Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Jordens forhistoriske klimakatastrofer'

Tirsdag d. 1. oktober 2024 afholdte geofysiker David Lundbek Egholm foredraget 'Jordens forhistoriske klimakatastrofer' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var ikke tid til at besvare dem alle under foredraget. Forelæseren har efterfølgende besvaret spørgsmål skriftligt. Du kan finde både de skriftlige svar, samt de svar forelæseren gav på aftenen nedenfor.

1. Vil man kunne nedbringe temperaturen ved at starte flere airconditionanlæg? Hilsen Butoyi fra Vesthimmerlands gymnasium

Nej, det går desværre ikke. Airconditionanlæg flytter kun varme fra et sted til et andet – og så bruger de energi, som ofte er forbundet med fossile brændsler og yderligere global opvarmning.

2. Per, Kulturhus Felix, Lejre: Skyldes alle de historiske klimaforandringer drivhuseffekten?

Nej, der findes historiske klimaforandringer, som ikke skyldes forandringer i drivhuseffekten. De skyldes i stedet f.eks. ændringer i solindstrålingen eller vulkanudbrud, som sender partikler højt op i atmosfæren, hvor de blokerer for Solens lys. Men ændringer i drivhuseffekten har spillet en rolle i de største og mest langvarige klimaforandringer.

3. Søren, Biblioteket i Allerød: Klimakrisen handler vel i bund og grund om at mennesket skal forblive "på toppen" efter en klima-kulmination. Vil det i givet fald ikke være første gang, at "den samme art" forbliver dominant?

Der er heldigvis mange arter, som før har overlevet klimaforandringer, inkl. f.eks. dinosaurerne som dominerede Jorden i flere hundrede millioner af år. Man kan også sige, at mennesker jo allerede har overlevet store klimaforandring, f.eks. under de seneste istider.

4. Peter auditorie 1: Hvilke drivhusgasser er de værste og hvilke er nemmest at fjerne?

Den ”værste” drivhusgas er faktisk vanddamp, idet den står for den største drivhuseffekt. Men vanddamp kan vi svært kontrollere, da det meste skabes naturligt over oceanerne. Metan og lattergas har større drivhuseffekt per molekyle, men der er færre af dem end CO2. CO2 er den drivhusgas som mennesker udleder mest af, og CO2 står for den største del af den menneskeskabte stigning i drivhuseffekt. CO2 er umiddelbart også den drivhusgas, der er nemmest at fjerne.

5. Vrads Forsamlingshus, Ib: Kan ændringer i havcirkulationer ikke også være menneskeskabte?

Jo, i hvert fald indirekte. Menneskeskabt global opvarmning kan forårsage ændringer i havcirkulationen.

6. Hvordan skelner man mellem den naturlige temp. variation vs. den menneskeskabte?

Det er ikke helt nemt, men igennem de sidste årtier har forskere lært at kende forskel på naturlige og menneskeskabte variationer, bl.a. vha. klimamodeller og kunstig intelligens. Menneskets indflydelse på temperatur og drivhuseffekt ses primært som en stigende temperatur, som følger stigningen i atmosfærens CO2-indhold.

7. Magnus, Søauditorierne: Hvorfor er det egentlig kun infrarød stråling, der er varm?

Drivhusgasser absorberer primært infrarød stråling, og derfor er det denne del af Jordens udstråling, som forårsager, at Jorden bliver varmere.

8. Karin, Egense ved Svendborg: Hvor kommer metan og lattergas fra?

Metan kommer især fra køer og andre husdyr, og lattergas kommer især fra gødning på markerne. Så her spiller landbruget virkelig en stor rolle i at sænke de 2 typer af drivhusgasser.

9. Hvorfor ville Jorden være hele -18 grader Celsius uden drivhusgasser? Når rummet ikke er varmere end cirka 20 Kelvin.

Det er primært, fordi Solens stråling varmer Jorden op, også uden drivhusgasser.

10. Hvornår startede Jorden med at udvikle drivhusgasser og blev til en planet med liv? Pandrup kino

Forskere mener, at Jordens atmosfære allerede tidligt indeholdt metan og CO2, og dermed også en drivhuseffekt. Faktisk antages det, at drivhuseffekten var større i Jordens barndom, hvor Solens stråling var svagere end i dag. Livet på Jorden startede for næsten 4 milliarder år siden som mikroorganismer, men først for ca. 500 millioner af år siden dukkede der planter og liv op på kontinenterne.

11. Hanne, Ebeltoft: Hvordan vil det påvirke Jordens opvarmning, at man sætter sorte solcelleanlæg op i naturarealerne, hvor de jo må ændre på albedoen ved at mindske refleksionen i forhold til vegetation, som jo også optager CO2? Vil det være en fordel at placere anlæg over veje, p-pladser og bygninger generelt?

Hvis man gør Jordens overflade mørkere (som f.eks. solceller) vil det bidrage til yderligere opvarmning af Jorden. Om det er en fordel eller ej at opsætte solceller, kommer dog an på flere ting, som f.eks. hvor meget fossilt energi solcellerne fortrænger. Men det er en god ide, at opsætte solceller på flader som i forvejen er mørke.

12. Preben fra biografen i Ringkøbing: Bliver der frigivet CO2 i forbindelse med afsmeltning af indlandsisen, altså en selvforstærkende opvarmningseffekt?

Ja, der frigives både CO2 og metan, når isen smelter og fritlægger land, som har været under is. Så der er selvforstærkende effekter. Det er kompliceret, fordi landområderne også begynder at optage CO2 igen. Men balancen er vist, at der i første omgang frigives flere drivhusgasser, når isen smelter end der optages.

13. Hvad ville Venus’ middeltemperatur være "før" drivhuseffekten? Tak, Katja Grenaa

Det estimeres, at Venus’ overfladetemperatur ville være omkring -40 grader C uden drivhuseffekt. Men det skyldes også, at Venus har tæt skydække, som reflekterer meget af Solens indstråling.

14. Lone Marie, Næstved Bio: Har man målt et fald i CO2-udledningen under covid-19-lockdown?

Ja, det gjorde man faktisk. Under covid-19-nedlukningerne så vi et fald i den globale udledning af CO2, og det giver jo faktisk håb om, at vi kan sænke CO2-udledningerne. Forhåbentlig kan vi også gøre det på andre måder end ved at lukke vores samfund ned.

15. Hvis du kommer til at tage en million af de sten der, kan du så se en forskel? Norbert, 11 år, Grejs Kulturcenter.

Hej Norbert. Hvis du mener de sten, som kan laves af CO2, ja, så vil det gøre en forskel, hvis vil laver rigtig mange. Men det kræver flere milliarder af tons sten, før det kan mærkes på klimaet – så det bliver en stor opgave, som mange skal hjælpe til med.

16. Alt den krig vi er vidne til, har den ikke et negativt virke på CO2-udledning? Mogens, Fur Museum

Det er svært at vurdere. Men krige forhindrer eller forsinker helt sikkert verdenssamfundets indsats mod global opvarmning.

17. Hvis Venus har en CO2-procentdel på 96% i atmosfæren, burde middeltemperaturen så ikke være endnu højere (Jorden ligger på langt under 1% og har alligevel en middeltemperatur på 15 grader), eller hænger det sammen med Solen og dens antal stråler? - Marius, Albertslunds kulturfester

Drivhuseffekten er ikke helt lineær, så det er ikke helt simpelt at opskalere effekten af CO2-indhold – især ikke når det er fra 0.04% til 96%.

18. Tak for spændende viden. Spørgsmål: Det synes som om, at ca. 1960erne er tidspunktet for en accelererende effekt, der kan måles på mange vidt forskellige områder. Men hvad sker der i den periode siden denne accelerations begyndelse? Industrialisering startede jo f.eks. ca. et århundrede før Introduktion af Markedsorienterede økonomier. Mvh brødre fra Odd Fellow logen, Aud 3, Søauditorierne

Selv tak! Efter 2. verdenskrig accelererer industrialiseringen voldsomt på globalt plan, og især forbruget af olie vokser hurtigt. I 1960erne starter man olieudvinding i stor skala, bl.a. i Nordsøen, i Mellemøsten, i Rusland og Nordamerika.

19. Bliver det et problem, når mennesket kun fokuserer på at nedbringe en enkelt af drivhusgasserne? De må være i en form for balance samlet. D. Nyborg Gymnasium

På den lange bane er der en form for balance. Det er et problem, hvis vi kun fokuserer på at nedbringe udledningerne af én drivhusgas. Vi skal nedbringe udledningerne af alle drivhusgasserne, så vi skal også nedbringe udledningen af metan og lattergas. Spørgsmålet er, om vi skal fange dem alle 3 og fjerne dem fra atmosfæren, eller om vi kun skal fokusere på at fjerne CO2 fra atmosfæren. Udledningerne skal i hvert fald ned for dem alle sammen.

20. Ville et meteornedslag gøre en forskel? Norbert, Grejs Kulturcenter

Om et meteornedslag gør en forskel på klimaet, afhænger af størrelsen. Et større meteornedslag vil slynge støv højt op at atmosfæren, hvor det vil blokere for Solens lys i nogle år og gøre klimaet koldere. Men et stort meteornedslag vil nok først og fremmest gøre en stor forskel for dem, der lever tæt på nedslaget.

21. Aftenhimlen har været meget rød og flot og der har været nordlys. Hvad har det noget med CO2 at gøre? Vh. Lene, Broby bibliotek

Nej, de flotte nordlys, vi ser for tiden, skyldes Solens aktivitet og ikke global opvarmning.

22. Hvordan påvirker fracking jordens kulstofkredsløb? Vh Monica - Gjerrild Vandrerhjem

Fracking er en metode til at udvinde olie og gas fra tætte lerlag. Når man udvinder olie og gas og brænder det af for at danne energi, bidrager man direkte til CO2-udledninger og global opvarmning.

23. Signe fra Aud. 3: Hvis man i dag gik i gang med aktivt at pumpe CO2 ud af atmosfæren, ville man så kunne se den samme drastiske temperaturændring, som man kan se i årene fra 1960 og frem?

I princippet ja, men det vil kræve, at vi fjerner enorme mængder CO2 fra atmosfæren hvert år (~40 gigaton). Det er vi slet ikke i nærheden af at have teknologi og kapacitet til. Men lidt mindre kan også gøre det. Det vigtigste er, at vi får nedbragt emissionerne og kommer i gang med at sende CO2 fra atmosfæren tilbage til Jordens indre.

24. Michael Grant - Gjerrild Vandrerhjem: I stedet for at sende folk til Mars og prøve at terraforme den, hvorfor ikke brug disse teknikker og ressourcer her på Jorden til genplantning af skov og afgrøder i Sahara Ørkenen og i midten af Australien?

God ide – det vil være langt nemmere og billigere at passe godt på vores Jord end at gøre Mars beboelig.

25. Anders Nielsen, Aalestrup. Hvordan virker gashydraterne på oceanbunden ind på CO2-regnskabet?

Gashydrater fjerner også CO2 fra atmosfæren, ligesom karbonatmineraler gør det. Og i oceanerne ligger store mængder hydrater. Hydraterne er dog ikke så stabile som karbonatmineraler, og hvis oceanernes temperatur stiger, risikerer vi at hydraterne bliver ustabile og sender CO2 og metan til atmosfæren.

26. Fra Bente Elisabeth, Molsværket i Knebel. Hvor stor er effekten af frigivelse af metangas pga. optøning af permafrost i Arktis?

Det er et godt spørgsmål, som ikke er helt enkelt at svare på, for der er flere forskellige processer i gang, når permafrost tør. Men når metan frigives, fører det til global opvarmning – spørgsmålet er, hvor meget metanudslippet kompenseres af CO2-optag i den optøede jord. Her er forskerne endnu ikke helt enige.

27. Julie, Todbjerg. Hvilken effekt kan krig (bombninger, affyring af missiler osv.) tænkes at have på drivhuseffekten?

Ikke nogen af betydning. Krig og ufred er et selvstændigt problem, som desværre rammer mange mennesker og lande, men drivhuseffekten påvirkes primært af forbrug af olie, kul og gas.

28. Realistisk vil menneskeheden nok brænde hver et gram kul/dråbe olie af før vi stopper. Hvad vil CO2-niveauet da være (ca.)? Christian, Mørkøv Kino

De fleste estimater siger omkring 1.000 ppm, altså over dobbelt så meget CO2 i atmosfæren som nu. Men jeg håber, at du er for pessimistisk, og at vi formår at stoppe inden da (selvom jeg indrømmer, at der endnu ikke er meget, som tyder på det).

29. Hvorfor stiger havtemperaturen i Arktis så meget stærkere end på resten af Jorden? Mvh Bente Elisabeth., Molsværket i Knebel

Det er bl.a. fordi farven af oceanerne i Arktis bliver mørkere, når havisen smelter. Det betyder, at mere af Solens energi absorberes og opvarmer vandet.

30. Er man blind for den store befolkningstilvækst også må være en væsentlig faktor i den øget klimabelastning? Menneskets behov stiger jo tilsvarende. D. Nyborg Gymnasium

Nej, man er ikke blind for den faktor. Befolkningstilvækst er en vigtig parameter i klimafremskrivninger.

