Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Klimaforandringerne'

Mandag den 28. februar og tirsdag den 1. marts 2022 afholdte klimafysiker Jens Hesselbjerg Christensen foredraget  'Klimaforandringerne' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare dem alle under foredragene. Forelæseren har efterfølgende besvaret spørgsmål skriftligt. Du kan derfor finde svar på udvalgte spørgsmål nedenunder.

 

1. Dine 3 bedste konkrete råd til verdens regeringer og dine 3 bedste konkrete råd til hvert menneske på kloden for at forhindre yderligere klimaforandringer. Pia, Felix i Lejre

Regeringer:

  1. Invester massivt i sol, vind og vand
  2. Afvikl kul, olie og gas
  3. Samarbejde, samarbejde, samarbejde

Privatpersoner:

  1. Gør klar til at bruge el til ALT
  2. Reducer dit ressourceforbrug – brug og smid væk er et no-go
  3. Tænk grøn omstilling fuldt og helt – udsigt kommer efter vindmøller

2. Toke - Ordrup Gymnasium. Hvad er de vigtigste 3 områder at fokusere på, hvis man gerne selv vil gøre en indsats.

Se svar på spørgsmål 1

3. Peter, Låstrup kulturhus. Hvad er de 3 ting jeg kan gøre for at 'hjælpe' klimaet (under forudsætning at jeg har en normal husholdning)

Se svar på spørgsmål 1

4. Lise fra Søauditorierne: Hvilke fem tiltag vil være de mest effektive for en alm. dansker at bidrage med til løsning af klimakrisen?

Se svar på spørgsmål 1

5. Hvad kan vi selv gøre? Udover at cykle mv. Hvis jeg nu vil involvere mig? Hilsen Anne, søauditorierne

Se svar på spørgsmål 1

6. Hvad kan jeg som borger gøre for at hjælpe klimaet? Rasmus fra Hjørring Gymnasium

Se svar på spørgsmål 1

7. Hvordan kan kysternes naturværdier bevares? Kenan fra Tønder Gymnasium

Vi skal nøje pleje disse værdier og udvælge, hvor vi vil satse mest på at bevare naturen.

8. Finn -Alken Mejeri: Er den største hindring for at vi kan overleve klimakrisen, at vi som mennesker er dopamin-junkies - at vi bliver høje og glade og lykkelige af at flyve, køre bil og købe ting

Nej – det er, at vi ikke vil dele vores velstand med andre, så vi kan fastholde vores overforbrug.

9. Er der behov for at flere tager en uddannelse indenfor klima? - Stine, Viborg Katedralskole

Ja – klima (i en bred forstand) er en del af løsningen på alle udfordringer i vort samfund.

10. Hej Jens! Som en ledende klimaforsker, yder du så en stor individuel indsats for at reducere CO2-aftrykket?

Jeg er bevidst om mine valgs klimaaftryk – jeg kan fx ikke udføre mit arbejde uden at jeg for tid til anden – og somme tider endda ret ofte – må flyve. Jeg forsøger at dele så meget af min viden med så mange som muligt. Det kræver, at jeg er internationalt kendt og anerkendt.

11. Poul Næs Gladsaxe Bibliotek. Kan du pege på den største synder i den globale opvarmning?

Mennesker! Jo rigere, jo større synder.

12. Hej fra Rønde Højskole & Efterskole. Hvis du kunne vælge ét tiltag der kunne modarbejde global opvarmning mest muligt, hvad ville det så være?

Det ville være, at vi holdt op med at diskutere om, der skulle stå vindmøller i vores baghaver. Det ville være, at vi tog os sammen og sagde: ”Pyt. Det er vigtigere, at vi har vind, sol og vand, end at vi har udsigt.”

13. Hvilke tiltag mener du der skal til for at holde den globale opvarmning på max 1,5 grader? Heidi, Søauditorierne

Se svar på spørgsmål 12

14. Lars, Munkebo Bibliotek. Det syntes svært at forstå, at man politisk kan bestemme en max temperaturstigning på 1,5 gr. Hvad gør man praktisk for at styre processen så målet nås. Jeg tænker udledning af drivhusgasser.

Man laver den nødvendige lovgivning, som vil sikre, at der investeres i det rigtige og at vi skrotter det ubrugelige

15. Hvad skal den danske regering gøre nu og her for, at vi kan holde os på den lyseblå linje? Pia, Felix i Lejre

Leve op til sin egen klimalov i alle sine fremtidige reformer – starte med at skrotte infrastrukturreformen, som ikke er nær klimaneutral.

16. Hvordan ser du COP's relevans i dag, når de afsatte klimamål gang på gang ikke nås eller overholdes af nærmest samtlige medlemslande. Er der overhovedet løfter fra diverse statsledere? Asbjørn Bækgaard, Rønde Højskole

Men de flytter alligevel politikken i de fleste vestlige lande – gang på gang!

17. Er der nogen mulighed for at vi kan nå, at opretholde Paris-aftalen, hvis ja, hvad skal der så ske? Kenan fra Tønder Gymnasium

Ja – beslutningerne fra den seneste COP skal implementeres – det betyder penge op ad lommen.

18. Rasmus Hansen, Vejle Tekniske Gymnasium. Hej. Forventes det, at man i fremtiden vil justere på CO2 niveauet og andre drivhusgasser i atmosfæren for at holde temperaturen på et niveau, hvor menneskeheden (og forhåbentlig også andre dyrearter) vil trives?

Det er der nogen, som forestiller sig – jeg tvivler på, at man vil overkomme at gøre dette på så stor en skala, at det betyder noget.

