Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Søvn og immunforsvaret'

Tirsdag d. 25 oktober 2022 afholdte neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum foredraget 'Søvn og immunforsvaret' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare dem alle under foredragene. Forelæseren har efterfølgende besvaret spørgsmål skriftligt. Du kan derfor finde svar på udvalgte spørgsmål nedenunder.

1. Er der påvist nogen sammenhæng mellem søvn og demens? Janne Hillerød Bibliotek

Ja. Der er flere studier, der viser at risikoen for at udvikle demens stiger, hvis man sover under 6 timer i døgnet over en længere periode. Det er naturligvis ikke alle der sover for lidt, der får demens, men der er en øget risiko.

2. Hvordan påvirkes søvnen af sovemedicin?

Sovemedicin er ligesom alkohol et bedøvelsesmiddel for hjernen. Det er rigtigt godt til at inducere noget, der minder om dyb søvn. Det lukker for alt. Men det hæmmer REM. Så sovemedicin-induceret søvn er ikke lige så god som naturlig søvn. Dog skal man altid huske på, at det jo er bedre end 0 søvn. Så det er noget, man skal diskutere med sin læge. Hvis man er et sted, hvor man slet ikke kan få det til at fungere, og hvor man overhovedet ikke får søvn, så er sovemedicin bedre end ingen søvn. Men hvis man kan få det til at fungere uden, så er det meget bedre. For naturlig søvn er bedre end sovemedicin-induceret søvn.

3. Hej herfra Betina K i Slangerup Bio og tak fordi vi må være med. Har man overvejet ift. folk der lider af søvnmangel eller PTSD om det er bedre at give dem sovemedicin i en længere periode, på trods af bivirkninger. Men mere så de kan få sovet de optimale 7-8 timer hver nat? Eller er bivirkningerne og afhængigheden vurderet for store ift. indtagelse af sovemedicin? Mvh

Det er altid sådan når man taget medicin, at man skal opveje den gavnlige effekt mod bivirkningerne. PTSD kan godt være så slemt at det er bedre med søvnmedicin end uden.

4. Maria Kosmorama Skælskør. Mennesker med PTSD får ofte sovemedicin, er det en god effekt for at "glemme" traumet som er årsag til PTSD? Eller er det kun søvn uden kemi der får hjernen til at glemme/skrumpe? Altså er det god søvn på sovemedicin?

Eftersom sovemedicin inducerer noget der minder om dyb søvn, vil jeg tro hjernen stadig kan gennemgå de mekanismer der skrumper synapserne. Det er dog ikke noget der er undersøgt endnu.

5. Når histamin er et af signalstofferne i den vågne hjerne, og allergimedicin indeholder antihistaminer, er det så derfor man (jeg) ofte bliver træt når man tager dem? Mette, Herlev

Ja hvis antihistaminer trænger ind i hjernen vil de gøre dig træt. Dog er moderne allergimedicin designet sådan at stoffet burde blive uden for hjernen og ikke trænge over blod-hjerne-barrieren. Alligevel sker det at man bliver træt når man tager allergimedicin.

6. Ebbe Wils Øster Velling forsamlingshus. Hvorfor kan man ikke få en sovepille der virker?

De sovepiller som man har i dag, de går ind og hæmmer hjernen. De lægger en generel dæmper på hjernen. Problemet med sovepiller er, at de faktisk hæmmer REM søvn, for REM er et meget aktivt stadie. Det kan man derfor ikke så nemt have, når man har taget en sovepille. Grunden til at man ikke kan få noget bedre er, at det er møgsvært. Der er virkelige mange, der prøver at lave bedre sovemedicin. Men det er sindssygt svært at skubbe på den balance på den rigtige måde. Man kan sagtens bruge sovemedicin akut og der kan være perioder i livet, hvor det er den eneste udvej, men man skal passe på, at det ikke bliver kronisk.

7. Findes der medicin med færre bivirkninger end Ritalin og Modafinil når man lider af narkolepsi? Matthias, Ulbølle Forsamlingshus

Der er bivirkninger ved al narkolepsi-medicin. Man må sammen med sin læge finde frem til det der virker bedst for en selv.

