Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Dybhavet - nyt fra en ukendt verden'

Tirsdag d. 29. april 2025 afholdt biogeokemikerne Ronnie N. Glud fra Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology, og Bo Barker Jørgensen fra Institut for Biologi, Aarhus Universitet foredraget 'Dybhavet - nyt fra en ukendt verden' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var ikke tid til at besvare dem alle under foredraget. Forelæserne har efterfølgende besvaret udvalgte spørgsmål skriftligt. Du kan nedenfor finde både de skriftlige svar, samt de svar forelæserne gav på aftenen.

 

1. Til Ronnie Glud. Hvad var din største oplevelse på sidste togt til Puysegur Graven? Mvh Hans Fyrst, Vojens Kultur- og Musikhus.

Ronnie: Der var to store oplevelser. Den ene var en fantastisk oplevelse med det samarbejde, vi havde med de kinesiske forskere. Der var en fantastisk stemning om bord. Og på trods af kulturen og den politiske forskel, var vi i stand til at arbejde så målrettet sammen. De største videnskabelige erkendelser var, at vi fandt hele nye samfund, som lever af metan, som siver ud af havbunden nede på de allerstørste dybder – hvilket vi overhovedet ikke var forberedt på.

2. Hvorfor skulle man vælge selv at studere biogeokemi? Fra Sune og Bertil fra Aarhus Efterskole i Søauditoriet.

Ronnie: Det skal man vælge, hvis man er interesseret i at forstå hvordan biologi, geologi og kemi vekselvirker på Jorden – og skaber den planet, som vi alle bor på.

3. Hvor lever Hoff krabben, på hypotermiske væld? Rikke Houmann Sørensen, Multihallen Mårslet

Ronnie: Ja, det gør de.

4. Hej til Søauditorierne. Jeg vil gerne vide, hvordan dybhavsdyr kan overleve trykket dernede. KH. Alfred fra Vordingborg Gymnasium.

Ronnie: Dybhavsdyr har ingen gas i kroppen (som f.eks. normale fisk der har en svømmeblære til at regulerer deres opdrift), og så er deres enzymer, lipider osv. tilpasset et liv i dybet.

5. Erling, Seminarhuset Ribe. Vil mennesket komme til at bo i havet?

Ronnie: Formodentlig ja, Men nok ikke i nogen større udstrækning. Det bliver nok mest i forbindelse med forsøg, eksperimenter eller vedligeholdelse af udstyr.

6. Fra Oscar i Egaa Gymnasium. Hvorfor er det, at nogle havdyr kan blive flere hundrede år gamle, selvom de måske er små eller deres kroppe efter naturfagenes love ikke burde være egnet til dette?

Ronnie: Alder er ikke relateret til størrelse. Mikroorganismer kan blive meget gamle.

7. Tror I, at mennesker vil nå dybder på mere end 1100 meter? Altså med ny teknologi, energi ressourcer, ilt tanke, osv. Rasmus Auscher, NGG - Kokkedal

Ronnie: Ja, det kan teknisk godt lade sig gøre – men det er svært at se et formål med sådan en øvelse.

8. Karlo Kortsen, Lohals Langeland. Udvikler dyr/livet sig stadig i så dybe, mørke og barske miljøer. Altså er evolution stadig i bevægelse på så store dybder?

Ronnie: Ja, evolutionen er allestedsnærværende.

9. Spiller AI nogen rolle ift. teknologien, der anvendes ved dybhavsforskning? Med venlig hilsen, Charlotte fra Vig Bio

Ronnie: Ja, især i forbindelse med analyser af billede materiale.

10. Hvor dybt nede lever Kikkert fisken? Hvor mange har set den? Rikke Houmann Sørensen, Multihallen Mårslet

Ronnie: Jeg ved det ikke præcist – men mon ikke omkring 1000 m og mon ikke, at der er et dusin mennesker der har set den ”first hand”.

11. Koncentrerer dybhavets fisk sig i særlige områder, lige som fiskene på lavere vand, som f.eks. i Nordsøen og ved Newfoundland? Vh. Henrik Bjerg, Kinorevuen Skørping

Ronnie: Fisk tiltrækkes af føde, så hvor der er noget at spise (eksempelvisen død hval eller et rev af dybvandskoraller) – der er der også mange fisk.

12. Hvad sker der med ballasten, når den frigøres fra fx landere, ligger de på havbunden og er de skadelige for havlivet? Eller kan de samles ind på en måde? Isabella Dam, Pandrup Biograf.

Ronnie: Der sker det samme for ballasten fra landere, som der f.eks. også sker for ubådene, at man efterlader jernklodser på havbunden. Men det er altså bare jern og jern går til over tid, men det er alt for kostbart at prøve at bjerge dem igen. Og det er altså bare et minimalt bidrag til jernkredsløbet og det har ingen skadelig effekt

13. Peter auditorie 1. Hvordan kan jeres forskning bruges ifm. klimaforandringerne- reduktion af CO2?

Ronnie: Den kan bruges til at forstå havets evne til at lagre CO2 i vandet og i sedimenterne og dermed give en dybere indsigt i fremskrivning af CO2 udviklingen i atmosfæren. At bruge dybhavet direkte til at lagre CO2 er nok ikke nogen god ide.

14. Hej. Hvordan får i ballasten fra måleenheden op fra havbunden? Dana fra Gudhjem.

Ronnie: Ballasten forbliver i dybet – og måleenheden stiger selv op gennem vandmasserne, når ballasten er frigjort.

15. Har havet altid fyldt 72% af jordens overflade? Kurt Madsen, Helios i Faaborg

Ronnie: Nej, det har varieret gennem geologiske tidsaldre

16. Hvor lang tid tager det at bygge en lander vs. en ubåd? Isabella Dam, Pandrup biograf

Ronnie: Den første lander tager lang tid at bygge, men når man først har rutinen tager det vel et par måneder. En Ubåd tager flere år at konstruere.

17. Hvor dybt når de store havstrømme ned? Per, Domus Felix, Lejre.

Ronnie: Der er store havstrømme helt nede ved bunden i dybhavet.

18. Hvor lang tid er forskere typisk afsted på ture, hvor I samler data ind? Isabella Dam, Pandrup biograf.

Ronnie: Typisk varer en ekspedition 5-10 uger.

19. Flemming, Aalborg Tekniske Gymnasium. Hvor stort er trykket på bunden af Marianergraven?

Ronnie: 1100 gange atmosfære trykket.

20. I viste spidsen af bjerge, der når op over havoverfladen fra havets bund. Kan lava søjlen under Island knække over så Island synker? Rikke Houmann Sørensen, Multihallen Mårslet

Ronnie: Nej, det sker ikke. Bjerge bliver (som på landjorden) bredere og bredere jo tættere på basis vi kommer. Over meget lange tidsskala kan havet dog nedbryde spidsen af bjerget.

21. Hvorfor er det høje tryk i dybhavsfisk et problem - og for hvem? Per, Domus Felix, Lejre.

Ronnie: Det er ikke et problem for nogen specielt, men det er en udfordring for de organismer, som lever dernede, at der er et højt tryk. Man skal have helt specielle enzymer, membraner og lipider, der skal udvikles for, at man kan fungere under det høje tryk. Trykket påvirker alt fysisk materiale, f.eks. begynder meget plast at ændre karakter.

22. Peter Schack - Skødstrup Sognegård: Hvor stort er det største (eller måske rettere: mindste dyr, der kan leve i 10 km dybde?

Ronnie: De mindste er mikroskopiske og de største er gigantiske tanglopper der er 20-25 cm lange.

23. Rebecca, Atlas Biograf Rødovre: Ved I hvilke større dyr (hvaler, kæmpe blæksprutter), som lever i de dybder?

Ronnie: Ja, der er generelt godt beskrevet – og det er bl.a. hvaler og blæksprutter.

24. Rebecca, Atlas Biograf Rødovre: Hvor mange mennesker/personale deltager ca. per tur til de hadale grave?

Ronnie: Et forskningsskib har ca. 50-80 mennesker ombord, hvoraf halvdelen er mandskabet der ”sejler” skibet og den anden halvdel er teknikere og forskere.

25. Søs, Aalborg teknisk gymnasie – Hvis, hvordan påvirker bundtrawling af fiskeri og lignede Co2 regnskabet, hvis de skraber bund op og har dette klimatiske konsekvenser?

Ronnie: Det frigør CO2 fra havbunden, men i det store regnskab betyder det ikke meget for kulstofbalancen.

26. Mirko i Rudme Friskole - hvad sker der med de mange vægte, som bliver brugt til neddykning af måleapparater, ruster de bare hurtigt væk med tiden eller holder de i mange år? Tak

Ronnie: Ja, de bliver efterladt og ruster bort – de består blot af blødt jern og udgør ingen miljø risiko.

27. Er det så i de hadale grave, at alle de ”sjove" fisk bor? Sandra fra Aalborg Katedralskole

Ronnie: Nej, ikke helt – men der er mange dybhavsfisk i de hadale grave – mest kendte er de såkaldte ”snailfish”, men fisk kan ikke komme længere ned end ca. 8 km pga. det store tryk.

28. Terry, IDA Conference København: Hvilke tanker har I gjort jer ved at efterlade ballasten på havbunden? Vi snakker jo meget alt vores affald i havene.

