Aarhus Universitets segl

Spørgsmål og svar til foredraget 'Smagen af øl'

Tirsdag den 10. november 2020 afholdte brygmester Zoran Gojkovic og Erik LundCarlsberg Laboratorium, foredraget 'Smagen af øl' som en del af foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Spørgsmålene væltede ind, og der var derfor ikke tid til at besvare dem alle under foredragene. Forelæserne har efterfølgende besvaret spørgsmålene skriftligt. Du kan derfor finde svar på dit eget og alle andres spørgsmål nedenunder.

1. Hvor vigtig er valget af rigtige ølglas for smagen af øllet? Hilsen fra Færøerne

Hilsner til jer på Færøerne. Valget af ølglas har en del betydning for hvordan øllet drikkes og hvordan aromaerne opfanges/udvikles under drikningen. Pilsnerøl og hvedeøl drikkes normalt af høje ret slanke glas, hvorimod øl med mere kraftige aromaer af enten humle eller malt bør nydes af tulipanformede eller cognac glas, Sidstnævnte glastyper har den fordel at man kan få næsen ned i glasset og man kan hvirvle øllet runde og frigøre aromaerne.

2. Hvilken slags ølglas er bedst til øldrikning? Høje, brede eller tulipanformede? Kaare Thomsen, Næstved Bio

Hej Kaare, Se #1

3. Kan I forklare hvad Plato betyder? Hilsen fra Nordens hus på Færøerne

Godt at høre fra jer på Færøerne. Plato er en måleenhed opkaldt efter tyskeren Fritz Plato. Enheden er % og udtrykker mængden af opløste stoffer i urten i vægtprocent. En urt med 12 % Plato betyder f.eks. at der er 12 g opløste stoffer (primært sukkerarter) per 100 g urt. De opløste stoffer kalder vi også for ekstrakt. Hvis du på en øl ser angivet en Platoværdi - f.eks. 11 % - refererer det til ekstraktmængden i urten før gæring. Grunden til at dette angives er at - det sammen med alkoholprocenten – indirekte siger noget om hvor meget øllen er udgæret, altså hvor meget af ekstrakten der er omdannet til alkohol. En øl med 12% P og et alkoholindhold på 6% er således mere udgæret end en øl med 12% P og et alkoholindhold på 5%. I det færdig øl er ekstraktmængden lille - typisk 2-4 % da gæren har omsat det meste af sukkeret. Se også pjecens øl-leksikon (Plato og OE/OG).

4. Hvad betyder plato 11%? Venligst Christina remisenBrande

Hej Christina, se #3

5. Hvad er 'plato' i en øl? Peter, Teknisk Gymnasium Silkeborg

Hej Peter, se #3

6. Vil I kort beskrive Plato? Mvh Anette Ærboe

Hej Anette, se #3

7. Plato, hvad er det? Lars Gråsten Landbrugsskole.

Hej Lars, se #3

8. Hvordan kan det være, vi starter med at smage på en imperial stout, som jo er meget mørk og kraftig? Jeg har lært, at det er mest hensigtsmæssigt at starte med lyse øl, når man smager på forskellige typer af øl. Simon Graven Nielsen, Skanderborg Kulturhus

Hej Simon, Jeg forstår godt dit spørgsmål, idet du har ret i at man normalt begynder med de lette og lyse øl og slutter af med de mørke, stærke og bitre øltyper. Her har vi valgt at følge brygprocessens logik – altså begynde med byg og malts indflydelse på smagen som jo er den første ingrediens vi anvender i brygprocessen. Herefter følger humlen under urtkogningen og så fremdeles.

9. Var det med vilje, at vi startede smagningen med den kraftige Porter? Vi kunne næsten ikke smage den lette Papaya Pale Ale. Michael, Rødovre bio

Hej Michael, Ja det helt bevidst. Se #8

10. Hvorfor startede vi med den bitterste øl? Vh Kjeld Mariager

Hej Kjeld, Se #8.

11. Susanne, Bio Bernhard, Præstø. Er der ikke forskel på porter og stout? Begge betegnelser står på den første øl vi smagte.

Hej Susanne, Porter og Stout som øltyper giver anledning til en del forvirring og det med god grund, da de er nært beslægtede. Oprindeligt var Stouten en stærk udgave af Porter som primært blev brugt til eksport. I dag bruges begge navne i flæng og du kan finde både over-og undergærede udgaver af begge typer med varierende alkoholstyrke.

12. Jeg skal lige forstå det korrekt. Tørhumlingen gjorde ikke noget for bitterheden? Men en IPA er jo lige netop ekstra bitter for at kunne holde sig, derfor forstår jeg ikke hvorfor brugen af tørhumling, er det kun for aroma?

Nu om dage tilsættes humlen ikke for at øllet skal kunne holde sig bedre, da det meste øl pasteuriseres. Det meste af bitterheden i en bitter IPA kommer fra tilsætningen af humle under urtkogningen. Den primære funktion af tørhumlingen er at give øllet humlearoma. Det er kun en mindre del af humlens bitterstoffer som ender i øllet ved tørhumling. Der findes specielle IPA-typer – de såkaldte New England IPA (NEIPA) - som udelukkende tørhumles – altså ingen humletilsætning under urtkogningen. Disse øl er ikke ret bitre men har en meget kraftig humlearoma.

13. I en alkoholfri øl, nedbrydes maltose ikke til alkohol, hvad omdannes det til i stedet? Christoffer, HTX Aalborg

Hej Christoffer, Hvis den pågældende alkoholfrie øl er lavet ved begrænset gæring så vil det meste af maltosen fortsat være tilstede i det færdige øl – altså vil øllen typisk have en lidt sødlig smag. Hvis den alkoholfrie øl er lavet ved at fjerne alkoholen efter gæring så er maltosen jo omdannet til alkohol og derfor ikke tilstede i det færdige øl, sådanne øl er typiske ikke sødlige.

14. Hvordan sker tør/koldhumling hos Carlsberg? Cirkuleres det igennem et kammer eller anden teknik?

Vi benytter flere metoder til tørhumling afhængig af bryggeri. Nogle bryggerier bruger den klassiske metode med dosering af humle direkte til gæringstanken – andre bruger en såkaldt ”hopgun”, hvor man cirkulerer øllet gennem en beholder som indeholder humlen. Andre igen bruger specielt udstyr med brug af cavitationsteknologi.