19. Carsten Ry biograf. Hvordan er Golfstrømmen påvirket af det øgede CO2 niveau i atmosfæren og hvilken indflydelse har det på temperaturen i Danmark?

Golfstrømmen er et lidt komplekst system at beskrive, men jeg skal prøve at gøre det kort. Vi har evidens for, at i den sidste istid, lå der is næsten helt ned til Den Iberiske Halvø. Det vil sige, at hele Nordatlanten var dækket af is i store perioder, og der var ikke nogen Golfstrøm. Der var simpelthen ikke noget vand, der blev transporteret fra den vestlige side af Atlanterhavet og over til den østlige. Det er det, som Golfstrømmen i dag gør. Den bringer altså varmere vand til os, end vores nordlige beliggenhed ellers ville tilskrive os.

Samtidig så kommer vandet tilbage fra dybet i Arktis, og der har man set, at Golfstrømmen som sådan ikke har ændret sig. Men man har set, at den tilførsel, der sker, ved at det kolde vand og det ferske vand, der kommer tilbage fra Arktis har været reduceret. Man taler om, at det kan være en del af det menneskeskabte drivhuseffekt.

Det er også en naturlig variation og meget tyder på, at i periodevis har den termohaline cirkulation været reduceret. Der er ikke noget, der tyder på, i nogen studier overhovedet, at man kan slukke Golfstrømmen ned og den termohaline cirkulation ned, som i givet fald ville gøre, at vi ville opleve filmen ”The Day After Tomorrow” over night, og at vi ville få meget koldere vejr. Det scenarie er så godt som udelukket, fordi vi ikke vil kunne se det her kollaps af Golfstrømmen. Det skal vi simpelthen tilføre alt for meget ferskvand til.

20. Per, Arken i Rødding. Hvor realistisk vil scenariet fra filmen ”The day after Tomorrow” være?

Alt er vildt overdrevet – men det er et fint drama og de beskrevne sammenhænge er realistiske om end som sagt overdrevne

21. Hvilken effekt har klimaforandringer på den termohaline cirkulation? Vejle teknisk gymnasium

Se svar på spørgsmål 19

22. Inge-Lise på Køge Bibliotek: Der er forskere, der siger, at Golfstrømmen er ved stoppe og at det vil afføde istid i vores del af kloden. Hvad er årsagen til det, hvad er risikoen og hvor hurtigt kan det gå?

Se svar på spørgsmål 19

23. Hvad kan du fortælle om betydningen af eventuelle ændringer i Golfstrømmen?

Se svar på spørgsmål 19

24. Skal vi være nervøse for Golfstrømmen? Gitte, auditorium 1

Se svar på spørgsmål 19

25. Taler man stadig om Golfstrømmen og saltvandspumpen og hvilken betydning, en ændring kan få for klimaet omkring Danmark? Kurt, Apollon Struer.

Se svar på spørgsmål 19

26. Hvad siger modellerne om at Golfstrømmen måske stopper / ændres? Ole Søauditoriet

Se svar på spørgsmål 19

27. Henning, Værløse Bio. Hvad er sandsynligheden for at Golfstrømmen stopper pga den globale opvarmning - og hvad vil konsekvensen for blandt andet Danmark være?

Se svar på spørgsmål 19

28. Vil afsmeltningen af is omkring Grønland betyde noget for den pumpe der driver Golfstrømmen - det kunne betyde et koldere klima i Skandinavien? Flemming, Søllested

Se svar på spørgsmål 19

29. Kjeld fra Mariager. Vil afsmeltning af Grønland og Antarktis ikke medføre en hævning af landet og dermed yderligere stigning af verdenshavene?

Der er mange små detaljer, der bidrager til vandstandsændringer – både stigninger og reduktioner. Den største effekt fra Grønland og Antarktis er massen af is, der ender i havet.

30. Mht stigning i havniveau: Du fortalte om smeltet is, men hvad med opvarmning af havene, udvider vandet sig? Vh Jens, Søauditorierne

Ja – opvarmning udvider vand. For tiden udgør denne effekt 30-40% af den globale vandstandsstigning

31. Du fortalte om smeltet is, hvad med opvarmning af havene, de udvider sig?

Se svar på spørgsmål 30

32. Er det ikke problematisk at man bygger så meget ude i havet - for vandstanden? MONA HOBRO

JO – det er ikke altid gennemtænkt i forhold til højre vandstand i fremtiden

33. Line i Pandrup Kino: hvilke områder af Danmark er især truet ift. oversvømmelse (hhv. med og uden vores evne til at holde 1,5 procents målsætningen)? Hvor hurtigt kan det ske?

Lavereliggende kystområder og bagvedliggende lavtliggende landområder

34. Hvorfor er havene ikke lige så høje i dag som under sidste mellemistid, hvor temperaturen var cirka som i dag? Vh Sigrid, Rønde

Det var jeg lidt inde på, men processen, der skal til, ville være, at vi skulle slippe den sovende drage eller det sovende uhyre løs på Antarktis. Og det var formentligt det, der skete. Den anden ting som formentligt ikke er sat i værk endnu er, at det kan være en proces, der tager forholdsvist lang tid. Vi ved ikke, hvor hurtigt det går. Så vi har ikke et øjebliksbillede fra sidste mellemistid, som repræsenterer et årti. Det er typisk noget, der repræsenterer et århundrede eller måske et årtusinde. Det vil sige, at en vandstand, som repræsenterer et årtusinde kan godt være forekommet af, at det pludseligt skete ret hurtigt, men hvornår det skete inde i årtusindet ved vi ikke. Det er derfor, at tilgangen i rapporten denne gang er, at italesætte de her vandstandsstigninger, hvor pilen pegede opad, og der stod faktisk, at 15 meters vandstandsstigning er det, som man kan risikere, at det bliver.