Ronnie: Det er så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko.

29. Kan mennesker leve af Marin Sne? Malte, IDA Kbh

Ronnie: Måske? – men der ville skulle meget til og det ville blive svært at indsamle og blive lidt en lidt trist kost.

30. Kim Dammand, Egå Forsamlingshus, Århus. Er der 8-armede blæksprutter 🐙 i Marianergraven?

Ronnie: Formodentlig ja – men dog ikke helt nede på bunden, hvor trykket er for ekstremt (men på skrænterne).

31. Har I nogensinde skulle kæmpe med dyrelivet i nogle af de hadale grave for at få jeres målinger? Fra Emma i Atlas biografen Rødovre

Ronnie: Nej, det har vi ikke 😊

32. Bente, Ry Bio. Hvad sker der med alt den ballast, der bliver smidt fra landerne - forurener det ikke?

Ronnie: Det er så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko.

33. Hej, jeg hedder Emilia og er fra Vordingborg Gymnasium. Jeg ville høre, om man kan undersøge jordbundens iltforbrug over en længere periode fx et år?

Ronnie: Det kan man godt – ved at have instrumenter udsat så længe og så komme tilbage og hente dem. Sådanne målinger har vi realiseret på stor dybde i det Arktiske Ocean.

34. Helle Format bio, Ballerup. Kan man se ændringer, efter der har været atomprøvesprængninger i områderne.

Ronnie: Nej det kan man ikke – men vi kan måle de stoffer som sprængningerne frigjorde.

35. Tak for en spændende præsentation. Ville man kunne afbøde klimakrisen ved at producere kunstgødning vha. solenergi over dybhavet og pode det med alger? Mvh Aske fra Brønshøj bibliotek

Ronnie: Det kigger man på, der er faktisk nogen som seriøst prøver at se, om man kan gødske havene, ikke nødvendigvis med kvælstof, det kunne også være med jern som er en begrænsende faktor for produktionen mange steder. Men hvis man regner lidt på det, så skal der så store mængder til, at det ikke rigtig bidrager med noget i forhold til den enorme fossile afbrænding, og det ville få store miljømæssige konsekvenser, der hvor man øger produktionen. Nu har vi forsøgt meget i de kystnære farvande at begrænse produktivitet, som Bo også var inde på. Jeg ved ikke rigtigt, om man synes, at man vil begynde at øge produktiviteten ude i de store have for at afhjælpe vores fossile afbrænding.

36. Claus Nykøbing Mors Bio. Ved man, hvor tyk sediment laget er i De Hadale grave ?

Ronnie: Ja – i hver et tilfælde nogle steder – det er hundredvis af meter tykt og mange steder flere kilometer tykt.

37. Hvor lang tid tager det for en lander at opstige fra en dybde på fx. 10 km?

Ronnie: Den stiger med ca. 40 m per minut – så lidt mere end 4 timer.

38. Hej har man en ide om, hvor stor påvirkning mikroplast har for nuværende og i fremtiden i disse dybhavsgrave? Kan man overhovedet gøre noget mod mikroplasten i havet og dermed også i gravene? Randi Lichtenberg, Sønderborg Multikulturhuset

Ronnie: Nej, vi kender endnu ikke effekterne – og nej, det er ikke muligt af fjerne det. Vi må stoppe udledningerne og afvente at naturlige processer nedbryder det.

39. Hvordan kan det være, at bakterier kan overleve trykket på havbunden, men dyr som eks. hvaler ikke kan? Liva, Vordingborg Gymnasium

Ronnie: Det er der flere grunde til – men helt centralt er det, at bakterier er relativt simple organismer og ikke har nogle interne lagre af gas (som f.eks. hvalernes lunger)

40. Hej! Hvordan påvirker menneskelig aktivitet – som fx dybhavs minedrift og plastikforurening – de dybeste dele af havet. Mvh Lasse Sabinus, elev på Tønder Gymnasium.

Ronnie: Det er svært at svare på – vi ved det faktisk ikke endnu.

41. Hvordan funger den kinesiske ubåd - også mht. afgivelse af vægt? T.L. / Helios Faaborg

Ronnie: Ja, ubådene efterlader også ballast.

42. Niels Kristian, Hovedbiblioteket Randers - Hvordan påvirkes omsætningen i dybhavsfisk af PFAS og mikroplast?

Ronnie: Jeg tror endnu ikke, at der er dokumenteret nogen effekter af forurening på dybhavs fisk.

43. Kan de ballastblokke, der bliver efterladt på havbunden ikke forstyrre den biologiske balance, der er i de hadale grave? (Anette, Beboerhuset, Skanderborg)

Ronnie: Det er så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko.

44. Stine, Biblioteket Sønderborg: Hvad gør, at så mange hadale grave ligger lige præcis i Stillehavet frem for fx Atlanterhavet?

Ronnie: Det skyldes den måde som kontinentalpladerne bevæger sig på i oceanerne (der er dog nogle få grave i Atlanterhavet)

45. Hvad er havtemperaturen i bunden af gravene. Freddy, Greve Borgerhus

Ronnie: Lidt forskellig afhængig af graven – i den koldeste (South Sandwich graven) er temperaturen lidt under frysepunktet – men typisk ligger det mellem 3-4 grader celsius.

46. Carsten Vittendorf, Ringsted Kino. Kan man over tid måle ændring af forbruget i sedimenterne, af "marin sne” Som årringe i træer. Set i forhold til klimaproblematikken 2025.

Ronnie: Jo, det kan man godt og det gør vi også for at se, hvordan deponeringen og omsætningen ændrer sig over tid.

47. Henrik Sankt Clemens kirke. Hvad gør man med den ballast, man efterlader på bunden? Er det metal eller er det noget som opløses over tid?

Ronnie: Det er så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

48. Flemming, Svaneke bio: Hvad er det mest brugbare, I har opdaget?

Ronnie: Det er nok svært at svare på – det afhænger lidt af, hvad der menes med ”brugbart”, men generelt har vi fået stor indsigt i vigtige processer, der er bestemmende for, hvordan havet og Jorden fungerer.

49. John Larsen, SEF, Svendborg. Ved man noget om, hvorvidt svovlbakterier evolutionært er yngre end andre bakterier?

Ronnie: Ja, man kan godt udlede den evolutionære udvikling af forskellige bakteriegrupper og dermed hvor gamle de er.

50. Hanne, Hald Borgerhus. Hvordan påvirker udledning fra rensningsanlægget bakterier i havet?

Ronnie: Hvis vandet er rent, har det lille effekt – hvis det ikke er renset vil det typisk ændre bakteriesammensætningen og øge bakteriernes vækst.

51. Der bliver talt om batteriernes betydning for stofomsætningen. Men lever der også virus, svampe og encellede organismer, betyder vel også noget for stofomsætningen?

Ronnie: Det gør det bestemt – men bakterierne er de vigtigste.

52. Hvad er grunden til, at alge koncentrationen er størst langs kysten (røde områder) - og hvorfor ikke langs alle kyster? Jeg tror, det var rødt ved Afrika og ikke langs Sydamerikas kyst? Mariane - Hundested Kino.

Ronnie: Det skyldes upwelling – i områder hvor dybt næringsrigt vand bringes op til havoverfladen stimuleres algeproduktionen. Upwellingen styres af strømningsmønstre og vindretninger.

53. Hej! Jeg hedder Gaia og skriver fra Vordingborgs uddannelsescenter. Hvad kan være årsagen til at der er "fest" i de hadale grave mens, at der er mindre mad nogle steder længere oppe.

Ronnie: Det er fordi, at det organiske materiel fokuseres i gravene og dermed er der mere at leve af.

54. Flemming- Helios Teatret i Fåborg Er det muligt at øge verdens havenes optagelse af CO2, i forhold til at mindske drivhuseffekten?

Ronnie: Ja, det er det – men effekten er begrænset sammenlignet med de ødelæggelser i dybhavet, som det ville medføre.

55. Fra Oscar i Egå Gymnasium. Burde det, at der falder bl.a. vulkansten og laviner af mudder ned på dybhavets bund ikke gøre, at dybhavet lige så stille bliver lukket sammen og mindre dybt?

Ronnie: Det kunne man godt umiddelbart tro – men den forsatte subduktion tvinger aflejringerne ind i Jordens indre og erstattes hele tiden af ny havbund.

56. Niels, Gjethuset. Hvorfor tager man stadig sedimentsøjler op, når de giver forkerte målinger i stedet for at måle direkte på havbunden?

Ronnie: Fordi man kan måle andre processer og forhold i søjlerne, der ikke påvirkes af tryk og temperatur forandringer under optagningen.

57. Er der ikke en latent risiko ved at hente bakterier op fra de hadale grave? Mvh. Christian, No 1 Kulturhuset i Tølløse

Ronnie: Nej – der er ikke patogene organismer i gravene.

58. Øges hastigheden af de biologiske processer på dybhavet, når havets temperatur øges? Frede, Carl Blochs Gade, Aarhus

Ronnie: Ja, men kun ganske lidt – det går meget langsomt med at opvarme dybhavet.

59. Hvordan smager dybhavstanglopper? Mvh Aske Fra Brønshøj bibliotek.

Ronnie: Det ved jeg ikke – med sikkert ikke særlig godt – ”kødet” er mest en gelatineagtig masse.

