Aarhus Universitets segl

AU-forsker bytter rejsepenge til ny ukrainsk medarbejder

Corona forhindrede kemiprofessor Anja-Verena Mudring i at bruge rejsebudgettet fra sin VILLUM Investigator bevilling. Nu bruger hun pengene til løn til en ung kemiker, der er flygtet fra Ukraine.

Professor Anja-Verena Mudring har ansat ukrainske Alina Fedorets for de penge, der ellers skulle bruges til at rejse for. Foto: Peter F. Gammelby, AU

”Når en dør lukkes, åbnes en ny”. Det citat kan professor Anja-Verena Mudring tale med om.
  
Hun fik 40 mio. kr. til sit forskningsprojekt i 2021, men corona-pandemien tvang projektets internationale forskerhold til at holde videomøder i stedet for at mødes fysisk.

Dermed har hun sparet et anseligt beløb på flybilletter. Og da flygtningestrømmen fra Ukraine tog til, bad hun VILLUM Fonden om at få rejsebudgettet konverteret til en stilling til en ukrainsk forsker. Og fik et ja.

”Ideen om at konvertere rejsepengene fik jeg fra en kollega på Aalborg Universitet. Så slog jeg en stilling op på jobsforukraine.net, og fik mange henvendelser. Og nu har vi ansat Alina fra Kyiv. Da vi talte med hende første gang, kom der luftalarm, og hun måtte søge tilflugt i en undergrundsstation. Vi har penge til en seks måneders stilling og håber, det kan købe hende tid,” fortæller Anja-Verena Mudring.

Passer fint ind

27-årige Alina Fedorets er begyndt på sit nye job på Institut for Kemi, og er midlertidigt flyttet ind hos professorens assistent – AU Housing har dog skaffet hende et værelse i IC Dormitory, som hun snart overtager. Hun er kandidat i polymer-kemi, og hun arbejdede i et farmaceutisk firma i Kyiv, til de russiske missiler gjorde tilværelsen i hovedstaden for usikker.

Anja-Verena Mudrings forskningsprojekt undersøger, hvordan ioniske væsker styrer dannelsen af nanomaterialer.

”Den slags metoder, som Alina arbejder med i Ukraine, ligner meget dem, vi bruger med ioniske væsker. Hun passer derfor fint ind i vores laboratorium,” siger Anja-Verena Mudring.

Hun havde jobsamtaler med seks kandidater, inden hun valgte Alina Fedorets. 

”De har supergode uddannelser i Ukraine. Men jeg havde desværre kun mulighed for at ansætte én,” siger hun.

Fredeligt arbejde

Arbejdet i Anja-Verena Mudrings forskningsgruppe er ganske vist noget andet end at arbejde med analytisk kemi i industrien, men værktøjerne og metoderne kender hun.

Og så er her fred.

”Jeg begyndte at søge job i udlandet en uge efter, at krigen brød ud. Det firma, som jeg arbejdede for, lukkede ned, for det havde ikke råd til at betale løn. På det tidspunkt oplevede mange af mine kolleger, at de var nødt til at sove på arbejdspladsen og blive der døgnet rundt, fordi det var for farligt at tage hjem. Og så brændte firmaets lager med medikamenter. Det lå i et område, hvor der var kampe,” fortæller Alina Fedorets.

Hendes gamle arbejdsplads åbnede så småt igen i slutningen af marts, og nogle af Alina Fedorets’ gamle kolleger er begyndt at møde ind igen. 

Om Alina Fedorets også vender tilbage, når hendes seks måneders ansættelse på AU udløber, ved hun ikke.

”Det er for tidligt at lægge planer for, hvad der sker om et halvt år. Dertil er situationen i Ukraine for usikker,” siger hun.