Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

'Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv' - spørgsmål og svar

Tirsdag den 12. marts 2019 afholdte Aarhus Universitet foredraget "Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv" som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare alle under foredraget.

Vi er så heldige at foredragsholderen Peter Teglberg Madsen har besvaret modtagne spørgsmål efterfølgende. 

Du kan derfor finde svar på dit eget og alle andres spørgsmål nedenunder. 

1. Pia, Køge Gymnasium. Har I fundet en løsning på, at hvalerne ikke bliver bange for, at det er spækhuggere?

Ja, det tror vi: ved at ændre på sonarpulsernes frekvens kan man muligvis få næbhvalerne overbevist om, at de ikke er under angreb. Det kræver dog nogle flere tests at få afklaret.

2. Majken, Færøerne (Midlatun): Har du undersøgt grindehvaler ved Færøerne eller har du planer om det?

Nej, det har jeg ikke, men vil gerne.

3. Kan fisk ikke høre marsvinet og flygte? Bo i søauditoriet

Nej, langt de fleste fisk kan ikke høre ultralyd. Der findes kun nogle få sildearter der kan høre og undvige tandhvaler såsom marsvin.

4. Hvordan hører hvaler? Mads Hinnerup

De hører ved at lydenergi opfanges af deres hule, fedtfyldte underkæbe, hvorfra det via mellemøret sendes til de indre ører som hos os mennesker.

5. Har hvalforskningen givet resultater, som har fået (fx medicinsk) betydning for mennesket?

Ja, i flere tilfælde indirekte: Myoglobin som er det protein der giver vores muskler ilt blev første gang karakteriseret hos kaskelothvaler og det kastede en nobelpris af sig.

6. Kan hvaler få dykkersyge? Mogens, auditorium 1

Ja, det kan de i sjældne tilfælde godt, hvis de dykker på en måde, hvor de tilbringer meget tid på en tilpas stor dybde, hvor der stadigt er luft i lungernes alveoler.

7. Thomas, Holbæk. Ved man noget om, hvad der sker efter de mange klik, når hvalerne leder efter føde, og der kommer, hvad der lød som en højfrekvent lyd? Dén lyd lige før de tager byttet? Er det sonar og hvad er dets funktion?

De mange klik efter hinanden under byttefangst kalder vi et buzz, og det giver hvalen en meget hurtig opdatering på hvor deres byttedyr er.

8. Hvordan undgår hvaler blodprop med så høj en hæmatokrit? Gunnar Odder gymnasium

Når hvalerne ikke er i et langt dyk gemmes en del af de røde blodlegemer i milten, hvorved hæmatokritten er som menneskers.

9. Annika fra Kulturhuset i Hinnerup: Hvor meget ville din puls falde yderligere, hvis du ikke blot dyppede hovedet i isvand men i stedet tog en tur i havnebadets friske vand? Eller formuleret på en anden måde: reagerer din krop alene på den laveste temperatur eller på det gennemsnitlige temperaturniveau?

Det er primært sanseceller i ansigtet der betyder noget, så neddykning af kroppen gør ikke den store forskel i dykkeresponsen.

10. Karsten med tilhørere i 8Tallet Ørestad: Vi diskuterer om fede menneskers stofskifte også nedsættes og omvendt tynde mennesker har et relativt højt stofskifte? Tak for jeres altid inspirerende foredrag

Det er korrekt i nogle få tilfælde, men generelt er fedme forbundet med et større fødeindtag end der forbruges i stofskiftet uanset om det er stort eller lille.

11. Når hvalerne er udsat for det enorme tryk i 3 km dybde, bliver de så presset sammen (knogler og det hele) eller hvordan tror I at de håndterer det enorme tryk. Camilla Aud 1

Trykket i kroppen er altid det samme som i vandet, men væv, knogler og kropsvæsker kan stort set ikke komprimeres, så det luften i kroppen, der for alvor trykkes sammen. Vi ved, at deres lunger kan klappes helt sammen, men vi forstår stadigt meget lidt af, hvordan deres cellemembraner, til forskel for vores, kan fungere under så højt tryk.

12. Ved du noget om den nye type spækhugger kaldet Type-D som de har fundet uden for Chiles kyst? Sara Keiwe fra Sorø Akademi

Meget lidt, og det gælder ikke kun mig, da flere af spækhugger under-arterne er meget dårligt studeret.

13. Hvad ved man om den nye spækhugger art som netop er fundet?

Meget lidt

14. Var det hovdyr eller klovdyr hvalerne stammede fra?

Det kommer lidt an på, hvor stramme definitioner man bruger, men teknisk set er de tættest beslægtede med klovdyr.