60. Er I blevet overrasket over de bakterier/vira, I reelt har fundet? Karen H fra IDA København

Ronnie: Ja, vi er blevet overrasket over den enorme funktionelle og geonomiske diversitet.

61. Hvad kan man bruge al denne viden til? Kunne man f.eks. udnytte tilførsel af bakterier til at bekæmpe iltsvind i kystnære lave dybder? Marianne M, Marstal

Ronnie: Vi begynder simpelthen at forstå, hvordan vores klode fungerer – og dermed får vi en indsigt, så vi bedre forstår, hvordan havene responderer på miljøforandringer – og nej, vi kan ikke bekæmpe iltsvind på den måde, det kan kun gøres ved at reducere kvælstofbelastningen.

62. De organiske stoffer, der presses ind i jordens indre, kommer de igen ved vulkanudbrud. Hvis ja hvilke konsekvenser har det for verden? Flemming, Boligforening Viby

Ronnie: Ja, det gør de - og det har de altid gjort, så det er en forsat cyklus.

63. Carsten Vittendorf Kino Ringsted. Hvordan med at bruge UV-lys til at se dybhavsfisk og andre dyr dernede? De bliver måske skræmte af "alm" lys!?

Ronnie: De bliver tilsyneladende ikke skræmt af lys – faktisk tiltrækkes de af lys.

64. Hej. Har I mistet mange landere på havbunden pga. teknikken i at løsne vægten fejlede? Mvh Melanie Bækgaard, Hedensted Bibliotek

Ronnie: Ikke mange, men nogle har vi mistet. Jeg vil gætte på, at vi har haft 300-400 udsætninger og vi har mistet 3 instrumenter, men der er altid en risiko for at noget kan gå galt.

65. Mange film leger med tanken om at finde lukkede hele økosystemer eller måske endda ukendte toprovdyr på bunden af dybhavet. Hvordan ser I på de ”teorier”? Jesper Reinbach, Næstved Bio.

Ronnie: Helt ”lukkede” økosystemer finder vi næppe, men der er stadig mange nye at finde – og der er toprovdyr, men de er ikke store kæmper – tanglopperne er et eksempel på det.

66. Den “gode” idé man har fået med at pumpe CO2 ned i undergrunden, er den nu så god, hvis det siver ud i havbunden og havet? Hilsen Gert, Herlev Bio

Ronnie: Nej, det er ikke en god ide, hvis det atter siver ud – man skal sikre sig, at de geologiske forhold er rigtige og stabile før, at man evt. kaster sig ud i noget sådan. Men når gamle reservoirer af fossile brændsler tømmes (f.eks. naturgas) har de jo holdt på materialet i millioner af år og vil nok også holde på den flydende CO2.

67. Arne - Ørsted Biograf - hvordan analyserer man mikroorganismerne der lever på store dybder, som lever under stort tryk - eksploderer de ikke, når de kommer under normalt tryk?

Ronnie: Nej, mange evner faktisk trykforandringen (men det gør de ikke alle sammen).

68. Hvorfor påvirker det høje tryk på 6000 meters dybde ikke den døde makrel? Lone B. auditorie 4, Søauditoriet.

Ronnie: Den døde makrel er blot et stykke kød, der ikke rigtigt påvirkes – men lidt forandringer kan man godt se, hvis man kigger efter i mikroskopet.

69. Henrik, Hillerød bibliotek. Hvordan sikres det, at I ikke fører fremmede vira og bakterier ned i gravene og derved måske ændrer sammensætningen?

Ronnie: Gravene modtager konstant en strøm af materiale (inkl. bakterier og vira) fra overfladeoceanet – vi tilfører ikke nogen funktionelle grupper, der ikke allerede eksisterer dernede.

70. Charlotte, Reersøhuset: Hvorfor var tanglopperne fra dybhavet røde og ikke "farveløse"?

Ronnie: De varierer faktisk i farven – og man ved ikke helt forfor det er tilfældet.

71. Er der ikke dybe hadale grave i Atlanterhavet? Jan, Mesing forsamlingshus

Ronnie: Der er dybde grave i det allersydligste Atlanterhav og det Caribiske hav.

72. Når I måler ilt på havets bund, og efterlader ballast, samler i så ballast op igen? Mvh Sanne, Fangel forsamlingshus

Ronnie: Nej, den efterlades, det er så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

73. Hvorfor eksploderer tanglopperne ikke, når de hentes op til overfladen? Jan, Mesing forsamlingshus

Ronnie: Tanglopperne har skelet udenpå, men indvendigt er alle organer blevet ødelagt af trykforandring – så de ser intakte ud – men det er de ikke.

74. Hvad gør I for at undgå, at trykfaldet påvirker de organismer I fanger i dybhavet, når I tager dem op til overfladen. Mvh Lise, Bruxelles

Ronnie: Det kan vi heller ikke – de fleste større organismer dør under ”optagningen”.

75. Kræver det special elektronik for, at det fungerer på 10 km dybe. Kasper, Slangerup bio

Ronnie: Nej, vi bruger den samme elektronik men har den i trykfaste beholdere.

76. Hvad tænker I om teorien om, at der findes store dyr vi ikke har kendskab til i dybet? Fx megalodon, kæmpe blæksprutter mm. Rikke, Skive College

Ronnie: Der findes kæmpe blæksprutter i dybhavet og dem kender vi til – vi finder næppe nye kæmpe arter, dem ville vi have set.

77. Hvorfor eksploderer de dyr I henter op ikke. Søren, Kulturium Ishøj

Ronnie: Fordi de ikke indeholder nogen gas (svømmeblærer, lunger mv) – væsker er kun komprimeret 5-6% og den lille udvidelse af volumen i forbindelse med, at vi henter dyrene op fra dybet, får dem ikke til at ”eksplodere”.

78. Helle, Pakhuset. Har lyset ikke påvirkning på om alle dyr/organismer kommer og spiser af makrellen?

Ronnie: Jo, det kan det godt have – lys tiltrækker fiskene og tanglopperne, og det kunne godt øge hastigheden hvormed de samles om ådslet.

79. Hej, det er Mads fra Skanderborg. Hvor gammel var sådan en af de store tanglopper i forhold til de små?

Ronnie: Det ved vi faktisk ikke. Der er ingen enkelt måde at aldersbestemme tanglopperne på – de bedste kvalificerede gæt er omkring 20 år.

80. Bo fra Pakhuset i Nykøbing Sj. Hvad er det, der gør, at tangloppen kan klare trykket, når ådselspisere fisken ikke kan?

Ronnie: Fisk bruger nogle andre osmolytter til at opretholde strukturen af enzymer end tanglopper og der kan være færre af de osmolytter per celle (uden at der opstår osmotiske problemer), derfor kan de ikke nå så dybt ned.

81. Pernille, Atlas Biograf Rødovre: Den ballast, som I efterlader i de hadale grave, hvad gøres der af tanker i forbindelse med forurening?

Ronnie: I den ballast der efterlades, er der så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

82. Hvorfor eksploderer tanglopperne ikke, når de tages ud af deres vandtryk i dybet og op over havoverflade? Marianne, Søauditorium 4.

Ronnie: Fordi de ikke indeholder nogen gas (svømmeblærer, lunger mv) – væsker er kun komprimeret 5-6% og den lille udvidelse af volumen i forbindelse med, at vi henter dyrene op fra dybet, får dem ikke til at ”eksplodere”. Desuden har dyrene et skelet på ydersiden, som får dem til at se intakte ud selv om deres indre er i opløsning.

83. Sara J, Atlas Bio i Rødovre: Bliver de hadale grave dybere med tiden?

Ronnie: Ikke entydigt – men deres dybde kan ændre sig over geologiske tidsskala f.eks. som følge af forandringer i pladetektonikken og vandstandsændringer.

84. Hvad sker der, hvis man deponerer atomaffald i dybhavet? Hanne, Vinding sognegård

Ronnie: Jeg er ikke helt klar over, hvad du mere specifikt ønsker svar på - men ultimativt vil materialet transporteres ind i jordens kerne, men det ville være ret uoverskueligt, hvad der vil ske med materialet alt efter hvordan man deponerer materialet i graven.

85. Hvad sker der med den ballast, som efterlades på havets dyb? Bidrager den til forureningen? Hilsen Grete, Haderslev Kosmorama

Ronnie: I den ballast, der efterlades, er der så forsvindende små mængder af blødt jern – havbunden indeholder naturligt store mængder af jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

86. Christian, Risskov bibliotek. Der findes jordfaldshuller på land, men findes de også i havet? Er der et særligt liv her?

Ronnie: Nej, der findes ikke ”jordfaldshuller” i havbunden.

87. Forsvinder de forurenende stoffer, ved at blive spist af små dyr i dybhavet? Jane Skou, Frodes Spisehus i Vanløse medborgerhus (KBH)

Ronnie: Jeg ved ikke, hvilke stoffer du tænker på? Men stoffer kan ændre karakter ved at undergå en fordøjelse og i visse tilfælde nedbrydes.