8. Siden narkolepsi er en autoimmun sygdom kan man så behandle begyndende narkolepsi med immundæmpende medicin? Mai, Horsens Gymnasium & HF

Det har man forsøgt og det virker en sjælden gang i mellem, men som hovedregel virker det ikke. Man regner med det faktisk er for sent at dæmpe immunforsvaret når først symptomerne er der.

9. Forekommer narkolepsi i forskellige sværhedsgrader? Lejf fra Gjethuset i Frederiksværk

Ja

10. Du sagde at 1 ud af 3500 fik narkolepsi, og du sagde at det var sjældent? Bette Tisvilde Bio

Det er ca. 1 ud af 2-3000 der får narkolepsi. Det betragtes som en sjælden sygdom.

11. Hanne, Skive College. Er det kun børn og unge som får narkolepsi?

Nej man kan også udvikle det senere i livet.

12. Giver det en synlig dårlige udgave af sig selv at lide af narkolepsi? Hilsen Kirsten Middelfart gymnasium.

Nogle gange, men ofte ikke. Det vigtige er at man kommer i den rette behandling og indretter sine søvnvaner efter sygdommen.

13. Hej. Hvis hypokretin ødelægges ved en autoimmun proces, burde der så ikke være en jævn fordeling af nye tilfælde af narkolepsi gennem hele livet i stedet for mest i de yngre år, for folk får jo infektioner gennem hele livet Bodil, Rødovre Bio

Hvis man kikker på tværs af autoimmune sygdomme, så er der nogle der opstår i ungdomsårene (narkolepsi og type 1 diabetes) mens andre opstår senere (f.eks. multipel sclerose). Det er formentlig at gøre med at immunforsvaret forandrer sig gennem livet.

14. Er der nogle tal ellers beregninger over hvor mange narkolepsi tilfælde som covid-19 vil medføre? Rene, Atlasbio

Ud fra de tal man har nu ser det ikke ud til at covid-19 har øget risikoen for narkolepsi. Det er ikke alle infektionssygdomme, der kan gøre det.

15. Calle i salen, er narkolepsi kronisk?

Ja

16. Kan man udvikle narkolepsi-lignende symptomer pga. stress og angst? Ida, guldborgsund bibliotek

Nej, men man kan godt udvikle andre søvnproblemer.

17. Mona, Søaud, Kan man udvikle narkolepsi i en sen alder?

Ja

18. Nicolai Bio Kolding, Torsten Kanstrup. Hvor lang tid har man kendt til narkolepsi?

Det blev første gang beskrevet sidst i 1800-tallet

19. Jeg er meget træt om dagen, jeg sover tit i min undervisning! Tror du så det kan være narkolepsi? De bedste hilsner Oliver Bjerregård, Marselisborg gymnasium

Det er svært at vurdere, men det mest sandsynlige er at du sover for lidt om natten fordi du går for sent i seng.

20. Har Covid givet en stigning i antal med narkolepsi som med pandemien i 2009/2010 i Kina? DBH Klavs, Endelave

Nej

21. Rasmus, Kulturloftet Ebeltoft. Kan man få narkolepsi efter blodprop/hjerneblødning?

Ja man kan godt udvikle narkolepsi, hvis der sker en skade på hypothalamus. Så kalder man det sekundær narkolepsi.

22. Er der registreret flere tilfælde af narkolepsi efter Covid-pandemien? Jan fra Sandby Kulturhus

Nej der er faktisk registreret færre. Måske fordi andre virus ikke har smittet så mange som de plejer.

23. Hvordan forholder det sig med "søvnparalyse"? Dvs. man vågner og kan ikke bevæge sig. Hvad er der på spil? Mvh Kim Nyborg Gymnasium

Det skyldes populært sagt at hjernen vågner før musklerne. Det er noget nogle narkolepsi-patienter oplever ofte, fordi deres søvnregulering ikke er stabil. Raske mennesker kan også opleve det en sjælden gang i mellem og det er ikke farligt.