35. Ole, Kosmorama, Skælskør. Er mængden af vand, Inkl. is og vanddamp, på jorden konstant?

I det store billede ja. Vi får dog hele tiden tilført små stykker is-rester fra kometer mm fra verdensrummet, de fordamper i atmosfæren og indgår efterfølgende i vandets kredsløb. Men der er tale om forsvindende små mængder

36. Vil mere CO2 ikke også give flere alger i havene som reducerer CO2? Lars / Måløv

Jo, hvis der er næringsstoffer nok. Men der er ikke tilstrækkeligt med næring til, at det batter i det store regnskab

37. Jeg har hørt at alger i verdenshavene bidrager mere til at oplagre CO2 end træer, er det rigtigt? Mvh Malthe søauditorierne

Se svar på spørgsmål 36

38. Engang var der forsøg med at gøde havet med Fe for at fremme algevækst. Gør man stadig det eller er ideen opgivet? Anders Mariager saltcenter

Der laves fortsat sådanne eksperimenter – men ikke på en skala der betyder noget i forhold til den globale mængde CO2

39. Hvad sker der med fotosyntese, der er nødvendigt for planter, hvis man reducerer CO2? Gilbert, Egå gymnasiet

Hvis vi fjerner CO2 helt vil alle planter ophører med at fungere – CO2 er nødvendig for fotosyntesen

40. Hvor meget er plantevæksten steget siden CO2 niveau er hævet. Hilsen Kristian Kappel

Det kan måles, men det er desværre forsvindende lidt CO2, der er optaget den vej

41. Hvor stor en del af Sahara skal tilplantes for at der er en målbar effekt på klimaet i Sydeuropa. Mikkel i Løgumkloster

Det hele gange 10 og så må vi finde nogen vandkander frem og nogen, der gider at vande

42. Har skovfældning - Amazonas m.fl. - betydning for atmosfærens CO2 indhold? Kaj Ringe Bibliotek

Ja – det er medvirkende til at CO2 koncentrationerne stiger – har en stor betydning

43. Claus Grahndin, Væggerløse bibliotek. Er afbrændingen af sydamerikansk jungle direkte målbar klimamæssigt?

Se svar på spørgsmål 42

44. Claus, Kolding. Mener du, at der brændes mere skov nu end før i tiden?

Ja – det viser satellitmålinger tydeligt

45. Lis, Værløse bio: vil du uddybe hvorfor temperaturstigningen er mere markant på den nordlige halvkugle end på den sydlige?

Der er to effekter, som spiller ind. Forskellen mellem land og hav er, at når havet varmes op, så bliver, der rørt rundt i det, sådan at en stor del af varmen bliver bragt ned fra overfladen. Dertil kommer, at den samme energi, som man tilfører et gram luft, varmer luft mere op end vand. Det har noget med varmefylde at gøre. Så der skal mere energi til at varme et gram vand op. Det betyder, at temperaturen ikke stiger ligeså meget over hav, som den gør over land.

Omvendt så spiller der en feedback effekt ind i Arktis. Altså når vi smelter isen, så er det om sommeren ikke længere sådan, at sollyset reflekteres fra den hvide overflade. Det bliver i stedet absorberet af havoverfladen. Det er det ene element der er med i det.

Det andet element er, at når isen trækker sig tilbage, så er der især om vinteren kæmpe forskel på, om der er åbent vand eller en is overflade. Der er ca. 40 graders forskel.

46. Hej. Energifordelingen ift. atmosfæren, havet, landjorden osv., hvor kommer energien fra. Er energi ikke et lukket system, så hvor befandt energien sig inden. Mvh Mia, Nørre G

Energien kommer fra den øgede drivhuseffekt. Så det er en energi, der eller ville være sendt ud i verdensrummet, som vi nu ophober i de forskellige klimakomponenter.

47. Helle, Hundested Kino: Hvordan kan det være, at den globale opvarmning, slår mest/først igennem på den nordlige halvkugle?

Pga. at der her er en meget større andel af land end på den sydlige halvkugle. Havet varmes mindre op per tilført kilojoule end land.

48. Hvorfor er det især omkring Arktis temperaturen stiger mest relativt til normalen, i forhold til resten af kloden. Og hvorfor falder temperaturen i det nordlige Atlanterhav, i forhold til normalen? /Magnus, Hjørring Gymnasium.

Se svar på spørgsmål 45 og 47

49. Hvorfor er effekten af drivhuseffekten ved stigende CO2-koncentration i atmosfæren generelt så voldsomt større over Arktis? Lars, Næstved Bibliotek

Se svar på spørgsmål 45 og 47

50. Hvorfor stiger temp. mest i Arktis i modellerne. Frits. Sct Clemens Randers

Se svar på spørgsmål 45 og 47

51. Hvorfor kom det meget senere med opvarmning af Antarktis relativt til den øvrige del af kloden (ses på kortet, hvor "den blå farve forsvandt"). Michala Marstrand, Kosmorama i Haderslev

Se svar på spørgsmål 45 og 47

52. Hej. Stiger temperaturen ikke også på grund af, at solen udvider sig og hvor meget betyder det for jorden? Flemming Andersen Skanderup efterskole

Solen udvider sig på en enorm lang tidsskala, og det ville i øvrigt være ligegyldigt, hvis det bare var fordi Solen udvidede sig. Det vil kun spille en rolle, hvis temperaturen på overfladen var højere i det omfang, at den stråling, der kom til Jorden, øgedes. Og det gør den ikke. Vi ser ikke nogen strålingsændring på Solen i så lang tid, som vi har kunne måle den. Vi har nogle indikationer af, hvordan det har varieret længere tilbage, og der er også indikationer af, hvordan det har varieret på mange millioner af års tidsskala, fordi vi kender til, hvordan andre stjerner, som er magen til Solen, ser ud, og hvordan deres stråling er. Men på de tidsskalaer, der har været menneskeliv - sågar helt på skalaen af, hvor der har været liv - så har Solens udstråling været ændret sig meget lidt.