88. Lene, Kulturhuset Sønderborg: Efterlades ballasten på havbunden, eller hejses den op igen?

Ronnie: Ballast efterlades, men er blot forsvindende små mængder af blødt jern (set i det store kredsløb) – havbunden indeholder naturligt store mængder af jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

89. På filmen med den døde makrel så det ud til, at 'landeren' forstyrrer havbunden en del, når den lander. Er det et problem i forhold til de målinger, der fokuserer på ilten i de øverste millimeter af havbunden? Lise i Folkehuset Skæring?

Ronnie: Det kan det være – men de instrumenter er designet på en anden måde og lander uden at skabe tilsvarende forstyrrelser.

90. Kan man ikke være bange for at bringe bakterier fra dybhavet til jordens overflade? Kunne nogen af dem være sygdomsfremkaldende for livet på landjorden? Christina. Søauditoriet.

Ronnie: Nej, det er ikke muligt.

91. Vil man forvente, at den mikrobielle omsætning stiger, hvis mennesker tilfører mere organisk materiale til dybhavet. Her tænkes særligt på ideen om "carbon sequestration". Kristoffer, Søauditorierne.

Ronnie: Ja, det ville man forvente. Øget deponering af organisk materiale vil øge den mikrobielle omsætning.

92. Helle, Pakhuset. Har man målt på temperaturen gennem tiden i dybhavet? Om den også stiger? Og om der er mindre vækst/arter over tid?

Ronnie: Man kan estimere temperaturen i dybhavet tilbage i tiden ud fra en række proxy – vækst og arter ændrer sig meget gennem geologiske tidsaldre.

93. Heidi i Generationernes Hus, Aarhus: Hvordan kan instrumenter og måleudstyr klare de høje tryk i dybhavet?

Ronnie: De er bygget til at modstå det høje tryk. Vi bruger en række forskellige ”tricks” for at få udstyret til at modstå trykket.

94. Steen Ravn, Måløv kulturhus - hvornår mener man, at de hadale grave er opstået?

Ronnie: De opstår ved subduktion – når oceanpladerne møder kontinentalpladerne og presses ned i dybet.

95. Er der svampe i dybhavet? Terkel i Kanalhuset, Aalborg

Ronnie: Ja, men ikke den type svampe du finder i skovbunden – men der er masser af andre svampe i dybhavet og de er formodentlig vigtige for nedbrydning af organisk materiale i havbunden.

96. Er den tangloppe I viste på billedet, blevet større på vej op fra 11 km dybde? Den må da udvide sig på grund af det voldsomme trykfald på vej op fra dybet? Mvh Inger Merete Terp, Sengeløse Sognegaard

Ronnie: Nej, det er den ikke – udvidelsen af væsker fra stor dybde er i størrelsesordenen 5% - og det ødelægger tangloppens organer. Men skaldyr har deres skelet ”uden på” og tangloppens størrelse er uændret.

97. Med hvilken hastighed kommer jeres landere op til overfladen, når de smider ballast? Er "tanglopperne” så store nede på bunden eller "udvider" de sig lidt på vejen op fra højt tryk til lavt tryk? Hilsen Anders og Gry, Næstved Biograf.

Ronnie: Ca. 40 min per minut. Nej, tangloppen udvider sig ikke - udvidelsen af væsker fra stor dybde er i størrelsesordenen 5% - og det ødelægger tangloppens organer. Men skaldyr har deres skelet ”uden på” og tangloppens størrelse er uændret.

98. Er der risiko for, at I angribes af forskellige “ukendte” vira eller bakterier fra de hadale grave? Mvh Morten, Jægersborg Bibliotek

Ronnie: Nej, de bakterier og vira der er i dybhavsgravene, er ikke patogene.

99. Mange tak for et spændende foredrag. Det lyder jo ikke umiddelbart som en god ide, men hvis organismerne i de hadale grave er gode til at nedbryde plastikforurening, er det så en god ide at bruge den evne aktivt og simpelthen dumpe plastik i de hadale grave? Nysgerrige hilsner fra Jacob fra Gladsaxe Kulturhus

Ronnie: Nok ikke ved at dumpe plastik i gravene, men hvis der er egenskaber der gør bakterierne gode til at nedbryde plast er det muligt, at vi kan bruge det i andre sammenhænge.

100. Bliver stålklodserne fra ubåde og de autonome redskaber bare liggende på bunden i "al evighed"? Kasper, Slangerup bio.

Ronnie: Ballast efterlades, men er blot forsvindende små mængder af blødt jern (set i det store kredsløb) – havbunden indeholder naturligt store mængder af jern. Den efterladte ballast udgør ingen miljørisiko og ruster bort over tid.

101. Hej. Er der potentiale i bakterierne fra hadale grave til udvikling af medicin og helbredelse af sygdom? Tænker også CRISPR metoden. Tak Helle Holstebro

Ronnie: Muligvis – det er noget af det, der i øjeblikket undersøges.

102. Magnus, Søauditorierne. Hvad er jeres yndlingseksempler på dybhavsliv, og hvad synes I om internettets favorit ”blobfisken"?

Ronnie: Jeg har ikke umiddelbart nogen favorit! Jeg er fascineret af dybhavet som system med alt, hvad det indeholder.

103. Når der er så effektiv en nedbrydning af også komplekse stoffer i de dybe grave, kan man så henføre det til, at organismerne dér er nødt til at kunne omsætte en stor varietet af fødestoffer for at få føde nok? Og kan man forstille sig, at disse skills i fremtiden kan benyttes til at nedbryde uønskede stoffer på jordens overflade, i menneskenes verden? Med venlig hilsen, Charlotte fra Vig bio

Ronnie: To gange Ja 😊 – det er noget af det, som vi i øjeblikket undersøger.

104. Hej. Vil det være muligt at "høste" mad fra dybhavet? Eller er det for omkostningstungt og med for mange tungmetaller mm.? Venlig hilsen Lone

Ronnie: Det vil ikke være rentabelt – dybhavet er ikke særlig produktivt sammenlignet med mange andre økosystemer.

105. Knud, Odder Gymnasium. Hvorfor er der koldt på 11km dybde? Hvis man borede et hul, ville der være meget varmt.

Ronnie: Dybhavet er enormt og opblandet, og her er ikke nogen varmekilde der for alvor kan øge den enorme masses temperatur.

106. Hvordan kan de tanglopper komme op uden at eksplodere i det lave tryk? Pam, Stege bio

Ronnie: Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er alle organer ødelagt. En egentlig eksplosion ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

107. Ole, Dyssegård: Hvor mange tons vira er der på jorden??

Ronnie: Det har jeg ikke umiddelbart svar på – men jeg er sikker på, at man kan finde gennemsnitsvægten af en virus og det estimerede antal på Jorden og derefter gange dem med hinanden 😊

108. John, Atlas Bio: Fækalieperler... er det fiskelort?

Ronnie: Ja, blandt andet – men også andre typer af lort.

109. Det fine eksplosionsbillede fra Fukushima er ikke fra ulykken på Daiichi Atomkraftværket. Fukushima værket har/havde firkantede bygninger. Det her ligner mere gastanke. Mvh Tasja, Gudhjem🤗🌺

Ronnie: Det kan godt være, at du har ret? Det burde jeg måske have tjekket nærmere.

110. Hvorfor eksploderer tanglopperne ikke, når de kommer op fra det høje tryk? Elisabeth, Gjerrild Vandrerhjem.

Tanglopperne opretholder deres form da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er all organer ødelagt. En egentlig eksplosion ville kræve. at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

111. Anne fra Sondrup Printeri her: Vi undrer os over, hvordan fisk og store tanglopper kan klare turen op fra 11 km’s dybde. Er der ikke enorm trykforskel? Hvordan kan cellerne klare det?

Ronnie: De er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres form alt efter, hvordan de er opbygget.

112. Fra Jens, IDA Kbh.: Bliver der “trukket” havbund ned i jordskorpen, i bunden af gravene, og dermed de opkoncentrerede miljøfremmede stoffer, som dermed “forsvinder” fra miljøet?

Ronnie: Ja, ultimativt vil de akkumulerede stoffer trækkes ind i magmaen og de komplekse miljøfremmede stoffer vil brænde op – elementerne (kviksølv, zink etc.) vil dog recirkulere.

113. Kan de tilpasningsdygtige bakterier potentielt udgøre en risiko for andet liv på jorden, når de kommer op til overfladen? Anne/Guldborgsund

Ronnie: Nej, de er ikke patogene.

114. Er der et (meget langt) kabel på de ubemandede fartøjer, der sendes ned - radiobølger er jo ikke særligt anvendelige i vand? Jørgen, Sønderborg Bibliotek

Ronnie: I nogle tilfælde ja i andre nej, det afhænger af de undersøgelser man vil lave – men det er korrekt, at radiobølger ikke fungerer til kommunikation i dybet.

115. Eksploderer dybhavs dyr ikke, når de kommer op til overfladen? Hilsen fra Jørgen Skram, Slangerup bio.

Ronnie: Dyrene er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres visuelle form alt efter hvordan de er opbygget. Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er all organer ødelagt. En egentligt ”eksplosion” af dyret ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

116. Kjeld fra Thorum Købmandsgaard. Er der strømme /bevægelser i vandmasserne i de dybeste have, eller er det stillestående? Tak.

Ronnie: Ja, de dybe grave gennemskylles overraskende effektivt, og vandmasserne opblandes pga. tidevand.

