Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Udforskningen af Grønland - før og nu'

Tirsdag d. 11. marts 2025 afholdte videnskabshistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen fra Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet, og geolog Vivi Kathrine Pedersen fra Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, foredraget 'Udforskningen af Grønland - før og nu' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var ikke tid til at besvare dem alle under foredraget. Forelæserne har efterfølgende besvaret udvalgte spørgsmål skriftligt. Du kan nedenfor finde både de skriftlige svar, samt de svar forelæserne gav på aftenen.

Hvad forestiller "den hængende mand"?

På aftenen viste Kristian Hvidtfelt Nielsen billeder fra bogen 'Det gamle Grønlands nye perlustration eller Naturel-historie' fra 1741 af den dansk-norske præst Hans Egede - herunder en tegning af hvad der ligner en mand, som hænger i sit ene ben med hovedet nedad i en mindre bygning tæt på kysten (se side 99 i bogen). Det er ikke lykkedes Kristian at finde ud af, hvorfor han hænger der, og han lod det være et åbent spørgsmål til publikum. Nederst på siden kan du se de mange gode bud, vi fik ind på aftenen.

1. Peter, Huset No7 - I 1992 blev et af de krigsfly (P-38) der nødlandede på Grønland i 1942 fundet 82 meter nede i Indlandsisen. Hvor meget af den is er nu smeltet?

Kristian: Jeg ved ikke, hvor meget is, der er smeltet som følge af nødlandingen, men det er en fantastisk historie. Man kan finde meget information på nettet, hvis man søger på flyets navn Glacier Girl.

2. Dan, Ribe Bibliotek. Hvad tror du er hovedårsag til, at vikingerne forsvandt fra Grønland. Den lille istid i Europa og derfor manglende forsyninger? At kristendommen kom, og jord blev testamenteret til kirken eller noget helt 3?

Vivi: Forholdene i Grønland blev forringet på grund af et koldere klima under den lille istids begyndelse. (Dermed mindre gunstige forhold for landbrug).

3. Mørkøv Kino, Vagn. Hvilken minedrift kan vi forvente og hvad er sandheden om kryolitudvinding?

Vivi: Mulige fremtidige udvindinger kunne inkludere sjældne jordarter, guld, grafit mv. Der er så vidt vides ikke flere tilgængelige kommercielle kryolit-forekomster i Grønland. Kan ikke kommentere på ‘sandheden om kryolitudvindingen’

4. Joel, Gammel Præstegård i Øster Alling. Would development/extraction of rare earth minerals in Greenland complicate/aggravate the climate change challenges Greenland faces?

Vivi: While mining can have environmental consequences and production may emit greenhouse gases, some of the rare-earth minerals than can be found are crucial for the green transition that is needed in order to reduce global emissions.

5. Ib, Brædstrup Bibliotek. Er der nogen risiko for, at en større del af iskappen kan skride i havet på en gang?

Vivi: Nej, er det korte svar. I Antarktis kan store dele af isen, som i forvejen flyder på havoverfladen, brække af og det kan få konsekvenser for isens opførsel og havniveauet. Men dette er ikke på samme måde en bekymring i Grønland.

6. Ville der være fordele i en 'forening' mellem Grønland og Canada, som også har arktiske folkeslag? Ian, Odder gymnasiet

Kristian: Ja, det tænker jeg, at der kunne være. Der findes jo allerede en form for forening, der varetager interesserne for de arktiske folkeslag, nemlig Arktisk Råd. Desværre er Arktisk Råd mere eller mindre brudt sammen efter, at Rusland invaderede Ukraine – fordi Rusland også er repræsenteret. Der er rigtig mange arktiske folk i Rusland også. Så det fungerer ikke rigtig i øjeblikket, men det ville helt klart være noget, som ville styrke befolkningen i Arktis.

7. Mødte de første nordboere inuitter, da de første gang forsøgte sig på Grønland? Eller hvor holdt inuitterne til på daværende tidspunkt? Og ved man, hvornår og hvordan inuitterne først kom til Grønland?

Kristian: Ja, nordboerne mødte inuit i anden halvdel af 1200-tallet, hvor det begyndte at blive koldere i Grønland (begyndelsen på det, vi kalder den lille istid), se artikel om Nordboerne på Videnskab.dk skrevet af den norske historiker Arnved Nedkvitne.

8. Peter auditorie 1. Har inuitterne været på Grønland hele tiden også efter nordboerne forsvandt?

Kristian: Ja.

9. Hvorfor er Hans Egedes illustration af narhval tand højredrejet, når de normalt er venstredrejede? Peder/Sct. Clemens, Randers

Kristian: Godt spørgsmål - og godt spottet. Jeg har aldrig tænkt over det før nu, og jeg ved det ærligt talt ikke. Hans Egedes bog er blevet indscannet af Det Kgl. Bibliotek: www.kb.dk/e-mat/dod/113904009397.pdf. Narhvalen er vist på s. 72 i pdf’en.

10. Hvem har udført tegningerne i Hans Egedes bog? Elisabeth sø auditorium 1

Kristian: Hans Egede selv, sikkert med hjælp fra sin søn Poul Egede.

11. Auditorium 4: Hvordan ved man, at Inuit går 4000 år tilbage i Grønland? Jeg synes, jeg har hørt at de kom meget senere. Sinne

Kristian: Det var palæo-inuit (før- eller oprindelig-inuit), der kom til Grønland for godt 4000 år siden, ca. 2400 f.v.t., jf. Lex - Danmarks Nationalleksikon: Palæo-inuit. Inuit - altså de nuværende grønlænderes forfædre - indvandrede til Grønland ca. 1150.

12. Hvor blev nordboerne af? Ved man, hvad der skete? Christina. Beboerhuset Odense

Kristian: Der er flere hypoteser. Historikeren Arnved Nedkvitne mener, at det var pga. en etnisk konflikt med inuit, se Hvad blev der af vikingetidens nordboere i Grønland?. Nationalmuseet skriver på deres hjemmeside, at det skyldes klimaforandringer (koldere vejr) og ændrede politiske og økonomiske forhold i Europa, se Nordboerne i Grønland. Andre studier foretaget af Nationalmuseet peger på, at nordboerne selv udpinte jorden, se Dansk studie giver ny ledetråd i mysteriet om nordboernes forsvinden.

13. Gitte Bach - Gasværket Brabrand. Mødte de første nordboere inuitter, da de første gang forsøgte sig på Grønland? Eller hvor holdt inuitterne til på daværende tidspunkt? Og ved man, hvornår og hvordan inuitterne først kom til Grønland?

Kristian: Se mine svar ovenfor om mødet mellem inuit og nordboerne og om inuits indvandring til Grønland. Inuit holdt til i Nordgrønland, men kom også langt nok sydpå til, at de kunne møde Nordboerne.

14. Er der i dag konsensus vedrørende nordboernes forsvinden fra Grønland? Poul, Beboernes Hus? Aarhus

Kristian: Nej ikke helt, se mit svar ovenfor. Det er min opfattelse, at langt de fleste forskere i dag hælder til klima-forklaringen, altså at det var koldere temperaturer og dermed dårlige grundlag for landbrug, der drev nordboerne væk fra Grønland.

15. Hvornår blev man klar over, at Grønland er en ø? Jørgen, Kulturladen Fuglebjerg

Kristian: Det skete først i begyndelsen af 1900-tallet. I lang tid troede man bl.a., at Nordgrønland var landfast med Sverige. Med det fantastiske kort lavet af Geodætisk Institut i 1937 var den sidste tvivl ryddet af banen, Grønland 1:5 000 000 - Digitale samlinger. Man kan læse mere om historien om Grønlands kortlægning i bogen Kortlægningen af Grønland | Lindhardt og Ringhof.

16. Tror du, at Donald Trump ender med at købe Grønland? Mvh 1.w, Syddjurs Gymnasium :)

Kristian: Nej, det tror jeg ikke.

17. Hvad mener du er vigtigst at tage højde for, når der skal udforskes i grønlandsk geologi og biologi i fremtiden. Vh Dorthe Lynderup Næstved biograf

Kristian: Måske betydningen af klimaforandringer for det arktiske miljø, og hvad vi kan gøre for at afbøde skaderne. Det er også vigtigt at sørge for, at viden kommer grønlændere og andre folk i Arktis til gode.

18. Vil hvalernes føde dvs. de små krebsdyr forsvinde i forbindelse med klimaforandringerne og de stigende havtemperaturer? Vh. Torben fra Karup

Kristian: Det er ikke mit forskningsområde, men som jeg forstår det, truer de varmere have også hvalernes fødegrundlag.