15. Når man brygger hjemme sker det, at øllet skummer helt vildt og typisk endnu mere, hvis øllet kun har kældertemperatur. Hvad skyldes det?

Hvis dit hjemmebryggede øl skummer ukontrollabelt skyldes det sandsynligvis at der er dannet for meget kuldioxid ved eftergæringen på flaske. Det kan skyldes at du har tilsat for meget sukker ved eftergæringen eller at dit øl er inficeret med vildgær som typisk producerer mere kuldioxid. Jo højere temperatur jo nemmere frigives kuldioxiden, så sørg for at dine øl er helt køleskabskolde før de åbnes.

16. Hvis man vil brygge øl derhjemme, hvordan er processen så anderledes? Andreas, Biohuset Galten

Hej Andreas, Det afhænger noget af dit ambitionsniveau og din pengepung hvor tæt du kan komme på den professionelle brygmetode. Langt de fleste hjemmebryggere har ikke udstyr og mulighed for at filtrere deres øl. Ligeledes har de fleste hjemmebryggere ikke udstyr til at karbonisere øllet samt sørge for en iltfri tapning, hvorfor de fleste anvender eftergæring på flaske. Det betyder også at det meste hjemmebryggede øl ikke er pasteuriseret.

17. Når vi som hjemmebryggere får syrlige øl, hvad skyldes det så? Mvh Michael og Henrik fra InnoVest i Skjern

Hej Michael og Henrik, Syrligt øl er et typisk tegn på at jeres øl er inficeret – ofte med mælkesyrebakterier. Jeg antager at jeres øl bliver syrlige efter noget tid da en mælkesyreinfektion typisk udvikler sig ret langsomt. Sørg for at drikke jeres øl, mens de er frisklavede og hold i øvrigt en høj hygiejne under brygningen.

18. Kan man ved hjemmebrygning stabilisere skumkronen ved at tilsætte grovvalset øko havregryn i malten, i så fald hvor mange gram pr. Kilo malt? Ib Jensen, Vordingborg Bio

Hej Ib, Nej det vil jeg ikke anbefale. Havregryn har et relativt højt fedtindhold og fedt nedsætter skumholdbarheden. Jeg vil i stedet foreslår at du erstatter 20-30 % af malten med hvedemalt som giver et mere stabilt skum.

19. Kan man som hjemmebrygger købe jeres 1883 gær til egne bryg? Hilsen Jacob i Gedved

Hej Jacob, Nej desværre, vi sælger ikke gær til private kun til egen bryggerier og licensbryggerier.

20. Som stor ølentusiast, vil jeg gerne vide, hvordan man bedst muligt producerer sin egen øl derhjemme? Esben Guldager, Silkeborg Gymnasium

Hej Esben, Det kan jeg godt forstå, men det bliver for omfangsrigt at skulle give dig en fyldestgørende vejledning her. Jeg vil i stedet henvise dig til diverse bøger om hjemmebrygning som du kan købe de steder hvor du også køber udstyr samt råvarer til ølbrygning.

21. Er der nogle faldgrupper man skal passe på, når man brygger øl for første gang? Nicolai og Willads 2.x Skanderborg gymnasium

Hej Nicolai, Uha – der er mange. Jeg vil nævne de 3 vigtigste her: 1. Hygiejne og rengøring skal være i top – sørge for at skolde alle beholdere og udstyr som kommer i kontakt med den kolde urt og det færdige øl. 2. Sørg for at tilsætte tilstrækkeligt gær til gæringen, så gæringen går i gang indenfor de første 12 timer. 3. Vær sikker på at regne rigtigt når du udregner mængden af frisk gær og sukker til eftergæring på flaske – mange oplever fladt øl eller flasker som skummer over ved åbning, i værste fald eksploderende flasker…!

22. Jeg elsker personligt humlede øl. Bliver der dyrket og udviklet danske humletyper som evt. kommer på markedet for hjemmebryggere? Mvh Jonas Wildt fra Hjortshøj Sognegård

Hej Jonas, Her på Carlsberg Laboratoriet arbejder vi på at udvikle nye humletyper – det er endnu for tidligt at sige noget om hvornår vi har den første sort klar til at sende på markedet.

23. Først og fremmest er jeg stor fan af Carlsberg. Hvordan får jeg en fremtid inden for ølbrygning og øludvikling? Joachim Hyldgaard, Silkeborg gymnasium

Hej Joachim, Ølprocessen er meget kompleks, og derfor anbefaler vi at lære den gennem skole/uddannelse. Man kan læse til brygmester på Københavns Universitet.

24. Hvor ofte eksperimenterer I med nye øl og smagsvarianter? Victor Viborg, Silkeborg Gymnasium

Hej Victor, Det gør vi hele tiden!

25. Hvornår blev den første øl brygget? Hilsen Jonas fra Gråsten landbrugsskole

Hej Jonas, Det ved vi af gode grunde ikke, men man har optegnelser fra Mellemøsten som beskriver ølbrygningsprocessen. De ældste af disse optegnelser er ca.7000 år gamle.

26. Har Carlsberg planer om fadlagrede øl eller sours? Jes Birkedal, Seminariehuset Ribe.

Hej Jes, Ja vi pusler lidt med begge øltyper – Jacobsen har lavet et par eksempler som ”Limited Editions”

27. Hvornår er en øl ikke en øl længere? Verdens stærkeste øl har en alkoholprocent på 67,5%, og hedder Snake Venom. Jens fra Lem Kulturhus.

Hej Jens, Definitionen på øl varierer noget fra land til land. Det er ikke tilladt at tilsætte alkohol til øl. Gæren kan ikke lave mere end max.15-20%, så hvis øllen skal være stærkere end dette skal der noget teknologisk til. Man kan lave øl på 40-50% ved at fryse noget af vandet væk, og teknisk set kan det godt kaldes øl.

28. Verdens stærkeste øl er på over 60 %, hvordan opnår de så høj en procent. Der må da benyttes en anden teknik ? Vh Joakim Grinderslev Fredericia Gymnasium

Hej Joakim, Se #27

29. Hvilken alkoholprocent kan man maksimalt få i en øl? Tine Søauditoriet

Hej Tine, Se #27

30. Kan man bruge trub til noget nu når det er et bimateriale? Hilsen Anton Hou Nyborg Gymnasium

Hej Anton, Nej trubben finder ikke noget separat anvendelse, men blandes ofte med masken og ender således normalt som dyrefoder.