117. Alex, Pandrup Kino. Hvordan kan så stor en tangloppe bringes op til overfladen, uden at tage skade/eksplodere ved det ændrede tryk?

Ronnie: Dyrene er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres visuelle form alt efter hvordan de er opbygget. Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er alle organer ødelagt. En egentligt ”eksplosion” af dyret ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

118. Hvor stor påvirkning har den undersøiske minedrift, hvor man graver efter metaller? Preben, Atlas Bio, Rødovre

Ronnie: Det er svært at svare kortfattet på – det afhænger af, hvordan minedriften gennemføres og hvilke områder vi tænker på.

119. Hvor lang tid tager det for småt organisk materiale at komme fra overfladen til 10 km, hvis det bare kunne falde direkte ned gennem vandet? Kasper, Slangerup bio.

Ronnie: Det er forskelligt afhængigt af partiklernes densitet, men de falder med en hastighed på 1 til 500 m i døgnet afhængig af partiklen.

120. Flemming, Hovedbiblioteket i Odense. Har man et mål for styrken af cellevæggen hos de bakterier der findes i 11 km dybde sammenlignet med bakterier på jordens overflade? Og hvor stort et tryk er de udsat for?

Ronnie: Cellerne kan ikke holde til ret meget tryk – trykket inde i cellen og udenfor cellen er det samme. Når celler synker ned i dybhavet, gør den plastiske og semipermeable membran, at der ikke er en trykforskel over cellemembranen.

121. Hej. Hvad er det mest interessante, I har opdaget i de hadale grave? Tak, Helle, Holstebro.

Ronnie: Der er mange ting – men jeg tror, at erkendelsen af, at de fungerer som hotspots for liv tilpasset det ekstreme tryk, er det mest opsigtsvækkende.

122. Er der en risiko ved at tage bakterier op, som evt. vil kunne - efter tilpasning - vise sig at påvirke mennesker og/eller andet i vores miljø. Mvh Lise, Bruxelles

Ronnie: Nej, det vil ikke være muligt.

123. Hvorfor “eksploderer” tanglopperne ikke, når de hentes op fra dybhavets enorme tryk. Frans, Fortegården, Risskov.

Ronnie: Dyrene er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres visuelle form alt efter hvordan de er opbygget. Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er alle organer ødelagt. En egentligt ”eksplosion” af dyret ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

124. Anne fra Atlas biograf Rødovre - Er det muligt at føre nogle af de bakterier, der lever hvor der er store "madpakker", til de steder hvor alt stort set er dødt, så man kan få livet tilbage? For eksempel i de danske farvand/fjorde.

Ronnie: Nej, det er mængden af næring, der bestemmer, hvor mange bakterier der er – og der er maser af næring og mikrobielt liv i danske fjorde (problemet er, at det højere liv ikke kan leve der i samme udstrækning længere pga. den forøgede næringsbelastning).

125. Hvordan kan det være, at tanglopperne bevares intakte trods de er hentet op fra relativt store vanddybder? Carsten

Ronnie: Dyrene er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres visuelle form alt efter hvordan de er opbygget. Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er all organer ødelagt. En egentligt ”eksplosion” af dyret ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

126. Steen Ravn, Måløv Kulturhus- hvad er chancen for, at der over tid vil opstå flere hadale grave?

Ronnie: Små – men på den meget lange geologiske tidsskala kan det godt ske.

127. PFAS/PFOS? I de hadale grave. Allan. KUBE. Frederiksberg

Ja, det er der – det er blevet fundet i de dybe grave.

128. Hvorfor har man ikke taget Titanic op. Konrad, Format bio, Ballerup

Ronnie: Det ville ikke være en nem opgave, men hvorfor skulle man gøre det?

129. Hvor mange forskere er døde af at forske i store havdybder?

Ronnie: Det tror jeg ikke, at der er nogen der er? Men der er turister, som har villet dykket i mindre pålidelige ubåde, der er omkommet under dykninger.

130. Thorbjørn Vamdrup Kino. Normalt kan man ikke klippe i glas med en saks, men sænker man det ned i en spand vand, er det muligt. Hvordan det. Tak

Ronnie: Det ved jeg på stående fod ikke – det ville jeg skulle finde på internettet – 😊.

131. Hej! Jeg har altid fået at vide, at virus ikke er levende. Er der tid til at forklare? Hilsen Lene, Fejø

Ronnie: Det afhænger af, hvordan vi definerer liv – men i gængs forstand har du ret – de er ikke levende. De har ikke nogen metabolisme og kan ikke replicere sig uden at bruge en levende organisme.

132. Niels Karl, Huset Nr. 7, Herning. Er der organismer i prøverne, som overlever opstigningen fra dybet havet.

Ronnie: De store organismer er døde, men nogle af mikroorganismerne klarer opstigningen i fin stil.

133. Hej Ronni. Kan man bruge jeres resultater om nedbrydningen af organisk stof i havet til at påvirke klimaforandringen? Jesper, Overlund skole. Viborg

Ronnie: Jeg har selv gået fra 1 til 4 klasse på Overlund skole, for mange år siden 😊 – Nej, men teoretisk set kan man godt sende organisk materiale (eller flydende CO2) ned i dybhavet, hvor det så ville forblive ca. 500- 1000 år (alt efter hvor det nedsænkes), men ultimativt ville det blive opblandet og udvekslet med atmosfæren. Det ville få store miljømæssige konsekvenser i dybhavet - og mængden man netto set kan sænke er meget lille forhold til den fossile afbrænding.

134. Carsten Johansen, Tvis. Hvor stor indvirkning har radioaktivt stof fra Fukushima Værket på livet i dybhavet? Har atomprøvesprængninger på f.eks. Mouroa haft af ødelæggelse?

Ronnie: Formodentlig ikke nogen – det er meget små mængder radioaktivitet, der nåede ned i gravene. Atomprøvesprængninger på atoller i Stille havet er en anden historie – her har det haft katastrofale effekter.

135. Hvorfor har man ikke taget Titanic op. Konrad 9 år. Format bio Ballerup

Ronnie: Det ville ikke være en nem opgave, men hvorfor skulle man gøre det?

136. Vilhelm, Søauditorierne. Hvor store kan tanglopper blive?

Ronnie: Op til 20-25 cm.

137. Helle, Brørup Bio. Tror du/I, at der er endnu uopdagede grave dybere end de 11 km vi kender, eller vil der kunne opstå nye dybere grave??

Ronnie: Nej – verdenshavet er så godt kortlagt, at vi i dag kender alle dybhavsgravene.

138 Iben fra Arden: Hvor lang tid tager det for Ubåden at dykke ned til de 11km?

Ronnie: Ca. 3-4 timer

139. Medregnes havets CO2-regnskab, når man diskuterer politiske klimamål? Sussi Kongshøj Wilson, Palads Bio, Frederikshavn.

Ronnie: Ja, oftest – men det afhænger lidt af den agenda folk har, når de diskuterer problemstillingen.

140. Hvor stor påvirkning har den undersøiske minedrift, hvor man graver efter metaller? Preben, Atlas Bio Rødovre.

Ronnie: Det er svært at svare kortfattet på – det afhænger af, hvordan minedriften gennemføres og hvilke områder, vi tænker på. Men effekten vil være meget langvarig der, hvor minedriften finder sted.

141. Hej! Hvorfor imploderede dybhavstangloppen ikke? Hilsen Lene, Fejø

Ronnie: Dyrene er døde, når de kommer op, men kan i forskellig grad opretholde deres visuelle form alt efter hvordan de er opbygget. Tanglopperne opretholder deres form, da de har skelettet på ydersiden – indvendigt er alle organer ødelagt. En egentligt ”eksplosion” af dyret ville kræve, at der var gas i tangloppen og det er der ikke.

142. Er der dansk teknologi/danske kameraer i nogle af landere, der undersøger dybhavet? Rikke Houmann Sørensen, Multihallen Mårslet

Ronnie: Delvist – vi bygger f.eks. vores egne kamera og elektronik.

143. Finn, Horsens Bådklub, har I forsket i Bajkal ferskvandssøen?

Ronnie: Nej, det har vi ikke gjort – men det er der andre forskere, der beskæftiger sig med.

144. Ellen Hejlsminde. Findes der et sted i dybhavet, hvor trykket er så stort og vandet så dybt (så ingen form for naturligt lys kan trænge derned), at intet liv kan eksistere?

Ronnie: Der er masser af steder som overfladelyset ikke når – men der er altid liv i dybhavet.

145. Har produktionen af ilt ved elektrolyse nogen betydning for livet på store dybder? Anders Kosmorama, Skælskør

Ronnie: Det er der nogen, der mener – men jeg er meget skeptisk og mener ”nej”. Der er simpelthen ikke energi nok til at drive en elektrolyse.

146. Kaj, Seminariehuset Ribe: I hvilke dybder forsvinder ilten i havet?

Ronnie: Den forsvinder typisk i 100 til 500 m dybde i meget produktive havområder, men så kommer den igen i de dybe vandmasser. Oftest er der ilt i hele vandsøjlen.

160. Hvor er det dybeste i Danmark? Maja fra Stolbro på Als

Ronnie: I Skagerrak ca.700 m.