24. Jeg har oplevet at være ved at "vågne" men kan ikke røre mig. Er det rem-søvn? Lone, Vivljunga, Sverige

Det der som man kalder søvnparalyse, som narkolepsi patienter har meget, men som raske også kan have. Hvor hjernen er vågen, men hvor man stadigvæk er lammet. Det skal man ikke være bange for, hvis man oplever det. Det kan godt ske hos raske.

25. Har man også søvn-cyklusser når man bliver lagt i kunstig koma og er det en slags kogevask for hjernen? Hilsen Rasmus, Biohuset i Galten.

Koma er ikke det samme som søvn. Koma er noget andet. Hvis man måler på de elektriske signaler, så er de ikke ligesom under søvn. Så man kan ikke sammenligne de to. Man kan ikke bruge koma som erstatning for søvn.

26. Benny Gundsømagle. Hvor i søvncyklus går man i søvne?

Det er pudsigt nok i den dybeste søvn, hvor man går i søvne. Hvor musklerne af en eller anden grund ikke er helt så hæmmet. Så kan man opnå det der med at man går lidt i kludder, og så begynder man at gå rundt. Det er også derfor, at man er svær at vække. Måske har I hørt, at man ikke må vække en der går i søvne. Det er mest fordi, at man er meget svær at vække, mens man går i søvne. Det kan godt være lidt ubehageligt at blive vækket, mens man er i dyb søvn. Man er sådan lidt groggy. Man skal hellere bare føre personen blidt tilbage i seng.

27. Hvorfor taler man i søvne? Og er det så i sin REM-søvn, at man gør det? Vh Emilie, Herning gymnasium

Man regner med at de dele af hjernen der styrer tale vågner uden at resten af hjernen vågner. Sådan en opsplitning af søvn er ikke så almindelig men heller ikke så unormalt som man skulle tro. Et andet eksempel er bevidste drømme, hvor bevidstheden vågner mens resten af hjernen sover.

28. Mit barnebarn, 6 år, drøner rundt i sengen. Griner og snakker, men sover stadig. Årsag? Anny, Fredensborg bibliotek

Ja, det er jo så det omvendte af søvnparalyse at gå i søvne eller snakke i søvn. Normalt når man sover, så er signalerne til musklerne hæmmede signaler, og de er helt væk under REM. Især hos børn kan den regulering godt gå lidt galt, og så kan man bevæge sig, når man sover. Det er helt normalt hos børn. De fleste vokser fra det, men der er jo også voksne som har det stadigvæk.

29. Kan man få mentale sygdomme af for lidt søvn? - Jessica Hinnerup bibliotek og kulturhus

Ja, det kan man godt. Der er i hvert fald en øget risiko for det. Det er vist talrige gange, at der er en sammenhæng mellem for lidt søvn og en øget risiko for psykiske sygdomme som angst og depression. Så ja, man kan godt, men det er jo ikke nødvendigvis sådan.

30. Hej, Jørgen fra Skjoldelev forsamlingshus. I mine unge dage kunne jeg sagtens tåle at drikke kaffe om aftenen og sove fint. Hvorfor kan jeg ikke det længere.?

Hjernen bliver dårligere til søvn, når man bliver ældre. Sådan er det bare. Unge mennesker har meget fleksibel søvn, og de kan sagtens være oppe længe, og sove længe næste morgen, og så have andre søvnrytmer i hverdagene. Men det kan man ikke, når man bliver gammel. Der er masser af ting, som vil påvirke søvnen mere med alderen end det gjorde, da man var ung. Det er ikke kun kaffe, men det er alt muligt.

31. Anette Storm, Risskov bibliotek. Hvad betyder det man laver om aftenen for søvn? Sport, fjernsyn, kaffe...

Det betyder rigtig meget, hvad man laver om aftenen. Jeg plejer at sige, at det bedste råd jeg har til søvn det er, at man skal vise hjernen forskel på dag og nat. Hjernen har virkelige brug for at kunne vide, hvornår det er dag, og hvornår det er nat. Det kan den ikke, hvis man laver det samme om dagen, som man gør om aftenen. Om dagen skal man være frisk, spise, dyrke motion, se venner og alle mulige ting. Når det så bliver mørkt og aften, så skal man gøre det modsatte. Man skal sætte farten ned. Ingen hård motion og ingen mad efter klokken 20. Man skal virkelig vise hjernen at nu er det snart sovetid.