31. Bruges mask og trub til noget? Venligst Christina der sidder i RemisenBrande.

Hej Christina, Langt hovedparten bruges som foder til kvæg. Der mangler teknologi eller viden om, hvordan den ellers kan bruges. Se også #32.

32. Eksperimenterer i med andet brug af masken end til kvægfoder? Jeg tænker bare, at hvis I vil være mere bæredygtige, er det et godt sted at innovere på, frem for at bidrage til produktionen af kvæg. Stine i Tårnby

Hej Stine, Globalt producerer Carlsberg tæt på 1 million tons mask om året, så det er ikke lige at finde en alternativ anvendelse til hele mængden, men ja vi kigger løbende på hvilke alternative måder masken kan bruges.

33. Hvad gør Carlsberg med restprodukter, som eks mask? Ved tidligere blev det til foder for høns/grise. Bo fra Brande

Hej Bo, Se #31og #32. Mask bliver normalt ikke brugt som foder til grise eller høns i større mængder da det høje fiberindhold kræver en ”drøvtygger-mave” for at blive nedbrudt og udnyttet.

34. Hvor mange ton mask producerer i årligt, og kan det forarbejdes og bruges til andet end dyrefoder? Lars Odense Bib.

Hej Lars, Se #32

35. Hvad gør man med ølproduktionens restprodukter? Lennart, Søauditoriet

Hej Lennart, Se #30 og #31

36. Det lader til at traditionel ølbrygning er meget miljøbelastende. Hvordan forholder man sig til det på Carlsberg? Jacob Schou

Hej Jacob, Traditionel bruges en del vand og energi i ølfremstillingen. På Carlsberg bruger vi meget tid og investerer mange penge i at gøre vores ølproduktion så lidt miljøbelastende som muligt. Se også #128. Jeg kan anbefale dig at læse vores årlige sustainability rapport – se https://www.carlsberggroup.com/sustainability/download/

37. Ødelægger man ikke enzymerne ved den høje temperatur ved ristning? Kristian Skjern

Hej Kristian, Jo det gør man. Enzymer er proteinstoffer og bliver ødelagt (denaturerer) ved de høje temperaturer der bruges til fremstilling af de ristede malttyper såsom de fleste karamelmalte, chokolademalte og farvemalte. Almindelig pilsnermalt bliver tørret ved temperaturer omkring 80°C, hvilket de fleste af enzymerne kan tåle.

38. Er malten til øl væsentlig forskellige fra en malt, som skal bruges til whisky? Ky, Risskov Bibliotek

Hej Ky, Ja. Til whisky bruger man en speciel malt som indeholder flest muligt enzymer. Når man skal lave whisky, skal man have højst mulig alkoholprocent, hvorimod man i øl gerne vil have en balance mellem restsødme og den mængde alkohol, der bliver dannet. Til whisky bruger man derfor en malt med flest mulige enzymer i, der kan nedbryde sukkeret til alkohol.

39. Hvor længe kan en malt holde sig efter tørring i lukket pose og stadig bruges? Evan Hvam Herrup kulturhus

Hej Evan, Det afhænger af hvilken type malt det er. En klassisk pilsnermalt kan holde sig relativt længe - ca. et år. De mere ristede typer har typisk kun et halvt års holdbarhed. De bliver dog ikke dårlige i den forstand at der gror mug på eller lign, - det er blot smagen der bliver forringet.

40. Hænder det at man blander forskellige slags malt i samme øl? Andreas, Biohuset Galten

Hej Andreas, Ja det er mere reglen end undtagelsen. I en pilsnerøl bruges ofte udelukkende pilsnermalt, men i de mørkere øltyper anvendes – udover pilsnermalt - næsten altid en blanding af forskellige ristede malttyper for at opnå en kompleks og mere harmonisk smag.

41. Burde karamelmalt smage sødere end pilsnermalt? Hilsen H.C.Ø Ballerup

Hej HCØ, Jo, karamelmalt indeholder flere sukkerstoffer end pilsnermalt idet man har ladet maltens enzymer nedbryde mere af stivelsen til sukker.

42. Hvor stor en del af bygmalten kommer fra danske marker? Søren fra Sønderborg bibliotek

Hej Søren, Den bedste maltkvalitet er fra de danske marker, Danmark er et af de vigtigste områder i Europa for dyrkning af maltbyg. Hovedparten af den malt Carlsberg bruger kommer fra Danmark, men nogle specialmalte kan komme fra malterier i udlandet som laver de meget ristede typer.

43. Hvorfor må der ikke være meget protein i bygmalt? Vh. Aksel, Skanderborg Kulturhus

Hej Axel, Fordi proteinet nedbrydes i øllen og det smager ikke særlig godt – det forringer øllets holdbarhed. Der skal være noget protein for at danne skum, men det er bedst med et lavt proteinindhold. Jo mere protein, jo mindre stivelse og det er jo stivelsen der nedbrydes og omdannes til alkohol.

44. Produceres der malt i DK i dag? Knud - Hørgården I Risskov

Hej Knud, Ja det gør der i høj grad. Der er to store malterier i Danmark, Fuglsang MaltFabrik og Viking Malt som tilsammen laver over 250.00 tons malt årligt.

45. Hvornår sagde du at spiring af malten skal stoppe? Vi laver forsøgs Malt og standser når den første bladspire kommer. Hans-jørgen Ebeltoft Maltfabrik.

Hej Hans Jørgen, Spiringen skal stoppe når bladspiren er ca. ¾ af længden af kernen (kan måles ved at skære kernerne igennem), Hvis bladspiren har vokset sig så lang at du kan se den, så er malten overmodificeret og du bør stoppe din spiring en dag eller to tidligere.

46. Hvad betyder proteinprocenten i kornet for en optimal maltning? Aksel Lem Kulturhus.

Hej Aksel, Det betyder ikke det helt store for selve maltningen, spiringen vil i de fleste tilfælde forløbe tilfredsstillende både med lavt og højt proteinindhold. Jo mere proteinindholdet afviger fra det ønskede (enten for højt eller for lavt) jo sværere bliver det dog at lave en malt som opfylder kundens specifikationer idet der under spiringen både sker en stivelses- og proteinnedbrydning og begge dele skal foregå til et vist niveau.