15. Hedder ungerne kalve fordi de kommer fra klovdyr?

Ja

16. Hvordan virker hvalernes nyrer siden de kan tåle at drikke saltvand, eller har de en anden mekanisme til at udskille overskydende salt? Stine, Aarhus, auditorium 2

Nej, de bruger stadigt nyrerne, der har nogle lange Henles slynger der kan lave stærk urin. Generelt drikker de ikke meget saltvand, men får det meste vand fra føden, der har et lavere saltindhold end havvand.

17. Lars Svaneke. Hvordan er hvalernes adfærd ændret under yngelplejen? Her må være ganske særlige udfordringer. Hvor længe mon de ammer? Og hvordan sikrer forældrene, at de små puds får varme og mad nok? Hjælper begge forældre til?

Langt de fleste hvaler med unger er enlige mødre, der enten alene eller sammen med andre hunner passer deres unger. Generelt får hvaler store unger relativt deres kropsstørrelse således at ungerne kan dykke og svømme lige efter fødslen.

18. Når man er til søs i tåget vejr, har man svært ved at retningsbestemme lyde, fordi lydene til vis grad reflekteres af vanddråberne i luften og spredes i alle retninger. Oplever hvalerne noget lignende, når de kommer ind i mudret vand som f.eks. i Vadehavet og kan det være medvirkende til at de strander? Jens Sund, Svendborg Seniorakademi

Mudret vand har en effekt på lydudbredelse, men det primære problem for f.eks. kaskelothvaler i vadehavet, at de ikke får nogle brugbare ekkoer at finde dybt vand ud fra.

19. Du nævnte, at hvaler kan sende koldt blod fra finnerne ind til de indre organer. Betyder det så at de er vekselvarmende? Hilsen Maria, København

Nej, de er ensvarme som alle andre pattedyr og fugle, men tricket med finnerne gør, at de kan termoregulere selvom de ikke kan svede eller rejse deres pels mere eller mindre som det er tilfældet hos mange landpattedyr.

20. Hej Peter! Christine fra Esbjerg Bibliotek. Er det takket været kulden (lavere stofskifte), at nogle hvaler kan leve forholdsvis længe? (fx grønlandshvaler der kan leve 150 år)?

Nej, det tror vi ikke, at det er. Deres kropstemperatur er stadigt på 37 grader celsius som hos alle andre pattedyr. Jeg tror, at de kan leve længe fordi deres lave stofskifte giver færre DNA skader per tid, hvilket gør at de ældes langsommere.

21. Alexander Kosmorama Skælskør. Hvor meget LSD skulle elefanten så have haft?

De gav den 1000 gange så meget som katten, da den var 1000 gange tungere, men fordi, at den stofskifte kun er 100 gange større, så skulle den kun have haft 100 x kattens dosis (jeg kan dog stadigt ikke se ideen med det eksperiment uanset dosis).

22. Hej. Salli Telling, Struer Apollon. Er LSD blevet testet i en mindre dosis på elefanter, for at se deres påvirkning?

Ikke mig bekendt

23. Hej Peter, du er en fantastisk foredragsholder. Er det fordi du holder vejret i koldt vand, at hjerterytmen næsten går i stå? Eller ville det samme ske hvis du holdt dine håndled nede i det iskolde vand?

Tak for det. Nej, håndled i vand vil ikke virke. Receptorerne der starter dykkeresponsen sidder i ansigtet.

24. Halid Erdogan, Marselisborg gymnasium: Smager hval godt?

Alt er jo en smagssag; hvaler smager meget af jern pga store mængder hæmo og myoglobin, så hvis man godt kan lide vildt kan man sikkert også godt lide hval.

25. Hej Peter. Hvordan kan det være at hvaler ikke får blodpropper når de har en hæmatokritværdi på 65? Hilsen Sebastian, Viborg Katedralskole

Rigtig dygtige cykelryttere, som har fået EPO og andet, skal have blodfortyndende medicin om natten for ikke at få hjertestop, fordi de har den her høje blodprocent. Hvalerne gør faktisk det, at når de ikke dykker, så hiver de halvdelen af de røde blodlegemer ind i milten og gemmer dem der. Det er faktisk kun når de dykker, at de klemmer milten sammen, og så sprøjter de røde blodlegemer ud i omløb igen. Så de kan sådan set bloddope sig selv.