161. Er der nogle hadale grave, hvor der ikke er liv? Og hvis, hvilken betydning har det for kysten og landjorden? Slangerup Bio, Betina Køster

Ronnie: Nej det er der ikke – de har alle et rigt og forskelligartet liv

162. På IDA i København. Hvordan kan det være, at der er ilt dybt nede. Jeg troede ikke, der overhovedet var ilt i den hadale zone. Eva

Ronnie: Det er et rigtig godt spørgsmål, og det blev man også meget overrasket over i begyndelsen, da man forskede i de hadale grave. Man troede, at det var stillestående vandmasser, som ikke rigtig udvekslede med det omgivende ocean. Men nu ved man, at tidevandet er en vigtig faktor, selv på de her dybder ventilerer dybe strømme gravene og sikrer, at der er forholdsvis høj iltkoncentration i bundvandet der.

163. Hej Ronni. Ved hvilken dybde mister fisk deres funktionsdygtighed og hvorfor? Jesper, Overlund skole. Viborg

Ronnie: Hej – jeg gik selv på Overlund skole for mange år siden 😊 – ca. 8.2 km dybde.

Det skyldes den fysiologi, som fiskene har – de bruger såkaldte ”osmolytter” til at holde deres enzymer i den rigtige form – men cellerne kan kun indeholde et vist antal osmolytter før vand begynder at strømme ind i cellen og ødelægge den (pga. osmose). Andre dyr bruger (f.eks. tanglopper) andre osmolytter, som der kan være flere af i cellerne. Vi har faktisk verdensrekorden med den dybeste observerede fisk på 8385 m (Guinness book of Records).

164. Hej det er Victor fra Hvalsø biograf. Er der fundet blæksprutter nede i de dybe grave.

Ronnie: Ja, det er der – dog ikke på bunden af de allerdybeste grave.

165. Hvorfor er det, at de bakterier der lever på havbunden, lever kortere jo mere mad der er til rådighed? Tobias, i Rødovre

Ronnie: Så vokser de hurtigere og formerer sig ved deling.

166. Niels, Ry Bio: Er der bakterier i de hadale grave, som kan omsætte/nedbryde plastik

Ronnie: Ja, det er der.

167. Hvorfor har fisk og andre dyr på store dybder øjne - de kan vel ikke bruge dem til noget? Irene, Esbjerg Hovedbibliotek😊

Ronnie: Det viser sig, at de faktisk kan bruge deres øjne. Der er store mængder af bioluminescens i verdenshavene. Næsten alle typer af fauna producerer lys dernede, og de bruger det til signalstoffer, dels som faresignal, men også for at finde partnere. Og der er faktisk også store bakteriebelægninger, som giver bioluminescens-lys, så hvis man lever af bakteriebelægninger, så er det en måde at finde dem på. Eller døde dyr, som mange af de her dybhavsfisk lever af.

168. Hej, er der planer om at genbesøge nogen af de tidligere undersøgte hadale grave for at lave flere målinger? Mvh Mikael, HEG Aars.

Ronnie: Ja, det er der bestemt. Det er et meget dynamisk miljø, idet vi har hyppige jordskælv. Vi har planer om i 2027, at vi tager tilbage til en grav, hvor vi ved, at der i mellemtiden har været et kæmpe jordskælv og er sket en stor mudderlavine. Derfor vil vi gerne ned og se, hvad der egentligt er sket og hvordan det har påvirket både den mikrobielle flora, men også processerne og de organismer, som måtte leve der.

169. Carsten Vittendorf, Ringsted Kino. Har hørt om robotter til at plante ålegræs!?

Bo: Ja, udplantning af ålegræs er meget tidskrævende for dykkere, så man forsøger at automatisere udplantningen til en vis grad.

170. Pernille, Atlas biograf Rødovre: Hvor dybt finder man koralrev/planter, kan de findes i de dybe grave?

Bo: Planter lever kun i de øvre vandmasser og nær kysten, hvor sollyset trænger ned, ikke i de dybe grave. Det gælder også koralrev, som ligeledes er afhængige af sollys.

171. Hej fra Bjerringbro Bio. Er vi sikre på, at det er næringssalte - og IKKE sprøjtemidler og anden destruktiv kemi - som forårsager plantedød i danske farvande? Mvh, Mogens Højgaard Larsen

Bo: Problemet er for megen plante- og algevækst, ikke for lidt. Det er den store produktion af alger, som skaber problemer, når de nedbrydes og bruger ilt, eller når de overgror ålegræsset.

172. Hej, jeg hedder Emilia og er fra Vordingborg gymnasium. Jeg ville høre, om der findes bakterier/alger/ mikroorganismer der ikke skal bruge ilt?

Bo: Ja, en stor del af alle mikroorganismer bruger ikke ilt, men respirerer med andre stoffer end ilt, eller laver forskellige forgæringsprocesser. For sådanne mikroorganismer kan ilt være direkte giftigt.

173. Finder I ikke kabelbakterier i sedimentet? Elisabeth, Søauditorium 1

Bo: Kabelbakterier findes mange steder i den danske havbund. Man kan finde dem, hvis man bruger de rigtige mikroskopiske teknikker.

174. Tina i Agger Bio. Hvilke konsekvenser får det, når svovl slipper fri af havbunden?

Bo: Svovlbrinte, som dannes nede i havbunden, er giftigt for de dyr, som ånder med ilt, også for mennesker. Heldigvis bliver vi advaret af lugten allerede ved meget små koncentrationer af svovlbrinte, så vi ikke risikerer forgiftning.

175. Kan dybhavet gemme på løsninger til klimakrisen? Gitte, Hobro

Bo: Ikke på en tidsskala, som måles i menneskegenerationer. Men på lang sigt optager havet kuldioxid fra atmosfæren. Det bindes i planktonalger, som synker ned igennem oceanet og derved fjerner en del af den tilførte kuldioxid.

176. Kan svovlbrinten i havbunden blive et giftproblem for mennesker, hvis iltsvind i DK fortsætter? Jan, Mesing Forsamlingshus

Bo: Nej, selvom der er iltsvind i bunden af fjordene, er der stadig rigelig med ilt i den øvre del af vandsøjlen, som nedbryder svovlbrinten, inden den når op i atmosfæren.

177. Hej. Hvis vi graver i sandbunden (ikke kun til prøver), udløser det så ikke en masse svovl i vandet? Og har det nogen effekt på miljøet? Mvh. Melanie, Hedensted Bibliotek

Bo: Den mængde svovlbrinte, som kan frigives ved, at vi selv graver ned i sandbunden, er forsvindende lille og spiller ingen rolle i miljøet.

178. Rikke fra HEG i Aars. Bo, du havde trøje på i ubåden, hvor koldt er der i ubåden, når I dykker?

Bo: Ja, man skal have en varm trøje på, for vandet udenfor er kun to grader varmt, og ubåden er uopvarmet, så der bliver efterhånden noget koldt.

179. Ifølge landbrugets organisationer/politikere har landbruget stort set ingen påvirkning på iltsvind. Hvad kan høflige og vidende forskere gøre for at få større gennemslagskraft over for meningsdannere, som ikke nødvendigvis lader sig anfægte af fakta? Sussi Kongshøj Wilson Palads Bio, Frederikshavn.

Bo: Vi er en del biologer, som med mellemrum gør opmærksom på problemet med landbrugets udledning af næringssalte og deres indflydelse på iltsvind i de danske farvande. Men én ting er fakta, noget andet er, hvordan de bruges politisk.

180. Helle, Pakhuset. Påvirkes bundsedimentprøverne ikke af trykforskellen, når de tages op over havoverfladen?

Bo: Jo, mikroorganismerne bliver påvirket af trykforskellen, hvis prøverne kommer fra dybhavet på flere tusind meters dybde.

181. Sonny A. Liselund Ganløse. Iltsvind, er det landbruget, eller byernes overløb fra renseanlæg, eller de russiske floder?

Bo: Iltsvindet i de danske fjorde påvirkes stærkest af landbrugets udledning af kvælstof, men også af andre kilder, f.eks. fra udledninger inde i Østersøen, dette spiller også en rolle.

182. Rebecca, Egaa gymnasium: Bliver der forsket i, hvordan ekstremofile organismer fra de hadale dybhavsgrave kan anvendes til nedbrydning af tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer i forbindelse med klimaforskning?

Bo: Det kommer fra sulfat, som er opløst i havvandet i høj koncentration. Sulfater bliver omdannet til svovlbrinte af anaerobe bakterier nede i havbunden, og så kan der dannes andre svovlforbindelser fra svovlbrinten.

183. Hvordan kan resultaterne fra iskappeboringer og dybhavsboringer sammenlignes? Vh Ida-Marie, Kbh.

Bo: Ved at sammenholde de samme tidsskalaer fra de to typer boringer kan man sammenligne, hvordan variationer i klimaet har givet sig udslag i både atmosfæren (indlandsisen) og i oceanerne (havbunden).

184. Med næring der falder til havbunden: Forsvinder der mere og mere kulstof fra jordens overflade over tid (hvis ikke lige vi hentede olie og gas op)? Christian fra Bibliografen i Bagsværd

Bo: Hvis mennesket ikke brændte så meget olie og gas af, ville der være nogenlunde ligevægt imellem hvor meget organisk stof, der produceres nyt, og hvor meget, der begraves dybt ned i havbunden.