19. Hvorfor hedder det en konebåd? Hvad er historien? Birger Poulsen, Tilst bibliotek

Kristian: Fordi den ofte blev roet af kvinder. Hans Egede brugte betegnelsen, måske som den første.

20. Kære Kristian. Ved du, om inuit omkring år 1300 var det første folk til at anvende slæder og slædehunde til at bevæge sig rundt (og sydpå) i Grønland Mvh. Thomas, Gjethuset i Fr.-værk

Kristian: Slæder og slædehunde blev brugt af inuit, men også af palæo-inuit, der kom til Grønland før inuit.

21. Hvorfor og hvornår, er ordet “Inuit”, som ellers forekom naturligt, blevet negativt ladet? Nickolas, IDA København

Kristian: Inuit er ikke negativt ladet. Du tænker nok på ordet “Eskimo”, som tidligere blev brugt som en samlebetegnelse om både inuit (Grønland, Canada og Alaska), Yupik (Sibirien og Alaska) og Aleuter (øgruppen Aleuterne). Eskimo fik en negativ betydning i anden halvdel af 1900-tallet i takt med afkoloniseringen.

22. Hvordan kunne vikingerne bygge huse, når der ikke var træer på Grønland? Ole. Strib Bibliotek

Kristian: De brugte drivtømmer eller havde selv tømmer med fra Skandinavien.

23. Charlotte, Reersøhuset. Hvor "forsvandt" vikingerne hen i 1400-tallet?

Kristian: De rejste tilbage til Skandinavien, se også mine svar ovenfor om, hvorfor de forsvandt.

24. Christian, Stien, Farum: Hvorfor "i Grønland" - det er jo en ø, så det er vel "på Grønland"?

Kristian: For at vise, at man anerkender dets selvstændighed. Traditionelt har man sagt “på Grønland”, men i dag er det mere almindeligt med “i Grønland”.

25. Var klimaet anderledes dengang vi navngav Grønland?

Kristian: Ja, det var lidt varmere, for det var under det, man kalder den middelalderlige varmeperiode. Grønlands kystområder var derfor grønnere, end de er i dag.

26. Hej Kristian. Da du viste billedet med den hængende mand, fik jeg associationer til en vægt. Fik hver fanger måske tildelt andel i (speciel del af) fangsten baseret på egen vægt? Mvh Bitten København

Kristian: Sjov tanke, og det ville der have været en vis rimelighed i. Læs flere gode forslag nederst.

27. Poul-Martin - Engum Konfirmandstue - vedr. billedet af manden der hænger i en snor: Kan det evt. være en, der træner grønlændervending? Så han er klar til at tage på jagt i kajak. Havkajakroere kan finde på at træne kajak vendinger ved at sidde og hænge i opspændte snore.

Kristian: Ja, det er sandsynligt, og der er flere, der har peget på den forklaring.

28. Det så ud som om, at forskeren, der først beskrev de grønlandske mennesker, bl.a. kaldte dem grønlændere, men også eskimaux (eskimo). Hvorfor nævnte du ikke det? Hvorfor er det så kontroversielt? Hilsen Karen-Margrethe, Albertslund Bio

Kristian: Det kunne jeg godt have nævnt. Det er ikke kontroversielt, at man brugte ordet “Eskimo” om grønlændere tidligere, men i dag har ordet en negativ betydning, fordi det er knyttet til kolonitiden.

29. Jeg ved godt, at det ikke er et politisk oplæg i dag. Men ift. at Grønland indlemmes under Danmark - kunne man komme med en bemærkning om, at det var gjort på lumsk vis fra dansk side (At grønlænderne ikke vidste til muligheden for selvstændighed) - her vil jeg henvise til bogen: Imperiets børn. Mvh Desirée

Kristian: Tak for henvisningen. Jeg kender godt bogen, men har endnu ikke læst den. Historien om overgang fra dansk koloni til amt fremstilles også i bøgerne Phasing out the Colonial Status of Greenland, 1945-54: A Historical Study og Grønlands Amt. Her bliver danskerne ikke tillagt lumske motiver. Begge bøger understreger derimod, at ledende danskere såvel som ledende grønlændere oprigtigt mente, at det var til Grønlands bedste at blive en del af Rigsfællesskabet.

30. Brugte man andet end olien fra hvalerne? Hvad skete der med resten? Karen, Rimsøhuset

Kristian: Ja, man brugte det hele. Barderne var også en eftertragtet handelsvare, de blev bl.a. brugt til korsetter, og så tørrede man også kødet og spiste eller solgte det.

31. Hvornår blev kortlægningen af Grønland fuldført? Med Danmarksekspeditionen, eller var der fortsat hvide pletter på kortet? Vh Morten, Thisted Gymnasium

Kristian: Ja, der var fortsat hvide pletter på Grønlandskortet, og det var især Østgrønland, som var dårligt kortlagt her i begyndelsen af 1900-tallet, jf. mit svar ovenfor om kortlægning af Grønland.

32. Camp Centurys lokaler var vel ikke stabile, hvis/da isen bevæger sig? Tak for et spændende foredrag. Mvh. Line, ÅSG

Kristian: Nej, det var netop et af problemerne med Camp Century. Man vidste godt, da man byggede i Camp Century, at tunnellerne ville være ustabile. Man regnede med, at de kunne holde i 10 år, hvis man ikke gjorde noget, men man opdagede, at det gik noget hurtigere, bl.a. pga. den varme, som blev udviklet i tunnellerne fra mennesker og maskiner. De brugte en del tid og kræfter på at vedligeholde tunnellerne ved simpelthen at skrabe isen af og køre den ud af tunnellerne.

33. Carl-Erik, Bibliografen, Bagsværd. Hvor lå og hvor stort var området Norge besatte?

Kristian: Det var i virkeligheden to områder på Grønlands østkyst, som Norge gjorde krav på - Erik den Rødes land i nord og Fridtjof Nansens land i syd. Den internationale domstol i Haag afviste i 1933 Norges krav. Norge anerkendte efterfølgende Danmarks suverænitet over hele Grønland. Man kan får en ide om størrelsen af områderne på Konflikten om Østgrønland.

34. Har Grønland engang været en del af Canada “hængt sammen med” og flytter Grønland sig geografisk længere over mod Rusland? Inge, Kildevæld Kulturcenter, Østerbro

Vivi: For ca. 250 millioner år siden hang både Nordamerika, Grønland og Europa sammen som en del af superkontinentet Pangæa. Siden dengang er kontinenterne drevet fra hinanden. Den største spredning i dag sker i Atlanterhavet, så Grønland er altså i dag på vej længere væk fra Europa og også fra Rusland.

35. Hej med jer. Torben fra Vedsted Landbohjem Vedsted, er det korrekt at F35 ikke kan lette fra Grønland på grund af den hårde frost og lave temperaturer?

Kristian: Det er ikke mit område som historiker, men jeg har set amerikanske artikler om F35, der opererer i Arktis inkl. Grønland, se F-35s Have Debuted At Greenland’s Strategic Thule Air Base. Berlingske skrev 18. marts, at det kan være landingsbanerne, der er problemet, se Forsvaret vil flyve F-35 i Grønland – men fundamentet revner under planer om central base i Grønland (kræver abonnement).

36. Henning Kristensen, Løkken kulturhus. Har Monroe doktrinen ingen betydning for dagens situation med USA?

Kristian: Jo, Monroe-doktrinen fra 1823 - altså USA’s ønske om at holde landet og resten af Nordamerika fri for fremmede magter og indflydelse – er stadig grundlæggende for USA’s udenrigs- og sikkerhedspolitik. Historikeren Thorkild Kjærgaard har for nylig skrevet en kommentar om Monroe-doktrinens fortsatte betydning for Grønland, se Pil aldrig ved Monroedoktrinen (kræver abonnement).

37. Russiske monstertrucks blev for nyligt stoppet på vej over indlandsisen. Skal det ses som en provokation, var det skyggeforskning eller andet? Anders, Atlas Bio, Rødovre

Kristian: De russiske monstertrucks blev kørt af deltagerne på den internationale Transglobal Car Expedition. Jeg ved ikke meget om ekspeditionen, men det ser ud til at være en blanding af eventyrere og videnskabsfolk med en forkærlighed for store biler.

