Aarhus Universitets segl

Om det at være vært

Kære nye potentielle vært for livestreaming af Aarhus Universitets foredragsserie Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

På denne interne, ikke-offentlige* webside har vi samlet et overblik over hvad der kræves af jer for at være vært for livestreaming af Offentlige foredrag i Naturvidenskab samt lidt mere om konceptet. 

Det skal der til for at blive vært

Kriterier og rammer for jeres visning

 

I skal medvirke til at skabe rammerne for et fællesskab, således det, udover en videnskabelig/kulturel oplevelse, også bliver en fælles, social oplevelse om at mødes og deltage i og opleve foredragene sammen – uanset om jeres deltagere kommer alene eller sammen med nogle de kender.
Sidstnævnte gør I fx ved, at I hver aften har en vært som, udover at tænde for livestreamingen, byder velkommen, informerer om programmet for aftenen og om at der kan stilles spørgsmål til forelæseren via sms og Twitter, skaber en fælleskabsstemning, sørger for at organisere lidt forfriskninger (fx kaffe, te, vand, kage, frugt, chokolade og/eller andet) som jeres deltagere kan købe og indtage i den 20-minutters pause og evt. før eller efter foredraget.

I skal ikke betale AU for visningen. Til gengæld skal I tilbyde fri entré til jeres visning (med mindre andet er aftalt – fx et særarrangement) og, som udgangspunkt, offentlig adgang (undtagelse herfor er skoler hvor visningen er en del af undervisningen).
I er velkomne til at have en indtægt ved salg af forfriskninger, bøger mv. før, under (i pausen) og efter foredragene.

Hvis I ikke har oplevet vores foredrag, kan I få et indtryk af hvordan en vært og deres medborgere oplever foredragene i det liveindslag og den artikel som TV2 Nyhederne lavede derom under overskriften 'Halvdelen af landsbyen samlet til forelæsning hver uge' (bemærk at det er en vært som tilbyder spisning inden foredraget – det er ikke noget man behøver som vært).

Vi beder om at linket til denne interne ikke-offentlige webside* samt modtagne kodeord og filer ikke videresendes til tredjepart og at de kun benyttes til det aftalte formål.

Program og annoncering

Om Programmet

Vi udbyder typisk mellem 4-7 foredrag på et semester. De fleste foredrag udbydes tirsdage kl. 19:00 til 21:00 (dansk tid) fra ultimo februar til primo maj for forårssemestret og fra ultimo september til ultimo november for efterårssemestret. Foredragene vil blive annonceret på vores hjemmeside for Offentlige Foredrag i Naturvidenskab så snart programmet for semesteret er klar. 

I vælger frit hvor mange, og hvilke af vores foredrag, I vil livestreame – med mindre vi aftaler andet.
Erfaringerne fra de af vores værter som har livestreamet i nogle semestre viser, at de som livestreamet 3-4 foredrag eller flere per semester, typisk har haft en væsentlig større vækst i antal deltagere/publikum end de værter som har livestreamet færre foredrag.
 

Annoncering

Vi tilbyder, uden beregning, at sende jer plakater som I kan hænge op i jeres område og at sende jer flyere som I kan lægge strategiske steder og uddele – læs om dem her (vær opmærksom på at bestille dem i god tid da der kan gå en del uger før de når frem til jer da de først skal specialtrykkes med jeres oplysninger og derefter sendes med posten).
Vi vil gerne omtale jer og jeres visninger på Aarhus Universitets webside, ofn.au.dk/sted, og vi omtaler løbende de enkelte foredrag på vores facebooksider, Twitter-profiler og nyhedsbreve som jeres publikum også kan følge.
Vi har indgået en aftale med kulturguiden KultuNaut: få døgn efter at vi har lagt info om jeres livestream-program på ofn.au.dk/sted, er det at finde på KultuNaut (se et eksempel) og alle de apps, websites mv. som trækker info derfra (se et eksempel fra Dyssegård Biblotek).
Til den annoncering som I selv skal foretage, kan I benytte al det materiale som findes på vores websider (altså alle tekster, fotos, signaturbilleder, logo mv.). Hvis du søger foredragenes signaturbilleder, logoer eller stemningsfotos fra Søauditorierne, så kan du finde det på nat.au.dk/ofn/pr-materiale.

Erfaringen viser at lokale medier er meget velvillige til at lave gratis, redaktionel omtale i fx lokalaviser og tv hvis I kontakter dem – se eksempel fra værterne i Voervadsbro.
Mange værter har god erfaring med, og har opnået mange deltagere til deres livestreaming, ved at samarbejde med andre i lokalområdet (fx mellem foreninger, biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, skoler, efterskoler, gymnasier mv.).

Under hver livestreaming hvor I udbyder foredrag, vil jeres sted vil blive listet i en kort velkomst-film på skærmen som optakt/lige før hvert foredrag.

Teknik: hvad kræver det teknisk for at livestreame?