53. Kjeld fra Mariager. Ændrer jordens kernetemperatur sig? Påvirker det os på jorden?

Se svar på spørgsmål 52

54. Har man observeret, at geomagnetiske solstorme kan påvirke klimaet? Christian Rex, Hjortshøj forsamlingshus.

Man har målinger, der peger på at forskellige forandringer i Solens udstråling påvirker Jorden. Men for at klimaet skal kunne ændres, kræver det jo, at det er systematiske ændringer over tid. Her er der intet, der peger på, at de forandringer på Solen, som vi kender til fra de sidste hundrede år har andet en cykliske effekter på Jordens klima – typisk er disse samtidig af meget lille amplitude, som jeg også påpegede i mit foredrag

55. Du kom kort ind over Jordens cyklus om Solen, men nævnte ikke, hvor vi befinder os nu. Kan vi forberede os på forbedring eller forværring af de globale klimaforhold, med dette i perspektiv - Anton, HF & VUC Aarhus

Jordens position i forhold Milanković cyklerne er for tiden cirka midt imellem to istider. Men man kan dog sige, at jordbanen i forhold til en kommende istid peger på, at den faktisk kunne blive en ganske ubetydelig én af slagsen. Det skyldes, at indstrålingen til Jorden ikke vil blive helt så reduceret, som tilfældet var under sidste istid. Uanset dette, vil en ny istid ikke tage sin begyndelse før om mindst 8000 år.

56. Hvor meget hælder kloden i dag - i forhold til de 23,5 grader, du nævnte? Vh Bjarne, Kirkehuset Thyregod

Netop nu er hældningen 23,5 grader. Dette er midt imellem de to yderpunkter, som er hhv. 22,5 og 24,5 grader. Det er altså en ganske lille effekt, som især spiller en rolle i sammenhæng med de to andre baneparametre

57. Er I enige i, at vores solsystems gang rundt i galaksen har betydning for klimaet?? Annelise Ålsgårde

Hvordan klimaet ændrer sig over 100 mio. år er spændende, men har intet at gøre med, hvordan mennesker påvirker klimasystemet.

58. Hvor stor betydning tillægger du Henrik Svensmarks forskning vedrørende den kosmiske påvirkning af klimaet. Bl.a. øget skydannelse ved øget kosmisk strålig Ulrik. Hørgården. Risskov.

Dette er en fantast værk. Henrik forstår ikke, hvordan atmosfæren virker. Der er to vigtige forudsætninger, der skal være opfyldt for, at man kan påvirke skydannelse. Den ene er, at der skal være nogle mikropartikler, som vanddamp kan kondensere på, den anden er at luften skal være mættet med vanddamp. Dette sidste har Henrik fuldt og helt overset i sine forsøg på at gøre denne spekulation i, hvad der forårsager klimaforandringerne til et anerkendt bidrag i forskningen.

59. Søren Rimsø. Indgår Svensmarks teorier?

Ja og de afvises, som spekulationer, for observationerne passer ikke med det, som forventes

60. Helle. Ubberud i Odense. Hvilken rolle spiller planeternes stilling for vores klima?

Ingen

61. Er der nogle data på, om den magnetiske nordpols vandring påvirker klimaet? Og i så fald hvordan? Pernille, Bjerringbro

Nogen har hævdet, at variationer i Jordens magnetfelt bidrager til den nuværende globale opvarmning og kan forårsage katastrofale klimaændringer. Videnskaben understøtter dog ikke dette argument, da hverken målinger eller klimarekonstruktioner underbygger dette. Her findes en glimrende opsummering på denne viden:

https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/3104/flip-flop-why-variations-in-earths-magnetic-field-arent-causing-todays-climate-change/

62. Hvad betyder ændringer i jordens magnetfelt og træernes kulstofcyklus for klimaet? Per Dyssegård bibliotek

Se spm. 61

63. Bo, Hjallerup Kino. Kan man forestille sig, at vi bliver hjulpet af vulkaner, og hvor mange udbrud skulle der i så fald til?

Megavulkaner kan gøre jorden meget køligere igennem nogle år. Men de kan ikke hjælpe medmindre der kommer en ny hvert 5. år

64. Jakob, Gladsaxe Hovedbibliotek: Har den vulkanske eksplosion på Krakatau haft afgørende betydning for Jordens klima for eftertiden?

Effekten aftog til nul efter blot 2 år

65. Kjeld, Atlas biograferne Rødovre. Hvor stor en procentdel af klimaforandringerne udgør drivhusgasserne egentligt i forhold til naturens egen orden. Solen, vulkaner mm.?