31. Hvor meget af de 0,04 % CO2 er menneskeskabt? Klaus, Aarhus

Før mennesket begyndte at udlede drivhusgasser, var atmosfærens koncentration på lige under 300 ppm, hvilket vil sige 0,028 %. Vi har øget koncentration med cirka 50 %, og det er meget realistisk, at vi kommer over 500 ppm, inden vi får vendt udledningen. Så den mængde af CO2, vi putter op i atmosfæren, vil formodentlig fordoble mængden af CO2, der i forvejen var i atmosfæren.

32. Ved man hvor lang tid det ca. tog at opvarme atmosfæren 8 grader på overgangen mellem perm og trias? Lise, Den danske kirke i Bruxelles

Det er svært at fastlægge, hvor lang tid den globale opvarmning tog ved overgangen mellem perm og trias, fordi det er så længe siden. Men geologer vurderer, at det tog flere tusinde år. Opvarmningen var formodentlig langsommere, end den vi er vidne til i dag.

33. Karsten Lund, Fa, gymnasium. Når fx Jordens kugleskal er blevet 5 C varmere, så er kugleskallen i 100 km højde blevet større, derfor er afdriften af masse større til space – er plus netto ved at blive til minus netto massetilførsel til jorden??? og hvad er effekten på sigt?

Jeg tror desværre ikke, at jeg forstår spørgsmålet.

34. Ignas, Risskov gymnasium. Spørgsmål: Vil der egentlig i fremtiden, på grund af klimaforandringer, komme en global katastrofe der udrydder menneskerne?

Det håber jeg ikke, men klimaforandringerne vil udfordre den måde, som vi lever på. Nogle områder vil blive uegnede til at leve i og f.eks. dyrkeafgrøder, mens andre områder vil give nye muligheder. Så vi mennesker skal være gode til at tilpasse os forandringerne, samtidig med at vi gør alt, hvad vi kan for at undgå yderligere klimaforandringer.

35. Kan man ikke udnytte Jordens indre varme, og derved forhindre vulkanudbrud? Annalise Horsens Bibliotek

Ja, man kan udnytte Jordens indre geotermi, men man kan ikke forhindre vulkanudbrud – her er Jordens kræfter alt for store.

36. Hvad vil der ske med den globale opvarmning, hvis en af Jordens potentielle supervulkaner går i udbrud? Søren Mortensen. Mårslet Multihal

Det er et rigtig godt spørgsmål, som er svært at svare på. Vulkaner har flere effekter. I første omgang vil vulkanerne sende partikler og aske højt op i atmosfæren og blokere for Solens lys. Den første effekt vil derfor være afkøling. På den lange bane vil vulkanerne bidrage med CO2 til drivhuseffekten. Så på lang sigt vil der ses en opvarmning, men på den korte bane vil vulkanerne først give en afkøling af jorden.

37. Hvor bekymrede bør vi være for supervulkanerne evt. udbrud? Kan de være årsag til en voldsom temperaturstigning eller vil aske dække for Solen så vi får kulde? Henriette / Næstved Bio

Det synes jeg ikke, vi skal gå rundt og være bekymrede for. Supervulkaner går i udbrud meget sjældent. Se også svar på spørgsmål 36.

38. Tonny, Dollerup. Hvad gjorde, at temperaturen faldt igen mellem de store vulkanudbrud? Kunne mineralerne nå at indhente efterslæbet i CO2-lagring?

Ja, det var primært CO2-optag i karbonatmineraler, som igen sænkede atmosfærens CO2-indhold.

39. Hvilken form for klimaforandring har generelt større destruktiv kraft: kulde eller varme? Eline og Bertram fra Huset No7 Herning

Det kommer an på, hvor man bor, og hvor ekstreme klimaforandringerne er. Både forandringer mod koldere og varmere klima kan gøre områder ubeboelige.

40. De tidligere varme perioder, hvor mange år varede de/hvor hurtigt gik opvarmningen? Lars HTX Aalborg

De varmeste perioder i f.eks. perm og eocæn varede formodentlig flere tusinde år. Både opvarmning og nedkøling skete over få årtier, men sikkert ikke hurtigere end de forandringer, som vi er vidne til nu.

41. Butøj Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Er den store befolkningsvækst, som man ser i henholdsvis Asien og Afrika, en trussel for klodens fremtid?

Nej, klodens fremtid er ikke i fare, men global opvarmning påvirkes af befolkningstilvækst, hvis vi ikke lever bæredygtigt.

42. Morten, Dyssegård bibliotek. Det ser ud til, at mængden af olie, kul og gas er så små, at vi helt naturligt løber tør inden vi kommer til at gøre en vedvarende effekt. Vi bør selvfølgelig bekymre os og ændre vanerne, men hvorfor er det reelt problematisk?

Effekten af den menneskeskabte globale opvarmning må forventes at vare mange tusinde år – måske op til flere hundrede tusinde år. På den tidsskala kan klimaforandringerne blive meget store, og vi kan f.eks. nå at miste Grønlands isskjold helt med store havniveaustigninger til følge.

43. Under de meget varme perioder du nævner i forhistorisk tid: Hvor var alt vandet? Hvis al is var smeltet, må det have givet voldsomt meget vand. Vh. Peter Schack, Skødstrup Sognegård

Ja, havniveauet var mere end 70 m højere end nu - for vandet ryger i oceanerne. Danmark var helt under vand i f.eks. den varmeste periode af Eocæn.

44. Hvad var årsagen til “Den lille istid i middelalderen”? Dan Ribe bibliotek

Man mener, at ”den lille istid”, som ikke var en rigtig istid, skyldes variationer i mængden af solenergi.

45. Hvor meget vil det ændre/gavne at forsøge at dirigere CO2 ned i kamre i jorden end op i atmosfæren? Jeg tænker, at der kan være en udfordring med at have kamre nok. Helle, Domus Felix, Lejre

Det vil gavne at fjerne CO2 fra atmosfæren og ”gemme” den væk under jorden. Det kan gøres i underjordiske lag med plads i bittesmå hulrum mellem sedimentkorn. Men det kan også gøres ved at danne karbonatmineraler, hvor CO2 hører naturligt hjemme. Den globale kapacitet til både at ”gemme CO2 væk” og mineralisere er meget stor og mere end rigelig. Så det er bare med at komme i gang.

46. Hvor meget af CO2-udledningen stammer fra flytransport? Vil en regulering (læs: reduktion) af ferierejser have en væsentlig effekt på begrænsning af udledningen? Vh. Kirsten, Hasle Bibliotek, Aarhus

I dag svarer flytransport til 2-3% af globale CO2-emissioner. Men for de fleste danskere er andelen større, fordi vi rejser mere og længere end de fleste mennesker. At reducere flyrejser er en af de nemmeste måder, hvorpå vi kan sænke vores personlige CO2-udslip.

47. Michael Grant - Gjerrild Vandrerhjem. Hvordan skelner vi mellem årsag og virkning med temperaturen og CO2-indholdet i atmosfæren?

Det er ikke helt nemt, fordi der er selvforstærkende effekter. Men vi kender vores emissioner ret godt, og effekterne af dem kan beregnes – og de passer godt med, hvad vi nu ser omkring global opvarmning.

48. Hvad var de første masseuddøen og kan du forklare dem nærmere? - Marius, Albertslunds kulturteater

Nogle af de første masseuddøen (af mikroorganismer) er forbundet til fremkomsten af ilt i atmosfæren. Livet var i Jordens tidlige periode tilpasset en iltfri atmosfære, og da de første grønalger begyndte at producere ilt igennem fotosyntese, førte det til en global økologisk krise.

49. Søren, biblioteket i Allerød. Hvordan passer Jordens afkølinger med Mælkevejens "årshjul", hvor Mælkevejen er 200.000.000 "jordår" om at rotere en gang om egen akse?

Der er, så vidt jeg ved, ikke nogen god korrelation her. Det er en af mange klimateorier, som efterhånden ikke har mange tilhængere.

50. Ole, Kino Grenå: Hvad med overgangen cambrium/ordovicium for 485 mio. år siden? Hvad kan du udlede om årsagerne til dens massedød af (sære) arter?

Der er blevet foreslået flere forskellige årsager til denne uddøen, men den mest anerkendte er store vulkanudbrud i Sydafrika og efterfølgende klimaforandringer.

51. Opvarmning med fossile brændstoffer er skidt. Hvad så med brændeovne? Venligst Susanne, Handbjerg

Brændeovne fører ikke til global opvarmning, medmindre store skovarealer fældes. Brændeovnenes primære problem er derimod den luftforurening, som kan følge deraf.

52. Ved man om der har været mindre CO2 på Venus end nu? Gunver, Harlev Kulturhus

Ja, i Venus’ tidlige periode var der mindre CO2 i atmosfæren. Koncentrationen af CO2 i Venus’ atmosfære er steget gradvist igennem milliarder af år.

53. Adam Jensen, Risskov gymnasium. Kan du komme med 3 klimakatastrofer fra fortiden?

I fortiden har Jorden både oplevet globale istider, hvor det meste af Jorden har været frosset til, og ekstremt varme perioder (> 10 grader varmere end nu). Disse perioder har medført store ændringer for bl.a. de økosystemer, som fandtes dengang. Nogle af perioderne med ekstremt klima passer tidsmæssigt med masseuddøen, hvor særligt mange arter forsvandt. Det gælder f.eks. Perm-Trias overgangen for ca. 250 mia. år siden.

54. Du forklarer, hvordan man vurderer indhold af CO2 over tid. Men hvordan vurderes temperatur så de to ting kan sammenstilles på graferne over tid? Vh. Frank, Ballerup

Fortidens temperaturer vurderes især fra ændringer i ilt-isotoper i iskerneboringer og i havsedimenter.

55. Hvorfor var det mere varmt omkring anden verdenskrig?? Ea fra Næstved Bio

Det er et godt spørgsmål, som har været genstand for meget debat blandt klimaforskere. Men konsensus peger på, at global opvarmning pga. drivhusgasser forklarer opvarmningen i 1940erne, men at stigende luftforurening i de efterfølgende årtier skaber en kortvarig afkøling pga. aerosoler. Dvs. at den globale opvarmning har været synlig siden før anden verdenskrig, men ”gemt sig” lidt i 60’erne og 70’erne.

56. Hvor stor en påvirkning har Solen på Jordens klimaforandringer målt på temperaturforandringer? Anders, Kino Biograf i Grenaa

Ændringer i Solens stråling kan have store konsekvenser for Jordens klima. I de seneste tusinder af år vurderes effekten at være < 0.5 grader celsius.

57. Er der en forklaring på om Golfstrømmen vender eller stopper om ca. 30-60 år fra nu? Anneli Fjerritslev kino

Det er et af de gode, store spørgsmål, som mange forskere forsøger at svare på. Hvis havstrømmen i Nordatlanten svækkes eller slukker helt, vil det påvirke klimaet, hvor vi bor her i Nordeuropa. Vi ved, at havstrømmen blev påvirket under istiderne, så vi ved, at det kan ske. Vi ved også, at konsekvenserne er enorme for klimaet på vores breddegrader. Man har ikke mange evidenser i geologien på, at havstrømmen er slukket under opvarmning udenfor istiderne. Men havstrømmene skal der holdes øje med.

58. Ole Gilleleje: På grafen over sammenhæng mellem CO2 og temperatur, så vi ofte, at CO2 forstærkede, men ikke for 50m år siden. Hvad er forklaringen på det?

De høje CO2-indhold i atmosfæren for 50 mia. år siden hævede også temperaturen. Men kurverne følger ikke hinanden helt her – og det kan der være flere grunde til: f.eks. at vi ikke kan ”måle” de meget høje temperaturer, som måske faktisk forekom kortvarigt for 50 mia. år siden, men også at sammenhængen mellem CO2 og temperatur ikke er lineær, når atmosfærens CO2-indhold bliver meget højt.

59. Hvor meget er udledning af drivhusgasser steget pr. indbygger siden 1860erne, og hvor stort et problem ville vi have, hvis der ikke havde været befolkningstilvækst? Vh. Birte fra Bibliografen i Bagsværd

Siden 1860erne er udledningerne per global indbygger steget fra under 100 kg til over 4 tons. Befolkningstilvæksten har gjort klimaudfordringen værre, men selv uden befolkningstilvækst ville vi have global opvarmning. De største udledninger per indbygger er i Nordamerika og Europa, hvor befolkningstilvæksten har været mindst.

60. Har metan ikke haft indflydelse på temperaturudviklingen? Eller er det der i graferne er CO2 i virkeligheden CO2 eq.? Ole, Bjert gamle Brugs

Jo, metan er en kraftig drivhusgas, som har betydelig indflydelse på klimaet. Men metan henfalder naturligt til CO2 i atmosfæren i løbet af få årtier, hvilket betyder at CO2 styrer den langvarige drivhuseffekt, som vist på graferne i mit foredrag.

61. Hvordan kan det være, at vi snakker så meget om CO2-udledning, hvis vanddamp også holder på varmen og samtidig fylder meget mere i atmosfæren? Amanda, Birkerød bibliotek

Det er, fordi vanddamp opstår naturligt over oceanerne, hvilket vi mennesker ikke har magt over. Udledninger af drivhusgasser som CO2 og metan er vi derimod ansvarlige for, og vi kan reducere udledningerne, hvis vi vil.