32. Kim - Silkeborg Gym - Er det bevist at koffein påvirke søvn negativt eller er det indbildning?

Ja det er bevist. Koffein hæmmer de hjerneceller det inducerer søvn, så når man har koffein i blodet vil man have sværere ved at falde i søvn. Når først man sover vil søvnen også blive mindre dyb. Hvis man er træt nok kan man godt sove med koffein i blodet, men søvnen bliver mindre god. Da koffein er ret længe om at blive nedbrudt, kan en kop aftenkaffe godt holde det meste af natten.

33. Hvordan påvirker alkohol søvn? Htx Svendborg

Alkohol gør det lettere at falde i søvn, men det ødelægger søvnkvaliteten. Der er i øjeblikket to mulige forklaringer. Den ene er at nedbrydningsprodukterne fra alkohol forstyrrer søvnprocessen i hjernen, mens den anden forklaring er at selve alkohollen hæmmer REM søvn.

34. Kathrine, Skive College i Skive. Hvis vi inden for de 5 første timer af søvn når den dybe søvn vi har behov, hvorfor er den anbefalede mængde af søvn cirka 8 timer?

Der ikke kun på grund af dyb søvn, at vi sover. Det er bare en af de gode ting. Det er af en eller anden mærkelig grund sådan at hjernen bedst kan køre dyb søvn af i starten. Men det er jo på bekostning af de andre søvnfaser. Så hvis man vågner efter fem timer, så har man fået for lidt fase 2 og for lidt REM, og det er rigtigt ærgerligt. For det er de faser, som er med til at styrke hukommelsen, og sørge for at man bliver mere kreativ og bedre til at løse problemer.

35. Hvis man ikke sover nok timer om natten, er det så lige så godt at sove om middagen fx

Ja

36. Vil man få den samme mængde søvn hvis man tager en 2 timer lur og sover 6 timer om natten, som man ville med en 8 timer nats søvn? Samishana Holmsherning

Ja

37. Kan man godt tage en middagslur på 20 min eller skal det være en time for at virke

20 minutter kan godt fungere som en lur. Hvis man sover 1-1,5 time når man ned i den dybeste søvn, så det er ret godt. Men en kortere lur kan også have en effekt.

38. Stine fra Silkeborg. Skal søvn være sammenhængende eller kan en middagslur hjælpe til at indhente det tabte?

Ja, en middagslur kan hjælpe. Søvn behøver ikke at være sammenhængende. Man har de der opvågninger, og de behøver ikke være korte. De kan sagtens være lange. Man kan sove halvanden time, og så kan man godt være vågen et godt stykke tid og så kan man sove halvanden time igen. Der er faktisk et forsøg, der viser at en times intervaller spredt jævnt udover et døgn. Altså 8x1 time ud over døgnet er lige så godt som 8 timer om natten, når det kommer til hjernefunktion. Det der tæller er mængden, at man får sovet nok. Man kan sagtens tage noget af det som middagslur. Man kan sagtens tage 1 søvncyklus som middagslur og så nøjes med 4 om natten.

39. Er det bedst konsekvent at få 6 timers søvn hver nat eller at skifte mellem 6 og 8 timer hver nat? Hilsen Malthe, Rødding

Hvis du er under 65 år gammel, så er 6 timers søvn pr døgn for lidt. Derfor er det bedre at skifte mellem 6 og 8 timer.

40. Når man helst skal sove 7 eller 8 timer, kan man så kompensere ved at sove 5 timer hhv 6 timer om natten og følgende dag sove om dagen 2 hhv. 1 time. Mvh Bruno, Sønderborg bibliotek.

Ja

41. 5 timers søvn og en middagslur på 2 timer = søvn nok? Peter (76), Ebeltoft

Ja det vil for de fleste på 76 år være nok med 7 timers søvn i døgnet.