Hele den globale opvarmning siden 1850 – eller 1,1 grader – skyldes menneskelig aktivitet, heraf udgør CO2 omkring 60%

66. Er CO2’s hæmmende effekt på varmestråling påvist i laboratorieforsøg. Er det muligt? Lars, Næstved Bibliotek

Ja – første gang af Tyndall og Foote.

67. Hvor stor en del af den globale opvarmning kommer direkte af den frigivne varme fra afbrænding af fossile brændsler. Olav Langå Kulturhus.

Man kan sige, at forholdet mellem den energi, vi overfører til atmosfæren, når vi brænder olie, kul og gas af, svarer til mindre end 1 promille af den effekt, som den øgede drivhuseffekt er for hver gang, vi brænder det her af. Så man kan sige, at det er forsvindende lidt.

68. Hvor stor en rolle spiller varmeafgivelsen fra den fossile afbrænding for den globale temperaturstigning? Thyge, Fulden mølle

Se spm. 67

69. Alice Olsen, Valby Kino: Kan du fortælle lidt om svækket jetstrøm og konsekvenser deraf?

Dette er ikke velegnet til et kort svar

70. Der har været talt om temperatur og fugtighed, hvad med vind? Per, Hadsund Sejlklub

Tropiske orkaner bliver kraftigere under global opvarmning – vores egne stormsystemer er mere komplekse i forhold til påvirkningen. Det handler både om lavtryksbaner og om styrken af vinden i stormsystemerne.

71. Hvilken er den stærkeste drivhusgas, CO2 eller H? Flemming, Tisvilde Bio.

CH4 – metan er en meget stærk drivhusgas, da effekten er stor ved koncentrationer i atmosfæren, som er 1000 gange mindre end CO2.

72. Pean, Seminariehuset Ribe: Er brint fra hydrolyse en mulig drivhusgas?

Nej – men H kan gå i forbindelse med andre molekyler og derigennem påvirke indholdet af bl.a. CH4 – metan i atmosfæren. Men dette er ikke nogen stor effekt

73. Lise Lotte, Munkebo kulturhus. Er det ikke temmelig latterligt, at køerne skal være årsagen til CO2 udslippet. Er bilparken og fly m.m. ikke meget værre?

Køer og andre klovdyr udleder primært CH4 – metan. Det er ikke pga. CO2, at de opgøres som en stor udleder. Verdens samlede produktion af kvæg, får og geder udgør en væsentlig del af de samlede udledninger af metan

74. Er det en idé at vejrudsigten dagligt/ugentligt oplyser om CO2 i atmosfæren og om ppm? Pia, Felix, Lejre

Dette ændrer sig kun langsomt over tid. Man kan se, at tallet går op over et år. Men der er store dag til dag udsving – se her: https://keelingcurve.ucsd.edu/

75. Jens, Søauditoriet. Er der i klimamodellerne taget højde for udslip af metan fra permafrostlagene? Vh Jens

Ja – det er der i de seneste modeller, som har kulstofkredsløbet med. Om de regner godt nok på dette, er stadig svært at vurdere.

76. Hvordan tager modellerne højde for metanudslip som konsekvens af permafrosten forsvinder? Hans Christian Holm, Nikolaj biografen Kolding

Se spm. 75.

77. Hvor stor en indflydelse har permafrostens forsvinden på klimaet? Per, Dyssegård Bibliotek

Vi ved, at jorden ikke oplevede store udslip af metan, da vi sidst (for ca. 130.000 år siden) havde et klima, som var omkring to grader varmere end før industrialiseringen. Stiger temperaturen med mere end 2 grader, bevæger vi os ind i et ukendt klima. I så fald kan metan fra permafrost måske bidrage til yderligere opvarmning. Men selvom permafrosten i overfladen tør i dag, betyder det ikke, at det vil ske længere nede og det vil i al fald gå langsomt. Lidt ligesom vi ikke kan smelte Grønlands indlandsis væk på kort tid.

78. Indgår CO2 udledning fra pc, servere, telefoner mv samt den stigende befolkning på jorden i jeres modeller? Helle, Lindegården i Lyngby

Ja – i princippet

79. Hvordan kontrollerer man de data som bruges? F.eks. historiske temperaturer nær byer, som er vokset større siden og dermed skaber kunstig høj temperatur. Lars / Måløv

Man kan fx udelade disse data i sin analyse og derved komme frem til, i hvilken grad dette spiller nogen rolle overhovedet.

80. Hvori ligger de største usikkerheder i klimamodellerne? De indsatte variable, antagelser i beregninger eller noget helt tredje? Vh Emil fra Carl Blochs Gde i Aarhus.

De største udeståender findes inden for skyfysik. Primært skyldes dette, at der foregår en masse processer på ganske lille skala, som man ikke kan regne direkte på. Med dagens modulsystemer, som kan regne på en skala af 2x2 km, kan man faktisk overkomme nogle af disse problemer. Det bliver spændende at se, hvad dette gør ved vores muligheder for at regne på klimaet, når computerne i løbet af de næste 5-10 bliver hurtige nok til at lave lange klimaberegninger med disse modeller.

81. Jacob, Silkeborg bibliotek. Hvor mange decimaler bruger I, som minimum for de transcendente matematiske konstanter?

Der regnes med 8 eller 16 betydende cifre i en række af beregningerne

82. Kurt, Apollon i Struer. Inddrager man stratosfæredata fra bl.a. Perlan Project, hvor man vha. statiske bølger flyver et svævefly op i meget stor højde for at studere stratosfæren, i de nyeste klimaberegninger

Stratosfæren er med i mange af de mest avancerede klimamodeller.