62. Niels, Svaneke bio. Hvordan vejer man CO2 og hvor meget fylder f.eks. 1 kilo CO2??

Vægten af CO2 afhænger meget af tryk og temperatur. I atmosfæren er CO2 på gasform, og ved Jordens overflade fylder 1 kg CO2 gas ca. en halv kubikmeter. På fast mineralform (f.eks. som del af calcium karbonat) fylder 1 kg CO2 kun ca. en halv liter – dvs. 1.000 gange mindre end på gasform.

63. Thea, den gamle biograf, Løgumkloster: Ved man, hvordan jordens variation i hældning af akslen og omløb om Solen virker sammen eller imod med den nuværende CO2-udledning? Tak.

De nuværende ændringer i Jordens aksehældning virker modsat den globale opvarmning. Dvs. uden stigning i drivhusgasser ville vi meget langsomt være på vej mod den næste istid. Den naturlige afkøling pga. dette er dog meget langsom og kan slet ikke ”følge med” den globale opvarmning.

64. Kære David. Du forklarede, at fossiler bruges til at måle CO2-indholdet for 1 til 60 mio. år siden. Hvordan måles jordens temperatur i den periode? Mvh. Thomas, Gjethuset i Fr.-værk

Se svar til spørgsmål 54.

65. Betyder befolkningsvæksten noget i forhold til CO2-indholdet i atmosfæren? Torstein, Mørkøv Kino

Se svar til spørgsmål 59.

66. Melanie, Hedensted Bibliotek. Hvordan kan man se forskel på/skille ad den naturlige klimaforandring og den menneskelige forandring i den samme periode?

I dag kan man langt hen ad vejen adskille naturlige fra menneskeskabte klimaforandringer vha. modeller og kunstig intelligens. Den kunstige intelligens ”træner” man på perioder med store naturlige forandringer.

67. Hvordan har man målt jordens naturlige temperaturer?

Se svar til spørgsmål 54.

68. At der nu skal gemmes CO2 i undergrunden. Har den mænge overhovedet en effekt? Søren fra Harlev Idræts og Kulturcenter.

At fjerne CO2 fra atmosfæren og gemme den væk i undergrunden har en effekt, hvis omfanget bliver stort nok. På globalt plan skal vi op på flere gigatons CO2-fjernelse om året, for at det bidrager til igen at sænke atmosfærens CO2-indhold.

69. Hej, vi er to geografistuderende i Slangerup Bio. Vi vil høre om den sidste graf du viste inden pause; er temperaturændringen (y-aksen) ift. nutidens temperatur som nulpunkt? Eller hvad er ændringen ud fra? Tak på forhånd!

Ja, det er temperaturændringer i forhold til gennemsnitstemperaturen fra 1960-1980, hvilket er et standardudgangspunkt.

70. Er det rigtigt at kurven for antal mennesker og CO2 følger hinanden de sidste 100 år? Mvh. Erling, Galten bio

Se svar til spørgsmål 59.

71. Det er vel ikke "bare" nok at pumpe CO2 ned i undergrunden, hvad skal der til for at det forbinder sig og danner mineraler?

Først skal CO2-gas opløses i vand – det kan enten gøres ved overfladen eller vha. vand, som allerede er til stede under jorden. Dernæst skal der i undergrunden være mineraler med metaller som calcium, jern eller magnesium. Hvis dette er opfyldt, sker resten af sig selv: metallerne binder sig til kulstof og ilt og laver karbonatmineraler.

72. Hvornår rammer vi 'tipping point'? Christian, Allerød Bibliotek

Det kommer an på, hvilke tipping points du mener. Mange forskere mener, at vi allerede har passeret tipping point for Grønlands isskjold eller havis i Arktis – dvs. at selv med øjeblikkelige stop for udledninger af drivhusgasser vil afsmeltningen fortsætte. Andre tipping points, som f.eks. i forbindelse med havstrømme – er heldigvis ikke nået endnu.

73. Anette Silkeborg Bibliotek: Kan man forudse om der i “vores tid” kommer “masseudbrud” fra jordens vulkaner som for 60 mia. år siden?

Nej, det er meget svært at forudsige. Der findes meget store magmakamre i undergrunden, f.eks. under Yellowstone i USA. Men disse udbrud er så sjældne, at det er ekstremt usandsynligt, at det sker i de kommende århundreder.

74. Magnus, Søauditorierne. Hvordan er CO2 så god til at holde på varmen?

Molekylet CO2 har den egenskab, at det absorberer infrarød stråling – hvilket kemisk hænger sammen med den måde, de to iltatomer er placeret omkring kulstofatomet. Efter at den infrarøde stråling er absorberet, udsendes den igen fra CO2-molekylet, men nu i alle retninger, og dvs. delvist tilbage mod Jordens overflade.

75. Tak for et godt foredrag. Du fortalte, at CO2 kunne opbevares i mineraler/krystaller. Ville det være en mulighed for jorden i fremtiden? Altså opbevarer CO2 i mineraler? Hilsen Maja, Zoe og Clara i Røsnæs forsamlingshus :)

Ja, den CO2, som vi har udledt ved afbrænding af olie, kul og gas, vil på sigt blive til mineraler i Jorden. Den naturlige mineralisering vil dog tage mange tusinde år, men vi har mange muligheder for at få processen til at gå hurtigere rundt omkring på Jorden. Det forsker vi og mange andre geologer i.

76. Frederik, Søauditoriet: Vides det om atmosfæren har været påvirket, når de magnetiske poler har byttet plads?

Der er ikke noget, der tyder på, at skifte i de magnetiske poler har langvarige klimaeffekter. Men det er også længe siden, de sidst er skiftet (ca. 780.000 år), og det er svært at se de mere kortvarige effekter så langt tilbage i tiden.

77. Ift. biosfæren: Ville det ikke batte mere, hvis vi kunne suge CO2 ud af oceanerne end ud af luften? Oceanerne ser ud til at indeholde væsentligt mere CO2. Er det så måske lettere at 'høste' det der? Synes kun man hører om karbon-fangst ved fx. skorstene. Tak for et super foredrag! Mvh. Marie, Nicolaj Biograf i Kolding

Det er et godt spørgsmål. CO2-indholdet i havvand varierer meget pga. temperatur og tryk. Nogle steder er CO2-koncentrationen i havvand noget større end i atmosfæren. Der findes projekter, som fjerner CO2 fra havvand, men ligesom for atmosfæren er det meget energikrævende. En anden mulighed er at tilsætte f.eks. vulkansk aske til havvand, hvilket vil føre til udfældning af karbonatmineraler og dermed fjernelse af CO2 fra havvandet. Begge dele bliver med meget stor sandsynlighed en del af værktøjskassen fremover.

78. B., Ringkøbing biograf. Hvad er navne på flere drivhusgasser og hvilke fordele og ulemper kan de virke på levende organismer?

Udover CO2 er metan og lattergas vigtige drivhusgasser. Ingen af disse gasser er giftige i de koncentrationer som er i atmosfæren, og deres effekt på levende organismer er derfor primært igennem den drivhuseffekt, som de leverer.

79. Er det sådan, at den eneste realistiske mulighed for at fjerne CO2-udslippet i forbindelse med elproduktion er at erstatte al afbrænding af fossile brændsler med atomkraft? Hilsen, Christian. BARAKKEN i TAARBÆK

Nej, atomkraft er ikke den eneste mulighed for at fjerne CO2-udslip fra elproduktion. Vedvarende energikilder som vind, sol og vand-energi er meget effektive – især hvis vi kan finde en god måde at opbevare den strøm, som de skaber.

80. Ved man noget om samlet klimaeffekt pr. drivhusgas (CO2, CH4, N2O, HFC, H2O osv.)? Jørgen Fogh, Adslev Kirkehus

Ja, den samlede klimaeffekt fra forskellige drivhusgasser kan godt estimeres. For den menneskeskabte opvarmning står CO2 for ca. 75%, metan for 16% og lattergas for ca. 6%.

81. Landområderne på jorden har jo flyttet sig gennem de 700 mia. år, siden isen dækkede kloden. Hvordan ved man hvor den store sten du refererede til, befandt sig ved ækvator for 700 mia. år siden. Jens Sund, SEF Svendborg

Det ved man, fordi kontinenterne ”gemmer” deres position over tid i sten, som størkner fra lava. Her indstiller sig små kompasnåle og ”fastfryser” kontinenternes daværende position på det tidspunkt, hvor stenene størkner. Denne metode kaldes palæomagnetisme.

82. Mener du, at vi som mennesker skal forsøge at holde klimaet stabilt i fremtiden og dermed også forsøge at modvirke de eventuelle naturlige ændringer i klimaet? Vh. Birte fra Bibliografen i Bagsværd

Det er et godt spørgsmål. For nuværende mener jeg, at vi skal begrænse den menneskeskabte opvarmning – det er det mest presserende problem. På den lange bane, tror jeg, altid mennesker vil have et behov for at holde klimaet nogenlunde stabilt, også når det kommer til fremtidens istider om flere hundrede tusinde år – hvis vi skulle være her til den tid.

83. Hvad betyder krige? Jeg bemærkede en peak under 2. verdenskrig. Palle R Jensen i 8-tallet

Se svar på spørgsmål 27 og 55.

84. Nikita, Hovedbiblioteket Esbjerg. Når der snakkes om smeltningen af is bliver der ofte kun fokuseret på en forhøjet vandstand, men (som jeg har forstået det) ville den forøgede mængde ferskvand i havene ikke skabe større problemer?

Den stigende vandstand er i sig selv et meget stort problem for store dele af befolkningen. Derudover betyder balancen mellem ferskvand og saltvand i oceanerne også noget for havcirkulationerne – altså for hvor effektivt varme fordeles på Jorden.

85. Thomas, Bisserup: Ved vi, hvor meget CO2, vi kan slippe ud i atmosfæren, hvis vi bruger al tilgængelig olie, kul og gas, og hvilke temperaturer ville det give?

Se svar på spørgsmål 28.

86. Anders, Atlasbio i Rødovre: Hvor varmt var der omkring ækvator, da der var subtropiske skove på Grønland?

Det er et godt spørgsmål. Den globale gennemsnitstemperatur var 12-14 grader varmere end nu. Men det er ikke sikkert, at ækvator var meget varmere – den største forskel var formodentlig på højere breddegrader.

87. Man kunne hurtigt sætte en stopper for freon gasser pga. konsekvenserne. Med udsigten til kaos og død, hvorfor er det så så svært at gøre noget ved CO2? Mvh. Kim. Sal 3 i Atlasbio i Rødovre

Ja, det er et godt spørgsmål. Men udledning af drivhusgasser er mere omfattende end freon og forbundet til flere økonomiske sektorer som f.eks. energi, transport, fødevarer osv. Og så er der desværre meget store og magtfulde lobby-industrier, som f.eks. olie og gasindustrien, bag den globale CO2-udledning.

88. Clara, Zoe og Maja i Røsnæs forsamlingshus. Bliver temperaturen ved med at stige på planeten Venus, nu når der er så meget CO2

i atmosfæren?

Venus’ temperatur er allerede i balance med den mængde CO2, der er i atmosfæren, og den stiger derfor ikke, medmindre drivhuseffekten stiger yderligere.

89. Fremragende og illustrativt. Men hvad med de andre massedødshændelser? Vi startede med nr. 3 i trias/jura og nr. 5 med dinosaurerne for ca. 70 mio. år siden. Jens fra Sorø bibliotek

Vi kender ikke årsagerne til alle 5 massedødshændelser, men meget tyder på, at ændringer i klima og økosystemer er årsag til de fleste. #5 skyldes dog formodentlig primært asteroidenedslag.

90. Jørgen Gilleleje Kulturhus. Kan du sige noget om planters indvirkning på CO2

-

balancen?

Planter er en vigtig del af de biogene CO2-kredsløb. De optager CO2 og frigiver ilt. Den proces vendes dog om, når planterne forgår, så det er et (hurtigt) kredsløb. Men mængden af planter betyder noget for, hvor meget CO2 der er midlertidigt lagret i dem. Derfor er det en god ide nu at plante skov.

91. Hvad er ppm om 50 år, hvis vi fortsætter som nu? Mvh. Hans Henrik

Se svar på spørgsmål 28.

92. Gert, Odense bibliotek. Omkring år 536 var det meget koldt i en periode på 3 år. Man mener det skyldes vulkaner. Hvorfor blev det koldere og ikke varmere?

Vulkaner sender partikler højt op i atmosfæren, hvor de i nogle år skygger for noget af Solens indstråling. Derfor har vulkanudbrud en kortvarig afkølende effekt på klimaet.

93. Claus fra Åbyskov forsamlingshus. Hvor kommer ilten i atmosfæren fra? Er det alene fra fotosyntese, som så modsvarer mængden af fossilt bundet kulstof?

Ja, langt det meste ilt i atmosfæren kommer fra fotosyntese, og derfor er der en balance med fossilt organisk kulstof. Faktisk kan man måle, hvordan afbrænding af fossilt olie, kul og gas ikke kun har hævet CO2 men også sænket ilt i atmosfæren.