42. Kan man redde dårlig søn ved at sove til middag? Asta fra Silkeborg Bibliotek

Ja

43. Må vi sove til middag? (Er over 75 år) Olaf Erichsen, Føns gammel skole

Søvn om dagen er ligeså god som søvn om natten. Spørgsmålet er OM man kan sove. Det er ikke alle der kan sove om dagen og så skal man selvfølgelig sove om natten. Der er andre der sover så meget om dagen, at der simpelthen er for lidt søvnbehov tilbage om natten. Den type mennesker kan tro, at de lider af store søvnproblemer, men i virkeligheden sover de bare for meget om dagen. I de tilfælde bør man holde op med at sove om dagen. Der er andre (især ældre) der har svært ved at få sovet nok i løbet af en nat uanset om de sover om dagen eller ej. I de tilfælde er det en rigtig god ide med en middagslur, da den så tæller med i det samlede søvnregnskab.

44. Pia Helsingør: jeg er pensionist og kan forstå, at 7 timers søvn er godt for mig. Det får jeg også, men det er ikke sammenhængende, dvs. jeg går f.eks. i seng kl. 23, sover 3 timer, vågner og er oppe 2 timer, sover igen 4 timer. Går denne afbrudte søvn ud over alle de goder, som du har omtalt (hjernevask m.m.)? Hilsen Pia

Nej så længe du sover mindst 1-1,5 time ad gangen, så er der overhovedet ikke noget problem. Ud fra hvad du skriver så vil jeg mene du skal glæde dig over at du faktisk sover ret godt i forhold til din alder.

45. Kære Birgitte. Jeg arbejder i aftenvagt. Går i seng kl 01:00 og står op klokken ca 7 (for at se mine børn de dage jeg arbejder). Kl 13 tager jeg en lur og sover nok en halv til en hel time inden jeg møder på arbejde kl 15. Kan man lægge søvn-timerne sammen Så det er ligeså godt som at sove 8 timer i træk. Tak for et spændende foredrag. Mvh Lisbeth, Fredericia Gymnasium

Ja du kan fint dele søvnen op som du beskriver.

46. Er det unormalt ikke at vågne om natten ift. søvncyklus? Lærke, Søauditoriet

Nej, man skal ikke være bekymret hvis man ikke vågner om natten. Der er mange, der ikke kan huske det. Hvis man måler på søvnen, så kan man næsten hos alle registrere de her vågenperioder. Hvis man falder i søvn hurtigt, så kan man ikke huske det næste morgen. Det er jo bare dejligt.

47. Hvad gør nattearbejde ved sin søvn? - Camilla, Hvalsø Bio

Nattearbejde gør først og fremmest, at man ikke kan sove om natten. Så derfor er man nødt til at sove på et andet tidspunkt. For nogen mennesker kan det godt lade sig gøre. Så finder man ud af at sove om dagen og få den søvn, som man har brug for alligevel. Og så gør det ikke noget. Så er det fint nok. Det kan være svært at få nok søvn om dagen, og så kan det være et problem med nattearbejde. Så det kommer an på, om man kan få sovet nok på andre tidspunkter.

48. Margaret 8-tallet. Hvorfor er der nogen der ikke kan huske drømme?

Når man vågner, kan man nogle gange huske en drøm, og nogle gange kan man ikke. Det viser sig, at det kommer an på, hvilken fase man vågner fra. Hvis man vågner fra REM søvn kan man som regel godt huske, hvad man har drømt. Hvis man vågner fra fase 2 eller 1, kan man ikke huske det. For man kan kun huske det, der foregik lige inden man vågner. Det ser ud til, at man kun kan huske de to sidste minutter. Der er et eller andet med tid i drømme. Tiden går anderledes i drømme. Man kan sagtens have en meget lang drøm, men in real life har den taget to minutter.

49. Tobias, Skovby. Hvorfor er det at når man skal genfortælle en drøm så glemmer man den somme tider helt bagefter eller imens at man fortæller den?

Drømme bliver ikke gemt i hjernen på samme måde som det man oplever om dagen. Hvis man gerne vil huske en drøm, skal man derfor tænke den igennem lige når man vågner. Kun på den måde kan den blive flyttet over i hukommelsessystemet. Den måde drømme er gemt på lige når man vågner er meget skrøbelig og flygtig, så hvis man ikke tænker aktivt på drømmen, så forsvinder den.