26. Hvis man skulle dræbe alle hvalerne med LSD, hvor meget skulle der så bruges, og hvordan ville man sprede det mest effektivt? helt teoretisk selvfølgelig! -Lukas VUCAarhus #ForedragLive

Hmm, det er så abstrakt et spørgsmål, at jeg nødigt vil gøre mig klog på det.

27. Hvor meget sover hvalerne? Inge, Løkken kulturhus

Det ved vi ikke meget om, men generelt mindre end andre pattedyr. De kan efter alt at dømme sove med en hjernehalvdel ad gangen.

28. Hvordan får hvaler børn? Mille Boye Jensen. Skive, Danmark

De får dem ligesom andre pattedyr ved at kalven bliver født af moderen. Dog kommer halen ud først, og ikke hovedet som hos landpattedyr.

29. Hvordan kommer lyskrebs fra barderne til maven? Camilla Kolding

Vi tror, at de bruger tungen, men vi ved det ikke.

30. Søren Elvensø, 4 række til venstre her i salen: hvordan opfanger hvaler lyden fra andre hvaler, da de ikke har ører som os?

De bruger deres underkæber som ydre ører, og så har de et mellem og indre øre, der ligner det vi finder hos andre pattedyr.

31. Nynne i Haderslev: i Lillebælt oplever vi tit, at marsvinene ikke virker til at være bange, når vi kommer tøffende forbi i damjollen. Kan de vænne sig til os?

Ja, i nogle tilfælde. Vi ved at de reagerer meget på nogle typer af både og meget lidt på andre, så dejligt at I har en båd, der ikke skræmmer dem.

32. Hvordan parrer hvalerne sig under vand? Vh. Pia, Apollon Struer

Hannen og hunnen svømmer så deres bugsider vender mod hinanden.

33. Julie og Cecilie, Ribe - Hvordan formår hvaler ikke at få dykkersyge, som os mennesker?

Primært ved, at deres lunger klapper sammen under dybe dyk, så der ikke kommer så meget kvælstof over i blodet.

34. Mai - Hjørring Gymnasium Hvad er den største trussel mod hvaler i de danske farvande?

Bifangst i nedgarn og miljøgifte

35. Danny Haderslev katedralskole: Hej, anvender du fossil hvaler i din forskning? Her tænker jeg for eksempel om Miocene fossilerne fra Gram.

Nej, desværre ikke, da jeg ikke ved meget om det.

36. Julie og Cecilie, Ribe - Har den globale opvarmning en indflydelse på hvalernes trivsel i havet?

Det har det med sikkerhed både positivt og negativt afhængigt af arter og steder på jorden, men vi forstår fortvivlende lidt af de effekter: Vi ændrer på jorden meget hurtigere end vi kan forstå konsekvenserne af vores handlinger desværre.

37. Hvordan får bardehvalerne byttedyrene ud af barderne og ned i maven? Lise på Egå Gymnasium.

Vi tror, at de bruger tungen til at skrabe mad af barderne med.

38. Hvad ville der ske hvis et svømmende menneske røg med ind i barderne? Thordis, Gjethuset i Frederiksværk

Det er sket et par gange og i nyere tid er personen blevet spyttet ud igen.

39. Har hvalforskningen givet resultater, som har fået (fx medicinsk) betydning for mennesket? Med venlig hilsen Kristian fra Sorø Akademi

Ja, i flere tilfælde indirekte: Myoglobin som er det protein der giver vores muskler ilt blev første gang karakteriseret hos kaskelothvaler og det kastede en nobelpris af sig.

40. Lars - Voerladegård Forsamlingshus: Har du forsket i Narhvaler? Så dem jage i flok i Nordøstgrønland og det virkede meget koordineret.

Desværre ikke

41. Hvor kloge er hvaler ift. andre pattedyr? Cia, Voervadsbro

Det kommer meget an på, hvad man mener med klog, og hvilke arter vi taler om, men delfiner kan genkende sig selv i et spejl og det er det kun menneskeaber der ellers kan.

42. Hvordan ved du eller hvad mener du med at hvalerne planlægger "bevidst" ..fx et længerevarende dyk? Vh Annelie

At de tager en beslutning om hvor længe dykket skal vare og justerer deres dykkerespons efter det.

43. Hvordan opfanger tandhvaler deres ekko med underkæben? Er det knoglestukture eller lignende? - Line i søauditorium 2, Århus

De hører det ved at lydenergi opfanges af deres hule, fedtfyldte underkæbe, hvorfra det via mellemøret sendes til de indre ører som hos os mennesker.