83. Hvordan kan det være, at I viser stigningen af CO2 i atmosfæren som blæk i vand, det er vel ikke en forurening, der sker? Mvh Jens i Varde

Nej – ideen er, at blækket virker i det synlige lys på samme måde som CO2 fungerer i det infrarøde. Altså forhindre lyset i at trænge igennem og jo mere blæk eller CO2, desto vanskeligere for lyset at trænge igennem

84. Hvordan har man målinger fra 1860 af den globale middel temperatur? Jonathan Knudsen, Favrskov Gymnasium

Der findes temperaturmålinger på samtlige kontinenter (undtagen Antarktis), der går tilbage til ca. 1850. Usikkerheden på estimatet af den globale temperatur er større før ca. 1880, hvor dækningen med målinger begyndte at være mere jævn kloden rundt

85. Hvordan man have viden om temperaturen for mange år siden? Marius N.M

Før ca. 1850, må man benytte sig af rekonstruktioner. Her spiller iskerner og søsedimenter samt træringe en vigtig rolle.

86. Anne og co. fra Skablund Printeri. Hvilken indflydelse (om nogen) har Bjørn Lomborg haft for erkendelse af og bevidsthed om vores klimaudfordringer?

Et vigtigt svar er, at da Bjørn Lomborg begyndte at agere og komme med sine udtalelser og sin måde at se på klimaudfordringerne, der blev det videnskabelige samfund nødt til at tage sig sammen og blive bedre til at være præcise i sin retorik. Og det mener jeg, at vi er blevet. Vi er blevet ret skarpere, og vi er gået tættere på at kunne levere nogle svar, som ikke lader tvivl tilbage. Og det har været meget vigtigt, hvis man skal vende hans ageren til at være noget positivt.

87. Jan, Mesing forsamlingshus: Har Bjørn Lomborg mest ret eller er han forkert på den, mht hvordan vi bedst håndterer klimaproblemer?

Se svar på spørgsmål 86.

88. Hvordan har CO2 indholdet i atmosfæren varieret gennem hele Jordens geologiske periode (vel 4-5 mia. år)? Jens Andersen, Biohuset i Galten

I perioder har niveauet været mange gange højere end i dag (måske over 20 gange så højt for flere hundrede millioner år siden). Det har ikke været meget under istidsniveauet i al den tid, der har været planter. Hvis CO2 kom nær nul, ville alle planter uddø.

89. Hvis du fortsætter grafen du viste over atmosfærisk forurening over de seneste 150 år, til for eksempel 50.000-100.000 år eller flere tilbage, hvordan ser den så ud? Mig bekendt har vi haft nogle voldsomt markante skift, som faktisk får de nuværende til at se ufarlige ud. - Anton, HF & VUC Aarhus

Nej – vi har ikke haft nogen skift, som så farlige ud, for den globale temperatur. Se fx her:

https://earthobservatory.nasa.gov/features/GlobalWarming/page3.php

De store udsving er imellem istider og mellemistider (vi er i en sådan nu). Der har ikke været store udsving under selv mellemistiderne, mens istidernes klima godt kunne svinge en del. Årsagerne er godt forstået. Det vil kræve endnu et langt oplæg at give detaljerne. Men de findes.

90. Lasse Møller, Skovby Sønderjylland. Du nævner ændringer de seneste 150 år. Hvordan ser tallene ud, hvis vi f.eks. går 100.000 år tilbage?

Se svar på spørgsmål 89

91. Hvordan forklares den varme periode i vikingetiden, herunder landbrug på Grønland, når der ikke var industriel produktion og CO2 udledning herfra. Susanne Løgumkloster Bio.

Det var især en varme på den nordlige halvkugle. Især i Arktis har dette kunne mærkes. Det skyldes de selvsamme forstærkende mekanismer, som gør, at vi i dag ser Arktis varme op meget hurtigere end resten af verden

92. Kan man sige noget om forventet tidspunkt for The tipping point - hvor vi ikke længere kan gøre noget ved klimaforandringerne? Hvilken konsekvens for vores og vores børns liv vil det have, hvis passerer the tipping point? Jens Nilsson Hørsholm Bibliotek

Jordens undergang er ikke en del af klimaforandringerne. Men der vil ved en global opvarmning på mere end 3 grader være stor sandsynlighed for, at vi vil opleve store havvandsstigninger i de kommende århundreder – med op til 15 meter

93. Hej! Jeg kunne godt tænke mig at vide, om I har et bud på, hvornår det kan blive kritisk at bo fx i Danmark. Vi kan jo mærke ændringerne, men kan godt leve i dem. Men hvornår bliver det ubekvemt for vores børn, børnebørn... Mvh Daniel/6100

Vi skal ikke flytte lige foreløbig. Men hvis vi ikke investerer i klimasikring, vil vi opleve uvejr med stadigt stigende materielle skader.

94. Hvad kan du sige om tipping point? Carsten, kanalhuset Ålborg

Se svar til spørgsmål 92

95. Opererer i med tipping points i klimamodellerne. René, Hadsten bio.

Ja – i princippet.