50. Finn i Palads i Frederikshavn hvor meget påvirker det søvnen om der er lyst eller mørkt i soveværelset?

Hvis lyset når ind gennem øjenlågene kan det godt påvirke søvnen. Mennesker har ikke lige tykke øjenlåg så for nogle kan det hjælpe med en sovemaske.

51. Hvor lidt søvn kan man fungere ordentligt på som 18-19-årig STX elev i 2.G/3.G? Vh Marcus fra Nykøbing Mors Bio

Man kan ikke nøjes med mindre end syv timer som 18-19 årig og formentligt skal man have mere. 8 timer. Man kan ikke klare sig ned under syv timer, hvis man er en 18-årige stx-elev i 3.g.

52. Hej Birgitte, tak for et godt foredrag. Har du nogle tips til hvordan en typisk gymnasiedreng får en god nats søvn og hvor mange timer man skulle sigte sg efter. Fra Marselisborg

Aftal med dig selv hvornår du vil gå i seng og overhold så den aftale. En halv time før du skal sove lægger du telefonen væk – helt væk, og så laver du noget afslappende. Det må godt være at se en serie, så længe den ikke er alt for spændende. Du kan også smøre madpakke, rydde op og tage et bad.

53. Andreas Fredericia Gymnasium. Gør du noget for at forbedre din egen søvn?

Jeg prøver at passe min søvn. Jeg sørger for ikke at gå for sent i seng. Det er først og fremmest det jeg gør. Jeg går ikke i seng senere end syv timer før jeg skal op, gerne otte timer før. Det er nok det vigtigste jeg gør. Jeg drikker heller ikke kaffe efter klokken 17 og jeg arbejder helst ikke om aftenen og slet ikke efter kl. 22.

54. Jeg har højst sovet 5 t. de sidste 10 år og det er lige meget hvilke tidspunkter jeg går i seng. Jeg er meget ked af at høre hvor dårligt det er. Hvad kan jeg gøre? Henning C., Korsør Kulturhus

Der er nogle meget sjældne mutationer i vores DNA som kan gøre at man har et usædvanligt lavt søvnbehov. Det er virkelig yderst sjældent. Ofte er det noget man arver, og så vil der være andre i familien der også sover meget lidt. Hvis du ellers er rask og lever et sundt og aktivt liv, så kan det være du er sådan et menneske. I det tilfælde vil der ikke være grund til bekymring.

55. Har du et godt søvnråd til folk, der vågner midt om natten efter 3-4 timers søvn og herefter har svært ved at falde i søvn igen? Lene, Aud. 1

Ja. Stå op og sæt dig ind i stuen med en god bog, et strikketøj, puslespil eller lign. Prøv at gå i seng igen efter 1-2 timer og se om du kan sove lidt mere. Hvis man skal være vågen om natten (og det er det nogle der bare er), så kan man ligeså godt hygge sig imens.

56. Hvad skal man gøre når man ikke KAN sove mere end 6-7 timer? Hilsen Ulla 74 år er i Gundsølillehallen

Anbefalingen til folk på 74 er at man sover 6-8 timer om natten, så mit råd til dig er at du skal glæde dig over at du får den søvn du skal have.

57. Hej. Du glemte den femte søvnfase, rævesøvnen. Vh. Ole O.

Hahaha. Tak den vil jeg huske en anden gang 😊

58. Jeg oplever at føle at være vågen eller ikke at sove, når min kæreste skubber til mig, fordi jeg snorker. Hvordan kan det være? Kasper - Glumsø

Nyere forskning har vist at det faktisk ikke er ualmindeligt at tro man er vågen selvom man sover. Man kan se at det afhænger af hjernens aktivitetsmønster mens man sover. Det er dog ikke noget vi forstår særligt godt endnu.

59. Anette Hillestrøm, Bjerringbro Biograf: Er det ikke individuelt hvor meget søvn man har behov for. Det er der en del kloge hoveder der har en mening om, men hvad er rigtigt

Jo det er individuelt. Det afhænger både af de genetiske varianter man har arvet fra sine forældre og hvor gammel man er. Hvis man er voksen mellem 20 og 65 år så vil de fleste have et søvnbehov mellem 7 og 8 timer.