44. Fungerer GPS sensoren under dyk, - også dybe dyk? Jens Søauditorie 1 Århus

Nej, desværre ikke, da GPS skal være i luft for at få signal fra satellitterne

45. Har du også forsket i spækhuggernes liv og fysiologi? Hilsen Julie, Hjørring

Desværre ikke

46. Hvordan sover hvaler? Hilsen G, L og E fra EG

Typisk lidt og med en hjernehalvdel ad gangen.

47. Jesper, Gilleleje. Hvorfor spiser marsvin ikke større fisk i stedet for mange små for at opnå 4 kg fisk?

Det gør de også mange andre steder og de har måske også gjort det tidligere i indre danske farvande, men der er desværre grund til at tro, at de går efter meget små fisk, fordi der er meget få af de større tilbage i nogle områder.

48. Fint foredrag. Hvordan undgår hvaler at få knuste lunger m.v. på de store vanddybder. Mvh Ove Vordingborg bio

Lungerne kan klappes helt sammen.

49. Morten, Faaborg. Hvordan lokker man marsvinene bort fra havne- og brobyggeri med maskinstøj og hvordan holder man dem på afstand?

De lokkes ikke væk, men skræmmes med nogle mindre farlige lydkilder.

50. Kan hvaler spise mennesker?

Jeg er ikke bekendt med, at menneske nogensinde skulle være blevet spist med vilje af en hval.

51. TAK for et mega godt foredrag!!! Ved du noget om lyd- og bølge forurening fra fx 5G net og vindmøller - forstyrer det hvalerne og er der kommet flere strandinger på denne konto? Hvad kan vi gøre, tror du på et nationalt redningsteam? Mange hilsner Susan f

Jeg kan ikke se hvordan et 5G netværk kan have nogen negativ effekt på hvaler, og vindmøller støjer 1000 gange mindre end et fragtskib, så dem er vi heller ikke bekymrede for. Til gengæld er installation af vindmøller ved pæleramning, skibstøj, sonar og olieefterforskning med luftkanoner problematiske. Vi ved desværre meget lidt om hvorfor hvaler strander.

52. Mai - Hjørring Gymnasium: Har man set, at marsvinene holder sig væk fra områder med meget skibsstøj? Er der den samme mængde støj fra vindmølleparken m.m.?

Vi kan se, at vilde marsvin svømmer væk fra nogle skibstyper. Vindmøller støjer 1000 gange mindre end et fragtskib, så dem er vi ikke så bekymrede for.

53. Hvad betyder støjen fra vindmølleparker for marsvins fødesøgning?

Vindmøller støjer 1000 gange mindre end et fragtskib, så dem er vi ikke bekymrede for. Til gengæld er installationen af dem ved pæleramning meget støjende og har en negativ effekt på marsvin og andre hvaler.

54. Hanne Ø. Søaudiot. Aarhus: Sover hvaler?

Det ved vi ikke meget om, men generelt mindre end andre pattedyr. De kan efter alt at dømme sove med en hjernehalvdel ad gangen.

55. Hvorfor skal man bruge en gammeldags radiosender til at finde målepakken og ikke GPS'en som sidder i? Nanna Valby Kino

GPS optager en position, men sender den ikke. Nogle større tags til sæler og hvaler kan sende deres position, men den type sender vejer for meget til marsvin efter min mening.

56. Hvordan kan hvalerne dykke så dybt, uden at poppe op som en prop. Peter, Silkeborg bibliotek

De dykker kun med den mængde luft de har i lungerne så opdriften er den samme på samme dybde uanset om de dykker op eller ned.

57. Viborg Katedralskole Hvis hvalerne lukker af for blodforsyning til nogle organer, hvordan undgår de så at cellerne dør, når de ikke får ilt?

Nogle væv såsom muskler kan klare sig med meget lidt ilt i lang tid (tænk på en arm, der sover f.eks), mens andre væv såsom hjernen skal have ilt for at overleve. Derfor sørger hvalen for at de kritiske væv får ilt, men mindre kritiske væv ikke får meget blod/ilt.

58. Bjarne Sund Laursen - Veflinge Aktivitetshus. Hvorfor får kaskelot hvalen ikke dykkersyge?

Fordi deres lunger er små og fordi de kollapser tidligt i dykket, hvorved der ikke kommer ret meget kvælstof over i blodet.

59. Julie og Cecilie, Ribe. Anvender hajer også ekkolokaliseringen ligesom hvaler?

Nej, de har elektrolokalisering i stedet.

60. Hvordan bedøver man hvaler hvis de ikke kan tåle det? Mvh Sune Svaneke

Man bruger lokalbedøvelse.