47. Preben, Borup Bib. Hvilke temperaturer mæsker i ved?

Hej Preben, Det afhænger af øltypen. For pilsnerøl mæsker vi typisk ind ved ca. 50°C og hæver herefter temperaturen af flere omgange f.eks. til 65°C, herefter til ca. 72°C for at afslutte mæskningen ved ca. 78°C.

48. Hvordan binder humlen sig til øl? Synes tit humlen forsvinder hvis IPA-øl står over længere tid, hvorfor? Kjeld, Hald Borgerhus

Hej Kjeld, Humlearomaen er meget sensitiv, og derfor skal øl helst opbevares i køleskab for at bevare smagen. Øl med meget aromahumle (IPA’er) har kortere holdbarhed i forhold til andre øltyper og vil typisk ændre smag i løbet af 3 måneder.

49. Hvis man nu finder noget humle i naturen - hvordan bestemmer man så humlens smag og styrke? Mvh Egon Jensen Hos Kvistgård Bondegårdsoplevelse, Langeskov

Hej Egon, Humlen kan smages ved at komme det i noget kogende vand - som en slags humle-te. Men et endnu bedre resultat får du hvis du tilsætter det til en alm. pilsnerøl og så smager på øllet efter et par dage.

50. Kan man i stedet for tørhumling med aroma humle, ekstrahere smagen og aromaen i alkohol og så tilsætte dette til den færdige øl? Jens Peter Gilleleje

Hej Jens Peter, Det korte svar er nej. Hvis jeg skal give et mere uddybende svar så består humlearomaerne både af vandopløselige og alkoholopløselige komponenter, Hvis du udelukkende bruger alkohol eller vand så får du ikke alle aromastofferne ekstraheret. Selvom du bruger en alkohol-vand blanding så vil mange af stofferne have så lav en opløselighed at du ikke får nok opløst i din ekstrakt. Så din øl tilsat humleekstrakt vil ikke smagsmæssigt være sammenlignelig med en tørhumlet øl.

51. Hvorfor drejer humleplanten med uret? Thor Ordrup gymnasium

Hej Thor, det er et godt spørgsmål. Humlens præference for at sno sig med uret er ikke noget den skal lære, men er genetisk betinget (kodet i dens DNA) så genetisk kan den kun sno sig med uret og ikke mod uret. Dens evne til at sno sig er således ikke styret af jordens rotation eller magnetfelt og vil således være den samme for humle dyrket på den syd for ækvator.

52. Humlen lærer at vokse med uret, siger du, bliver det så mod uret syd for ækvator? Lars, Lyngby

Hej Lars, Se #51

53. Hvorfor skal humleplanten vokse med uret? Bob i Glumsø

Hej Bob, Se #51

54. Vokser humleplanter mod uret syd for ækvator? Mvh Lars i Hundested Kino

Hej Lars, Se #51

55. Hvorfor er det vigtigt, at humlen snos med uret, når den skal klatre? Jette, Gl. Rye Mølle

Hej Jette, Se #51

56. Dyrkes der humle i Danmark? Gerhard, Bramming

Hej Gerhard, Se #57

57. Kan man ikke dyrke humle i Danmark? Og hvis nej, hvad brugte vikingerne så? Vagn, Søauditoriet

Hej Vagn, Der er stort set ikke nogen kommerciel humledyrkning i Danmark, vores klima er lidt for koldt og specielt for blæsende til humleavl. På Carlsberg Laboratorium arbejder vi på at udvikle sorter som kan trives i det danske klima. Vikingerne brugte ofte en blanding af forskellige urter kaldet gruit eller grut som smagstilsætning til deres øl. Gruit kunne bestå af porse, grå bynke, enebær, røllike, lyng kransburre m.fl.

58. Carlsberg er på det seneste begyndt at producere mere humleprægede øl (Carlsberg Humle). Hvorfor bruges humleolie og ikke ren humle som traditionelt? Hvad er fordele/ulemperne herved? Vh Kristian, Elværket i Åbyhøj

Hej Kristian, Fordelene ved humleolie er at du får et mere ensartet produkt da den er nemmere at dosere og er mere stabil i smagen. Ulemperne er at den er væsentlig dyrere og at der p.t. kun nogle få humleolier på markedet så man kan ikke få alle humlesorter som humleolier.

59. Hvilken humletype smager vi? Jes Birkedal, Seminariehuset Ribe

Hej Jes, Det skulle gerne fremgå af poserne med humle. Der er to typer sendt ud – nogle har fået Citra (moderne aromahumle) og andre sorten Azacca (kombineret bitter- og aromahumlesort)

60. Hvor gammel bliver humleplanten? Thomas, Nykøbing Falster

Hej Thomas, Humle er en flerårig urt, som hvert år sender nye stængler op fra roden. Stænglerne visner ned om efteråret og dør men selve planten overlever og skyder nye stængler op næste forår. Planten kan blive temmelig gammel (over 20 år), men i kommerciel humleavl skifter man planterne ud efter 5-10 år da udbyttet begynder at falde.

61. Hvilke humletyper er brugt i Papaya ale? Og de andre? Hans Peter, Sønderborg

Hej Hans Peter, I Papaya Pale ale er benyttet humlesorterne Citra, Ekuanot og Waimea

62. I hvilket omfang og hvordan bidrager humlen til øllets skum? Erik, Espergærde Bibliotek

Hej Erik, Humles bitterstoffer akkumuleres i øllets skum og er med til at gøre skummet mere holdbart. Det afhænger dog af hvilken form humlen tilsættes. Den største effekt fås ved at tilsættes specielle ekstraherede bitterstoffer til det filtrerede øl.

63. Kan humle direkte fra planten bruges eller skal den tørres? Kristian Sønderborg

Hej Kristian, De friske humlekopper kan godt bruges direkte fra planten – de kaldes wet hops eller wet hopping. Umiddelbart skulle man tro at man fik den bedste og mest friske smag ved at bruge humle uden tørring, men drikker man øl som er ”wet hopped” så smager øllet mere ”grønt” - altså græs og urteagtigt - end ved brug af tørret humle. Langt de fleste bryggerier bruger derfor udelukkende tørret humle.