185. Hvor mange år dækker den 40 cm boresøjle fra meteornedslaget? Jan, Mesing forsamlingshus

Bo: Laget med partikler fra asteroide-nedslaget blev dannet i løbet af nogle få år. Aflejringerne nedenunder og ovenover dannes med en hastighed på få cm pr. tusind år.

186. Kan de prøver der tages op fra havbunden indeholde bakterier som kunne være gavnlige/farlige? Lis Jacobsen, Scala Gudhjem

Bo: De fleste bakterier i havbunden gror langsomt og kan ikke påvirke mennesker. De er derfor afgørende for de globale stofkredsløb, men egner sig generelt ikke til industrielle formål.

187. Nikolaj, Sportscaféen i Solbjerg: Hvordan daterede man den omtalte borekerne til 5 millioner år som nævnt i det andet foredrag?

Bo: Det er et godt spørgsmål, som ville kræve et længere svar. Man ser især på mikrofossiler af organismer fra vandsøjlen og på geokemien, som begge har ændret sig i løbet af oceanernes historie.

188. Hvordan kan der på årsplan opstå iltmangel i de danske fjorde, når algerne og ålegræs mv. jo producerer en masse ilt og hvoraf så følger at jo flere alger jo mere ilt kommer der i vandet. Er der så mange alger at de skygger for hinanden og holder de op med at vokse. Burde der ikke være ligevægt i systemet, uanset hvor mange nærrigsstoffer der tilføres fjordene? Mvh. Finn DanHostel, Roskilde Havn

Bo: Ja, der er masser af ilt i de øvre vandlag i de danske fjorde. Problemet opstår nede ved bunden, når alger og ålegræs nedbrydes og forbruger ilt, for dernede er der ingen lys og ingen fotosyntese.

189. Marie, Søvind Bibliotek: Hvordan daterer i sedimentsøjlerne? C14 er vel ikke en mulighed, når vi kommer langt tilbage?

Bo: Det er rigtigt, at kulstof-14-datering ikke når længere tilbage i tiden end ca. 50.000 år. Men så er der andre radioaktive isotoper, man anvender, for eksempel beryllium-10, som har en halveringstid på 1.5 million år.

190. Hej det er Oskar fra hyggelige lille Vordingborg Gymnasie Jeg undrede mig over, hvordan man kan se et lag af asteroidens iridium. Den var vel ikke så stor igen?

Bo: Det er et godt spørgsmål. Asteroiden var omkring 15 km i diameter. Jeg har ikke noget præcist tal på, hvor meget iridium, den kunne have medbragt. Men man ser overalt i verden et sådant iridiumlag på toppen af materialet fra nedslaget. Det var faktisk medvirkende til, at man første gang fik mistanke om, at det var et asteroide-nedslag, som udryddede dinosaurerne og mange andre dyr.

191. Carsten, Badehus 55w, Aarhus Ø. Hvor mange år dækker det brune område fra Yokatan prøven?

Bo: Det er faldet ned over nogle få år, i modsætningen til havbunden under og over nedslaget, som aflejres med nogle få cm pr. tusinde år.

192. Klavs Ribe Bibliotek. Hvor dybt er sedimentslaget?

Bo: Laget fra asteroiden er her 15 cm tykt og er faldet ned over nogle få år, i modsætningen til havbunden under og over nedslaget, som aflejres med nogle få cm pr. tusinde år.

193. Karsten - Kanalhuset Aalborg. Hvor mange år repræsenterer boresøjlen på 40 cm?

Bo: Materialet fra asteroiden er faldet ned over nogle få år, i modsætningen til havbunden under og over nedslaget, som aflejres med nogle få cm pr. tusinde år.

194. Christine, Varde bibliotek. Hvem ejer sedimentprøverne på lageret i Bremen?

Bo: De tilhører den europæiske afdeling af det internationale forskningsprogram, ”International Ocean Discovery Program”, og administreres af Universitetet i Bremen.

195. Hvor henter skaldyr deres kalk? Den kalk, som er deponeret i kridtlagene, er jo ikke med i kredsløbet? Thyge, Fulden Mølle

Bo: Der er opløst calcium og bicarbonat i havvandet og det kan organismerne optage, hvorefter de udfælder calciumcarbonat, som er det, de danner deres kalkskaller af. Og et af problemerne i oceanerne er, at der sker en forsuring pga. den øgede mængde kuldioxid, der optages i oceanerne. Det gør at nogle af de dyr, som skal danne kalkskaller, får meget svært ved det pga. opløselighedsproduktet.

196. Maria Biskoppen Bisserup. Er jeres forskning påvirket af presset på amerikanske forskere under den nuværende administration? Forskning om klima er vist under pres i USA pt.

Bo: Ja, på forskellige måder. For eksempel er det tvivlsomt, om USA vil finansiere dybhavsboringerne i de kommende år. Der vil også være større pres på at starte dybhavs-minedriften hurtigere. Vores kolleger i USA, som vi gerne vil samarbejde med, får sværere ved at finde finansiering af deres forskning.

197. Hej Bo. Hvilken teknologi bruger man til at tælle antal bakterier? Fra Risskov Gymnasium

Bo: Det gør man med et specielt fluorescensmikroskop. Forinden er bakteriernes DNA blevet farvet med et farvestof, som fluorescerer grønt.

198. Hej jeg hedder Alexander, jeg er her i Søauditoriet. Hvor hurtigt var det bakterierne groede i den dybe biosfære?

Bo: De beregnede generationstider af bakterierne i den dybe undergrund varierer fra nogle hundrede år til flere tusinde år.

199. Amanda, Skive - dybhavet er jo næsten fuldstændig uudforsket, så bliver der fundet nye dyr/arter hver gang der bliver sendt en ubåd/ekspedition nede i dybhavet?

Bo: Ja, næsten hver gang man laver en ekspedition for at udforske dyrene i dybhavet, opdager man nye arter. Der er meget at opdage dernede endnu.

200. Hvad er det vildeste, sejeste eller mest opsigtsvækkende, som I hver især har oplevet og/eller opdager gennem jeres arbejde med dybhavet? Smil fra Alberte, Frederikshavn

Bo: Det er nok selv at komme ned i dybhavet og opleve det fantastiske dyreliv omkring de varme kilder. Den mest nedslående oplevelse, jeg har haft, var på et af dykkene at se en hvid plasticpose komme drivende forbi. Der er snart ingen intakte steder på Jorden, som er upåvirket af os mennesker.

201. Maria, Atlas Bio: Hvor længe tager et dyk til 2.000 meters dybde?

Bo: Det tager en time at synke derned og en time at stige op igen. Dernede arbejder man typisk i 5-6 timer.

202. Hej. Til Bo. Hvad er potentialet i de langsomme mikroorganismer dybt i havets bund? Kan de hjælpe os? Tak, Helle Holstebro

Bo: Bakterierne hjælper os hele tiden ved at drive de globale stofkredsløb, som vi er afhængige af. Bakterierne fra dybhavet har generelt ikke vist sig så egnede til industrielle eller medicinske formål. De gror for langsomt.

203. Hej. Spændende foredrag. Har I nogensinde set dyr som fx. hajer, når I er på vej ned i havet? Sølve 13 år – Rebildcenteret

Bo: Jeg har en gang under nedsynkningen i nogle hundrede meters dybde oplevet, at ubåden pludselig rokkede lidt. Det har nok været på grund af en nysgerrig hval, men vi så den ikke. Til gengæld kom ubåden ALVIN en gang op med en stor sværdfisk, som havde fået sværdet klemt fast inde under en af glasfiberpladerne. Den blev spist til middag om bord.

204. Hvordan påvirkes den menneskelige krop af en dykning på 6500 meters dybde? Bendte

Bo: Når man dykker ned med en ubåd, ændrer trykket sig ikke inde i den kugle, som menneskene sidder i, så man mærker ikke, at der er et enormt tryk udenfor.

205. Hvad er morild og er det godt eller skidt for livet i fjordbunden - ud over det er megaflot. Birgit i Ramsing forsamlingshus i Salling

Bo: Morild skyldes nogle mikroskopiske, encellede organismer, som undertiden blomstrer op i store mængder i de danske farvande, og som har en biokemisk evne til at producere lys. Ja, det er flot.

206. Niels, Gjethuset. Den kugle, som personerne sidder i, ombord på Alvin, kan den frigives hvis resten af ubåden kollapser

Bo: Ja, hvis ubåden skulle komme til at sidde fast dernede og ikke kan komme fri, er det muligt at udløse kuglen fra resten af ubåden og stige op til overfladen. Det er dog aldrig forsøgt i praksis.

207. Mirko i Rudme Friskole - Hvorfor hænger ubåden Alvin ikke på et nylon- eller stålreb for en sikkerheds skyld? Tak

Bo: U-båden skal kunne bevæge sig frit nede på havbunden. Hvis man har en wire eller andet bundet fast til den, så er der risiko for, at wiren hænger fast i nogle af de strukturer, som er dernede. Så det sikreste er, at den er frit bevægelig.