61. Interferere hvalers kommunikation, og hvordan kan de kende forskel på hinanden, når den er så vidtrækkende? Johan, Veflinge aktivitetshus

Det prøver vi stadigt at forstå.

62. Hej Peter Hvordan kan det være at hvaler ikke får blodpropper når de har en hæmatokritværdi på 65? Hilsen Sebastian, Viborg Katedralskole

Når hvalerne ikke er i et langt dyk gemmes en del af de røde blodlegemer i milten, hvorved hæmatokritten er som menneskers.

63. Kim Aud 2. Har hvaler bevidsthed? Tænker på spejl/mærketesten.

Ja, det har delfiner efter min mening i en eller anden form.

64. Hvorfor føder hvalerne deres unger i varmere vand - ved Sydafrikas kyst/Indian Ocean? Super godt foredrag. Mvh Kaj Stendorf Gl. Rye Mølle

Hvorfor vandrer de fra Antarktis til varmere lande? Det er der flere forklaringer på. Den primære er nok, at nede ved Antarktis er der rigtig mange spækhuggere, som har mulighed for at æde kalvene. Ved at flytte sig op i varmere vande, hvor der grundlæggende er mindre føde for spækhuggerne, så flytter de sig væk fra rovdyrene. Så selvom det virker fuldstændig idiotisk at vandre flere 1000 km for at føde en kalv og give mælk til den, så giver det god mening i den forstand, at kalvene så undgår i højere grad at blive ædt af spækhuggere.

65. Svensk forsvar var langt fremme med brug af hvaler (udover sæler) til brug til undervandsforsvar, det standsede i 60' erne. Er der lande som anvender de små hvalarter i dag til antidykker og ubådsforsvar? Vh Lars fra Sorø

Det er en meget hyppig myte vi løber ind i, at der er trænede dræberdelfiner ved den amerikanske flåde. Jeg har arbejdet rigtig meget med den amerikanske flåde og der er det korte svar: nej, det er delfiner alt for dyre til at gøre. Så det man gør i stedet, er, at man sender delfiner ud for at finde miner eller dykkere, og så kommer delfinerne tilbage og siger, ja vi har fundet et eller andet. Så tager de delfinerne op på dækket, og så putter de passende mængder af sprængstof ned og skyder det af. Som de siger: ”Problem solved”. Så delfinerne gør ikke noget aggressivt, men bliver brugt til at patruljere med.

66. Julie og Cecilie, Ribe - Udsendes ekkolokaliseringen også fra overkæben ved bardehvalen ligesom ved tandhvalen? Eller udsendes det fra et andet sted?

Bardehvaler ekkolokaliserer ikke.

67. Hvor stor kan moderkagen være ifht hvalkalve ved bardehvaler? - Michelle, søauditorierne

Cirka samme %-del som hos mennesker.

68. Hej. Er levealderen for en hval proportional med vægten? Max i Taarup Forsamlingshus

Ja alt andet lige er den. Man regner med, at de store grønlandshvaler, fordi de bevæger sig meget langsomt og formodentlig har et meget lavt stofskifte, så er der ret god evidens for, at de kan blive op mod 250 år gamle. Så de er nogle af de længstlevende pattedyr, vi overhovedet kender til. Så ja, jo større hvalerne er, jo ældre bliver de.

69. Astrid - Søauditorierne. Tager blåhvalens indre organer skade når blodtilførslen sænkes ved dyk?

Nej

70. Jeg synes at have hørt at hvalernes nærmeste nulevende slægtning er flodheste, passer det? Hilsen Nanna, Valby Kino

Ja, klovdyr generelt

71. Kurt fra Gilleleje! Vest for Gilleleje havn så vi en lille flok hvaler, der havde omringet en sildestime. Er det normal adfærd for marsvin, eller var det noget andet?

Vi har tidligere troet, at marsvin var nogle enlige dyr, der svømmede rundt for sig selv, men for nylig har vi med et fint speciale fra en der hedder Pernille Meyer kunne vise, at de er meget mere sociale end vi egentlig regnede med, så det tyder på, at de faktisk koordinerer fangster rundt om sådan en sildestime og hjælper hinanden med at holde sammen på den, så de alle kan få glæde af de her fisk.

72. Hvis hvaler sluger så meget luft inden et dyk, får de så ikke en forøget opdrift i vandet? Kurt, Aud 1

Jo, og den skal de svømme hårdt for at overkomme indtil de når en dybde, hvor lungerne er trykket så meget sammen at opdriften mindskes.