64. Hvordan dannes humleolie som der bliver brugt i bl.a. Carlsberg Humle? Jonathan, Ishøj Kulturium

Hej Jonathan, Humleolien udvindes fra humlepiller af humleproducenterne på specielle anlæg hvor de er i stand til at destillere og separere olien ud af humlepillerne.

65. Hvordan ser han-humle ud, og hvad kan den bruges til? Charlotte, Nykøbing Falster

Hej Charlotte, Han-humleplanter ligner hunhumleplanter men har ikke hunblomster (humlekopper), men derimod hanblomster med pollen som kan bestøve hunblomsterne (humlekopperne). Som nævnt i foredraget dyrkes udelukkende hunplanter ved produktionen af humle. Hanplanterne bruges primært til krydsning af nye humlesorter.

66. Hvordan avles humle, når det kun er hunplanter der dyrkes? Er det tale om meget gamle planter? Ole, Galten Bio.

Hej Ole, Se #60 og #65

67. I Papaya Pale Ale, kommer frugtnoterne hovedsageligt fra humlen eller gæren - eller en kombination af begge? Poul, Birkerød

Hej Poul, I Papaya Ale kommer frugtnoterne langt overvejende fra de tilsatte aromahumler (og papayasaften) og ikke fra gæren. Det var derfor vi havde valgt denne øl til at anskueligøre humlens betydning for smagen i øl.

68. Hvor vokser humle vildt? Hvor kommer det oprindeligt fra? Annika fra Skjoldelev forsamlingshus

Hej Annika, Humleplanten stammer oprindeligt fra Mellemeuropa, det vestlige Asien og Nordamerika. I dag vokser den vildt i mange lande - inkl. Danmark - som følge af tidlige tiders humledyrkning.

69. Hvor stor indflydelse på smag af øllen bidrager valg af humle-sort til, i forhold til andre elementer? Mogens i Karup

Hej Mogens, Valget af humlesort påvirker primært aromaen da alle humlesorter giver den samme type bitterhed til øllet.

70. Hvilken humle er der i Kronenburg? Mvh Anette Ærboe

Hej Anette, I øllen Kronenbourg 1664 benyttes en speciel fransk aromahumle fra Alsace der hedder strisselspalt. I 1664 Kronenbourg Blanc som I smagte under foredraget er ikke anvendt aromahumle da det er en hvedeøl.

71. Hvilke "naturlige aromastoffer", ud over appelsinskal og koriander (og humle), bruges der i Kronenbourg Blanc? Manfred, Helsingør

Hej Manfred, Udover appelsinskal og koriander er der tilsat naturlige aromastoffer som giver citrus og eksotisk frugt aroma.

72. Hvad gjorde vikingerne for at desinficere deres ølbrygningstynder? Gustav Juel - Ordrup Gymnasium

Hej Gustav, Jeg tror ikke de gjorde noget, måske snarere tværtimod idet en brygbeholder som ikke er rengjort indeholder gærceller fra den forrige gæring som vil påbegynde en ny gæring hurtigere og bedre end hvis man overlader urten til ren spontangæring.

73. Er der forskel på gæringstiden på overgæret og undergæret øl? Bent Rødovre

Hej Bent, Ja gæringstiden for overgæret øl er normalt kortere da gæringstemperaturen er højere hvorved gæren omsætter sukkeret hurtigere.

74. Hvordan foregår spontangæring? Laurids, Hjortshøj Sognegård.

Hej Laurids, Spontangæring foregår som ordet antyder spontant dvs. af sig selv. I praksis sker det ved at man afkøler den kogte urt med luft og lader den afkølede urt være i kontakt med luft typisk i et åbent gærkar. Gærsporer og bakterier fra luften vil langsomt begynde at vokse i urten. Diverse vildgær vil danne alkohol, mens diverse bakterier vil danne mælke- og eddikesyre i øllen. Spontangærede øl er derfor ofte meget tydeligt syrlige pga. eddikesyreindholdet.

75. Hvad betydning har det på øllet hvis man tilsætter gær i for varm urt? Eks. hvis skal urten være 26 grader, men gæret kommer i ved 35 grader?

Hvis man tilsætter gæren til for varm urt så risikerer man at slå gæren ihjel eller svække gæren betydeligt. 35°C er for de fleste undergær tæt på at være dræbende, mens en del overgær godt kan tåle at blive udsat for denne temperatur. Hvis du har tilsat en overgær ved 35°C så vil du få en meget hurtig gæringen med risiko for overskumning og en noget anderledes smag (flere fuselalkoholer) end hvis du har gæret ved 26°C.

76. Der er forskel på over- og undergær, men er der nogle smagselementer som kun den ene slags gær kan frembringe? Niels Jørgen fra Randers.

Hej Niels Jørgen, Det er kun overgær (dog ikke alle), som producerer den klassiske phenolaroma – 4-VG – i hvedeøl. Derfor vil phenolsmag i pilsnerøl altid blive opfattet som en bismag/fejl. Se også #77

77. Hvordan smager man forskel på en overgæret og en undergæret øl? Steffen Horsens.

Hej Steffen, Du kan ikke med sikkerhed smage om en øl er gæret med en overgær eller en undergær – specielt fordi vi nu om dage også kan krydse under- og overgær med hinanden. Se også #85. Vi plejer dog at sige at overgærede øl – typisk – har lidt mere frugtaroma, primært fra den højere gæringstemperatur.

78. Hvordan påvirker under-pitching af gær smagen i forhold til over-pitching? Mvh Kristian, Ribe bibliotek

Hej Kristian, Mængder af gær som tilsættes urten ved begyndelsen af gæringen har primært betydning for hvor hurtigt gæringen forløber – det har ikke den helt store indflydelse på smagen.

79. Kan man lave øl på surdej i stedet for at bruge gær? Mads Ordrup Gymnasium

Hej Mads, Ja det kan man godt, men man skal være forberedt på at man nok får en temmelig syrlig øl eller en øl med tydelig phenolsmag som i hvedeøl – det afhænger af surdejen og måden man bruger den på. Vores husbryggeri Jacobsen har for nylig lavet en øl til Surt Pizzeria, her i Carlsbergbyen ved brug af pizzeriaets egen surdej.