38. Hej. Hvordan er det i grunden i dag med Nordøstgrønland, som jo blev tilkendt kongeriget ved retten i Haag efter bataljen med Norge. Dette område er det at betragte som dansk eller er det som tilhørende Grønland mener, at selvstyre loven fra 2009 gælder hele Grønland? Mvh Jens Otto Christensen, Sindal bibliotek

Kristian: Området er dansk-grønlandsk, dvs. hører ind under Rigsfællesskabet. Det nordlige område, som Norge gjorde krav på (se svar ovenfor), er i dag en del af Grønlands Nationalpark, verdens største nationalpark, se Grønlands Nationalpark: Verdens største nationalpark.

39. Kan du fortælle mere om den 4. atombombe på Grønland som man aldrig har fundet - efter det amerikanske B52 bombefly forulykkende i 1968. / Lene, Åbyskov

Kristian: Historikeren Svend Aage Christensen, dengang ansat som seniorforsker ved DIIS, lavede i 2009 den hidtil mest grundige undersøgelse af Thule-ulykken og hvad der skete med bomberne ombord på bombeflyet. Han konkluderede, at der ikke findes en fjerde bombe, som endnu ikke er blevet fundet. De indsamlede bombestykker svarer til de kendte rester efter alle fire bomber, og de stykker, som ikke er blevet fundet, er blevet spredt ud over isen, se Thule.indb (dansk opsummering til sidst i rapporten).

40. Hvor gammel er bunden af indlandsisen? Matthew – Kulturhuset Indre By - København

Vivi: Den ældste is man har fundet i Grønland, menes at være ca. 1 million år gammel. Undergrunden under er meget ældre.

41. Hvor dyb er indlandsisen? Vagn Mørkøv kino

Vivi: Indlandsisen er tykkere end 3 km de tykkeste steder

42. Kære Kristian. Hvor langt tilbage i tid kan man bestemme fortidens klima og temperaturer baseret på ilt-isotoper i borede iskerner? Mvh. Thomas, Gjethuset i Fr.-værk

Vivi: I Grønland går iskerneboringerne ca. 125.000 år tilbage i tid, mens man i Antarktisk har boret gennem is der er hele 1,5 millioner år gammel.

43. Zak fra medborgerhus city, Kbh. Hvordan ser du Danmarks rolle for fremtiden i Grønland, som primært koloniherre, er der så noget vi kan tilbyde ud over det historiske slægtskab og bloktilskud?

Kristian: Ja, jeg tænker, at der er meget, vi kan tilbyde, og jeg er enig med Minik Rosing, der i et interview gav udtryk for, at vi fremover skal fokusere mere på fællesskabet mellem Grønland og Danmark. Rosing fremhævede fire fælles værdier: 1) den fælles ejendomsret til jorden i Grønland, 2) vedligeholdelse af Grønlands sprog, kultur og historie, 3) familiebånd mellem Grønland og Danmark, og 4) livet i bygderne, se Vi har glemt en helt central pointe i Rigsfællesskabet, mener professor – og den kan være afgørende for fremtiden. Jeg vil også fremhæve udforskningen af Grønland som et fælles mål.

44. Hvad var årsagen dengang til, at USA ikke købte Grønland? Var der en skjult dagsorden? Christina, beboerhuset Odense

Kristian: I 1867 var interessen for at købe Grønland nok i virkeligheden ikke så stærk i USA. Købet af Alaska blev dengang hånet, fordi mange ikke kunne se ideen med at købe et så koldt og fjerntliggende område. I 1946 blev USA’s købstilbud afslået af den danske regering, og amerikanerne stillede sig tilfreds med forlængelse af forsvarsaftalen fra Anden Verdenskrig, som sikrede USA militærbaser i Grønland som del af samarbejdet i NATO, se Forsvarsaftale for Grønland af 1951.

45. Ole, Liselund Ganløse: Hvor blev nordboerne af, da de forsvandt fra Grønland?

Kristian: Se svar ovenfor.

46. Behrndt, Herlev teaterbio. Hvad kan du fortælle om eftersøgning af uran i Østgrønland i 50-erne

Kristian: Efter Anden Verdenskrig foretog danske geologer undersøgelser, der viste, at der var uran i Østgrønland, men de største forekomster er blevet fundet i området ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Eftersøgningen var omgærdet med stor hemmelighed, fordi man vidste, at den kunne have sikkerheds- og geopolitiske konsekvenser. Man kan læse meget mere om uran i Grønland i bogen 'Uranbjerget'.

47. Trine i Ishøj Kulturium. I forbindelse med de mange miljødiskussioner i dag, ved man hvorfor Grønlands klima blev koldere i 1400, så det ikke var gangbart at føre landbrug mere?

Vivi: Der er ikke helt konsensus omkring dette, men mulige årsager kan være lavere solaktivitet, øget vulkanisme, menneskelig aktivitet (mere skov pga. den sorte død), og/eller svækkelse af Golfstrømmen.

48. Ved i hvad de russiske forskere på Grønland skulle undersøge? Dem som blev stoppet af siriuspatruljen sidste år? Dorte - Runesten Rådgivning i Vassingerød

Kristian: De var med på en international ekspedition, der hedder Transglobal Car Expedition. På deres hjemmeside skriver de, at de forsker i isens tykkelse, kosmisk stråling, lysforurening og fysiologiske undersøgelser under ekstreme forhold.

49. Sara J, Atlas Bio i Rødovre: Hvis hele indlandsisen smelter, hvor meget er så tilbage af Grønland?

Vivi: Afsmeltningen af indlandsisen ville resultere i landhævning, så Grønland ville på sin vis kun blive større.

50. Hjælper danske isforskere på Antarktis? Borer man også der? Hvem gør det? Hilsen Bette, Kulturstedet Lindegaarden, Lyngby

Vivi: De store iskerneprojekter drives at store internationale teams, og de danske iskerneforskere fra KU er også med i Antarktisk.

51. Hej. Hvor dybt har man boret gennem indlandsisen på Midtgrønland for at nå igennem? Venlig hilsen Bent Tølbøl Juelsminde Bibliotek

Vivi: Der har man boret helt ned til bunden af indlandsisen, hvor man også har taget prøver af grundfjeldet under indlandsisen. Så det er over 3 km og det tager flere år at komme hele vejen ned til bunden.

52. Er det korrekt, at norske hvalfangere kom til Grønland længe før Hans Egede? Og dermed at der var mange nordeuropæere i Grønland før Hans E? Mvh Lone Røgen forsamlingshus

Kristian: Det er korrekt, at der var hvalfangere i Grønland før Hans Egede, dog flest hollændere, som var den største hvalfangernation på det tidspunkt.

53. Jens, Sorø bibliotek: Er der stadig amerikanske atomreaktorer gemt i indlandsisen, og hvad sker der med dem?

Kristian: Nej, der er ikke nogen atomreaktorer gemt i indlandsisen. Der var en atomreaktor i Camp Century, som var lejrens energiforsyning, men da lejren lukkede ned midt i 60´erne, da fjernede man atomreaktoren og tog den væk. Der ligger stadigvæk nogle efterladenskaber efter Camp Century, bl.a. sådan noget som det lavradioaktive spildevand fra atomreaktoren, som man ledte direkte ud i Indlandsisen. Men selve atomreaktoren er altså taget ud og bragt væk.

54. Kirsten, Randers Bibliotek. Hvad ved man om radioaktiv stråling på Camp Century?

Kristian: En rapport fra DTU i 2017 konkluderede, at der ikke blev frigivet “signifikant radioaktiv stråling i luften som følge af Camp Centurys reaktordrift”, se Rapport: Ingen radioaktiv forurening efter atomreaktor på Camp Century. Der blev udledt lavradioaktivt spildevand fra reaktoren til Indlandsisen svarende til en samlet radioaktivitet på 2,7 GBq i perioden 1960-64. Til sammenligning var udledningstilladelsen fra reaktorerne på Risø på 400 GBq årligt. Man kan læse mere om Camp Century i bogen Camp Century.

55. Spørgsmålet om Danmarks udgifter til Grønland eller det modsatte er jo aktuelt. Har I et bud på den videnskabelige værdi af rigsfællesskabet? Kan det gøres op i penge? Vh Morten, Thisted Gymnasium

Kristian: Det er svært at gøre op i penge alene. Så vidt jeg ved, er der ikke nogen, der har gjort forsøget. Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet lavede i 2018 en rapport om forskere og forskningsaktiviteter i Grønland. De adspurgte forskere svarede, at Grønland er et “videnskabeligt unikt” område, og at forskningsinfrastrukturen i Grønland er relativt god i forhold til andre områder i Arktis, se Report: Scientific activities in or about Greenland.

56. Hans Graakjær, Det lille Røgeri. Hvad skete der med de seks inuitter som Robert Pearl tog med til “ udstilling” i New York?