94. Kan man evt. bygge en form for CO2

-

"støvsuger" eller opsamle CO2

ved at lave en form for menneskeskabte mineraler som opbygges af CO2? Hilsen Christian, Samsø biograf

Ja, den slags forskes der meget i nu. Ved Aarhus Universitet vil vi gerne forsøge at bruge vulkansk aske til at fange og binde CO2 fra atmosfæren.

95. Metangas fra vådområder bidrager til drivhusgasser. Hvor meget ift. til bedring af vandmiljøet?? Mvh Jens Vallentin i Stenlille kulturhus

Det er et godt og svært spørgsmål. Vådområder udleder metan men binder CO2. Det betyder, at på den helt korte bane (få årtier) kan vådområder føre til opvarmning pga. metanudslip, men på den lidt længere bane binder vådområderne så meget CO2, at det overstiger metanudslippet. Og så har vådområder jo også andre gode effekter, på f.eks. biodiversitet.

96. Hvornår var den femte massedød? Hilsen Steffen, Aabenraa bibliotek

For omkring 65 mia. år siden da dinosaurerne uddøde.

97. Hvor stor forskel kan vi selv gøre f.eks. ved at spise vegetarisk, ikke flyve, køre elbil eller andet? Mvh. Marie og Elisabeth fra Slangerup bio. Tak for et megagodt foredrag

Vi kan alle skubbe på i den rigtige retning ved f.eks. at spise mere vegetarisk eller flyve mindre. Men den globale opvarmning skyldes afbrænding af olie, kul og gas, og derfor er det vigtigste, at vi stopper brug af fossile brændsler i vores (og alverdens) energisystem. Samtidig skal vi passe på, at vores handlinger ikke kun bliver symbolske, men i stedet har en reel global effekt.

98. Opførte aflejringerne af olie, kul og gas med slutningen af Carboniferous start af Perm? Hvorfor? Kan man tænke at vulkanerne under perm/trias har antændt store mængder af det? Tak. Carsten Nærvig Sørensen, Ishøj

Ja, der er generel konsensus om, at vulkanerne i Sibirien antændte store mængder kul og kalksten, som har bidraget yderligere til CO2-udledningerne dengang.

99. Bent, Jonstrup Medborgerhus. I starten af 1. del, blev vist en slide med to kurver, hvor CO2

-

indholdet i første halvdel af 1940'erne var forhøjet, uden at det kunne ses på temperaturen. Er der en forklaring på det - og var CO2

-

øgningen pga. krigshandlingerne? Tak for et super spændende foredrag.

Kurven viste ikke CO2, men målte temperaturer og menneskeskabte temperaturændringer. Temperaturændringerne i 1940’er er særligt spændende og lidt komplicerede, fordi der er flere forskellige effekter på spil, men ingen af dem relaterer, så vidt jeg ved, direkte til 2. verdenskrig. Se også svar til spørgsmål 27 og 55.

100. Claus, Teknisk Gymnasium i Vejle. I perioden fra 1960 til nu er jordens befolkning steget ret voldsomt. I hvilken grad, direkte og indirekte, kan den øgede drivhuseffekt relateres til, at vi som art er flere end tidligere?

Den voksende befolkning spiller en vigtig rolle, men udledningerne per indbygger er steget voldsomt i de sidste 100 år. De største CO2 -udledninger er i øvrigt fra verdensdele (f.eks. Europa og Nordamerika), hvor befolkningstilvæksten har været mindre end andre steder (f.eks. Asien og Afrika).

101. Er der risiko for, at temperaturstigningen påvirker havstrømmene og hvor hurtigt kan de ændres? Mvh. Willy, Skærbækhus

Ja, der er en risiko for at især havstrømmen i Nordatlanten påvirkes af den stigende mængde fersk smeltevand fra Grønland. Ifølge IPCC er der stadig kun en lille risiko for, at denne havstrøm (AMOC) slukkes helt, men andre forskere, bl.a. fra Københavns Universitet, er uenige heri.

102. Pandrup Kino, Merete. Vil de store arealer med solcelleparker, hvor vegetationen må vige, påvirke CO2

-

regnskabet og i så fald hvordan?

Solceller producerer energi næsten uden at udlede CO2, og derfor vil de som udgangspunkt have en positiv effekt på CO2-regnskabet. Men hvis man ligefrem rydder skov (og ikke kun marker med lille vegetation), bør man tænke sig godt om og regne på, hvor lang tid det tager at kompensere for skoven. Men så vidt jeg ved, fælder vi ikke skov i DK for at rejse solceller.

103. Ole, Røsnæs Forsamlingshus: Hvordan ved man med sikkerhed, at de store sten der er aflejret i leret for ca. 700 millioner år siden, befandt sig ved ækvator da de blev "tabt" af isbjerget?

Det kan være meget svært at finde ud af, hvor kontinenterne lå så langt tilbage i tid. Men man benytter sig af magnetisering. Sten kan opføre sig lidt ligesom magneter, og hvis man holder en kompasnål hen til dem, kan man se en forhistorisk kompasnål, som peger i en forkert retning, altså ikke mod vores nuværende nordpol. På den måde kan man rekonstruere, hvordan kontinenterne har bevæget sig, ved at kigge på hvordan magnetfeltet i de sten, der blev lavet dengang, vender. Så selvom det er noget af et puslespil, kan man faktisk rekonstruere, hvor kontinenterne befandt sig. De her kontinenter og sten, der bliver brugt som evidens for istiden, var placeret tæt på ækvator for 700 mio. år siden.

104. Torben, Scala Gudhjem. Du nævnte kort, hvad der gjorde klimaet koldere. Kan du uddybe det?

Klimaet kan blive koldere af flere grunde. F.eks. førte fald i solindstrålingen på den nordlige halvkugle til istider mange gange i de sidste par millioner af år.

105. Er nutidens høje CO2

-

indhold i atmosfæren ikke reelt en sikkerhed for, at vi ikke er på vej ind i en istid - som jo også ville have voldsom effekt på vores liv?

Jo, lige nu har vi helt bremset vores langsomme rejse ind i den næste istid (som skulle toppe om ca. 80.000 år). Men vi har ”bremset” alt for hårdt, og i stedet risikerer vi nu en periode med ekstrem varme og måske af uopretteligt tab af is fra Grønland og Antarktis.

106. Tænker om ikke CO2

og antal mennesker på jorden har en stor sammenhæng, da der jo skal produceres mere og mere? Vh. Katja, Grenaa

Se svar til spørgsmål 59.

107. Hvis man nu tænkte sig at alt den menneskeskabte CO2

-

udledning stoppede, hvor lang tid vil det gå inden temperaturstigningerne ville være tilbage på "normalen"? Mvh. Kim, Sønderborg bibliotek

Yderligere temperaturstigninger vil stoppe ret hurtigt i løbet af få årtier. Langsomt vil temperaturen derefter begynde at falde tilbage mod normalen, fordi vores udledte CO2 vil mineraliseres af Jordens egne processer. Men det vil tage over 100.000 år, før alt det udledte CO2 er mineraliseret.

108. Spændende foredrag. Er der noget med at polerne også flytter sig - og har det en effekt på klimaet? Mette, Silkeborg bibliotek

Det er korrekt, at de magnetiske poler langsomt flytter sig lidt. Det kan påvirke klimaet især i Arktis, men det vurderes ikke til at have en klimaeffekt, som er sammenlignelig med ændringer i drivhuseffekten.

109. Kent, Adslev Kirkehus: For 55 millioner år skete der en pludselig temperaturstigning i en periode på ca. 10.000 år, det ligner vores stigning nu. Hvad skete der dengang?

Vulkanudbrud sendte store mængder CO2 i atmosfæren, og det blev varmere pga. stigning i drivhuseffekten. Der spekuleres også i, at den hurtigere opvarmning destabiliserede metan-hydrater (en slags metan-is) i dybhavet, hvilket kan have ført til store udledninger af metan og et ekstra boost til drivhuseffekten.

110. Henning Gram Hansen, Værløse Bio. Ang. biogasanlæg og CO2

-

mineralisering. Hvor meget energi skal der bruges til mineraliseringen og er det en energieffektiv løsning ift. andre CO2-fangst teknologier?

Selve den geokemiske mineraliseringsproces kræver ikke energi (den er exoterm), men det kræver energi at pumpe vand op og ned fra 300-400 m dybde. Det er dog stadig en meget energieffektiv måde at fjerne CO2 fra atmosfæren.

111. Rønning Balle Ølstykke. Når nu istidens is smelter, er det så rigtigt at der er et mindre tryk på landjorden så den måske hæver sig?

Ja, det er helt rigtigt. Det har vi oplevet i bl.a. Danmark i de sidste ca. 20.000 år, hvor landet har hævet sig op til 30 m. I centrale dele af Sverige og Finland er det flere hundrede meter efter, at det Skandinaviske isskjold smeltede. Hvis Grønlands indlandsis smelter, vil Grønland også hæve sig og dermed undgå samlede havniveaustigninger. Men langt væk fra Grønland, f.eks. på den sydlige halvkugle, vil havniveaustigningerne langt overgå landhævning. Det samme kan siges om det Antarktiske isskjold, men med modsat fortegn.

112. Fint nok at vi kan tilbageføre CO2

i jorden. Men har vi ikke brug for at begrænse udledningerne markant? Så vi ikke har behov for at skulle bekoste at tilbageføre mere og mere CO2

tilbage i jorden? Mvh Katinka, Søauditorierne

Jo, vi skal først og fremmest nedbringe vores udledninger. Det giver ingen mening at udlede CO2 med den ene hånd og fjerne CO2 med den anden. Men når det kommer til udledninger og fjernelse af CO2, er det ikke længere et spørgsmål om enten/eller. Det er et både/og. Ifølge IPCC skal vi nedbringe vores globale udledninger til næsten ingenting OG samtidig fjerne op mod 10 gigatons CO2 fra atmosfæren om året for at overholde Paris-aftalen og holde temperaturstigningerne under 2 grader. Så det er bare med at komme i gang med begge dele.

113. Du nævnte 8 graders stigning i temp. Var det under perm? Ved man noget om hvad jordens gennemsnitstemperatur ca. var?

Ved overgangen mellem Perm og Trias vurderes det, at Jordens middeltemperatur nåede 25 grader, ca. 10 grader højere end nu.

114. Carsten, Bogcaféen Hvalpsund. Er det kun CO2 der har givet perioder med global opvarmning, eller har metan og lattergas også kunnet have nogen effekt?

Metan og lattergas har også stor effekt. Men fordi begge gasser forholdsvist hurtigt (få årtier for metan og ca. 100 år for lattergas) henfalder til CO2 i atmosfæren, er det CO2, som er hovedansvarlig for langvarige klimaeffekter.

115. Eddie, Hammel bio: Supervulkanen under Yellowstones bliver monitoreret voldsomt, er der en prognose på et udbrud?

Nej, ikke så vidt jeg ved. Det er meget svært at lave prognoser for den slags. Se også svar til spørgsmål 73.

116. Kan der sættes nogle ord på træers evne til at lage CO2

og hvordan substitutionseffekten kan hjælpe med at reducere vores CO2

-

udledninger? Mvh. Andrea fra Præstø bio

Træer lagrer CO2 midlertidigt. Mens træet gror suger det CO2 til sig fra atmosfæren. Men når træet forrådner eller brænder, gives den CO2 tilbage til atmosfæren. Det er derfor kun skovområder i vækst, som reelt lagrer CO2 fra atmosfæren. Men i og med at vi globalt har reduceret skovområder, er der et stort potentiale i at genskove og lagre en del CO2 – genskovning har desuden mange andre gode konsekvenser for natur, biodiversitet, drikkevandsbeskyttelse, osv.

117. Hvor gammelt er fiskeleret på Stevns og hvor kommer det fra? Anders, Kosmorama, Skælskør

Fiskeleret er ca. 66 mio. år gammelt og er berømt, fordi det er forbundet til det asteroidenedslag, som igangsatte den 5. masseuddøen og sluttede dinosaurernes lange periode.

118. Hvad er grunden til at CO2

frigives, når det bliver varmere og optages når det bliver koldere? Altså hvorfor følger disse 2 parametre hinanden i udviklingen? Hilsen Johan, Søauditoriet

Temperatur og CO2 er forbundet på flere måder. Først og fremmest fører udledninger af CO2 til varmere klima pga. drivhuseffekten. Men det varmere klima kan i sig selv føre til endnu mere CO2 i atmosfæren, bl.a. fordi varmere havvand indeholder mindre CO2. Dvs. at noget af den CO2, som er opløst i havvand, ryger i atmosfæren. Det er et positivt feedback loop.

119. John, Hjørring: Tak for interessant og godt formidlet foredrag. Når nu vegetationen bidrager så relativt lidt i CO2

-

kredsløbet, er det så ikke ligegyldigt med at plante skov i den henseende?

Det giver bestemt god mening at plante skov nu. Selvom den samlede effekt på den lange bane ikke er tilstrækkelig, er det en af de nemmeste måder, hvorpå vi kan komme i gang med at fjerne CO2 fra atmosfæren samtidig med, at der er andre gavnlige effekter af mere skov. Se også svar til spørgsmål 116.

120. Er der indikationer på, at der tidligere har været vand på Venus? Inden drivhuseffekten gik amok. Birgit, Allerød Bibliotek

Ja, forskere mener, at Venus i planetens barndom havde oceaner ligesom Jorden. Men vandet forsvandt samtidig med, at Venus’ atmosfære ændrede sig, og drivhuseffekten gik amok.