 

Teknisk set kræver livestreamingen:

  • en internetforbindelse som er stabil.
    • Test: hvis I kan vise livestream fra nettet – fx live fra én af DR's kanaler fra dr.dk/tv/live – og det vises stabilt, så har I båndbredde og stabilitet og alt burde derfor være ok til livestreaming.
    • hvis I ikke har installeret internet i det lokale som I skal benytte, kan I have held med at benytte en almindelig smartphone med 4G, som så leverer WiFi til jeres computer. Alternativt kan I købe et 4g-USB-modem (et USB-stik med et SIM-kort; kan fås for ca. 500 kr.) og sætte et 4g-SIM-kort fra en mobiltelefon deri.
  • en ikke-bedaget computer med en internet browser (Vi anbefaler Chrome).
  • gode højttalere
  • en projektor eller en stor fladskærm. Vi livestreamer i bredde-højdeforholdet 16:9. 
  • at I kan dæmpe lyset og mørklægge evt. vinduer.
  • generelt: jeres deltagere får den bedste oplevelse jo mere ”biograflignende” forhold I kan skabe – altså fx jo større billede, jo mere tilpas tæt på billeder I placerer deltagerne, jo bedre lyd og jo mere I kan mørklægge, desto bedre oplevelse: mere intens og nærværende. Overvej også at jeres deltagere sidder så komfortabelt som muligt – gerne polstrede stole (eller med puder) hvis I ikke kan matche biografsæder. Mht. størrelsen af jeres lærred/skærm i forhold til hvor langt fra skærmen I kan placere de bageste stole: test ved at få jeres computer til at vise denne video.

Nogle uger inden sæsonen går i gang får I mulighed for at teste jeres forbindelse og udstyr hvor vi sender lyd og billeder i et test-livestream til fx nye værter.

Hvis I som vært ikke kan nå disse tests, kan I også foretage en test de aftener der er foredrag i Aarhus og hvor I ikke livestreamer foredraget for jeres deltagere. 
Hvis I vil det, så gå ind på tilmeldingsformularen og tilmeld jer det foredrag som I vil teste og kryds derefter af ved ”Det er en intern, teknisk test og skal derfor ikke annonceres.” under 'Offentlig adgang til foredraget'.

Om foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab arrangeres af Aarhus Universitet med støtte fra Carlsbergfondet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer

Forelæsere er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab. Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra elever fra 9. klasse til professorer – og fra fx politibetjente, håndværkere, sygeplejersker til studerende. De fleste af foredragene tiltrækker hver aften 800 deltagere alene i Søauditorierne i Aarhus hvorfra de livestreames.
Og efter nogle spæde, vellykkede forsøg i 2015 med at livestreame foredragene er der nu mere end 200 biografer, kulturhuse, folkeuniversiteter, gymnasier mm. landet over som er værter for at livestreame foredragene.
Deltagerne kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via sms eller Twitter – det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange som muligt.
Læs mere om foredragsrækken på ofn.au.dk og se eksempler på presseomtale (fra før vi begyndte at livestreame foredragene) i kollagen 'Pressen skrev'.
Liveindslaget i TV2 Østjylland tirsdag den 13. november 2018 giver et indtryk af hvordan en vært og deres gæster/borgere oplever foredragene på livestream. 

Livestreaming af foredragene

Foredragene tilbydes til borger, - kultur- og forsamlingshuse, biblioteker, folkeuniversiteter, biografer, skoler/højskoler, videregående uddannelsesinstitutioner, kroer, hoteller, museer, foreninger m.fl. i hele landet. Også deltagerne her bydes velkommen fra scenen og kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.

Der er flere grunde til at Aarhus Universitet tilbyder at livestreame foredragene til andre byer:

  • Universitetet kan ikke rumme flere deltagere i Søauditorierne i Aarhus,
  • Aarhus Universitet er et universitet for hele landet – og altså ikke kun for borgere i Aarhus,
  • Aarhus Universitet vil gerne støtte lokalsamfundene,
  • Der er steder i landet, hvorfra det ikke er praktisk muligt at rejse til Aarhus,
  • En del kørsel på landevejene kan undgås med de fordele det har for at reducere transporttid og miljøbelastning.
  • Og helt overordnet: universitetet vil gerne tilbyde så mange borgere som muligt at få indsigt i hvad der forskes i på universitetet.

Foredragene er en eksklusiv begivenhed

Foredragene er ikke offentligt tilgængelige på nettet – hverken mens de afvikles eller efterfølgende. At opleve dem via livestream er dermed en eksklusiv begivenhed på den måde, at hvis borgerne vil have oplevelsen, må de møde op hos deres lokale vært. Altså fx modsat mange biograffilm og foredrag som efterfølgende kan ses på nettet, tv, Netflix mv.

Disse eksempler på omtale i pressen giver et indtryk af konceptet (må kun bruges af jer arrangører):

Bog om foredragsserien

I kan finde info og lidt historie om foredragsserien i forordet og introduktionen i bogen '25 Søforklaringer – naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne' som universitetets ledelse valgte at udgive i sommeren 2014 for at markere Offentlige foredrag i Naturvidenskabs store popularitet. Bemærk at bogen er skrevet før vi begyndte at livestreame foredragene. I bogen, der er på 390 sider, har 25 af foredragsholderne hver skrevet en artikel om den forskning de tidligere har holdt foredrag om i foredragsrækken.

Respons og kontakt

Respons

Vi vil sætte stor pris på alle former for ris, ros, kommentarer, idéer, oplevelser mv. – ligeledes hvis I vil sende nogle fotos som viser jeres deltagere og stemningen. Dette kan I gøre via e-mail – fx til Jens Holbech.

Kontakt

PR for jeres livestreaming

Hvis du søger info om annoncering og PR-materiale, herunder plakater, flyers og flyer-displays, så klik over til nat.au.dk/ofn/om-plakater-flyere-og-flyer-displayet.

Hvis du søger foredragenes signaturbilleder, logoer eller stemningsfotos fra Søauditorierne, så kan du finde det på nat.au.dk/ofn/pr-materiale.

* At websiden er 'ikke-offentlig' vil sige at den ikke kan findes ved at søge (i fx Google) eller browse på AU's websider. Man skal kende den præcise webadresse (som kun I som værter gør). Vær rar ikke at sende adressen videre.