80. Hvad tænker I om at brygge øl på surdej? Tine fra Reerslev forsamlingshus.

Hej Tine, Se #79

81. Hvordan kan man gemme gær gennem mange år? Kjeld, Mariager

Hej Kjeld, Vi opbevarer vores gærstammer nedfrosne i små ampuller ved minus 80°C. Her kan de i princippet opbevares i ubegrænset tid.

82. Når I finder nye gær stammer, laver I så altid en ny brygning med det eller er det kun visse få? Noah Aabenraa Statsskole

Hej Noah, Nej, det er kun de allerbedste eller mest interessante. Langt hovedparten af de mange nye gærstammer vi laver, bliver sorteret fra under den indledende screening i laboratoriet – det kan skyldes at de gærer for langsomt eller ikke har de egenskaber vi specifikt leder efter.

83. Bliver der udviklet nye gærstammer på Carlsbergs laboratorier i dag? Maria Lausdahl, Skanderborg Gymnasium

Hej Maria, Ja vi udvikler hele tiden nye stammer ved traditionel krydsning af forskellige gærstammer – se også spørgsmål #85

84. Man kan krydse forskellige gærtyper, for at opnå en ny, men kan man også spalte gærtyper, altså back-tracke, således at man får en mere "original" type gær? Louis fra Alken mejeri.

Hej Louis, Det korte svar er nej – det er ikke muligt.

85. Kan man krydse en overgær med en undergær? Og i så fald, hvad vil man så få? Louis fra alken mejeri.

Hej Louis, Ja det kan man godt. Resultatet er en gær som har blandede egenskaber fra både overgær og undergær. Vi krydser over- og undergær for at kombinere det bedste fra begge verdener. Om resultatet skal kaldes en overgær eller en undergær (vi opererer ikke med begrebet mellemgær….) kan diskuteres, men vi kalder alle gærkrydsninger der synker til bunds efter gæring for undergær.

86. Kan I kommentere lidt på den gær som lige nu er vildt populær, Kveik fra Norge? Hvorfor er den så speciel og sejlivet? Bo - Sønderby kultur og bryghus.

Hej Bo, Kveik gær er en norsk betegnelse for gær som traditionelt er blevet brugt omkring på husmandssteder og gårde til at lave øl. Langt de fleste af disse gærkulturer er gået tabt ifm. at produktionen af øl flyttede fra gårdene og over på bryggerier, men det er lykkedes at finde og bevare en række af disse originale gærkulturer. Kveik gær er typisk karakteriseret ved at den samme gær er blevet brugt igen og igen gennem mange mange år. Det betyder at gæren har ændret sig over tid og man naturligt har fået selekteret for gærstammer som gærer hurtigt, har høj alkohol tolerance, synker hurtigt til bunds samt kan gære ved høj temperatur – altså nogle af de egenskaber der gør en gær robust og sejlivet. En kveik gær består typisk af flere typer af den samme gær – ofte giver gæren øllet et meget frugtagtigt indtryk. Øl lavet med kveikgær er noget som specielt nogle mikrobryggerier har forsøgt sig med, hvorvidt sådanne øl vil få større kommerciel udbredelse er det for tidligt at spå om.

87. Er det samme gær i Carlsberg 1883, Gammel Carlsberg og Rød Tuborg? Jens i Søauditoriet

Hej Jens, Nej det er 3 forskellige gær… Til 1883 bruger vi den originale Carlsberggær som Emil Chr. Hansen isolerede i 1883. I Gammel Carlsberg bruges vores nuværende Carlsberggær og i Rød Tuborg bruger vi vores Tuborggær.

88. Kan man tilsætte andre mikroorganismer i øl end gær, som eksempelvis bakterier og svampe? Og hvilke egenskaber har organismerne? Anders, Rødovre Bio

Hej Anders, Gær er en encellet svamp så vi tilsætter skam svampe! Øl- og vingær er kendetegnet ved deres evne til at omdanne sukker til alkohol i modsætning til de fleste andre mikroorganismer – så hvis du vil have alkohol i øllet, skal der tilsættes gær. Hvis man ønsker syrligt øl kan man tilsætte mælkesyrebakterier, visse mælkesyrebakterier bidrager også med frugtagtig aroma.

89. Er Kveik gær et modefænomen eller tror I det vil finde en kommerciel interesse? Jacob Kragh Sørensen, Felsted bibliotek

Hej Jacob, Se #86

90. Er der stadig en lov der sikrer, at alle kan hente gratis gær på et bryggeri? Knud Middelfart gymnasium

Hej Knud, Der er ingen lov, der giver folk mulighed for at hente gær. I gamle dage kunne man på Carlsberg få lov til at hente gær på bryggeriet så man kunne brygge øl derhjemme. I dag er der ikke nogen der kommer og spørger efter gær, så der er ikke behov for dette længere.

91. Mine bofæller og jeg købte en kasse Tuborg juleøl og vi smagte på den. Den var rigtig sur og havde en virkelig bitter smag og en underlig eftersmag af lakrids. Hvad kan være oversagen til dette? Mikkel, Ærø

Hej Mikkel Jeg er ked af at du har haft en dårlig oplevelse med et af vores allermest populære produkter. Tuborg Julebryg er tilsat engelsk lakrids og SKAL derfor smage af lakrids. Jeg kan ikke forklare dig hvorfor øllet smagte surt og for bittert – da vi både kontrollerer smagen samt måler bitterheden og surheden (pH) analytisk før øllet frigives.

92. Er det korrekt, at øl reelt ikke kan blive for gammelt? Ove, Vordingborg bio.

Hej Ove, Ja og nej. Du bliver ikke syg af at drikke en for gammel øl, da der ikke kan vokse sygdomsfremkaldende bakterier i øl, men det er ikke sikkert den smager godt. – se også #109 og #140

93. Hvilken øltype kan holde sig længst? Udvikler øllen sig over tid? Kjeld Mariager

Hej Kjeld, se #109 og#140

94. Er der forskel på øl, om det er på dåse, glasflaske eller plastikflaske? Bardur, Loekshoell

Hej Bardur, Der er ikke forskel på øl som er på dåse eller glasflaske. Plastikflasker er ikke særligt velegnede til øl idet plasten ikke er fuldstændig tæt. Det betyder at kuldioxidindholdet i øllet under opbevaring langsomt bliver lavere (det sker også med sodavand) og at der trænger ilt ind i plastflasken som oxiderer øllet. Øl på plastflaske har derfor normalt en kortere holdbarhed.