60. Den langvarige træthed efter Corona føles præcis som den langvarige træthed efter alvorlig stress. Er det samme mekanismer, der er aktiverede/deaktiverede? Pia, Fotorama Hammel

Det ved man ikke, men det er bestemt en mulighed. Der er brug for mere forskning inden for emnet.

61. I har tidligere i år opdaget et Ole lukkeøje molekyle. Hvordan påvirke det trætheden efter en corona epidemi? Kaj fra Haderslev

Ja vi har opdaget et molekyle der kan nedregulere hypocretin og gøre en mere træt. Det er en ret ny opdagelse og vi ved ikke om det spiller en rolle i forhold til træthed efter Corona.

62. Nogle langturssejlere, der sejler alene, klarer sig nogle gange gennem flere døgns sejlads med at sove i korte perioder, 10-15 min. Mellem hver periode står de op og tjekker sejl og andet trafik. Hvor mange døgn vil de kunne fortsætte på den måde? Jens Sund, Svendborg Seniorakademi.

Det vil være ekstremt individuelt hvornår man ikke længere vil kunne klare overvinde den træthed, der uundgåeligt opstår. Der er også andre ekstreme sportsgrene hvor kampen mod søvnen går hen og bliver en meget afgørende faktor for hvem der vinder.

63. Hvis man i årevis har sovet alt for lidt kan man så afhjælpe skaderne på immunforsvaret ved at sove nok senere? Mvh Nina, Værløse Bio

Man har jo problemer hver dag, hvis man sover for lidt. Men hvis man nu har sovet for lidt og sidder og tænker: ”Årh nej, nu er den gal”. Det skal man ikke. Fordi man har også set masser af gange, at hvis man begynder og sove mere igen og måske bare forlænger sin nattesøvn med bare en halv time, så kan man faktisk måle forbedringer. Så det er aldrig for sent at begynde og sove mere. Og bare en halv time mere pr. nat, der kan man faktisk måle forbedringer. Så det kan godt betale sig.

64. Rasmus Ubberud Kulturhus. Hvis man er typen, der "sjældent er syg" er det så et BEVIS på, at man har god søvn, eller er der andet end søvn, der giver godt immunforsvar?

Der er også andre ting der påvirker immunforsvaret og hvor let man bliver syg. Håndhygiejne, god kost, motion og alle de ting. Der er masser af ting, der påvirker immunforsvaret. Søvn er bare en af dem.

65. Per Kjærsgaard, Hjortshøj Sognegaard: Hvor meget betyder søvnen for immunsystemet i forhold til andre faktorer så som kost, motion, rygning, overvægt osv.?

Det hele spiller en rolle. Søvnen er på samme niveau som de andre ting du nævner.

66. Hvorfor vælger immunforsvaret kun at angribe hypocretin-neuroner og ikke andre neuroner efter at have brudt blod-hjernebarrieren? Mvh Birgitte Holst, Bruckerstuen

Det ved vi ikke. Det er ret mærkeligt. En mulig forklaring er at netop hypocretin-neuroner er mere følsomme end andre neuroner.

67. Kan meditation udgøre det for søvn? Vh Peter, Silkeborg

Nej meditation kan ikke erstatte søvn. I stedet kan det gøre at man har lettere ved at slappe af og derfor også har lettere ved at sove.

68. Kan man sove for meget? Svend i Hvalsø Bio

Det er meget svært for hjernen at sove mere end den har brug for. Når man har sovet nok, så vågner man. Der er nogle mennesker der kan sove virkeligt meget og der mistænker man at der kan være en underliggende sygdom, som gør at man har et meget stort søvnbehov. Der findes også mennesker som bare sover virkelig meget, hvor man ikke kan finde ud af om de fejler noget eller ej. Det vil sige at nej, man kan ikke sove for meget, for hjernen vil vågne når den ikke har brug for mere søvn. Man kan derimod sagtens hvile sig for meget. Det vil sige blive liggende i sengen uden rigtig at sove. Det vil kunne forstyrre ens døgnrytme, så det er bedre at stå op ikke alt for lang tid efter at man vågner.