208. Hvordan undgår men dykkersyge efter et dyk på 2000 m. Carsten Sæby Sjælland

Bo: Når man dykker i en ubåd, ændrer trykket sig slet ikke inde i den kugle, som menneskene sidder i. Der er altså ingen risiko for dykkersyge.

209. Hej Bo. Hvordan tager man et billede af en ubåd på 2.000 meters dybde? Risskov Gymnasium.

Bo: Man har haft et instrument, som blev sænket ned og så går man ned med ubåden, og får kameraet til at tage billeder af ubåden. Der har også nogle gange været to ubåde nede, så man kunne fotografere hinanden. Russerne har i en årrække haft to ubåde, som har været brugt til det formål, blandt andet til at optage fantastiske film af livet omkring de varme kilder.

210. Flemming, Svaneke Biograf: Hvad koster en typisk ekspedition og hvem godkender/betaler den?

Bo: En ekspedition kan koste op til en million kroner om dagen. Det betales igennem et stort internationalt forskningsprogram, som mange lande betaler til. Forskerne søger om ekspeditionerne under stor konkurrence.

211. Kan man binde mere co2 og skabe mere vækst ved at pode havene med jernstøv? Christian Mørkøv Kino

Bo: Ja, det kan man faktisk godt. Men det er ekstremt kostbart og kræver så mange skibsladninger, at det næppe er realistisk. Desuden giver hver podning kun en engangseffekt.

212. Hvem har taget billedet af Alvin på 2000 meters dybde? Michael Søauditoriet

Bo: Man har haft et instrument, som blev sænket ned og så går man ned med ubåden, og får kameraet til at tage billeder af ubåden. Der har også nogle gange været to ubåde nede, så man kunne fotografere hinanden. Russerne har i en årrække haft to ubåde, som har været brugt til det formål, blandt andet til at optage fantastiske film af livet omkring de varme kilder.

213. Hvor kommer navnet kemosyntese fra? Lars, Skanderborg Kulturhus

Bo: Det kommer fra fotosyntese, som er vækst ved solenergi. Kemosyntese er vækst ved kemisk energi. Begge processer laver en syntese af organisk stof ud fra kuldioxid.

214. Kemosyntesen, kan den betyde at der ikke nødvendigvis skal være ilt til stede, for at der er liv. F.eks. i det ydre rum? Søren Graugaard Laursen, Harlev Idræts og Kulturcenter.

Bo: Der behøver ikke at være ilt til stede for at kemosyntese kan foregå, men processen er i reglen afhængig af ilt. Der er ikke livsbetingelser i det ydre rum, da der ikke er nogen atmosfære og ikke temperaturer, hvor vand kan være flydende.

215. Thomas, Gråsten Bibliotek: Er dyrearter ved "skorstenen" unik for hver "skorsten"?

Bo: Nej, det er de ikke. Det viser sig, at mikroskopiske larver fra orme og muslinger, som lever dernede, spreder sig med havstrømmene. I starten troede man, at det her var små øer og oaser, men det viser sig, at effektiviteten i spredningen er så stor, at det meget er de samme organismer, man ser ved de forskellige varmekilder.

216. Er minedrift på havbunden ikke farligt, hvis det ender med at lukke mere varmt vand ud?

Bo: Minedrift på havbunden kan ikke påvirke udstrømningen af det varme vand.

217. Er I ikke som forskere meget bekymret for, hvad det gør ved økosystemet hvis minedriften bliver en realitet? Kan I forudse, hvad det har af konsekvenser? Jette Søauditoriet?

Bo: Ja, det har man spekuleret meget over. Der er i det område, hvor man overvejer at starte minedrift, lavet forsøg for 25 år siden med at fjerne knoldene. Man kom så tilbage 25 år senere og fandt, at dyrelivet stadig ikke var vendt tilbage på havbunden. Så det har store økologiske konsekvenser i de områder, hvor minedriften foregår.

218. Hej fra Bjerringbro Bio. Hvilke konsekvenser kan man forvente, hvis dybhavs minedrift intensiveres? Mvh. Mogens Højgaard Larsen

Bo: En konsekvens vil være, at dyrelivet forsvinder fra området. Man får i stedet dækket området med slam.

219. Hvis man begynder at anvende manganknoldene, hvad vil der så ske med økosystemerne i disse områder? Filippa Skanderborg kulturhus.

Bo: En konsekvens vil være, at dyrelivet forsvinder fra området. Man får i stedet dækket området med slam.

220. Emma på Brønshøj bibliotek. Hvis de der manganknolde er så gode, hvorfor bruger alle lande dem så ikke?

Bo: Fordi man samtidigt ødelægger livet på havbunden, der hvor man høster manganknoldene og spreder slammet. Tilladelser til at starte dybhavsminedrift skal gives af den Internationale Havbunds-myndighed under FN, og der er mange lande og miljøorganisationer, som er imod at starte minedriften, så man forsøger at holde igen på tilladelserne.

221. Elon Musk fylder uforstyrret rummet med skrot. Hvad med dybhavet og f.eks. minedrift? Drill, baby, drill... Er der reelt noget eller nogen, der kan forhindre, at f.eks. amerikanske milliardærer på evig profitjagt gør ubodelig skade? Sussi Kongshøj Wilson Palads Bio, Frederikshavn.

Bo: Det er svært at forhindre, at store internationale mineselskaber starter på dybhavsminedrift. For eksempel har USA aldrig ratificeret den internationale Havrets-Konvention, så det er svært at forhindre disse firmaer i at starte minedriften ude midt i oceanerne, som ligger uden for kystlandenes eksklusive økonomiske zoner.

222. Er der en sammenhæng mellem mængden af varmt vand fra undersøiske kilder og drivhuseffekten, opvarmningen af havene? Isabella Dam, Pandrup bio

Bo: Nej, de undersøiske kilder har været der i millioner af år. Drivhuseffekten er opstået inden for de seneste 150 år.

223. Er Danmark førende på området? Per, Domus Felix, Lejre.

Bo: Nej, det er vi ikke, men vi er aktive deltagere i store internationale projekter og leverer her vigtige bidrag til havforskningen.

224. Bruges manganknoldene til noget af de nyfundne dyr på havbunden? Isabella Dam, Pandrup Bio

Bo: Selve manganknoldene bruges ikke af dyrene. Det tager millioner af år for dem bare at dannes. De bliver ikke brugt, de ligger der bare, men de skaber et anderledes miljø ved havbunden, som skaber anderledes dyresamfund.

225. Hej. Ift. dybhavsminedrift: Hvis man sætter det op vs. alm minedrift, er det så ikke "bedre", altså sundhedsmæssigt for mennesker og mindre natur som bliver ødelagt. Mvh Melanie, Hedensted Bibliotek.

Bo: Jo, det er der mange som synes. Men derfor skal man stadig overveje alvorligt, hvor stor skade man gør på dybhavets økosystemer og dyreliv, inden man begynder på dybhavsminedrift.

226. Hej. Kan man bruge bakterier til at få fat på visse brugbare stoffer, i stedet for at separere stoffer kemisk og derved har farlige rester? Mvh. Melanie, Hedensted Bibliotek

Bo: Ja, man bruger i høj grad bakterier til at syntetisere organiske stoffer, som kan være nyttige i levnedsmiddel- eller lægemiddel-industrien.

227. Kan alt den forurening, bomber og lignende skade bioorganismerne på havbunden? Anne, Kulturhus Nordvest, Helsingør

Bo: Det er et meget sammensat spørgsmål, for forurening er mange forskellige ting, så det kan jeg ikke så nemt svare på.

228. Genererer manganknoldene ikke ilt, synes jeg at have læst? Mvh Henrik Jensen, Slangerup Bio

Bo: Jo, der er for nyligt publiceret resultater, som viste en forbigående iltproduktion fra dybhavsknoldene. Iltproduktionen var tilsyneladende et resultat af, at man satte et instrument ned på havbunden for at måle iltoptagelsen. Der er ikke nogen vedvarende iltproduktion fra manganknolde.

229. Jakob fra Hillerød bibliotek: Hvilken proces er det, der skaber manganknoldene?

Bo: Manganknoldene dannes ved en ganske langsom udfældning af metal-oxider ved havbunden. Det er især jern- og manganoxider, men også andre metaller. Da disse metaller forekommer i meget lav koncentration, foregår dannelsen af manganknoldene ekstremt langsomt. Man ved stadig ikke helt, hvorfor de formes som knolde, og hvorfor de ikke bliver begravet ned i havbunden, efterhånden som denne vokser.

230. Hvad med CO2-aftrykket fra overflademiner

Bo: Jeg kender ikke data men forventer, at det er ubetydeligt. Det er ikke deres CO2-aftryk, som er problemet.

231. Hvor længe kan man være i en ubåd på 2000 meters dybde Og hvordan påvirker det dybhavsfisk at søge mod overfladen. Kan de overleve det? Asbjørn, Noa og Nadja, Tønder Auditorium

Bo: Man kan være så længe nede i dybet, som der er ilt til. Der er typisk nok ilt til halvandet døgn, men den enkelte dykning varer sjældent mere end 8-10 timer. Man dykker ned med et par trykflasker med ren ilt og et par spande med et stof, som opsuger CO2. Så man mærker ikke ændringer i trykket under dykningen. Det gør dybhavsfisk derimod, hvis de bliver hevet op fra stor havdybde, så det dør de af.