73. Er der chancer for der bliver opdaget nye hvalarter i kommende fremtid... og hvad med hybrider?? Vh Lars fra Sorø

Ja, der er med sikkerhed en ny næbhval derude et eller andet sted i Stillehavet

74. Bedøvelse af hvaler. Er det ikke noget med, at de også kun sover med en hjernehalvdel ad gangen? Kim, Valby Kino

Jo, det er ligesom midaldrende mænd, der ser fodbold. Den ene hjernehalvdel er mere eller mindre koblet af. Undskyld. Hvaler sover aldrig fuldstændig, så de kan sove med den ene hjernehalvdel ad gangen. Hvordan det lige foregår, har vi stadig ikke forstået.

75. Kan du sige noget om plastik i havene og hvaler? Har det lige så stor indflydelse som på de små fisk? vh Lars fra Sorø

Ja, plastik er desværre en hyppig dødsårsag hos hvaler

76. Hej. Tak for et spændende foredrag! Er det rigtigt at blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har levet på jorden? Mvh Charlie fra Skive

Ja

77. Hvad med marsvinenes helbred hos Fjord og Bælt, og dyreetikken ved at holde dem indespærrede? Helle, Apollon Struer

På Fjord og Bælt har de fanget vilde marsvin og taget dem ind fra naturen og ind i fangenskab. Der kan jeg sige, at de går under nogle rigtig gode forhold. Freja, som de har i øjeblikket, er verdens ældste marsvin. Gennemsnitsalderen for marsvin i det vilde er 4 år. Freja er 23 år. Gennemsnitsalderen for marsvin i Fjord og Bælt er mellem 2 og 3 gange længere end den havde været i den vilde natur. De tjener et meget vigtigt formål, så vi kan lave nogle af måler og kalibreringer, så vi kan gøre noget for de vilde marsvin.

78. Lotte fra Esbjerg bibliotek: Hvordan tilpasser hvaler sig så, når de kommer over i varmere vande?

De har et mindre spæklag og fører mere blod ud til huden for at køle af.

79. Cecilia, Birkerød: Hvordan er det nu, at de store hvaler har betydning for klimaet?

Det de bl.a. er rigtig gode til, det er, at de går ned på stor havdybde, henter en masse næringsstoffer og så går de op til overfladen og laver pølser. Det betyder, at de bringer næringsstoffer fra dybhavet og op til overfladen. De næringsstoffer er så tilgængelige for planeplankton, som bruger næringsstofferne til at blive flere og i den proces binder de CO2, som så hiver det ud af atmosfæren. På den måde er recirkuleringen af næringsstoffer super vigtig for verdenshavene og også vores klima for den sags skyld.

80. Hej. Michael her fra Corona camping. Hvor gammel tror man en blåhval kan blive?

Jeg gjorde den store fejl at sige, at finhvalen nede i Vejle var 15 år gammel, fordi den ikke var ret stor, men viste sig, at det var en sådan en Dronning Ingrid-hval. Det var verdens ældste finhval, da man lavede testen. Den var 150 år gammel, så jeg var ca. en faktor 10 galt på den, men heldigvis sagde jeg det kun til TV2 og andre landsdækkende medier: Det var der kun et par millioner, der hørte. Det er en udfordring at arbejde med hvaler, der lever mere en dobbelt så længe som den gennemsnitlige biolog, men vi har gode grunde til at tro, at blåhvaler kan blive mere end 100 år.

81. Hvor stor kan en hval blive? Mathilde i Skive

32 meter, 160 tons for en meget stor hun blåhval

82. Gør du noget for at befri de hvaler, som er i fangenskab i fx Sea World?

Jeg mener, at marsvin og delfiner kan tilbydes forsvarlige og gode forhold i fangenskab, hvis deres anlæg laves rigtigt med forståelse for deres biologi, og i den egenskab kan vi studere dem til gavn for deres vilde artsfæller i naturen, og den bredde offentlig kan blive introduceret for dem som arter og blive klogere på dem. Jeg mener ikke, at man kan holde f.eks. spækhuggere på en forsvarlig måde i fangenskab, og det ved de delfinarier, der har dem godt, at vi er mange hvalforskere der mener.

83. Luffe i Værkeriet, Lemming. Oplever vinterbadere også et dyk i pulsen og er det godt eller hvad?

Ja, det vil de gøre, hvis de stikker hovedet i koldt vand. Det er ikke farligt.

84. Charlotte fra Esbjerg bibliotek: er det på grund af kroppens og hjertets respons på koldt vand, at en mulig behandling for angst/depression er at tage kolde brusebade eller at bade i koldt vand? Jeg ved godt, at mit spørgsmål ligger lidt langt fra hvaler :)

Et godt spørgsmål som jeg desværre ikke kan svare på.