69. Ida fra Skørping: Du viste et søjlediagram, hvor det viste os, at for meget søvn (over 10 timer) ikke gør noget godt, men at der faktisk er mange ”usunde” som sover så mange timer. Hvor mange timer går det hen og bliver ”usundt” Og hvorfor?

Man regner med at grunden til at voksne der sover mere end 9 timer i døgnet ser ud til at være mere syge, er at der er en omvendt sammenhæng. Altså sådan at visse sygdomme gør at man får et større søvnbehov end normalt. I sådan en spørgeskemaundersøgelse som den viste, er det svært at sige hvad der er hønen og hvad der er ægget.

70. Histogram over risiko ved forskellige søvnlængder: Er det faktisk et sweetspot ved 7 timer, eller er der en del ”permanent småforkølede” der er nødt til at sove mange timer Med andre ord: kunne kausaliteten gå den anden vej i den ende af histogrammet

Ja kausaliteten kunne sagtens gå den anden vej.

71. Jeg sover hver nat med mit pulsur. Om morgenen har jeg en fin oversigt over min søvn på de enkelte minutter, herunder let søvn, dyb søvn og REM-søvn. Det måles ud fra min puls. Kan jeg regne med pulsuret? Hilsen Janne, Gjethuset, Frederiksværk

Der er lavet en del undersøgelser af hvor godt diverse ure kan måle søvn. Det viser sig at på tværs af en stor gruppe mennesker klarer uret sig ok. Det er måske 80 ud af 100 mennesker hvor uret viser nogenlunde rigtigt. For de sidste 20 mennesker viser uret helt forkert. For mange kan pulsure og lign derfor godt bruges mens der også er en del mennesker hvor de ikke kan bruges. Det kan være svært at vide hvilken gruppe man selv tilhører.

72. Findes der en måde man selv kan måle sin søvn præcist (eks pandebånd med sensorer og en app) eller kræver det avanceret udstyr for at give et realistisk billede? Jesper, Det Lille Røgeri, Voervadsbro

Det kræver at hjernens aktivitet måles ved hjælp af elektroder hvis man vil have et præcist billede af søvnen. Det er svært at gøre uden avanceret udstyr, men der udvikles i øjeblikket mere og mere simple værktøjer.

73. Mona, Søaud., Gør det en forskel fx for renvaskningen af hjernen, om man ligger ned eller sidder og sover i en lænestol som mange ældre ofte gør?

Det er noget, som man snakker om. Især i starten da den viden kom frem, der var der meget snak om, man skulle ligge ned for at sove på grund af vaskemekanismen. Det har vist sig med tiden at det ikke gør så meget som man først troede.

74. Hvordan hypokretin påvirkes af miRna-137 - vil du fortælle om dette? Kaj fra Haderslev

Sammen med lektor Anja Holm fra Ålborg Universitet har jeg opdaget at et molekyle der hedder mir-137 kan nedregulere hypocretin og på den måde gøre en mere træt.

75. Asger, Aarhus. Hvis hjernen skrumper under søvn, kan man så måle trykforskel på hjernen hen over natten?

Nej, det kan man ikke. Man kan faktisk måle nogle pulseringer, som svarer til den her vaskeproces. Det kan man godt måle, også hos mennesker mens de sover, hvis man putter dem ind i en scanner. Man kan endnu ikke måle på synapserne. Det er så lidt hjernen skrumper, at man ikke kan måle det.

76. Kjeld fra Mariager. Hvor forsvinder væsken væk når hjernen vaskes? Er væsken affaldsstof?

Den forsvinder ud i lymfesystemet i resten af kroppen hvorfra den til sidst udskilles i urinen.

77. Du har fortalt hvad der sker i hjernen under en infektion. Er det meget anderledes under en inflammation? Else, Life4Ever, Kværkeby

Nej, det er de samme mekanismer der er på spil hvis immunforsvaret er aktiveret af andre grunde, som ved inflammation.