96. Is it still possible to reduce the temperature rising, if we reduce use of coal and oil? Or has the "turnpoint" already been passed? Regards, Antonina, Solberg skole

Ja – vi kan godt klare det – men vi skal gøre noget nu og vi skal arbejde på at trække CO2 ud af atmosfæren over resten af århundredet

97. Kan man indfange nok CO2 til, at det giver mening? Lars / Måløv

Ja – men der skal investeres kraftigt i teknikkerne

98. Claus Kolding. Hvad er det optimale niveau af co2 i atmosfæren?

Hvis klimaet ikke skal ændre sig for hurtigt, skal niveauet ikke være højere end nu faktisk

99. Hvis man stoppede med at udlede drivhusgasser i morgen, hvor lang tid ville der så gå før niveauet er faldet til før industrielt niveau. Hilsen Rasmus, Biohuset i Galten

Det vil tage mange århundreder, da CO2 har en levetid på hundrede år, forstået sådan at naturlige processer vil bidrage til at reducere CO2 mængderne langsomt, og vi vil først være på et førindustrielt niveau om mange hundrede år

100. Hvordan falder CO2 indholdet i atmosfæren, hvis vi reducerer eller standser udledningen? Olav. Langå Kulturhus.

Se svar på spørgsmål 99.

101. Heidi i Søauditorierne: Hvad ville mængden af CO2 være, hvis man fraregner den menneskepåvirkede andel?

Det vil svare til niveauet omkring år 1800. I dag er niveauet af CO2 mere end 40% højere end det.

102. Frank, Byens Hus, Kokkedal. Når vi ser på forandringer gennem tiden, så har vi i Danmark haft tropisk klima, og vi har haft istid. De cyklusser, som du beskrev lidt i starten, er jo givet, at klimaet forandrer sig. Hvor meget har vi accelereret opvarmningen med industrialiseringen?

Disse cyklusser er foregået over skalaer på 40-100.000 år. Problemet for os er, at vi lige nu ændrer jordens klima i løbet af blot 100 år lige så meget, som ved udgangen af en istid. Det er ikke størrelsen på ændringen, der driller - det er hastigheden. Naturen kan ikke følge med, det kan menneskelige systemer heller ikke

103. Set i lyset af jordens nuværende forbrug, har du en tro på fremtiden? Mvh, Martin fra Aarhus Universitet

Ja – men det kræver jo, at vi alle vil være med, og vi kommer også til at betale en pris

104. Jan, Mesing forsamlingshus. Da jeg var ung (1970-80'erne) var vi meget bekymrede for ozonlaget. Hvordan har det det i dag?

Ozonlaget er en succeshistorie i den forstand, at man lykkedes med en aftale. Der kom en protokol, som tog hul på at forbyde de stoffer, som nedbrød ozonlaget. Og det lykkedes. Verden har implementeret det, og vi ser ikke længere udslip i nævneværdig grad af de stoffer, TFC-gasser, som nedbrød ozonlaget.

Det tager meget lang tid for ozonlaget at komme sig, og derfor er det ikke kommet sig endnu. En af grundene til, at det er svært, er at samtidig med, at drivhuseffekten varmer den nedre del af atmosfæren op, så køler den stratosfæren ned. Og det er lidt det samme som det ozonlagets nedbrydelse gjorde. Så man kan sige, at global opvarmning er dårligt nyt for ozonlaget, men overordnet set, så er ozonlaget ved at komme sig.

105. Rasmus Hansen, Vejle Tekniske Gymnasium - Hej, hvor bekymret skal man være for den mulige snarlige nedbrydning af Thwaites glacier, som vi ved fra ny forskning, at der er en mulig destabilisering indenfor de næste 5 år.

Vi holder øje med Thwaites, fordi den er en god indikator for, hvordan de Antarktiske gletsjere opfører sig – om det sker over de næste fem år er et stort spørgsmål

106. Hvordan påvirker solfanger, solceller og vindmøller den globale opvarmning, når vi indfanger energien? Jørgen kirkehuset Thyregod

Dette udgør forsvindende lidt af den samlede energi – men lokalt kan det spille en rolle

107. Hvis grøn energi skal redde klimaet, skal der fremstilles mange gange flere vindmøller end i dag. Det giver mangel på materialer såsom kobber og kulfiber og dette begrænser udbygningen. Har vi en plan B? Mvh Erik, VUC-HF Aarhus

Dette er helt klart en udfordring.

108. Kan CCS-teknologien redde kloden fra væsentlige klimaforandringer? V.h. Bjarne, Kirkehuset i Thyregod.

Ja – men det kan ikke stå alene – grøn omstilling er det vigtigste

109. Lena Faurschou, Egebjerg Forsamlingshus: Kan den opvarmning, som havene har ophobet, genanvendes til opvarmning af vores huse?

Ja – vi kan bruge varme fra undergrunden og fra havene

110. Stina fra Tapdrup sognehus: Hvad skal elbiler hjælpe? Der udledes vel også CO2 under skabelsen af el og batterier?

Dette er delvist tilfældet i dag. Men ved en fuldstændig grøn omstilling er det ikke længere tilfældet

111. Spørgsmål fra Lone i Kanalhuset Aalborg: Hvis nedlukkede kulværker startes op igen som erstatning for russisk gas, hvor meget forventes det, at påvirke miljøet i negativ retning?

Isoleret set spiller det ikke nogen stor rolle. Men det vil jo betyde, at man sender et signal om, at vi ikke vil en grøn omstilling – det går ikke

112. Hej. Vil krigen mellem Rusland og Ukraine, have konsekvenser for Klimaforandringerne i verden? Hilsen Natasja og Nanna fra Munkensdam Gymnasium i Kolding.

Indirekte gennem ændringer i råstofforsyninger – det kan omvendt fremskynde den grønne omstilling

113. Hvad tror du det betyder for klimaet at Rusland har angrebet Ukraine. Jeg tænker på de energi leverance blokader vesten har indført i forhold til den russiske gas mv. vil vestens skulle udvinde energi under uhensigtsmæssige forhold. Rene Atlasbio

Se svar til spørgsmål 111 og 112.