95. Hvis man er nødt til at drikke en glutenfri øl, hvad skal den så være brygget på for at opnå en god kraftig smag? Joakim Grinderslev, Fredericia Gymnasium

Hej Joakim, Se #96

96. Kan I sige noget om glutenfri øl? Mvh. Andreas fra Rødding

Hej Andreas, Tak for spørgsmålet, jeg skal prøve… Som udgangspunkt indeholder øl ikke gluten (hvedeøl gør selvfølgelig!), men proteinerne i byg - som hedder hordeiner - ligner glutenproteinet. De fleste af vores filtrerede pilsnerøl vil derfor som udgangspunkt opfylde kravene til glutenfri øl, men er ikke mærket som sådan da dette kræver individuel analyse af hver batch. Om man som glutenallergier kan drikke øl uden at få symptomer afhænger således af øltypen (ingredienser og styrke) og hvor gluten-intolerant man er. Generelt skal man prøve sig frem - begynd med filtrerede pilsnerøl fra de store bryggerier som er rigtig gode til at fjerne proteinerne i øllet under filtreringen og stabiliseringen. Dur de ikke findes der specielle glutenfri øl, som er lavet på andre råvarer end byg – typisk hirse, majs eller ris, men de smager lidt anderledes. Vi laver p.t. ikke disse specielle glutenfri øl.

97. Laver I glutenfri øl, og hvordan gør I? Søren, Farup Fælled

Hej Søren, Se #96

98. Hvorfor smager øl bedre hvis man smager på den lige før den ryger i Pasturisatoren? Peter, Huset No7

Hej Peter, Øl er et komplekst og skrøbeligt produkt som helst skal drikkes friskt og ikke tåler opbevaring ved høj temperatur ret længe. Pasteurisering er jo netop en opvarmning af øllet til ca. 60-70°C i nogle få sekunder. Den pasteurisering vi benytter på vores bryggerier er så skånsom at selv vores trænede smagere normalt ikke kan smage forskel på om øllet er upasteuriseret eller pasteuriseret.

99. Hvad er Zorans yndlings-øl? Ps. Godt foredrag. Hilsen Kasper, Horsens gymnasium

Hej Kasper, Zorans yndlings-øl er Rodenbach Grand Cru fra Belgien

100. Hvad er jeres yndlings-øl? Simon fra Viborg Gymnasium

Hej Simon, Zorans personlige favoritøl er Rodenbach Grand Cru fra Belgien, Eriks favorit er Golden Naked Christmas Ale fra Jacobsen.

101. Hvad er jeres yndlings-/favorit-øl? Rasmus - H.C. Ørsted - Ballerup

Hej Rasmus, Se #100

102. Hvad er jeres personlige øl-favorit hver især? Jesper - Glumsø

Hej Jesper, Se #100

103. Hvad er din favorit øl? Vanessa - Vestjysk Gymnasium Tarm

Hej Vanessa, Se #100

104. Hvad er jeres yndlings-øl? Andreas Barbre HTX College 360 Silkeborg

Hej Andreas, Se #100

105. Hvilken øl er jeres yndlings-øl? Tine Søauditoriet

Hej Tine, Se #100

106. Hvor tit sker det at en del af produktionen bliver kasseret? Og hvorfor sker det typisk? Anders Pedersen, Slangerup Bio

Vi bruger mange penge og meget tid på kvalitet, og vi er på Carlsberg rigtig gode til at lave den samme kvalitet hver gang. Hvis vi oplever at en gæringstank ikke overholder vores interne specifikationer – f.eks. smager lidt for bittert eller har for høj farve kan vi typisk blande med en anden gæringstank. Det er - gudskelov - meget meget sjældent vi skal hælde øl i kloakken. De få gange jeg kan huske det er sket, har det skyldes at der er sket en fejl, f.eks. at man har kommet til at blande for meget vand i øllet så det ikke indeholder den rigtige alkoholprocent eller at der er blevet blandet et lud-rengøringsmiddel i øllet.

107. Hvor ofte må Carlsberg kassere en brygning? Og hvor hælder de det ud? Mvh Henrik, Atlas bio, Rødovre

Hej Henrik, Se #106

108. Hvor mange procent øl må kasseres på grund af smagning før tapning? Benny, pakhuset Nykøbing Sjælland

Hej Benny, Se #106

109. Hvad er det der afgør sidste salgsdato på en øl? Jakob Olsen, Guldborgsund bibliotek Nykøbing Falster

Hej Jakob, Det er producenten, dvs. bryggeriet der er ansvarlig for ”bedst før” datoen på deres produkter. Holdbarheden af øl afhænger af opbevaringstemperaturen, som bryggerierne dog ikke har meget kontrol over. Derfor har det meste øl samme holdbarhed om det sælges i Spanien eller på Færøerne. Kortest holdbarhed har de meget humlede øltyper - IPA og NEIPA - som helst skal drikkes indenfor få måneder, hvis man skal have glæde af den friske humlesmag. Øllets holdbarhed stiger med alkoholprocenten og farven, derfor vil du opleve at meget mørke og stærke øltyper kan have adskillige års holdbarhed. Sure, spontangærde øl som Geuze og Lambic har ofte 5-10 års holdbarhed.

110. Hvorfor har Tyskland indført "reinheitsgebot"? Jørgen Simonsen, Skjoldelev forsamlingshus

Hej Jørgen, Det tyske reinheitsgebot blev indført i 1516 primært for at sikre at de ”fine” kornsorter - hvede og rug – ikke blev brugt til ølbrygning - dette for at forhindre prisstigninger eller mangel på brød.

111. Hvad betyder EBC? Kristian Skjern

Hej Kristian, EBC er en enhed til måling af farveintensiteten af øl ved brug af European Brewing Conventions målemetode.