Kristian: Det var ekspeditionens etnograf, Franz Boas, der foranstaltede, at de seks inuitter (inughuit fra Nordvestgrønland) kom til New York i 1897 og blev undersøgt af forskere ved det naturhistoriske museum i New York. Fire af dem døde hurtigt af tuberkulose. Én af dem vendte tilbage til Grønland, og drengen Minik blev adopteret af museets kustode. Museet udstillede Miniks fars skelet – han var en af de fire, der var død kort efter ankomst. Som ung rejste Minik tilbage til Nordgrønland, men havde svært ved at tilpasse sig livet der. Han vendte tilbage til USA og endte sine dage i New Hampshire. Han døde under influenzaepidemien Den spanske Syge i 1918.

57. Julie J, Atlas Bio i Rødovre: Bor der "almindelige" mennesker inde i Grønland, eller bor de kun ude ved kysten?

Vivi: Der bor ikke nogen fast inde på indlandsisen.

58. Kontrafaktisk, ville Grønland være bedre stillet i et norsk fællesskab? Carsten, Kernen, Brøndby Vester

Kristian: Måske, Norge kunne jo have brugt nogle af sine mange oliemilliarder på Grønland :-)

59. Er indlandsisen lavet af ferskvand fra regn/sne eller havvand? Matthew – Kulturhuset Indre By - København

Vivi: Isen bliver dannet pga. snefald, og snefaldet kommer fra vand som fordamper fra havene. Der er ikke noget salt i snefaldet.

60. Du fik det til at lyde som om Hans Egede af sig selv fik lyst til at rejse til Grønland? Men hvad var realiteten? Var det ikke snarere på bud af kongen, som ønskede at cementere sine interesser i Grønland? Hilsen Eva i Allerød

Kristian: Ja, det er et interessant spørgsmål. Kongen var faktisk en smule tøvende med hensyn til Hans Egedes planer om at rejse til Grønland. Selvom han måske anerkendte ideens potentiale, var projektet simpelthen for kostbart. Hans Egede brugte derfor et par år på at samle tilstrækkelig støtte. Han fik blandt andet opbakning fra nogle købmænd i Bergen, som så mulige fordele i at etablere handelsstationer der. Med denne støtte kunne kongen også bidrage en smule. Men initiativet var i høj grad Hans Egedes eget, og han var primært drevet af et missionskald. Han var overbevist om, at der stadig levede efterkommere af de oprindelige nordboere i Grønland, som han ønskede at missionere blandt.

61. Ingolf Sørensen, Løkken Skole. Nordbobebyggelserne blev vist helt sydpå. Var der ikke også nordboere i Godthåbsfjorden.

Kristian: Jo du har ret. Der var to større, spredte bebyggelser, Vesterbygd i Godthåbsfjorden, og Østerbygd længere sydpå. Der var også en mindre bygd, Mellembygd, nær Ivigtût (det græsrige sted), hvor kryolitminebyen meget senere lå.

62. Deltager grønlandske forskere også i forskningsprojekterne i Grønland? Mvh Susan, Bakkehuset, Vedbæk

Vivi: I Grønland forskes der ved Grønlands Naturinstitut. Derudover har de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) også et kontor i Nuuk. Der er både grønlandske, danske og udenlandske forskere ved disse institutioner. Generelt set er der forskere fra hele verden, der beskæftiger sig med Grønland.

63. Hvor dyb er indlandsisen? Lisbeth Center Østergaard

Vivi: se ovenfor

64. Hvordan fik de gamle inuitter deres C-vitamin? Jesper, Åbyhøj Elværk

Kristian: Traditionelt har man ment, at de fik deres C-vitamin fra dyrenes indvolde og hvalernes spæk, men jeg faldt over denne nyere forskningsartikel, der siger, at alger også kunne have spillet en rolle, se Vitamin C in East-Greenland traditional nutrition: a reanalysis of the Høygaard nutritional data (1936-1937).

65. Var det ikke retteligt domstolen i Haag, der tilbage i 1933 tilkendte overøvrigheden over Grønland til Danmark efter en tvist med Norge? Vh. Gert Krogstad - Hvidovre

Kristian: Jo, det er rigtigt, at domstolen i Haag anerkendte Danmarks højhedsret eller suverænitet over Grønland i 1933, efter at Norge havde gjort krav på noget af Østgrønland, se også svar ovenfor.

66. Frederik, Søauditoriet: Kristian vil du kort komme ind på opdagelsen af Hans Ø, og hvorfor den var omstridt af hhv. Canada og Danmark?

Kristian: Hans Ø er opkaldt efter den grønlandske fanger Suersaq med tilnavnet Hans Hendrik. Han var med på den amerikanske Polaris-ekspedition i 1871-73, og det var her, han gjorde opdagelsen. Striden mellem Canada og Danmark har baggrund i en aftale fra 1973 mellem de to lande vedr. afgrænsning af kontinentalsøjlen mellem Canada og Grønland. Grænsen gik tværs gennem Hans Ø, som man ikke kunne blive enige om, og det blev dengang aftalt at løse grænsedragningen her senere. I 1984 besøgte canadiske soldater øen og efterlod sig en flaske whisky – canadisk, selvfølgelig. Striden om øen har derfor fået navnet Whisky-krigen. Samme år besøgte den danske grønlandsminister Tom Høyem øen og efterlod en flaske snaps. Striden varede indtil 10. juni 2022, hvor øen blev delt mellem Canada og Danmark. Aftalen var motiveret af Ruslands invasion af Ukraine i et forsøg på at vise Rusland, at man ikke behøver at gå i krig for at afgøre territoriale stridigheder.

67. Eske, Bibliografen Bagsværd. Hvad blev kryolit brugt til, da man fandt det?

Kristian: Kryolit blev bl.a. brugt af inuit til tøjvask og som lod til fiskeri. Det blev først beskrevet af den danske læge Peter Christian Abildgaard i 1798, men det var Karl Giesecke, der i 1806 blev den første europæer, der opdagede den store forekomst ved Ivigtût (Ivittuut iflg. gammel retskrivning). Den danske kemiker Julius Thomsen opfandt i 1849-52 nogle kemiske processer, som gjorde, at man kunne bruge kryolit til produktion af soda (natriumkarbonat) og alun (aluminiumsulfat), to vigtige råstoffer til fremstilling af glas, papir, sæbe mm. I 1865 var Thomsen med til at stifte Kryolith Mine og Handels Selskabet A/S til at drive kryolitminen i Ivigtût. I 1886 opfandt amerikaneren Charles Martin Hall en proces, som kunne bruges til fremstilling af aluminium ved brug af smeltet kryolit, og firmaet Pittsburgh Reduction Company (Alcoa) begyndte en større kommerciel produktion af aluminium på baggrund af Halls proces.

68. Hvad blev der af Hans Tavsen Iskappe projekt? Fik det nogen betydning for klimaforståelsen på den tid? Os fra Danmarks Sydligste Gedser Idræts-og Medborgerhus - Finn m.fl.

Kristian: Hans Tavsen Iskappe-projektet var et nordisk forskningsprojekt fra 1993-95, der gav vigtig viden om iskappens dynamik og betydning. Forskerne konkluderede selv i 1998, at iskernen fra Hans Tavsen Iskappen ”allerede har ‘fortalt’ os en historie, der sammen med undersøgelserne af geologien og afsmeltningen på isen, giver et billede af iskappens liv og Peary Lands klimaændringer”, se Geologi Nyt fra GEUS nr. 2, september 1998.

69. Merete fra Kulturstedet Lindegaarden i Kongens Lyngby. Når man ser verdenskortet fra Nordpolen, kan man undre sig over: Hvor er Canada henne i hele det geopolitiske spil? Fungerer de bare som "buffer" for USA?

Kristian: Ja man kan godt komme til at overse Canada i det geopolitiske spil om Arktis. Canada har en stor og selvstændig betydning, fordi landet er en af de fem arktiske kyststater og har suverænitet over en stor del af det samlede arktiske område, kun overgået af russisk Arktis. Canadas interesser passer meget godt med de danske og grønlandske, hvad angår miljøbeskyttelse, ressourceudnyttelse, beskyttelse af oprindelige folk og videnskabelig forskning. Rigsfællesskabets interesser er dog tæt forbundet med resten af Europa, mens Canada må afveje sit forhold til USA i forhold til landets Arktis-politik.

70. Har læst i dag at den traditionelle kost i Grønland indeholder meget PFAS og at havstrømme 'leverer' mere hele tiden. Hvor alvorligt er det? Ian, Odder gymnasiet

Kristian: Ja, det er korrekt, og den seneste nyhed om det, kom her efter vores foredrag, se Forskere finder endnu engang høje mængder PFAS i Østgrønland. Der arbejdes pt. på et forbud mod PFAS i EU-regi, men det går langsomt, bl.a. fordi forslaget møder stor modstand i industrien.