121. Ole, Dyssegård: Hvor stor en del af temperaturstigningen skyldes egentlig energien fra afbrændingen af de fossile brændstoffer?

Den direkte effekt af varmeproduktionen er meget mindre (forskere estimerer ca. 100.000 gange mindre), end den effekt ændringer i drivhuseffekten har på klimaet.

122. Kan man i de meget gamle grønlandske og australske klipper se hvordan temperaturen og CO2

-

bindingen har været flere milliarder år tilbage? Kasper, Slangerup bio.

Ja, man kan på baggrund af klippernes geokemiske sammensætning forsøge at estimere sammensætningen af fortidens atmosfære. Men det er svært, fordi så gamle klipper ikke indeholder fossiler fra planter og dyr.

123. Kaare, Egebjergklubben i Ballerup: Giver det mening at interessere sig for reduktion af metangasser fra landbrugsproduktion set i relation til reduktion af CO2

-

udledningen?

Ja, det giver bestemt mening. At sænke metanudslip er en meget effektiv måde at reducere global opvarmning i de kommende årtier.

124. Klaus, Hadsten bio, vil alle de store solcelleanlæg der laves ikke på grund af reflektion af sollys være med til at forøge drivhuseffekt?

Den mørke farve på solcelleanlæg kan medføre større absorption af varme, hvis den overflade, som solcellerne opstilles på, i forvejen var lys. Men hvis energien fra solcellerne fortrænger fossile brændsler, vil klimaeffekten højst sandsynlig være positiv.

125. Jens Eriksen, Hvejsel Sognegård. Kan man bruge saltvand til at mineralisere CO2, hvis det kan pumpes ned i porøse lag, hvis der ikke er vand i undergrunden?

Ja, ved Carbfix i Island har man demonstreret, at saltvand fint kan bruges. Det er særligt relevant i områder, hvor de porøse lag i undergrunden ikke i forvejen er vandmættede.

126. Hvad med ‘hullerne’ i ozonlaget? Slipper der for lidt CO2

ud gennem disse? Venlig hilsen Arvid på Gasværket i Brabrand

Nej, ozonlaget holder ikke på atmosfærens CO2, så her gør hullerne ikke en forskel. I stedet er det tyngdekraften, som binder CO2-gas til Jorden.

127. Kan stop for afbrænding af fossile brændstoffer alene stoppe jordens opvarmning eller bliver vi ikke også nødt til at begrænse jordens befolkningstal til et stabilt niveau for at undgå en klimakatastrofe? Vh. Helle Christensen VUC Dalgas Avenue Århus

Stop for afbrænding af fossile brændstoffer er absolut det vigtigste for den globale opvarmning. Men der er andre vigtige mål til at opnå bæredygtighed – også i produktion af fødevarer, bygninger osv. Men hvis vi opnår bæredygtighed, er befolkningstilvækst ikke længere et selvstændigt problem for klimaet.

128. Andreas, Søauditoriet 1: Nu hvor Indien og Kina er de største udledere af CO2, hvor meget af deres CO2

kommer fra os via forbrug og produktion til alle vestens produkter?

En gennemsnitsdanskers globale CO2-aftryk er ca. 13 tons CO2 om året, hvoraf lidt mere end halvdelen forekommer i udlandet igennem f.eks. produktion af varer, som importeres og forbruges i Danmark.

129. Er der nogen opdeling af de 40 mia. ton CO2: f.eks. opvarmning, køling, transport land/fly, ...? Natasha - NotFarAway Fjaltring

Langt den største del af CO2-udledningen kommer fra energiproduktion til strøm og varme. Derefter kommer ting som beton og transport.

130. Fra Leo. Er der varmest i nord eller Syddanmark?

Danmark er jo et lille land, og der er derfor ikke de store forskelle. Men generelt har øst Danmark lidt højere temperaturer end vest Danmark – og så er byerne generelt varmere end landet. Mit bud er, at det indre København er det varmeste sted i gennemsnit.

131. Hvad kom først? - temperaturstigningen eller CO2-stigningen? Mvh Hans Tage Lund - Tjele

I den nuværende globale opvarmning er det tydeligt, at CO2-stigningen kom først. Temperaturstigningen har været ret ”forsinket”, fordi naturlige klimaforandringer i perioder har trukket den anden vej. Men i de seneste årtier er der kommet fart på temperaturstigningerne også.

132. Jens, Tim skole. Hvordan forklarer man, at nedbøren stiger? Der kommer vel ikke mere vand end der fordamper?

En varmere atmosfære kan indeholde mere vand og forårsager en større fordampning. Det forøger den mængde vand, som årligt fordamper og falder som nedbør.

133. Den CO2

man vil fange, kan den ikke med fordel bruges til Power-to-X? Stig fra Stien i Farum

Jo, det kan den. Men via Power-to-X ryger CO2’en tilbage i atmosfæren. Power-to-X med kulstofbaserede brændsler kan bruges til at fortrænge fossile brændsler, hvilket er godt. Men det bedste er helt at undgå kulstofbaserede brændsler hvis muligt (dekarbonisering) og i stedet permanent fjerne så meget som muligt af den CO2, som vi kan fange.

134. B., Ringkøbing biograf. - Hvad er forskellen på CO2

-

kredsløb/kredsløbet på andre planeter end Jorden og Venus?

De forskellige planeter har forskellige atmosfærer og kulstofkredsløb. Jorden er særlig i forhold til de planeter, vi kender, ved, at den har pladetektonik og kontinentaldrift, hvilket har stor betydning for Jordens kulstofkredsløb.

135. Hvordan genvandt Jorden sin varme efter den totale nedisning? Nils, Sorø bibliotek

Ved at vulkaner langsomt forøgede CO2-indholdet i atmosfæren. Det vurderes, at CO2-indholdet skulle over 1.000 ppm, for at drivhuseffekten kunne ”vinde over” den meget kraftige albedo fra den frosne planet.

136. I 80’erne talte man om atomvinter. Er der nogen løsning på klimaproblemer her? Henrik. Thisted

Atomvinter lyder jo ret voldsomt. Men der er mennesker, som spekulerer i, om man skal sprede små partikler, som kan reflektere noget af Solens stråling højt i atmosfæren. Det ville minde lidt om effekten fra en atomvinter. Den slags kaldes ”geo engineering”, men mange advarer mod den slags, fordi det kan være svært at overskue de fulde konsekvenser, og der vil typisk ikke være ”fortryd-knapper”, man kan trykke på.

137. Vi befinder os efter sigende i en mellemistid. Vil en yderligere afkøling ‘løse’ den globale opvarmning? Susanne Tårnby Bibliotek

Vi er fra naturens side på vej ind i næste istid, og det vil på den helt lange bane dæmpe den menneskeskabte globale opvarmning. Men tidsskalaerne er meget forskellige. Den globale opvarmning kommer måske til at toppe indenfor de næste 100-200 år, mens næste istid først topper om ca. 80.000 år.

138. Kan man pumpe CO2

længere ud i verdensrummet? Ole Ingermann, Tech. Dalgas

Nej, det er desværre ikke praktisk muligt. CO2 er ligesom alt andet bundet til Jorden af tyngdekraften.

139. Zoe, Maja og Clara fra Røsnæs forsamlingshus. Hvad fik dig ind i geofysik?

Geofysik var for mig en stor oplevelse at opdage. Jeg var fysiker på det tidspunkt og elsker stadigvæk fysik og matematik. I geofysikken så jeg en ny sammenhæng, som jeg ikke havde set før. Jeg så lige pludselig noget, der var meget stort, en verden jeg kunne træde på og gå i, landskaber og is som jeg kunne se. Og så mødte jeg nogle fantastiske medstuderende. Det her med at studere en verden, som jeg kan se og føle og måle på, og som ikke er i et perfekt laboratorium, men som er møgbeskidt og mærkelig og overraskende hele tiden, det har altid fascineret mig. Jordens historie, det at vi lever i en flere mia. år gamle historiebog, i en verden som er så meget større, end vi er. De mærkelige dyr, der har levet en gang, de mærkelige forhold der har været og alt det, der er så svært for os at forstå, også selvom man har en uddannelse i geofysik, det bliver ved med at fascinere mig.

140. Hvorfor virker drivhuseffekten ikke også modsat, altså reflekterer flere stråler ud i rummet? Mathias, Hadsten Bio

Det er, fordi drivhusgasser primært absorberer infrarød stråling og ikke synligt lys. Strålingen udefra (fra Solen) ankommet til Jorden primært som synligt lys, mens strålingen tilbage fra Jorden primært er infrarød.

141. Ege, Palads Biograf, Frederikshavn. Kan livet på snebold-jord ikke have overlevet vha. hydrotermiske væld på havbunden?

Jo, det er en af de forklaringer, som oftest nævnes. Men liv kræver også lys, og derfor mener mange, at der må have været isfrit i nogle områder tæt på ækvator – i det mindste noget af tiden.

142. Carsten, Hvalpsund Bogcafe. Hvor længe kan vi blive ved med at frigive CO2

ved afbrænde fossile brændstoffer, hvis vi fortsætter som nu?

De fleste estimater peger på slutningen af dette århundrede – men olie-/gasindustrien bliver jo dygtigere til at finde nye reserver, når prisen er høj. Vi skal nok ikke vente på at løbe tør men stoppe fossile brændsler tidligere.

143. Hvad sker der, når/hvis Venus’ atmosfære kommer op på 100 % CO2? Mvh., Dorrit, Aktivitets- og kulturhuset P4 i Højbjerg

I princippet vil det blive lidt varmere, fordi drivhuseffekten bliver lidt kraftigere (der er jo allerede 96% CO2 i atmosfæren). Men koncentration vil aldrig komme helt op på 100 %, fordi Venus’ atmosfære også indeholder andre gasser, som ikke lige forsvinder (f.eks. ca. 3.5 % Nitrogen).

144. Morten, Kulturhus Skanderborg. Yellowstone supervulkan - sandsynlighed og konsekvens?

Se svar til spørgsmål 73.

145. Er ozon en drivhusgas? Christoffer P. Bagsværd bibliotek

Ja, ozon er i princippet en drivhusgas, men på en anden måde end CO2. Ozon absorberer nemlig skadelig ultraviolet stråling fra Solen højt i vores atmosfære.

146. Thomas, Gråsten Bibliotek: Vil en effekt af mere CO2

(fx havstigning) først vise sig reelt om 10, 100, 1.000 eller mio. år?

Ja, nogle effekter af den globale opvarmning vil først vise sig fuldt ud om flere hundrede år. Det gælder især havniveaustigninger, fordi isskjoldene reagerer forholdsvist langsomt. Men det gælder også mange andre ændringer i de økologiske systemer. Derfor er global opvarmning desværre et problem, som vi i høj grad giver videre til de kommende generationer.

147. Michael, EUC Nord Hjørring: Ved man noget om fremtiden for Golfstrømmen?

Ja, men med stor usikkerhed. Lige nu ser den atlantiske havstrøm ud til at svækkes langsomt. Men teoretisk kan vi være på vej mod et tipping point, hvor havstrømmen i stedet svækkes hurtigt og går næsten helt i stå. Det skete mange gange under istiderne, så vi ved, at det er muligt.

148. Man kan jo tydeligt mærke drivhuseffekten af skyer en lun vinternat, hvor det ville være meget koldt uden skyer? Hvor meget drivhuseffekt bidrager vanddråber/iskrystaller/skyer og vanddamp med og hvordan udvikler det bidrag sig med nu til dags? Mvh. Finn, Hvalsø Bio i Lejre

Vanddamp, bl.a. i skyer, er den vigtigst drivhusgas, og den har stor effekt. Med stigende temperaturer kan atmosfæren indeholde mere vand, så der vil være tale om en forstærkende effekt fra vanddamp.

149. Bent, Jonstrup Medborgerhus. Til sidst i 1. del, blev vist de tre tidsserier, med 2.000 år bagud, 1 mio. år bagud og 60 mio. år bagud. Ud fra det viste, kunne det se ud som at der kun har været gentagne istider den sidste mio. år. Er det korrekt, og har man en forklaring på dette? Tak for et super spændende foredrag. Mvh. Bent

Ja, det er korrekt, at der i de sidste 60 mio. år kun har været istider i de seneste ca. 2 mio. år. Istiderne blev forårsaget af rytmiske ændringer i solindstrålingen på Jorden, og disse ændringer har været der hele tiden. Men fordi Jorden gradvist er blevet koldere, er det kun i de seneste par millioner af år, at isskjolde har kunne dannes under de ”kolde perioder”. Og på grund at isskjoldenes mindre albedo har de haft en selvforstærkende effekt i denne periode.

150. Ved sidste uges foredrag, fik vi oplyst, at medicinalindustrien står for ca. 10 % af verdens CO2

-

udledning. Hvis denne industri kom over på grøn energi, alene, er problemet med, for meget, CO2

-

udledning så løst? Tina Pandrup Kino

Det vil være rigtig fint at få gjort medicinalindustrien grøn – og vi har jo en stor andel af den industri i Danmark. Men vi kommer ikke i mål, før langt flere industrier følger med.