114. Hej mit navn er Abdullah fra Valby Gymnasium. Tror I, at den igangværende konflikt mellem Rusland og Ukraine kan have en indflydelse på klimaet? Mvh Abdullah!

Se svar til spørgsmål 111 og 112.

115. Har den nuværende krig i Ukraine en stor påvirkning på klimaet lige nu og fremadrettet? Andreas, Odense Fyns HF

Se svar til spørgsmål 111 og 112.

116. Ruslands nuværende handlinger må påvirke klimaet i negativ retning? Birthe, Felsted Bibliotek

Se svar til spørgsmål 111 og 112.

117. Har man målinger, der viser kriges påvirkning af klimaet (Afghanistan, Iraq, Syrien, som de seneste, men måske også tilbage fra ww1 og 2)? Flemming - Søborg Hovedbibliotek

Det er ikke meget selv en atombombe bidrager med. Det er stadig vores energiproduktion til civile formål, der betyder mest udslip af drivhusgasser. Men store militære styrker, som både USA, Rusland og Kina råder over, har et meget stort forbrug af fossile brændsler – mange gang større end Danmarks forbrug

118. Jan, Mesing forsamlingshus. Skyldes faldet i den globale temperatur i 1940'erne 2. verdenskrig?

Der var en række mellemstore vulkaner i 20’erne, 30’erne, som spillede ind. Dertil kommer, at ikke mindst målinger fra havdækkede arealer foregik anderledes i årtierne før og under krigen. Dette kan forklare det meste af det vi ser.

119. Vi er en gruppe på fem geoscience-elever fra Hjørring Gymnasium, der er interesseret i at vide, hvor stor en indflydelse en atombombe på 50 eller 100 megaton vil have på klimaet, hvis den blev sprængt ved jordoverfladen. /Magnus, Hjørring Gymnasium.

Reelt set ingen

120. Hvilken betydning ville en atombombe have på klimaforandringerne? Munkensdam Gymnasium

Se svar på spg. 119.

121. Hvor meget har den globale Corona-pandemi kunnet ses på de globale klimamålinger? Paul Erik, Hillerød Bibliotek

Der var et dyk i CO2 udledningerne på 10% i 2020. Det ses ikke i koncentrationerne i atmosfæren, hvilket udgør klimapåvirkningen.

122. Søren. Borgernes Hus Odense. Kunne man registrere ændringer under Corona-nedlukningen, som følge af at alle verdens fly stod på jorden ?

Se spm. 121.

123. Først kom finanskrisen, så kom coronakrisen og nu Ukraine. Alle kriserne koster en pelikan. Hvor stor en indflydelse vil du vurdere, at det har på, hvor højt vi prioriterer klimaet, og vil du vurdere, at vi kan nå i mål med fx 2-3 grader, inden det er for sent, hvis kriserne bliver ved med at dukke op med samme hyppighed. Kingo, Ry bio

Disse kriser kan alle vise sig at være medvirkende til, at vi skal speede processen med den grønne omstilling op. Men verden kan jo også blive mere fragmenteret, så samarbejdet bliver mindre. Jeg har ikke et entydigt svar.

124. Skulle IPCC ikke også inkludere psykologer, adfærdsforskere, politologer, jurister, økonomer, osv.? Det virker som om, at det største problem er implementering af det som nu er velkendt. Asta, Café Fabers Ryslinge

Svaret er jo, og det gør vi. Og det var den arbejdsgruppe, jeg ikke talte så meget om. Det er den, der er på vej til april. Men der er også nogle elementer, der er med i arbejdsgruppe 2, som handler om sårbarheder rundt omkring i verden. Sårbarhed handler ikke kun om, at vi ikke kan tåle klimaforandringer. Det handler jo meget om, at dét, vi er parate til at omstille os i Danmark, er noget andet end hvis man bor i fx Nigeria. Og der er der forskningsmæssigt bidrag fra de faggrupper, som er nævnt her, og det bliver endnu mere i arbejdsgruppe 3.

125. Hvordan tager IPCC stilling til/hvor meget lægges der vægt på enkelthændelser med stor effekt i rapporter og modeller, som f.eks. hvis Golfstrømmen stoppede. Mvh Robert fra Svendborg Gymnasium

Det gør man igennem at vurdere de forskningsresultater, der ligger til grund for at kunne sige noget. Hvis viden er robust nok og betydningen er stor for samfundet, så kommer vurderingerne frem i lyset

126. Hvilket af IPCCs scenarier er det mest realistiske, efter din vurdering? Karen, Søaud.

Pas – det scenario med de højeste udslip er dog det mest urealistiske – vi er ikke længere på det spor

127. Andreas, Hjørring Gymnasium. Hvad er IPCC's største bedrift?

At få verden til at lytte og indgå Parisaftalen

128. Hejsa. Der afdampes enorme mængder vand til udvinding af litium - er der nogen undersøgelser af, om det har betydning for klimaet. Mvh Michael - Næstved Bibliotek

Det er stadig små mængder set i forhold til betydningen af CO2 ændringerne. Men vanddamp regulerer sig selv hurtigt, da det indgår i et kredsløb, hvor vand bl.a. regnes ud af skyerne. Er der mere vand i luften, kan der regnes mere ud.

129. I snakkede om, at du forskede i iskerner på Grønland, hvad kan denne undersøgelse bruges til? Mvh Josephine og Laura, fra Favrskov gymnasium

Til at rekonstruere klimaet bagud i tid.