71. Hvornår og hvordan opstår begrebet "Eskimo"?

Kristian: Så vidt jeg ved, er der enighed om, at ordet er opstået som del af algonkin-sproget, der er udbredt i hele Nordamerika. Der er ikke enighed om ordets oprindelige betydning. Nogle mener, at det betød “en person, der binder en snesko”, andre, at det betød “folk, der taler et andet sprog”, eller “spisere af råt kød”. Den sidste betydning har længere været knyttet til en negativ opfattelse af “eskimoer”, som også hænger sammen med arven efter kolonitiden, hvor ordet “eskimo” blev brugt som en samlebetegnelse om forskellige arktiske befolkningsgrupper og ofte med en nedladende betydning.

72. Hvor mange baser har USA i dag i Grønland. Ane i Lejre forsamlingshus

Kristian: I dag er der kun én, nemlig Pituffik Space Base (tidl. Thule-basen).

73. Føler de grønlandske inuitter et stærkere tilhørsforhold til Canadas inuitter end danskerne? Mvh Niels Svinding, Dalgas Folkehus

Kristian: Det er der vist ingen, der rigtigt ved, for det er, så vidt jeg ved, ikke blevet undersøgt. Der er under alle omstændigheder et biologisk og kulturelt slægtskab mellem de to inuitbefolkninger.

74. Har du selv været på Grønland i forbindelse med forskning, Kristian? Tak for nogle gode foredrag! Martha, Atlas Bio i Rødovre

Kristian: Tak for de pæne ord. Og ja, to gange men “kun” i Nuuk. Modsat Vivi foregår mit “feltarbejde” i historiske arkiver, og Grønlands Nationalarkiv ligger i Nuuk.

75. Steen Ravn, Måløv Kulturhus. Foruden påvisninger af temperaturen i iskernerne kan man så ikke også se noget omkring forurening og forskellige istider?

Vivi: Med snefaldet hvert år dannes der et nyt år-lag i isen, og derved får man bevaret et årligt arkiv, hvor atmosfærens sammensætning, inklusiv støv mv. bevares i små luftbobler i isen.

76. Flytter Grønland sig geologisk i forhold til, hvor det ligger nu?

Vivi: Der foregår aktiv spredning mellem de tektoniske plader i Atlanterhavet. Dvs. Grønland bevæger sig pt sammen med Nordamerika væk fra Europa.

77. Hvornår begyndte interessen for andet værdifuldt i undergrunden end kryolit? Venlig hilsen Lone i Kanalhuset, Aalborg

Kristian: Stort set samtidigt, for den systematiske efterforskning efter mineraler i Grønland tog sin begyndelse i slutningen af 1700- og starten af 1800-tallet. Der var kortvarige og ikke særligt profitable kul-, kobber- og grafitminer i Grønland i denne periode.

78. Hvad med iskerneboringer i Antarktis? Arne, Ingeniørhuset, København

Vivi: Der borer man også, og iskerneboringerne går igennem dybere is end på Arktis og mere end 800.000 år tilbage i tid.

79. Fungerer atomreaktorer i Camp Century stadig? Ebbe l Langå Kulturhus

Kristian: Nej, atomreaktoren blev lukket ned i 1963 og fjernet i 1964.

80. Claus fra Vejle tekniske skole. Thulekulturen kommer først til Grønland 1200 e.kr. altså senere end nordboerne. Kan du ikke fortælle, hvad der konkret skete med nordboerne. Blev de de facto koloniseret?

Kristian: Nej, de forsvandt som følge af et koldere klima og muligvis også pga. sammenstød med inuit, jf., mit svar ovenfor.

81. Har Heinrich Rink ikke også beskrevet inuitkulturene fra Grønland til Sibirien? Christian Glumsø Biograf

Kristian: Rink interesserede sig for inuitkulturen og udgav bl.a. bogen “Eskimoiske eventyr og sagn”. Her konkluderede han, at der var en overensstemmelse mellem traditionelle grønlandske fortællinger og fortællinger fra Labrador-området i Canada, men han vidste ikke, at der var en kulturel sammenhæng mellem inuit hele vejen fra Grønland til Sibirien. Den erkendelse kom først med Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition.

82. Ved vi, hvor mange mineraler der er i den grønlandske undergrund nu? Og er de for dyre at hive op? Hilsen Niels i Søllested på Lolland

Kristian: For 11 år siden blev der udgivet en rapport om Grønlands råstoffer med flg. konklusion: “Vores beregninger har vist, at selv med et stort antal storskalaprojekter [mineprojekter] på samme tid, vil indtægterne til Landskassen i forbindelse med råstofudvindingen ikke være tilstrækkelige til at erstatte bloktilskuddet, ligesom indtægterne fra disse projekter ikke vil kunne stabilisere økonomien på langt sigt. Et meget stort antal projekter vil desuden uvægerligt føre til en markant anden samfundsstruktur, end den Grønland kender i dag.”

83. Hvad er historien om Uran på Kvanefjeldet, som blev forbudt af Grønlands parlament. Kan fjeldet komme i spil igen? Vh Steen Rasmussen i Brørup Bio

Kristian: Kvanefjeldet indeholder sjældne jordarter og uran. Mineralforekomsten blev opdaget i 1950'erne, og siden da har der været interesse for og debat om udnyttelsen. I 2013 gav Grønland mulighed for uranudvinding, men i 2021 kom der et forbud. Jeg kan anbefale bogen Uranbjerget af Henry Nielsen og Henrik Knudsen.

84. Hvor dybt skal man bore i indlandsisen for at komme til bunden? Hilsen fra Esben, Femø Præstegård.

Vivi: se ovenfor

85. Hvad siger geologen. Jeg har en kryolitblok liggende i stuen - kan google, at det ikke er anbefalet (giftigt), hvad tænker du? Ninna fra Strib Bibliotek

Vivi: Jeg tænker, du kan sagtens have kryolit liggende fremme.

86. Har man fundet DNA fra Erik den Røde m.fl. hos inuitternes efterkommerne? Mogens, IDA

Kristian: Ja, der er foretaget genetiske undersøgelser af skeletterne fra de fundne kirkegårde. De viser, at nordboerne i Grønland havde fælles oprindelse med befolkningerne på Færøerne og i Island med overvægt af nordiske, norske mandlige gener og keltiske kvindelige gener – kvinder formentlig fra Skotland, de nordlige og vestlige britiske øer og måske også fra Irland, se nordboerne – Lex.

87. Vil der ikke opstå flere tsunamier i de grønlandske fjorde pga. isskred? Poul, Mejeriet i Tarm

Vivi: Det er meget muligt at tilbagetrækningen af isen kan føre til flere skred i de Grønlandske fjorde samt tsunamier.

88. Hej. Er “Grønlandspumpens” funktion i fare? Vh Erik fra Huset nr. 7 i Herning

Vivi: Det debatteres meget, men det ligger udenfor mit ekspertiseområde at give et fyldestgørende svar.

89. Hvorfor knitrer indlandsis når vi putter det i drinks? Nils Jørn Fjerritslev Kino

Vivi: Is knitrer, når den udvider sig eller komprimerer pga. temperaturændringer (også den du fryser i din egen fryser).

90. Peter, Skødstrup Sognegård - Vivi: Hvad er det mest overraskende, du har fundet i iskappen/en boreprøve?

Vivi: Det mest overraskende for mig er nok, at de centrale dele af Grønland har været isfrie indenfor den seneste million år - det siger meget om hvor stabil/ustabil indlandsisen vil være også i fremtiden

91. Ditlev fra Rebild. 15 år. Jeg synes, at det er en god idé at USA (hvis ikke ejerskab) får større indflydelse på Grønland. Det ligger jo et meget udsat sted, og Grønland er jo en meget lille økonomi. Det bliver da i hvert fald ikke Grønland ALENE der redder os fra russerne. Hvad tænker du?

Kristian: USA har allerede sikkerhedspolitisk indflydelse i Grønland pga. Forsvarsaftalen fra 1951, som giver dem ret til at drive Pituffik Space Base. De kunne godt få større indflydelse på forsvaret af Grønland gennem NATO, hvis det var den vej, de ønskede at gå.

92. Claus Vejle. Er mineralske forekomster under indlandsisen kendte eller uudforskede?

Vivi: Hvad der ligger under isen er meget svært at undersøge, men der findes generelle geologiske kort. Med så stort et område ville jeg blive meget overrasket, hvis ikke man fandt interessante mineralske forekomster under isen.