151. Hvor meget bidrager alle de skovbrande, som vi har i disse år, til CO2

-

udledningen? Peter, IDA Kbh.

De stigende antal skovbrande har desværre en negativ effekt på klimaet. Det estimeres, at omtrent 5 % af de globale CO2-udledninger kommer fra skovbrande. Nogle af disse er naturlige og uundgåelige, mens andre skyldes klimaforandringerne.

152. Jeg ville gerne høre mere om drivhuseffekten. Hvad er det helt præcist? Lennart, Bibliografen Bagsværd.

Jeg ville gerne have fortalt mere om drivhuseffekten. Men måske kan du læse lidt her:

https://www.experimentarium.dk/klima/drivhuseffekten/

153. Hvor højt CO2

-

indhold er der i atmosfæren på Mars? Rie, Rødekro bibliotek

Mars’ atmosfære består faktisk mest af CO2 (ca. 95 %) ligesom på Venus. Men det siger ikke så meget, for på Mars er atmosfæren ekstrem tynd og næsten ikke-eksisterende. Det betyder, at Mars næsten ingen drivhuseffekt har, og derfor er planeten kold.

154. Hvilket niveau af ppm har grønne planter som minimum brug for, for at kunne gro? Lene, Åbyskov Forsamlingshus

De fleste planter kan klare sig med omkring 150 ppm, og altså ca. 3 gange mindre CO2 end i vores atmosfære. Men planter kan godt lide CO2, så jo mere CO2 jo flere og større planter.

155. Finn i Bjerringbro biograf. For 60 mio. år siden var der ikke forskel på hav og landområder placering og udbredelse, samt havstrømme som det vi kender i dag? Hvis ja, hvad kan vi så lære af fortiden?

Ja, jo længere tilbage vi kigger i den geologiske fortid, jo sværere bliver det at sammenligne betingelser pga. kontinentaldriften. Men i de sidste 10-20 mio. år er forskellene i kontinenternes placering trods alt begrænset, og sammenligningen giver derfor stadig mening.

156. B., Ringkøbing biograf - kan du måske forklare havcirkulation?

Måske du kan læse lidt her:

https://klimaleksikon.dk/opslag/den-termohaline-cirkulation

157. Hvordan kan opbevaring af CO2

i jorden påvirke vores udnyttelse af jordens ressourcer, og hvilke metoder kan anvendes til at måle og overvåge eventuel frigivelse af denne lagrede CO2? Ditte, Bio Møn i Stege

Hvis vi opbevarer CO2 i undergrunden, mener jeg og mange andre geologer, at vi er forpligtet til at gøre det på en måde, som ikke skaber andre problemer eller begrænser brug af bæredygtige ressourcer (som f.eks. geotermi). Vores undergrund må ikke blive en CO2-losseplads. Derfor er den naturlige mineraliseringsproces god – den er velkendt og efterlader kun faste mineraler, som ikke kræver lang tids overvågning. CO2-lagre, hvor komprimeret CO2 gemmes væk i f.eks. sandstens små hulrum, bør nøje overvåges i flere århundreder. Det er der allerede udviklet metoder til – f.eks. vha. lydbølger.

158. Hvor mange procent udgør den menneskeskabte CO2-tilførsel af den totale årlige tilførsel? Dines Jessen Petersen. Munkensdam Gymnasium, Kolding

Den nuværende tilførsel af CO2 til det biogene kredsløb, som atmosfæren er en del af, er næsten fuldt ud menneskeskabt. Vulkaner tilfører også nyt CO2 til kredsløbet, og den mængde varierer fra år til år, men i gennemsnit er vulkanernes udslip kun 1-2% af de nuværende CO2-udledninger.

159. Hvornår slipper olie, gas og kul op? Bo fra Atlas bio Rødovre

Se svar til spørgsmål 142.

160. Hvordan kan fortidens klimakatastrofer give viden om de aktuelle klimaforandringer?

Fordi fortidens klimakatastrofer også var drevet at store ændringer i drivhuseffekten – som vi ser nu. Fortidens stigninger i drivhuseffekten var ikke drevet af mennesker, men derimod vulkaner – men konsekvenserne kan vise sig at være meget sammenlignelige.

161. Hvilken rolle spiller vand i atmosfæren som drivhusgas? Vh. Erik Arvin. Rudersdal.

Se svar til spørgsmål 142.

162. Hvordan opstod ozonlaget rundt om jorden, nu når det nu ikke findes på Venus? Astrid, 10 år, Nibe kino

Hej Astrid. Det er et rigtig godt spørgsmål. Ozon dannes helt naturligt, når ultraviolet stråling fra Solen rammer ilt-molekyler i Jordens atmosfære. Så ozonlaget er lige så gammelt som ilten i Jordens atmosfære – dvs. omkring 2 milliarder år.

163. Hvad betød Toba-vulkanens udbrud for 74.000 år for klimaet? Anders. Kosmorama. Skælskør

Toba-udbruddet er det største kendte vulkanudbrud i de seneste 5 mio. år. Vulkanudbruddet har med meget stor sandsynlighed ført til kolde år efter vulkanudbruddet, hvor store mængder vulkanske partikler har blokeret for sollys højt i atmosfæren. Men perioden for udbruddet var i forvejen en tid med store klimaforandringer, fordi Jorden var godt på vej ind i den seneste istid. Der er derfor tegn på pludselige afkølinger på samme tid, og det er ikke sikkert (men det debatteres fortsat), om vulkanudbruddet har spillet en rolle heri.

164. Niels, Hadsund bio. Hvorfor bevirker manglende svovl i skibsbrændstof temperaturstigning, når CO2

virker modsat?

Det er, fordi svovlpartiklerne reflekterer noget af Solens stråling tilbage i verdensrummet. Ikke alt forurening fører til global opvarmning, og svovlpartikler fra skibsfart er et godt eksempel på, at det modsatte også kan ske.

165. Har de periodiske istider indflydelse på CO2

-

udledning? Søren, Mols

De periodiske istider har især indflydelse på balancen mellem CO2 i atmosfæren og i oceanerne. Under de kolde istider flyttes store mængder atmosfærisk CO2 til det koldere havvand, hvilket yderligere sænker temperaturen og styrker istiden. Når Solens indstråling igen stiger, går det hurtigt den anden vej. På den måde er CO2 en kraftig klimaforstærker under istiderne.

166. Er der nogle muligheder for at bekæmpe vulkanudbrud, så CO2

kan mindskes? Eller er der konsekvenser med denne metode? Lars Pilegaard, ved Sø Auditoriet.

Nej, det er i praksis umuligt at udskyde eller fjerne vulkanudbrud. Der er trods alt noget, vi mennesker ikke helt kan.

167. Hvad kom først? - Temp. stigningen eller CO2

-

stigningen? Mvh. Hans Tage Lund - Tjele

Se svar til spørgsmål 131.

168. Hvis vi kan omdanne fossile brændsler til kvælstof, kan man så også omvende processen og omdanne CO2

til fossile brændstoffer eller mineraler? Laura, Søauditoriet

Ja, man kan både lave CO2 om til bio-olie og til faste karbonatmineraler. Og begge dele skal vi bare have mere fart på.

169. Siham fra SEF Svendborg. Hvordan måler man CO2? Hvordan kan man være sikker på de målte tal af CO2, når haverne virker som en buffer?

Man kan måle CO2-indhold ved hjælp af infrarød stråling, og sådan virker de fleste sensorer. På Hawaii har forskere målt atmosfærens CO2-indhold meget præcist siden 1960. For at få det fulde CO2-kredsløb skal man også måle CO2 i oceanerne, hvilket er mere kompliceret, fordi CO2 ikke bliver helt så godt fordelt i havvandet som i atmosfæren. Men også det har forskere været godt i gang med i over 50 år, så vi har gode pålidelige tidsserier. Se f.eks. her: https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/

170. Anette Vinther Larsen, Langeland bio. "Hvordan har tidligere klimakatastrofer påvirket udviklingen af jordens økosystemer og menneskelige civilisationer?"

Nogle af fortidens klimakatastrofer har haft massive konsekvenser for økosystemerne, og bl.a. ført til masseuddøen, hvor hovedparten af Jordens arter er forsvundet i løbet af få tusinde år. Det vurderes også at klimaforandringer – både små og store – har påvirket udviklingen af civilisationer.

171. Hvad sker der med Golfstrømmen og saltvandspumperne i Arktis? Går det helt i stå eller genstarter det sig selv? Simon Risager, Pandrup Bio

Se svar på spørgsmål 101.

172. Camilla, Søauditorierne: Hvor stort et areal mister vi af Jordens landareal, hvis havet stiger med 25 m? Og er det primært beboede egne?

En havniveaustigning på 25 m vil betyde et stort tab af areal (op til 2 %), og meget af dette areal er beboet af mange millioner mennesker. Men selv mindre stigninger, som 1-2 m i dette århundrede vil få store konsekvenser pga. periodiske oversvømmelser grundet uvejr, nedbør osv.

173. Golfstrømmens betydning for den globale temperatur? Har hørt bekymrende meldinger om tegn på opbremsning/ tak for godt foredrag/ mvh Peter og Pernille IDA Kalvebod Brygge København

Se svar på spørgsmål 101.

174. Hej, vi er et par gutter som er fysisk til foredraget i dag, som virkelig brænder for at vide, hvor gammel din mineralsten er. Sune og Markus

Jeg ved faktisk ikke, hvor gammel den calcit, jeg viste, er. Den kan være alt imellem flere hundrede millioner af år til nogle år millioner år gammel. Beklager, at jeg ikke kan give mere præcist svar.

175. Ole, Røsnæs Forsamlingshus: I kridttiden blev en masse CO2

bundet i CaCO3 af organismer med kridtskaller via fotosyntese. Virker denne mekanisme fra atmosfære til mineraler også uden liv?

Ja, den proces afhænger ikke af liv, men foregår helt spontant. Men livet under kridttiden forstod at bruge mineralerne som byggesten til skeletter, skaller osv. Så CO2-mineralisering kan bruges af biologi, men CO2-mineralisering afhænger ikke af biologien.

176. Søren, biblioteket i Allerød. Hvor skal Indien og Østafrika hen?

Lige nu går det mod nordøst for begge områder. Indien er gået noget i stå efter at kontinentet stødte ind i resten af Asien. Østafrika derimod vil blive skubbet østpå, når oceanspredning om få millioner af år river Afrika midt over.

177. Når vi ser på Jorden, har vi nu en stribe i Afrika ved ækvator, hvor der er meget varmt og tørt. Hvordan kan det være, at der ikke var det for 50 milliarder siden? Har jordens hældning i forhold til Solen ikke noget med det at gøre? En hilsen fra Skælskør biograf

Der er en del faktorer på spil her, inkl. Jordens hældning. Men ækvator vil altid være varmest. Der er typisk også relativt vådt ved ækvator, mens de tørre ørkenbælter befinder sig ved ca. +/- 20 breddegrader. Dette skyldes grundlæggende mekanismer i atmosfærens cirkulation, som man må formode også har været på spil for 50 mio. år siden.

178. Har du et estimat af, hvor stor en andel af nutidens landoverflade, der var dækket af hav, dengang havniveauet for 60 mio. år siden var ca. 200 meter højere end i dag? Mvh. Thomas, Gjethuset i Fr.-værk

Det er svært at estimere præcist, fordi det kræver meget præcist kendskab til kontinenternes placering og topografi. Men en havniveaustigning på ca. 200 m ville oversvømme 10-20 % af kontinenternes nuværende areal.

179. Isaac Humle Greisen: Kan man lave kosmetiske sten og mineraler ud af det CO2, som vi har i atmosfæren, og så have dem liggende ligesom bjerge og bunker?

Ja, det kan man godt. Men de fylder meget, hvis vi skulle mineralisere alt det CO2, vi har udledt, og have det liggende rundt omkring.

180. Hans, Generation Hus Aarhus. Er Svendsmarks teorier fuldstændig afvist?

Nej, Svendsmarks teorier om kosmisk stråling og skydække er ikke afvist. Men effekten menes ikke at være af sammenlignelig størrelse som global opvarmning pga. drivhusgasser.

181. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Jeg er blevet opmærksom på metoder som bioenergi med kulstofopsamling og -lagring (BECCS) til at reducere CO2-niveauer i atmosfæren. Hvad er din holdning til effektiviteten og de potentielle udfordringer ved denne metode?

Det er en god metode til at fjerne CO2, og jeg tror, at vi kommer til at se meget mere til BECCS. Jeg og mine kollegaer forsker selv i metoder til dette. Men BECCS kan ikke stå alene, fordi vi ikke har nok biomasse tilgængelig, og biomasse kan vise sig at være en vigtig og knap ressource. Derfor er det meget vigtigt, at vi først og fremmest fjerner CO2-udledninger, men også udvikler Direct Air Capture systemer (DACCS), som kan det samme som BECCS, men uden biomasse (dog med behov for en masse energi).

182. Søren, Sorø Bibliotek. Særdeles oplysende. Kommer det også i bogform, som nogle af de andre foredrag? Tak!

Vi har ikke planer om bogudgivelse, men vi har for nyligt skrevet en lille artikel i tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab om CO2-mineralisering i vulkansk aske. Du kan finde artiklen her:

https://aktuelnaturvidenskab.dk/find-artikel/nyeste-numre/2-2024/vulkansk-aske-kan-binde-enorme-maengder-co2

183. Hvordan kunne de 2 forskere i 1800-tallet overhovedet få en ide om at studere og komme med teorier om CO2? Peter, IDA Kbh.

