvirker det den vulkanske aktivitet at man henter olie og gas fra Jordens indre?

Se tidligere svar andetsteds på siden.

133. Hvad får de tektoniske plader til at bevæge sig? Mvh Jakob i svaneke bio

Se tidligere svar andetsteds på siden.

134. Hvad er trykket i 600 m dybde? VH Kristian Graubæk, Stege

c. 18 Gpa.

135. #ForedragLive Vil Yellowstones næste udbrud potentielt kunne skabe en ny masseuddøen, hvis der er den rigtige vind og det rigtige vejr til det, når den går i udbrud? Mvh Ida, fra Thisted Gymnasium

Se tidligere svar andetsteds på siden.

136. Vil det hypotetisk set være muligt at det var meteorens kollision med Jorden der skabte vulkanisme globalt på jorden? I forhold til at åbne op for et hotspot som eksempel. Silkeborg Gymnasium, Shaun

Se tidligere svar andetsteds på siden.

137. Hvis masseuddøen er op til 60%, hvad hedder det så hvis det er over 60%? Og hvad med historien om et stort vulkanudbrud for ca. 175.000 år siden (et sted i Asien) som medførte døden for de fleste mennesker, undtagen nogle få i Østafrika som derfor blev vores stamfædre/mødre (biological Eve)? - Christian, Esbjerg bibliotek

Det højeste vi har observeret er c. 60% uddøen af alle slægter. Det udbrud du henviser til – af Toba-bjerget i nutidens Indonesien for c. 74,000 år siden – blev sikkert også en del mennesker påvirket. Hypotesen om at udbruddet første til en genetisk flaskehals og en nær-uddøden af Homo sapiens er dog ikke så aktuel længere.

138. Erik Matthissen, Allerød Bibliotek: I Mellemøsten (Saudi-Arabien) er der store områder med vand på 500/600 meters dybde.(udnyttes til landbrug) Hvordan kan dette sammenlignes med forekomster af olie i samme område. Bh Erik

Vi kender ikke geologien i dette område.

139. I forhold til vulkaner som forklaringen på masseuddøen. Er der en direkte sammenhæng imellem masseuddøen og de meget aktive vulkanske områder, eller er der tilfælde med stor vulkansk aktivitet og ingen uddøen eller omvendt? Peter Brun, Fjerritslev Gymnasium I Fjerritslev

Se tidligere svar andetsteds på siden.

140. Kinolavs Kamuk, Kvistgaard Bondegårdsoplevelser: Hvordan fastslås det at havtemperaturen er steget 5 grader for 56 mio år siden? Hvordan ved vi i det hele taget, hvilken temperatur havet og luften havde på det tidspunkt?

Det estimeres ofte fra måling af iltisotopsammensætningen. Forholdet mellem let ilt (16O og tung ilt (18O) i kalkskaller afhænger af temperaturen. 

141. #foredraglive Noah Søgaard, Ejby Skole - hvad er forskellen på en meteor og en meteorit?

En meteorit beskriver ikke-Jordisk materiale der er landet på Jorden. På vej ned gennem atmosfæren kaldes ikke-Jordisk materiale en meteor (der ofte brænder op inden den når Jordens overflade)

142. Supervulkanen i Yellowstone for 600.000 år siden er altså kun et lille bløp/udbrud i forhold til dem for 201 og 252 millioner år siden???? Mvh. Martin, Veerslev Borger og Kulturhus

Ja. Men de store vulkanområder dækker over flere og gentagne lavaudbrud.

143. #foredraglive - Emin - Horsens Statskole: Hvornår forventes der at være en ny supervulkan i udbrud, og hvilke konsekvenser forventer man at denne begivenhed vil have?

Se tidligere svar andetsteds på siden.