93. Lars Dalager var første europæer på indlandsisen og beskrev oplevelsen. I 1751 udgav han en bog om grønlænderne, fordi han ikke mente, at Hans Egedes bog beskrev menneskene og deres tanker godt nok. Den blev genudgivet 1915. Han var ansat af Jacob Severin, og var for øvrigt hans svoger. Skulle han ikke have været nævnt? Runa Christensen i Hjallerup Bio.

Kristian: Jo, jeg kendte ham ikke på forhånd, så tak for henvisningen.

94. For 10-15 år siden så jeg i tv en udsendelse om at man kunne måle, at der i middelalderen var ca. 7 grader varmere end der er i dag, hvad betyder det? Vh Verner Andersen, Ringsted

Vivi: Der var lidt varmere i middelalderen – nok i størrelsesorden +1C. Dog kan der have været større forskelle lokalt.

95. Hvordan kan I måle jordens temperatur for flere mio. år siden? Venligst Filippa Skanderborg kulturhus

Vivi: Man måler den ikke direkte, men med indirekte målinger. For eksempel ved at måle på isotopsammensætningen i kalkskallede organismer fundet i geologiske lag under havbunden.

96. Hvad skyldes den meget højere temperatur i fortidens Grønland? Helle VUC Dalgas Avenue

Vivi: Temperaturerne var højere globalt især for flere millioner år siden fordi, at CO2 niveauet i atmosfæren var meget højere.

97. Hvordan forstås menneskeskabte klimaforandringer i dag i kontekst til grafen "jordens temperatur relativt til i dag"? Tom /Teknisk Gymnasium Slagelse.

Vivi: På tidsskalaen siden år 1880 skyldes stort set hele stigningen menneskelig aktivitet (primært udledningen af drivhusgasser)

98. Morten, Dyssegård bibliotek. Hvordan kan man vide, at den alder man måler en dropsten til, er fra den blev tabt fra et isbjerg og ikke fra, da den lå under indlandsisen?

Vivi: Det man kan datere er, hvornår isbjerget transporterede stenen ud i dybhavet – dvs. at man ikke ved noget om, hvor gammel stenen er ud fra denne metode. Selve alderen får man ved at datere dybhavssedimenterne som dropstenen ender op i, f.eks. ud fra mikrofossiler i dybhavssedimenterne.

99. Amalie, Søauditoriet. Når Jordens temperatur tidligere har været højere, vil den så falde naturligt igen?

Vivi: Jordens temperatur varierer naturligt, men de menneskelige aktiviteter pt (udledning af drivhusgasser) sker meget hurtigt på den geologiske tidsskala. Derfor overskygger de pt alle naturlige variationer i størrelse.

100. Hvad er den allervigtigste læring fra Knud Rasmussens ekspeditioner for nutidens forskning? Vh Trine, Hytten i Underup

Kristian: Måske betydningen af kulturel forståelse og nødvendigheden af tværfaglig forskning for at forstå store samfundsmæssige udfordringer?

101. Kan man forklare hvad isotoper er, uden at holde et helt foredrag? Kim Vrå Bryghus

Vivi: Isotoper er forskellige versioner af et atom, der har samme antal elektroner og protoner, men ikke samme antal neutroner. F.eks. for karbon hvor isotoperne 12C og 13C er stabile, mens 14C er ustabil.

102. Peter, Søauditoriet: Der er fundet forstenede palmer i Nordøstgrønland. Hvor stammer de fra og hvor gamle er de?

Vivi: Jordens klima og Grønland var meget varmt for knap 60 millioner år siden. Vegetation breder sig ‘hurtigt’ på geologiske tidsskalaer, hvis klimaet er til det.

103. Det er ikke kun indlandsisen, som har hævet landet op eller ned. Dette er også på grund af tidligere tektoniske plader, som presser pladerne.

Vivi: Korrekt, men dette sker oftest på andre tidsskalaer end isens ændringer.

104. Er det korrekt at ved afsmeltning af Antarktis vil havniveauet stige med 70 meter? Karin, Søauditorierne

Vivi. Det er nærmere ca. 60 meter ved afsmeltning af Antarktis. Hvorimod de 70 meter vil være, hvis alt is på Jorden smeltede.

105. Hej, Jørgen Simonsen fra Skjoldelev Forsamlingshus. Hvad er "iskappernes ligevægt" og hvad betyder det for os.?

Vivi: Iskapper kan være i ligevægt, hvor de får tilført lige så meget ny is om året, som de mister. Dette gør, at der ikke vil være nogen ændring i deres ismasse over årene, og de vil ikke påvirke klimaet/havniveauet i samme grad.

106. Hvilken indflydelse har dansk forskning haft på Danmarks indflydelse i Grønland? Havde Danmark haft den sammen indflydelse, hvis man ikke havde forsket?

Kristian: Forskning har været et vigtigt diplomatisk redskab til at etablere og styrke forbindelserne mellem Grønland og Danmark, lige fra Hans Egedes “forskning” i Grønlands natur og kultur til nutidens store internationale forskningsprojekter. Fremover vil det være vigtigt at involvere grønlænderne mere i forskningen.

107. Kent, Adslev kirkehus: Kan man sammenligne istiden nu i Grønland med vores sidste istid, Weichsel, for 115.000-20.000 år før nu med hvordan det så ud her?

Vivi: Mange forestiller sig, at isen i Skandinavien for ca. 20.000 år siden mindede meget om den iskappe vi har i Grønland i dag, dog endnu større. Men isen i Grønland var også større og nåede langt ud over dagens kystlinje dengang.

108. Liv stien i Farum - hvad er sedimenter? Ps. Super spændende foredrag:)

Vivi: Sedimenter er løst ler, sand, grus mm., som ikke er blevet til en fast bjergart.

109. Tak for et rigtig godt foredrag. Hvad gav USA for Alaska? Ebbe fra Bøvling Friskole

Kristian: Mange tak. 7,2 millioner dollars, hvilket svarer til godt 1 milliard danske kroner i dag, se Fra inuitter til aktieejere: Dengang Alaska blev solgt til USA, og et oliebonanza begyndte.

110. Den røde linje ved temperatur, hvor temperaturen i dag er under tiden samtidig som om det var væsentlig varmere for få år eller årtusinder siden. Hvad er rigtigt? Michael, Biograf Nicolaj Kolding

Vivi: Der var en periode for ca. 6.000 år siden hvor temperaturen var lidt varmere end i dag på den nordlige halvkugle, især om sommeren.

111. Hvor interesserede er grønlænderne egentlig i den forskning I laver, de ville jo nok ikke kunne forske i det selv, blander vi os ikke for meget. Mvh Kirsten Andersen, Voldsted forsamlingshus

Kristian: Grønlændere er generelt lige så interesseret i forskning, som alle andre, dvs. meget interesserede. Forskningen blev “hjemtaget” af hjemmestyret i 1993, og overskriften på Grønlands aktuelle forskningspolitik er “Forskning - vejen til fremskridt”, se Forskningsstrategi, dec. 2022.

112. Hvis indlandsisen smelter kan det få vandet til at stige 7 km. Hvad sker der, hvis Arktis også smelter? Ken/ Hinnerup Bibliotek

Vivi: Den totale havniveaustigning, hvis alt is på Jorden smelter, er ca. 70 m

113. Thorkild Barakken Taarbæk: Det er jo ikke kun isen i Grønland, der smelter men også isen i Antarktis. Hvilke konsekvenser får afsmeltningen totalt set?

Vivi: se ovenfor

114. Frank, Søsauditoriet. Super foredrag. Er der ikke en stor usikkerhedsfaktor i den potentielle afsmeltning af indlandsisen ved en temperaturstigning som i Eem, med en ændret albedo som følge af nutidens forurening fra f.eks. kulbrinte afbrænding?

Vivi: Der er store usikkerheder på fortidens observationer og forståelsen af dem, men det er der også på fremtidens projektioner. Tilsammen giver de forhåbentligt en større forståelse.

115. Jan fra Fælles Have i Haderslev: Hvor meget vil Grønland hæve sig, når isen smelter?

Vivi: Det vil variere meget regionalt i forhold til isens tykkelse, men centralt i Grønland, hvor isen er tykkest vil hævningen nok være på knap en kilometer, når den er færdig flere tusinde år efter isen er væk.