Ja, det er et godt spørgsmål. Men på det tidspunkt havde Fourier fastslået, at atmosfæren holder Jorden varm uden at beskrive hvordan. På den baggrund giver det god mening at undersøge de enkelte atmosfæriske gasser for at besvare spørgsmålet, om hvordan atmosfæren holder Jorden varm.

184. I relation til de tektoniske plader og kontinenterne der hele tiden bevæger sig rundt på kloden, bør vi ikke også frygte, at vulkanerne igen kam sætte deres store præg på udledningen af drivhusgasserne? Mvh Thorsten kildegården Lyngby

Se svar på spørgsmål 73.

185. Erion fra Fredericia Gymnasium Hvordan fjerner bjergkæderne CO2?

I bjergkæderne skubber kontinenternes bevægelse hele tiden friske mineraler med metaller som calcium, jern og magnesium op til Jordens overflade. Her binder metallerne sig til CO2 fra regnvand og danner faste karbonatmineraler.

186. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Nu nævner du lagring i mineraler mm. som en metode til at fjerne CO2

fra atmosfæren. Findes der andre, kvalificerede metoder som også kunne være en mulig løsning på det store problem?

Ja, der findes heldigvis en række metoder til at fjerne CO2, og der udvikles hele tiden nye. CO2-lagring, skovrejsning og biokul er nogle af de vigtigste alternativer til mineralerne.

187. Kilometer tyk is. Hvordan bliver al den is dannet? Vh. Frank, Baltorpvej

Isen bliver langsomt bygget fra sne, som falder til nedbør.

188. Kent, Adslev Kirkehus: Hvor tæt er vi på en ny istid trods de store CO2

-

udledninger?

Med de nuværende CO2-udledninger mener de fleste forskere nu, at den næste istid nok ikke kommer. Men den næste igen, som bør være ca. 180.000 år ude i fremtiden, vil måske blive en rigtig istid med isskjolde. For på det tidspunkt bør de fleste af vores CO2-udledninger være optaget af naturlig CO2-mineralisering. Men meget kan jo ske inden da, og hvis der stadig findes mennesker på Jorden, vil de måske helst forsøge at forhindre en ny istid.

189. Rasmus, fra Søauditorierne. Hvorfor var det, at bjergkæder trækker CO2

ud af atmosfæren? Hvad var mekanismen?

Se svar på spørgsmål 185.

190. Hvad skal der til for, at vi mennesker kan reducere verdens CO2

-

udledning?

Vi skal først og fremmest stoppe brug af fossile brændsler som olie, kul og gas. Dvs. at vi skal bruge grøn energi eller en form for atomkraft. Dernæst skal vi også kigge på, hvordan vi producerer fødevarer til en voksende befolkning. Den animalske kødproduktion skal nok også omlægges eller kraftigt reduceres, da den nuværende udleder meget metan.

191. Kan vi forhindre den næste istid? Peter, IDA Kbh.

Ja, vi er godt i gang med at aflyse den med vores CO2-udledninger. Det kan jo lyde som en fin nok ting, men lige nu overkompenserer vi voldsomt og er på vej ind i en meget varm periode i stedet for en istid.

192. Michael Grant - Gjerrild Vandrerhjem. Er der nogle positive ting med globale opvarmning?

Det kan være svært at tale om, når der nu er så mange negative effekter. Men en konsekvens, som måske vil være positiv, er at nogle dele af verden, som f.eks. det nordlige Afrika, står til at få mere nedbør og måske bedre leveforhold. Andre steder, også i Afrika, bliver dog tørrere og sværere at leve i.

193. Hvordan har vi tænkt os at gøre sådan den kun stiger til 1,5 og ikke 4,4? David Shine Oo, fra Aars Vesthimmerland gymnasium

Hvis vi skal begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader, skal vi hurtigt i gang med helt at stoppe udledningerne og samtidig fjerne enorme mængder CO2 fra atmosfæren. Det virker helt urealistisk nu, men måske vi kan holde temperaturstigningen under 2,0-2,5 grader, hvilket også kræver handling meget snart.

194. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Vil du vurdere, at vi med teknologi, som ikke endnu er opfundet, kan stoppe krisen inden det går helt galt? Eller vil du vurdere at det er for urealistisk og optimistisk at satse på teknologi, som ikke endnu er opfundet?

Jeg mener ikke, at vi udelukkende skal satse på ny teknologi. Men ny teknologi bliver en vigtig del af løsningen. Vi skal derfor begynde at arbejde med, hvad vi har, og samtidig udvikle ny teknologi, som er billigere og mere effektiv til både at begrænse udledninger og fjerne CO2.

195. Når vi verden over planter nye skove for at nedbringe mængden af kuldioxid i atmosfæren, vil det så give et målbart resultat i vores tid? Ole Felding, Søauditoriet.

Ja, hvis vi samtidig reducerer udledningerne kraftigt, bør vi kunne se en effekt i løbet af få årtier. Men uden reduktionerne vil vi ikke kunne se effekten af træerne. Kloden vil blot blive endnu varmere.

196. Finn i Bjerringbro. biograf. Hvad mener IPPC og du om ændring af Golfstrømmen og evt. stop af Grønlandspumpen?

IPPC er ret forsigtige, når det kommer til den Nordatlantiske havcirkulation (som Golfstrømmen er en del af). De mener i deres seneste rapport (fra 2021), at strømmen er ret stabil. Men ny forskning peger på, at det ikke nødvendigvis er tilfældet. Det skal dog siges, at vi geologisk kun har evidens for, at havcirkulationen helt slukker i perioder under istiderne. Jeg er meget i tvivl, for vi har gang i et meget stort eksperiment uden præcise fortilfælde. Jeg synes ikke, vi skal tage chancen, men i stedet komme hurtigt i gang med at begrænse klimaforandringerne.

197. Kan du fortælle om havstrømmenes opførsel? Ex. Golfstrømmens fremtid? Lars Foged Mejeriet i Tarm

Se svar på spørgsmål 101 og 196.

198. Henrik hos VUC Dalgas Avenue Aarhus. Hvordan får vi Kina og Indien med på effektiv CO2-reduktion?

Godt spørgsmål. Hvis bare jeg vidste det. Men jeg tror, at nøglen ligger i, at grøn energi bliver billigere og nemmere at producere end fossil energi.

199. Ole - Birkerød Bibliotek. Hvor stor indflydelse har CO2

i mennesker og dyrs udåndingsluft og metanuddunstninger indflydelse på CO2

i atmosfæren?

Som udgangspunkt har vores CO2-udånding ingen indflydelse på atmosfærens CO2-kredsløb. For den CO2 kommer fra fødevarer, der har optaget CO2 fra atmosfæren. Men med metan forholder det sig anderledes. I husdyrs tarmsystemer (især kvæg) omsættes CO2 til metan, som er en kraftigere drivhusgas end CO2. Metan henfalder til CO2 i atmosfæren efter nogle årtier, men indtil da har metanproduktionen øget drivhuseffekten. Derfor har animalsk fødevareproduktion en større klimabelastning end den plantebaserede.

200. Eddie Hammel bio: Hvis den effektive udledningsmål opnås, hvad sker der med temperaturen?

Hvis IPCC’s opskrift til at opnå Parisaftalens mål nås, vil temperaturstigningen stabilisere sig lige under +2 grader. Det burde stoppe forværringen af klimaet, dog er det ret sikkert, at afsmeltningen fra Grønland og Antarktis isskjolde vil fortsætte. Vil vi helt bremse afsmeltningen, skal vi igen sænke temperaturen, hvilket vil kræve CO2-fjernelse i mange årtier, måske århundreder fremover.

201. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Synes du, at vi i Danmark og på global plan skal bygge flere atomkraftværker, da det er en meget grøn energikilde, eller findes der bedre alternativer?

Lige nu har jeg svært ved at se, hvordan vi skal klare energiomstillingen væk fra fossile brændsler uden mere atomkraft globalt.

202. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Du nævner, at en kraftig reduktion i CO2

-

udledninger er en nødvendighed. Fandt man en effektiv løsning, kunne det så ikke også blive en realitet at for meget CO2

blev fjernet - som derved kunne have en negativ effekt på jorden og dens biodiversitet, måske endda starte en ny istid?

Jo, det skal man passe på med. Så der skal stoppes i tide. Men lige nu ser det ud til at være et meget hypotetisk problem.

203. Lærke, Mariagerfjord Gymnasium. Hvordan kan det være vejrforholdene forventes at blive mere ekstreme? F.eks. med nedbør, hvorfor ser man flere ekstreme regnskyl?

Det er, fordi en varmere atmosfære kan rumme mere vand, og varmere oceaner gør atmosfæren mere urolig med større trykforskelle mellem lavtryk og højtryk. Det fører til, at regnskyl og storme bliver kraftigere.

204. Gletsjermel - er det en god idé til at binde CO2, transporten taget i betragtning? Mvh Michael Bothe, RAM huset Ramløse.

Ja, det er en god ide at binde CO2, og ideen med at bruge gletsjermel er rigtig god. Effekten skal dog mere end kompensere transporten.

205. Hvor længe forventer man at skulle fjerne CO2

fra atmosfæren - der må jo også være en nedre grænse for CO2

indhold i atmosfæren? Vh Birte fra Bibliografen i Bagsværd

Hvis vi i fremtiden skal sænke CO2-indholdet i atmosfæren til de niveauer, der var før industrialiseringen, skal vi formodentlig fjerne CO2 i flere århundreder. Men lige nu er målet Paris-aftalen, som begrænser opvarmning til 2 grader.

206. Fødevareproduktionen har brug for masser af CO2. Jo mere CO2, jo større planter. Hamp er også en storforbruger af CO2. En god ting at bruge udtrykket brug for? Hilsen Vera

Planter og store dele af landbruget indgår i det hurtige biogene kulstofkredsløb. Og den CO2, som optages og frigives i planter, fører ikke til mere eller mindre drivhuseffekt.

207. Jakob fra Hillerød bibliotek: Vil lukning af Ålborg Portland og lignende aktivitet påvirke signifikant på CO2

-

koncentrationen?

Cementproduktion har ganske rigtigt en stor CO2-udledning (ca. 8 % af de globale udledninger). Det hjælper dog ikke at lukke Ålborg Portland, hvis cementproduktionen bare flytter et andet sted hen. Men vi skal måske begynde at bygge mere med træ og samtidig udvikle mere bæredygtig cement. Det sidste, ved jeg, at Ålborg Portland også investerer i.

208. Ulrik, Hørgården. Hvor megen CO2

udleder 10 mia. mennesker - når de blot trækker vejret? Er denne mængde CO2

samt stigningen i jordens befolkningstilvækst medregnet, når man taler om reduktion?

CO2-udledning fra menneskers udånding tæller ikke som udledning i klimaregnskabet, for den CO2 kommer allerede fra atmosfæren og er en del af det biogene kredsløb. I stedet er det den fossile CO2, som er problemet. Så du kan roligt fortsætte med at trække vejret.

209. Du sagde, at man skulle begynde at plante flere træer. Ville det ikke være bedre bare at lade nogle områder være, så træer/naturen selv kan vokse?

Man kan godt lade områder selv springe i skov, og det, tror jeg, også er planen mange steder. Men med plantning går skovrejsning hurtigere. Men der er mange, der ved mere om dette emne end mig.

210. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Du snakker om lagring af CO2, vil du så vurdere, at man skal forske mere i at lagre CO2'en i jordens porøse overfladen?

Ja, vi skal forske meget mere i, hvordan vi kan lagre kulstof på en god, sikker og naturlig måde.

211. Peter, Huset No7 Herning – hvad med de afgrøder som landbruget producerer - bruger de ikke CO2

når de gror?

Jo, afgrøderne optager CO2 fra atmosfæren, mens de gror. Men som udgangspunkt frigives denne CO2 igen igennem fødevarerne, og når restprodukterne forgår på marken. Men man kan fange en del af denne CO2, f.eks. vha. biogasproduktion. På den måde kan der ”sættes en pose i landbrugets store CO2-støvsuger”.

212. Kan man ikke bare flyve en masse CO2

til månen eller Mars? hilsen Laura

Jeg tror aldrig, at det kan betale sig. Det er både nemmere og billigere at flytte CO2 tilbage til undergrunden, hvor den kommer fra.

213. Peter auditorie 1. Hvor energikrævende er det at fjerne CO2

fra atmosfæren og kan det ikke blive en ond spiral?

At fange CO2 direkte fra atmosfæren uden brug af biomasse er ganske energikrævende, og det er hovedgrunden til, at vi endnu ikke har set den teknologi vokse. For det er vigtigt, at energien er grøn og bæredygtig, for ellers ender vi i den onde spiral, som du nævner. Så hvis vi skal fange CO2 direkte, skal vi først have masser af grøn energi. I mellemtiden kan vi fange CO2 via biomasse – især fra landbrugets restprodukter, f.eks. igennem biogasproduktion.