85. Vibeke i Nicolai Bio: Hvorfor skulle hvaler få dykkersyge, når de ikke ånder luft under tryk?

Normalt når vi mennesker får dykkersyge, så er det fordi vi tager flaskegas med ned under tryk og ved hjælp af en lungeautomat, ånder vi en gas, der har samme tryk som det omgivende hydrostatisk tryk i vandet. Hvaler har kun en enkelt lungefuld luft med ned, og det kan man normalt ikke få dykkersyge af, men hvis hvalerne gør det, når de bliver bange at tage en lungefuld luft og dykke ned til en dybde, hvor kvælstoffet går over i vævene og går op igen og ned, osv., så kan de faktisk stille og roligt pumpe kvælstof over i deres væv og på den måde kan de få dykkersyge.

86. Hvad er den evolutionære forklaring på, at landpattedyr - inkl. mennesket - udviser dykkerrespons ved kontakt med koldt vand? Anna Marie, Ry Biograf

Jeg vil vende den om og sige, at det nok egentlig er en udvikling vi aldrig har sluppet. Når luftåndende fisk, f.eks. lungefisk, går op og trækker vejret, så stiger dens puls. Så man kan egentlig sige, at alle os landdyr – padder, krybdyr, fugle og pattedyr – har egentlig bare beholdt den høje puls, fordi vi er i luft hele tiden. Så det er egentlig, når man er neddykket, at man har den lave puls, og vi går tilbage til en normaltilstand. Så svaret er egentlig, at vi nok aldrig har sluppet det at have en lav puls, når vi er nede i vand.

87. Jens, Søauditorierne 1. For få dage siden var der et sammenstød mellem en mulig hval og en japansk færge. En del af passagererne blev skadet og færge. Hvad sker der med hvalen? Overlever den? Tusind tak for spændende foredrag! #ForedragLive

Det ved jeg faktisk ikke.

88. Noah fra Ry biograf. Hvordan træner man et marsvin til at forstå de forskellige fløjtesignaler, og deres betydning? Super fedt foredrag med god humor.

Det er også en kunst, for man kan ikke tvinge et marsvin til noget som helst. Det gør vi i hvert fald ikke. De dygtige trænere, vi arbejder med, giver dem fødebelønninger, så hvis marsvinet gør noget rigtigt, fløjter man i en fløjte, og så får den en fisk. Det er fuldstændig ligesom, hvis man træner en hund, men nogle af de ting marsvin gør, bl.a. de målinger vi laver med hjerte-rate-målepakken, tager ca. et år at træne.

89. Har man kunnet modificere hvalernes myoglobin til humant brug, så en sportsmand m/k har kunnet hæve iltbindingen, uden at det kan ses på hæmaticrittallet. pean, Seminariehuset, Ribe

Man kan gøre meget med genmanipulation i dag, og det kommer sikkert til sportsverdenen.

90. Marsvinet spiser 4 kg sild til fedt laget. Spiser den derefter fisk for at "overleve"? Bodil ø.velling forsamlingshus

De 4 kg fisk er primært til at leve af, men en lille del går til at opbygge fedtlaget om efteråret.

91. Noah fra Ry biograf. Du siger at hvaler stammer fra hovdyr, men har hvallignende dyr ikke været til siden dinosaurerne, og startede livet ikke i vandet og så udviklede sig til land senere i evolutionen? Super fedt foredrag med god humor.

Nogle fisk gav ophav til de første padder for ca. 380 mio. år siden. Nogle af de padder gav ophav til de første krybdyr for ca. 320 mio. år siden, og nogle af de krybdyr udviklede sig til de første pattedyr for ca. 210 mio. år siden, og nogle af de pattedyr tilpassede sig så sekundært til et liv i vand for ca. 40 mio. år siden. Da dinosaurerne levede på jorden var der også hvaløgler og fiskeøgler i havene, der ligner hvaler, men de var faktisk nu uddøde krybdyr.

92. Hvordan filmer I hvalerne i vandet? Mille Boye Jensen. Skive, Danmark

Vi filmer ved at sætte et kamera på ryggen af hvalen med en sugekop.

93. Ole Juhl fra Galten Bio: Hvorfor kan hvaler, i modsætning til mennesker, tåle/overleve at dykke meget dybt uden at blive skadet af det høje ilt partialtryk?