116. Hej Hvis hele indlandsisen smelter, vil der så ikke også komme et bidrag fra Nordpolen og Sydpolen? Vh Alex Grindsted Gymnasium

Vivi: Havniveauet påvirkes ikke, når der smelter havis som det vil være tilfældet på nordpolen. Havniveauet vil påvirkes af afsmeltningen fra Antarktis. Antarktisk indeholder knap 60 m havniveaustigning, men kan forventes at være mere stabil end indlandsisen i Grønland.

117. Hej Vivi. Kan en mulighed til at sedimenterne i Nordøst Grønland ikke bevægede sig så langt ud i Det Grønlandske Hav, være at iskoncentrationen i havet er større end ved midt øst, samt at de undersøiske havstrømme trækker havisen sydover langs Østkysten hen over sommerhalvåret og retur nordover om vinteren? Hilsen Lasse, Aalborg Katedralskole

Vivi: Havstrømmene påvirker helt sikkert isbjergene. Derfor er det heller ikke sådan, at ingen dropsten betyder ingen is. Men et fund af dropsten betyder meget sandsynligt is – selv om der godt kan være en usikkerhed om, hvor isbjergene kommer fra.

118. Poul Erik, Thorsø Pavillon. Har kontinentet Grønland flyttet sig til sydligere position i tidligere perioder? Der er fundet planterester under isen?

Vivi: se andre kommentarer

119. Er der nogle steder i indlandsisen, hvor der er balance mellem afsmeltning og den is, der tilkommer? Og er der endda også steder, hvor isen vokser? Eller går det den forkerte vej alle steder? På forhånd tak for svar. Kh. Anne, Søauditorierne

Vivi: Der er lokale variationer, og nogle gletsjere smelter tilbage hurtigere end andre. Dog smelter alle de store gletsjere tilbage.

120. Lars fra Sognehuset i Bryrup Ved vi noget om årsagen til tidligere tiders temperaturstigninger/globale opvarmning. Har det også haft noget med atmosfærens indhold af gasser og CO2 at gøre?

Vivi: Under fortidens varme perioder var CO2 indholdet i atmosfæren større. På de geologiske tidsskalaer knytter det sig i høj grad til mængden af vulkanisme.

121. Hvis den nuværende temperaturstigning er vores skyld, hvis skyld var det så tidligere for 2 millioner år siden? Marlene Rebild

Vivi: Klimaet varierer naturligt, bl.a. pga. vulkansk aktivitet. Dog sker temperaturændringerne i dag meget hurtigere end de naturlige variationer, der tidligere har ændret klimaet.

122. Hvad er isens smeltepunkt ved 3 km tykkelse. Svend Ebbesen Ejsing Egebjerg hallen.

Vivi: Det er meget svært at vide, om isen er smeltet ved bunden eller ej. Det afhænger af, hvor meget varme der modtages fra undergrunden, hvor meget friktionsvarme der genereres, og selvfølgelig temperaturen ned gennem isen samt trykket.

123. Gitte Bach - Gasværket, Brabrand. Hvordan er forskellen mellem Nordpolen og Sydpolen i forhold til afsmeltning?

På nordpolen er der kun havis, havis bidrager ikke til et øget havniveau. På sydpolen har vi den Antarktiske iskappe. Klimaet er meget forskelligt omkring Antarktisk i forhold til Grønland, og derfor er der pt. ikke lige så meget afsmeltning fra Antarktisk relativt set.

124. Morten, Dyssegård bibliotek. Hvorfor er vores fokus hovedsageligt på Arktis og mindre på Antarktis? Kan vi ikke få mange lignende og støttende informationer derfra?

Vivi: Nu var aftenens foredrag fokuseret på Grønland, men Antarktis er selvfølgelig også meget interessant, omend et endnu mere omstændigt område at drive forskning i.

125. Emil, Kinorevuen Skørping. Hvor meget betyder afsmeltningen fra Antarktis for havstigningen i forhold til indlandsisen?

Vivi: Selvom isen i Antarktis er meget større end indlandsisen, så er bidraget ikke så meget større nu til dags, men det kan jo ændre sig i fremtiden. Men der er mindre afsmeltning fra Antarktis fordi, at der simpelthen er koldere i Antarktis end der er i Grønland.

126. Sker der havbundssænkning, når vandhøjden stiger i verdenshavet og vandet bliver meget tungere? Hvilken betydning har det i givet fald? Finn, Herslev Bryghus, Lejre

Vivi: Ja, når vi tilføjer vand til havene så vil havbunden synke ned under vægten. Og det vil opfattes som et relativt havniveaufald set fra kysten. Det er dog en mindre og langtrukken komponent, så det kommer ikke til at ‘redde os’ på den menneskelige tidsskala

127. David, Søauditoriet: Hvad kan vi gøre for at undgå at isen smelter? Er der håb?

Vivi: Vi kan reducere vores udledninger af drivhusgasser samt negative udledninger (lagring/mineralisering af CO2). Hvis vi kommer i mål med Paris-aftalen (<2C) vil indlandsisen måske overleve selv over geologisk tid.

128. Hvordan kan det være, at bjergene tæt på Ækvator er højere end bjergene længere væk fra Ækvator? Martha, Atlas Bio i Rødovre

Vivi: Vi har altid vidst, at bjerge sjældent bliver meget højere end snegrænsen, og eftersom snegrænsen bliver lavere mod polerne, så vil bjergene kun blive højere tættere på ækvator.

129. Hvis Grønlands indlandsis smelter vil havene stige ca. 7 meter. Hvad med al den anden is på jordkloden der også vil smelte? Hilsen Bette, Kulturstedet Lindegaarden, Lyngby

Vivi: se andre kommentarer

130. Torsten fra Dømmestrup Forsamlingshus. Hvor stor en afsmeltning fra indlandsisen skyldes "indre varme" fra Jorden? Tak for interessant foredrag.

Vivi: Forskere fra GEUS har vist, at ca. 8% af afsmeltningen af indlandsisen kommer fra bunden. Dog er dette ikke kun på grund af geotermisk varme fra undergrunden, men det skyldes også effekter fra smeltevand og varmefriktion, når isen bevæger sig henover undergrunden.

131. Carsten fra Munkebo Kulturhus. Hvor meget kan et voldsomt vulkanudbrud forskubbe afsmeltningen af Indlandsisen?

Vivi: Voldsomme vulkanudbrud kan afkøle klimaet i nogle år pga. aske i atmosfæren. Herefter kan udledningen af diverse gasser resultere i opvarmning af atmosfæren. Dette er dog en mindre effekt i forhold til den menneskelige aktivitet – i hvert tilfælde med den vulkanske aktivitet vi har set i historisk tid. ‘Supervulkanisme’ er nok en anden sag.

132. Peter Skødstrup Sognegård - Vivi: Kan nye teknologier skabe skyer eller anden 'isolering' så solens stråler får mindre effekt på afsmeltningen?

Vivi: Ja, i princippet kan ‘geoingeneering’ hjælpe med at reflektere mere af solens energi. Men det er ikke en permanent løsning, og det er dyrt og svært rent faktisk at udføre. For hvem har ansvaret, især hvis processerne har negative effekter også.

133. Hvordan stod det til med indlandsisen, da vikingerne ankom til Grønland? Mvh. Lasse Sabinus, elev på Tønder Gymnasium.

Kristian: Ikke mit felt, men den havde det vel stort set, som den har i dag, for temperaturerne dengang – under den middelalderlige varmeperiode – var ret sammenlignelige med i dag, dvs. lidt varmere end gennemsnittet.

134. Hej! Hvordan er situationen med isen i Antarktis? Bliver den ikke tykkere nu? Mvh Inna Nicolaibio

Vivi: Antarktisk er et meget stort område. Østantarktisk anses som et meget stabilt område, hvor isen endda kan få tilført mere sne ved højere temperaturer, hvorimod vestantarktisk anses som mere ustabilt og hvor der vil opleves en større afsmeltning ved fremtidige temperaturstigninger.

135. Hvis hele indlandsisen smelter væk, vil der så dannes en stor sø midt på Grønland?

Vivi: Det kommer an på, hvor hurtigt det går, om landhævningen kan følge med. Hvis afsmeltningen sker meget hurtigt, så vil der potentielt være en sø i de centrale dele - ja. Hvis de centrale dele får forbindelse til havet gennem de dybe fjorde, kan der være tale om en slags indhav.

136. Bente, Gasværket, Brabrand: Det var vel ikke menneskers skyld, at isen smeltede for mio. af år siden? Og derfor heller ikke nu?

Vivi: Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne i dag skyldes menneskelig aktivitet. De nutidige klimaforandringer går meget hurtigere end de naturlige forandringer, som vi også ser. I fortiden varierede klimaet på grund af naturlige variationer i for eksempel solindstrålingen og vulkanisme - over længere tidsskalaer.