214. Butoyi Alimasi, Vesthimmerlands Gymnasium. Er jordens skorpe porøs nok til at lagre den nødvendige mængde CO2?

Ja, der er rigeligt plads til CO2 i undergrundens porerum – både som karbonatmineraler og som CO2-lagring.

215. Søren, biblioteket i Allerød. Hvis relativt små udsving i CO2

udledning har så stor indvirkning på jordens opvarmning via drivhuseffekt - ved vi så hvilken effekt en forholdsvis lille nedpumpning af CO2

så have på jordens dynamikker?

Vi ved rigtig meget om, hvordan CO2 gemmes væk i karbonatmineraler, for det har Jorden selv gjort i over 4 milliarder år. Og fordi vi har udledt så meget CO2, både kan og skal vi fjerne meget store mængder CO2 blot for at holde klimaet stabilt. CO2-lagring, hvor CO2 komprimeres og lagres som væske under Jorden, som olie-/gasindustrien foreslår, kender vi mindre til, for naturen gør det ikke selv, men industrien er ved at gøre de første erfaringer.

216. Hvad mener du, at unge kan gøre/hvad skal der til for at vi passer bedst muligt på vores klode? - Freja Andersen, Vesthimmerlands gymnasium

Hej Freja. Jeg har ikke nogen let løsning og er selv meget i tvivl. Men jeg tror, det endelig er på tide, at vi forsøger at leve bæredygtigt. Jeg tror, de fleste nu kan se, at vi skal ændre vores levemåde, og især den måde hvorpå vi producerer energi.

217. Er vulkansk aske eller vulkanske mineraler bedst på lang sigt, set fra Danmarks synspunkt? Sigurd Mads, Vesthimmerlands gymnasium Aars

I Danmark har vi mulighed for at lave CO2-mineralisering vha. vulkansk aske, mens vulkanske sten er mere tilgængelige i andre lande.

218. Melanie fra Hedensted Bibliotek. Hvordan kan man "fange" CO2

fra luften? (Altså det tekniske bag inden man binder det til noget)

Direct Air Capture fanger CO2 fra luften ved hjælp af filtre, som binder CO2 fra den luft, som sendes igennem filtrene. Men man kan også fange CO2 fra f.eks. biogas – her står planternes fotosyntese for at fange CO2 fra atmosfæren – og i biogasanlægget frigøres denne CO2 i en form, hvor den kan fanges.

219. Vil det ikke være fint/bedre at sende CO2

-

vandet ned fra overfladen og synke ned gennem lagene, da CO2'en vil sive gennem mange metallagre på vej ned? Fra Hjalte fra AGS på biblioteket Sønderborg

Jo, det kan vise sig at være en god idé. Den slags praktiske spørgsmål er vi i gang med at afprøve ved hjælp af computersimuleringer.

220. Hvor meget betyder elbiler? Christian, Aabenraa bibliotek

Elbiler kan få en stor effekt på CO2-udledningerne fra transportsektoren. Især hvis fremtidige batterier bliver endnu mere bæredygtige.

221. Ole - Birkerød Bibliotek. Kan gletsjermel anvendes til CO2-fangst som vulkansk aske?

Ja, gletsjermel, som er dannet ved, at gletsjere eroderer vulkanske bjergarter (som findes i Grønland), har mange af de samme egenskaber som vulkansk aske.

222. Torsten, Nicolai Bio Kolding. Hvordan er energiregnskabet i forbindelse med CO2

-

lagring? Altså hvor meget energi skal der til?

Der skal primært bruges energi til at pumpe, og det er ikke meget i forhold til den mængde CO2, der kan fjernes.

223. Ida Dalsgaard Loft, Mariagerfjord Gymnasium. Ville oplagringen af CO2

i den danske undergrund kunne få betydning for udvindelsen af grundvandet til drikkevand?

Nej, hverken CO2-mineralisering eller CO2-lagring vil få konsekvenser for vores drikkevand, da begge dele foregår på større dybder end vores drikkevandsmagasiner. Men som altid når man arbejder med undergrunden, skal man passe på og undgå enhver form for forurening. Der er heldigvis stramme regler til at regulere dette.

224. August, Brønshøj Bibliotek. Hvor skalerbart er metoden? Er der lignede askelagsområder andre steder i verden?

CO2-mineralisering er yderst skalerbart, da der findes egnede geologiske forhold på alle kontinenter. De kan være i form af vulkansk aske som i Danmark (og mange andre steder), vulkanske sten eller såkaldte ultramafiske bjergarter. Disse geologiske forhold er slet ikke sjældne, men faktisk de mest almindelige på globalt plan.

225. Kan det passe, at biogasanlæg forurener det omkringliggende vand? Mvh. Butoyi fra Vesthimmerlands gymnasium i Aars

Det håber jeg ikke, men det ligger udenfor mit fagområde.

226. Vil man se lignende forhold, som man ser med ekstrem kulde i de mere nordlige lande i Danmark? Butoyi, Vesthimmerlands Gymnasium

Jeg forstår desværre ikke dette spørgsmål.

227. Hvad er udfordringerne (ud over økonomi) til at gå i gang med anlæg til at pumpe kulstof ned i jorden i Danmark?

Der er en del forundersøgelser, som først skal gøres, før man faktisk begynder at pumpe kulstof den anden vej. Disse forundersøgelser skal klart kunne dokumentere, hvordan vand og kulstof flyder i undergrunden, og f.eks. hvor hurtig mineralisering foregår.

228. Træet fra skoven kan bruges til byggeri og dermed forlænge CO2

-

lagringstiden med "så længe bygningen holder" 100-200år. Og i skoven hvor man hentede træet, bliver der plads til nye træer, altså CO2

-

opsamling. Peter Hoptrup Kirkehus

Ja, at bygge med træ og prioritere skovrejsning er en god måde at hjælpe klimaet på.

229. Peter, Huset No7 Herning - hvor meget CO2

udleder ølproduktionen i DK/EU burde man ikke indfange det CO2

i stedet for at sende det ud i atmosfæren? Ved at Ørbæk bryggeri opsamler deres overskuds CO2

og bruger det til at karbonere deres sodavand.

Jeg ved ikke, hvor meget CO2 ølproduktionen i Danmark udleder, men det hjælper ikke klimaet meget at fange CO2 og tilsætte det i sodavand. For CO2 i sodavand ryger meget hurtigt i atmosfæren alligevel. Den indfangede CO2 bør i stedet fjernes helt fra Jordens overflade.

230. Hvilken indflydelse har gift fra landbruget på mineraliseringsprocessen?

Umiddelbart har andre stoffer end CO2 og vand ikke indflydelse på mineraliseringsprocessen.

231. Hvor meget / hvor længe kan man mineralisere i forbindelse med et enkelt biogasanlæg?

Det kommer an på, hvor meget CO2 biogasanlægget fanger, og hvor meget vulkansk aske der er adgang til. Men vi forventer, at mineralisering på en mark ved siden af et biogasanlæg kan foregå over mindst 10 år.

232. Hvilken effekt her det på vores grundvand/drikkevand, hvis vi pumper CO2

ned i jorden? Janne Sandbæk, Apollon Struer

Hverken CO2-lagring eller CO2-mineralisering påvirker drikkevandet, da begge dele forgår på andre dybder end vores drikkevandsmagasiner.

233. Er der nogle ulemper ved at lagre CO2

i mineraler? Hvad sker der når mineralerne ikke kan lagre mere CO2? Muhammed, VUC HF Køge-Roskilde.

Hvis man udnytter den fulde kapacitet til at mineralisere ét bestemt sted, skal man flytte videre til et andet (f.eks. marken ved siden af). Globalt set er kapaciteten til at mineralisere i praksis uendelig, så vi kommer ikke til at løbe tør for samlet kapacitet.

234. Hvor meget / hvor længe kan man mineralisere i forbindelse med et enkelt biogasanlæg? Jane, Agger bio

Se svar på spørgsmål 231.

235. Carsten fra Thise forsamlingshus. Er elbiler en del af løsningen?

Ja, en hver form for teknologi, som mindsker forbrug af olie, kul og gas, er en del af klimaløsningen.

236. Hvordan kan man stoppe biogasanlæggenes forurening?

Det ligger desværre udenfor min ekspertise, men jeg ved, at biogasanlæg først og fremmest skal være ”tætte”, så de ikke lækker metan til atmosfæren.

237. Hvor meget energi koster det at mineralisere 1 ton CO2? Kari, Stavtrup.

Det er et godt spørgsmål, som endnu er svært at svare på præcist. Men hvis man allerede har tilgængelig CO2, skal der umiddelbart kun bruges energi til at pumpe, hvilket er begrænset.

238. Carsten Søauditorierne: Hvis vand med en høj andel af CO2

synker fremfor at stige op, har vi da behov for mineralisering? Er problemet så ikke løst ved at CO2'en og vandet er fastholdt i jordskorpen?

Jo, det har du delvist ret i, og derfor er der også mange, som regner opløsning af CO2 i vand for en effektiv CO2-lagring. Men selv grundvandet indgår i et kredsløb, som langsomt får vandet til at flyde mod oceanerne. Hvis trykket i vandet falder, vil noget af den CO2, der er i vandet, kunne afgasse igen.

239. Hvor lang tid går der får om vi kan se om mineralisering virker?

Vi planlægger en fuldskala-test i løbet af de næste 2-3 år.

240. Hvilke CO2

-

reducerende metoder er du mest tilhænger af? Celine Kristensen, Vesthimmerlands gymnasie

Jeg synes, at dekarbonisering er det allervigtigste. Altså at vi stopper med at bruge kulstof især i energi og materialer. Slut med olie, kul og gas – samt bedre alternativer til f.eks. plastik.

241. Anette Silkeborg Bibliotek: Hvad gør man med alle de "mineralsten" der bliver dannet ved "biogasanlæggene"? Er der "plads" til vandet nede i jorden

Ja, der er rigelig plads til både vand og karbonatmineraler i undergrunden. Dannelsen af karbonatmineraler kommer ikke til at påvirke forholdene i undergrunden.

242. Anne, Fælleshave i Haderslev: Den alm. holdning er, at elbiler skal afløse biler med fossilt brændstof. Men hvor meget fossilt brændstof bruges der til at producere batterier?

At fremstille batterier er, så vidt jeg ved, stadig ret energikrævende, men jeg ved også, at der forskes meget i at fremstille mere bæredygtige batterier. Generelt er det godt for klimaet, at biler og anden transport elektrificeres.

243. På den allerførste graf så det ud til at der var en top omkring 1940-45. Har krig væsentlig betydning for CO2-regnskabet? Marianne, Kalundborg

Nej, krig kan ikke siges at have direkte indflydelse på CO2-udledninger. Men krig og ufred betyder desværre, at verdenssamfundet har mindre opmærksomhed på at løse klimakrisen i fællesskab.

244. Hvis man øger mineraliseringen, øger man så også de indre jordplader, så der kommer flere jordskælv? Hilsen Pia i Gjethuset i Frederiksværk.

Nej, mineralisering har ikke indflydelse på pladetektonik og jordskælv.

245. Kan pumpekredsløbet til karbonisering også udnytte jordvarme? Ebbe Münster. Langå kulturhus

I princippet ja, men det afhænger meget af undergrundens temperatur og kredsløbets hastighed. Men det er en af de muligheder, som vi også har for øje.

246. Bjarke, Viborg Gymnasium. Energien brugt på at pumpe CO2

ned, ville den energi ikke være bedre brugt på at lade noget kul/gas blive nede i undergrunden, så længe at der bliver hentet fossile brændstoffer op, og så derefter selvfølgelig pumpe ned?

Energien brugt til at pumpe er meget lille. Formålet med at mineralisere er desuden ikke at kompensere for nye CO2-udledninger, men derimod at begynde oprydningen og aktivt fjerne CO2, der allerede er udledt.

247. Vil biogas/CO2-projekt fører til at vandet i Jylland bliver mere hårdt? Hårdt vand anses for at være ikke så godt for vores helbred- mennesker lever længst i områder med blødt vand. Mvh Inna Nicolai Bio, Kolding

Nej, CO2-mineralisering vil ikke påvirke drikkevandet på nogen måde.

248. Kan den forhøjede temperatur gøre, at havene ikke kan holde nær så meget CO2, hvilket vil frigive endnu mere CO2

og dermed skabe en selvforstærkende effekt? Aalborg Katedralskole, Søren

Ja, det er helt korrekt. Når havvandet i fremtiden bliver varmere, kan en sådan selvforstærkende effekt komme på tale.

249. Er der grund til bekymringer ang. klimaforandringer, siden vi muligvis finder en løsning(er) inden længe? Hilsen Christian, Samsø biograf

Ja, der er desværre grund til bekymring, da klimaet nu ændrer sig meget hurtigt. Vi kan håbe på, at løsningerne meget snart begynder at indfinde sig, men indtil nu er det jo desværre gået meget langsomt.

250. Jørgen Højmark, Kultur Skanderborg: Kan vi tillade os at bruge jordens indre energi? Vil den slippe op ligesom olien?

Ja, det kan vi godt tillade os. Jordens indre energi er vedvarende, den er stor, og der bliver ved med at være energi. Det er altså ikke en ressource, som vi kommer til at udtømme, så geotermi er en vedvarende energi, som vi sagtens kan tillade os at bruge af.