Ilt partialtrykket bliver højt, fordi lungerne bliver trykket sammen, men ilt partialtrykket er ikke så stort et problem, fordi det gør sådan set bare, at der kommer mere ilt ud i musklerne og dermed også ud i de væv, der bruger ilt, og dvs. at ret hurtigt bliver den ilt forbrugt. Så det høje ilt partialtryk, når man holder vejret, er ikke det store problem. Det er egentlig mere det fysisk tryk, og der har vi ingen idé om, hvordan de overlever.

94. #ForedragLive Søren inde fra sal 1 her. Du siger at hvalerne producerer deres hvalsang med hele deres krop... Kan du specificere det? Er det en bevægelse der er konstant, som vi mennesker ikke kan opfange, fordi den er så minimal?

En blåhval, tror vi, laver sin meget dybe tone (20 Hz) ved at presse luft igennem sine stemmelæber, og de vibrationer får hele hvalen til at vibrere ganske let.

95. Helena 8 år, Gilleleje: Når en blåhval føder sin unge, hvordan bider den så navlesnoren over? Den har jo kun barder?

Den bliver rykket over som det er tilfældet hos mange pattedyr.

96. Mai - Hjørring Gymnasium: Du sagde at hvalerne spiste 2-3 gange den mængde af fisk/føde som mennesker spiser. Men hvor stor en del af denne mængde føde er noget mennesket reelt kunne udnytte? For nogle dykker meget langt ned.

Det er et super godt spørgsmål, for det viser sig faktisk, at langt hovedparten af de her store tandhvaler, jeg har nævnt – næbhvalerne, grindehvalerne og kaskelothvalerne – som er ansvarlig for hovedparten af den her fangst, går ned på 7-800 meters dybde og henter deres mad i et lag af byttedyr som vi mennesker ikke har adgang til fiskerimæssigt. Så overlappet mellem, hvad vi mennesker går efter og hvad hvalerne går efter er ikke særlig stort. Men vi er begyndt at fiske på 7-800 meters dybde, så det varer ikke længe inden der bliver konkurrence der også.

97. Thomas, Holbæk. Hvilken betydning får menneskets øgede fiskeri og andelen af mikroplast i havene for hvalerne på længere sigt og dermed det havmiljø vi er afhængige af? Hvad sker der, hvis de forsvinder som art og hvilken betydning får det for havet som habitat? Tak for jeres foredrag.

Det vil utvivlsomt påvirke dem negativt og føre til at arter vil uddø. Hvis hvaler forsvinder som toprovdyr, så mister økosystemet en evne til at hente næringsstoffer op fra  dybhavet, og vi vil få mindre artdiversitet.

98. Ved I hvordan hvaler opfører sig i dårligt vejr? Tænker på høje bølger. Dykker de for at undgå søsyge? Vh Michael, Nicolai bio, Kolding

De er mindre ved overfladen og prøver at holde hovedet op i vinden/bølgerne.

99. Hvordan er det med de undervandssprængninger som olieindustrien bruger til undersøgelse af havbunden i forholdet til hvalerne? Ole Bregendahl-Rafn, Langeland

Man sender meget kraftige lydpulser ned i havbunden, for at lede efter olie, og de lydpulser er de kraftigste mennesket overhovedet laver under vand. Det har nogle ganske voldsomme effekter på hvalerne. På tæt hold får de høreskader og på længere afstand ændrer det deres adfærd, så det er et problem.

100. Halløj. Hvor fra får hvaler alle de vigtige vitaminer og mineraler, som vi mennesker har brug får? De spiser vel kun fisk. Har hvaler ikke brug for det samme som os, eller spiser de også planter? Hilsen Emil fra Hinnerup. #ForedragLive

Hvalerne kan få langt de fleste vitaminer og sporstoffer fra rå fisk og blæksprutter. Måske kan de syntetisere nogle af de vitaminer vi mennesker får gennem føden.

101. Hvor hurtigt kan en blåhval fylde sin mund med vand? Christian, VIA Campus C Aarhus

Ca. 3 sekunder

102. #ForedragLive - Er der forskel på hvor modtagelige hvaler er for “sonar forvirring” når man tænker på størrelsesforskel og fysiognomi? Er mindre hvaler fx mere modtagelige for det? - Emily, Aarhus Auditorie 3

Det er svært at sige entydigt. Generelt kan vi sige, at hvaler i store flokke reagerer mindre på sonarlyde end dyr, der er alene eller i mindre flokke, fordi de kan satse på et socialt forsvar.

103. Er der forskel på hvor dybt forskellige typer af hvaler dykker?

Ja, meget. Floddelfiner dykke måske maks. til 10 meters dybde, mens nogle næbhvaler kan dykke til 3 km dybde.