137. Når havene stiger - vil havbunden så falde pga. øget vægt. Ebbe fra Bøvling Friskole

Vivi: se ovenfor

138. Hvorfor er bjergene højere ved ækvator end ved polerne? -Eline fra Birkerød Bibliotek

Vivi: se ovenfor

139. Hvordan kan man måle de forskellige isotoper i de sten, som I tager med hjem? -Eline fra Birkerød Bibliotek

Vivi: Det gør man ved at knuse stenene og separere kvartmineralerne. Fra kvartsen kan man isolere isotoper som berylium-10 eller aluminium-26, som kan måles på et massespektrometer.

140. Er scenariet i serien "Familier som vores" sandsynligt inden for en nærmere fremtid? Mvh Andreas, Kulturhus Nordvest, Helsingør.

Vivi: Nej, det er ikke sandsynligt, at det vil gå så stærk som der lægges op til i serien.

141. Hvordan taler inuitterne om indlandsis-forandringer og global opvarmning? Matthew - kulturhuset indre by- København

Kristian: De er nok endnu mere nervøse over, hvad fremtiden bringer, for Arktis bliver hurtigere varmere end resten af kloden pga. global opvarmning.

142. Giver det mening, at I laver disse ”dommedagsforudsigelser” ud fra 100 års undersøgelser? Historisk set falder temperaturen?

Vivi: Der er ingen tvivl om, at den globale temperatur i dag er stigende. Der er godt belæg for at modellerne af indlandsisens fremtidige udvikling er retvisende. Der er store usikkerheder på de fremtidige projektioner, men indenfor de opgivne usikkerheder er estimaterne retvisende. Temperaturen stiger og isen smelter. Usikkerhederne består i, hvor hurtigt det vil gå.

143. Hvordan bidrager geoengineering til temperaturstigning? Arne Aarhus sal 2?

Vivi: se kommentar ovenfor

144. Hvordan kan det være, at der er så markant større temperaturudsving i de sidste 1.000 år end de mere jævne temperaturer før de sidste 1.000år? -Eline fra Birkerød Bibliotek

Vivi: Skalaen på figuren var ikke den samme den seneste million år i forhold til tidligere. Derudover har vi ikke den samme gode opløselighed jo længere vi kommer tilbage i tid.

145. Hvordan kan de store iskapper tiltrække havvand og sænke hav vandstanden lokalt, det forstod jeg ikke? Carsten Studsgård

Vivi: Tyngdekraften er en kraft mellem alle legemer. Dig og Jorden - men fordi jorden er så stor oplever du, at den trækker i dig mere end du trækker i den. Tyngdekraften virker også mellem Jorden og månen, og mellem iskapperne og jorden med dens have. Iskapperne er så store og tunge, at de hiver i havene som månen gør det. De er ikke så store som månen men til gengæld tættere på. Når de smelter trækker de mindre i havene, og det vil resultere i et havniveau-fald tæt ved iskapperne.

146. Hej hvor tyk er is kerneboret? Vh Falle Bryrup sognehus

Vivi: Selve boret er ca. 10 cm i diameter og hult indeni, så man kan få iskernen med op.

147. Mange mennesker bryster sig af, at de er "grønne" samtidig med, at flere og flere køber ting / tøj. Temu er bl.a. blevet hevet ud i medierne som et eksempel på klimaproblemerne. Hvad gør vores forbrug ved denne kedelige udvikling og hvordan kan vi bryste os af at være grønne med den ene hånd, når vi med den anden hånd handler / flyver / forbruger. Niklas, KBH Indre By

Kristian: Jeg tror, du har ret i, at vi ikke kan gøre noget ved klimaproblemerne uden også at ændre vores nuværende forbrugsmønstre. Det, du beskriver, er et eksempel på “greenwashing”, hvor personer eller virksomheder fremstår som miljøbevidste og klimavenlige, men reelt ikke er det.

Publikums bud på hvad "den hængende mand" forestiller

A. De tørrer tøj. Venlig hilsen Hanne Kirken i Bruxelles

B. Jeg har måske forklaringen på spørgsmålet om den “hængende mand”. Prøv at høre to podcasts fra Rane Willerslev og Simon Jul. Serien hedder historien om alt. Hør afsnittene: Kannibalisme og drab. Hilsen Katarina

C. Den hængte mand - måske en reference til Tarok kort “The Hanged Man”…

D. Hej Kristian. Da du viste billedet med den hængende mand, fik jeg associationer til en vægt. Fik hver fanger måske tildelt andel i (speciel del af) fangsten baseret på egen vægt? Mvh Bitten København

E. Poul-Martin - Engum Konfirmandstue - vedr. billedet af manden der hænger i en snor: Kan det evt. være en der træner grønlændervending? Så han er klar til at tage på jagt i kajak. Havkajakroere kan finde på at træne kajak vendinger ved at sidde og hænge i opspændte snore.

F. Fra Mikael Jacobsen, kulturstationen, Skørping. Ikke et spørgsmål, men et svar. Den røde mand der hænger i et ben, i tørvehytten, tegnet af Egede, udfører "snoreleg" (allunariartarneq). En akrobatisk træningsform relateret til rulning i qajaq. Der konkurreres stadig i denne idræt til GM i qajaq.

Kristian: Det er spændende, det skal jeg følge op på. Tak for det.

G. Sivert Damgaard, Aabenraa Bibliotek. Angående billedet med mennesket, der hænger med hovedet nedad i et forarbejdningshus tidligt i foredraget. En tanke fra mig kunne være, at det havde noget med en "lægelig", fysisk medicinsk behandling at gøre. Naturligvis under forudsætning af, at personen vurderes som levende.

H. I starten viser du noget som ligner en person, som hænger i foden. Det er nok en heldragt fra en kajakfanger, som hænger til tørre 😃Mvh Leif K Laursen q

I. Holger i Boeslunde: Tørring af fangerdragt i skuret.

J. Fra Mattis i Mørkøv Kino. Kan det være en dragt der hænger til tørre, og ikke et menneske der hænger på hovedet?

K. Den “hængte mand” som hang i foden var ikke en person. Det var en våddragt med hætte der var hængt til tørre. Våddragten var lavet af tarmskind

L. Den hængende mand er også et symbol i tarotkort. Allan, Odense sø

M. I podcasten på p1 fortæller Thomas og Jacob i “ manden uden skygge”. Anette Vinther Larsen, Langeland bio.

N. Karl fra Retfærdigheden i Sæby. Tegningen af et menneske i huset i Hans Egedes skrift er formentlig et forsøg på at vise en dreng, der øver sig i kajakvending. Det foregik i ophængte snore, før barnet skulle ud på sin første kajaktur.

O. Det var ikke en person der hang i foden. Det er en kajak-våddragt med hætte der hænger til tørre. Mvh Connie på molsværket

P. Mht. “kroppen i skuret”. Måske fordi man ikke kunne begrave personen pga. vintervejrliget gemte man det til senere. Der var sikkert fisketørrestader dengang, så ideen blev overført. I Thule, da en bekendt gjorde tjeneste der, blev der gravet huller i forvejen til begravelse før vinteren kom, og opgaven var umuligt. Min mand var med Villi S. i 1973 ifm. GISP. Lise fra Tårnby bibliotek

Q. Omkring Kristian yoga træning. Dette kendes som grønlandsk leg med snor lavet hval tarm. Denne leg er oftest demonstration for fysisk leg, fordi man netop skal være fysisk stærk for at kunne ro kajak. Dette er oftest ved forsamling, at man leger med diverse nappe, ben og kajak vending forestillet diverse muskel skal benyttes.

R. Om den figur som hænger med hoved ned. Den som hænger med hovedet nedad repræsenterer hellig indvielse i andre dimensioners mysterier. Shamaner fra den grå fortid hang en gang imellem med hovedet ned fra et træ for at komme ind i en ændret bevidsthedstilstand, hvorfra de kunne bringe skjult viden og helbredende kraft tilbage til at tjene deres samfund med. Et nordisk eksempel er Odin, der hang i ni dage på en gren fra Yggdrasil for at modtage den hemmelige viden om runerne. Den shamanistiske idé er at hænge med hovedet nedad så alle kropsvæsker let kan bevæge sig til hovedet og på denne måde bringe mystisk forståelse. Bedste hilsner, Aster Husmandsstedet Årslev

S. Dragten på billedet kan være en springdragt / vandtæt dragt brugt ved hvalfangst. Bitten Søauditoriet