Aarhus Universitets segl

En eftermiddag med P1LiveX

Efterårssolen skinnede uden for Søauditorierne søndag eftermiddag, men indenfor var fokus rettet mod noget langt uden for vores solsystem. Ca. 500 aarhusianere var med som publikum, da DR sendte live fra Aarhus Universitet i samarbejde med Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Som tilskuer var man både foredragsgæst og publikum til en tv-produktion. Her stilles der om fra DR's koncertsal og programvært Carsten Ortmann præsenterer de tre forskere på scenen i Aarhus professor i emeritus i videnskabshistorie Helge Kragh (KU), professor i astrofysik Hans Kjeldsen (AU) og lektor i idéhistorie Casper Andersen (AU). (Foto: Christina Troelsen)
Til arrangementet havde Aarhus Universitet fået særligt fremstillet en fuldskala-model af TESS-satellitten, som opsendes i 2017, og en række modeller af exoplaneter, som astronomerne forestilller sig at de kan se ud. Her er det professor Hans Kjeldsen, der fortæller om exoplaneterne. Han har tidligere holdt et offentlig foredrag med titlen 'På rumsafari blandt Mælkevejens planeter'. (Foto: Christina Troelsen)
Som led i den sidste del af programmet, som kun foregik i Aarhus og hvor der også blev lejlighed til at stille spørgsmål, viste support-astronom Mads Fredslund Andersen hvordan han via en almindelig internetforbindelse kan fjernstyre Aarhus Universitets robot-teleskop SONG, som blev indviet på Tenerife for ét år siden. (Foto: Christina Troelsen)
I pauserne var der mulighed for at forsyne sig med bl.a. kaffe, kage og frugt. (Foto: Christina Troelsen)

Mon I også bliver gladere, når Jeres sol skinner? Det spørgsmål var der måske nogle blandt publikum, der tænkte på stille vores kosmiske naboer på HR 8832 søndag eftermiddag den 2. oktober, da DR P1's redaktioner flyttede ud af radiostudiet og forskere ud af deres institutter og ind på dels DR Koncerthusets store scene i København, dels Søauditorierne på Aarhus Universitet – under navnet P1liveX.

Som del af arrangementet kunne publikum nemlig frem til midnat 25. oktober skrive en besked til de potentielle beboere på planeterne omkring stjernen HR 8832, der befinder sig i en afstand af 21,35 lysår fra Jorden. Beskederne vil nå frem til planeterne i vinteren 2036 og et evt. svar vil kunne nå frem til os fra og med sommeren 2058. Hvis altså der findes intelligent liv. Læs mere om beskederne og hvornår de bliver afsendt.

Det var programvært på P1-programmet Eksistens Carsten Ortmann, der sammen med professor i  emeritus i videnskabshistorie Helge Kragh (KU), professor i astrofysik Hans Kjeldsen (AU) og lektor i idéhistorie Casper Andersen (AU), der tog publikum i Aarhus og radiolyttere og tv-seere i hele landet med på Rumsafari blandt Mælkevejens planeter for at finde ud af, om Jorden er helt almindelig og om der findes andre planeter ligesom vores, der måske også har liv?

Før da havde publikum set livestreaming fra DR's Koncertsal af P1 Videnskabens Verden, der satte strøm på hjernen, P1 Radiofortællinger, der fortalte en historie om hamp, lindring og straf, og P1 Dokumentar, der præsenterede en en live-premiere på radiodokumentaren 'Kvinden der forsvandt'.

Et sammendrag af P1LiveX kan ses på DR TV.


Se hele indslaget fra Aarhus (den 4. video fra toppen): Eksistens præsenterer: På rumsafari blandt Mælkevejens planeter