112. Hvordan godkender man en øl batch? Professionel smagsprøve, eller tekniske analyse? Mvh Guang

Hej Guang, Vi benytter både en professionel smagsbedømmelse samt en kemisk analyse. Vi har en intern specifikation på bryggeriet som skal opfyldes derudover er der lovgivningsmæssige krav til indholdet af alkohol og sulfit.

113. Kan kvaliteten af smag og aroma i øl måles eller er det kun en prøvesmager, der kan sige noget klogt om det? Erik Henningsen, Hoptrup Kirkehus

Hej Erik, Analytisk - ved brug af gaskromatografi samt massespektofotometri – kan man måle en del af de vigtige aromakomponenter i øl. Det er dog den samlede indflydelse af disse aromastoffer samt deres samspil med øllets øvrige aromakomponenter der giver det fuldendte smagsindtryk af øllet og dermed øllets kvalitet – så i praksis anvendes primært prøvesmagningen til at bestemme øllets kvalitet.

114. Hvordan foregår udvælgelsen af en god smager/tester? Søren, Elværket Åbyhøj

Hej Søren, På Carlsberg træner vi vores egne ølsmagere blandt de ansatte op gennem et separat, internt kursus efterfulgt af løbende træning. Den løbende træning er meget vigtig. Som udgangspunkt kan de fleste bliver ølsmager, men det er lang erfaring og konstant fokus som giver de bedste smagere. De øl vi evaluerer spytter vi ikke ud igen som vinsmagere gør. Vi synker øllet da smagsløgene for bitter sidder bagerst på tungen, der er dog begrænsede mængder du behøver at drikke af hver øl for at kunne lave en evaluering. Det findes også kurser i DK der uddanner øldommere. Prøv at søg på oeldommer.dk på nettet.

115. Hvordan får man job som ølsmager hos Carlsberg? Og må man godt drikke den der klokken 11 øl, man skal smage? Mvh. Nina, Skovskolen

Hej Nina, Se #114

116. Hvad skal der til for at blive ølsmager? Pernille og Karen Galten bio.

Hej Pernille og Karen, Se #114

117. Hvornår tilføjer i frugt til øllet i processen? Ole i Tårnby

Hej Ole, Hvis man anvender frugt i øl kan frugten både tilsættes før gæring (til urten) eller efter gæring (til øllet). Tilsættes den før gæring vil gæren spise alt frugtsukkeren og sådanne øl vil oftest blive ret sure, idet de fleste frugter har ret lavt pH. Man kan bruge frisk frugt eller juice/sirup – det afhænger lidt af typen af frugt man arbejder med.

118. Når man laver en IPA, hvornår i processen tilsætter man evt. frugt? Skal frugten være frisk eller sirup? Karsten Kristensen, Tjæreborg biblioteket.

Hej Karsten, Se #117

119. Hvornår tilsættes papayasaften og bliver den varmebehandlet? Peter, Innovest Skjern

Hej Peter, Papayasaften tilsættes efter gæringen og er pasteuriseret når vi modtager den.

120. Hvornår i brygprocessen tilsættes koriander og diverse frugte i 1664 Kronenburg Blanc? Lars Hoffmann Karup Forsamlingshus

Har Lars, De tilsættes under urtkogningen

121. Belgisk Trapiche har meget bundfald og er meget kraftigt. Hvad består bundfaldet af? Lise-Lotte, Kulturhuset Munkebo.

Hej Lise-Lotte, Som i de fleste ufiltrerede øl som ikke er stabiliseret består bundfaldet primært af gær og protein-polyphenol komplekser.

122. I Belgien er det tradition for de meget stærke øl og klostrenes Trappist øl. Hvordan er den tradition opstået? Holdbarhed eller smag for godt stærk øl? Hilsen Steen, Karup Borgerhus

Hej Steen, Det er nok en kombination af holdbarhed og god smag som opnås med de stærke øltyper.

123. Hvilken temperatur bør øl serveres ved? Ole Brabrand

Hej Ole, Det afhænger af øltypen. De lyse øl – pilsner og hvedeøl bør serveres ved køleskabstemperatur, mens de mørkere og stærkere øl med fordel kan serveres ved 8-10 grader

124. Hvad er hvidt øl og hvordan laver man det? Hvorfor hedder det hvidtøl når det er mørkt? Hilsen Allan Hytholm, Ølstykke

Hej Allan, Det er et godt spørgsmål. Hvidtøl som du kender dem i dag er mørke, søde øltyper med lavt indhold af alkohol - ca. 1,5 %. De laves normalt ved at man stopper gæringen ved at køle øllet ned når den rette mængde alkohol er dannet. Der tilsættes typisk ekstra sukker til øllet efterfølgende. Produkterne hedder hvidtøl fordi de oprindelige øl som - i gamle dage - blev lavet rundt omkring på gårde og husmandssteder, blev lavet med malt som var tørret ved rumtemperatur, hvorfor malten blev meget lys – den blev ofte kaldet hvidmalt. Det oprindelige hvidtøl havde det lave alkoholindhold til fælles med nutidens hvidtøl, men altså ikke farven…

125. Hvilke krav stilles der til det vand der anvendes til brygning? Glenn Sct. Clemens Kirke, Randers.

Hej Glenn, Vandet som bruges til brygning skal som udgangspunkt være af drikkevandskvalitet. I Danmark kan vi således bruge vandet direkte fra vandværket. Normalt blødgør vi dog vandet – dvs. vi fjerner nogle af calcium- og magnesiumsaltene i vandet (typisk ved ionbytning) således at der ikke fælder kalk ud ved opvarmningen af vandet. Vandets betydningen i moderne brygning er ikke voldsom stor i forhold til indflydelsen på smagen fra malten, humlen og fra gæren. I dag er vi i stand til at justere vandets sammensætningen uanset udgangspunktet, så vandkvaliteten betyder ikke så meget som den gjorde i "gamle dage"

126. Kan i sige lidt om vandet? Hvad er vigtigt, og kan man gøre noget selv for at forbedre det? På forhånd tak! Søren, Værløse Bio

Hej Søren, Se #125

127. Hvad betyder vandets kvalitet? Solrød Bibliotek

Hej Solrød Bibliotek, Se #125

128. Hvor meget vand går der til fremstilling af en liter øl? Hvor stort er CO2 udslippet? Poul i Hjortshøj Sognegård

Hej Poul, Det afhænger meget fra bryggeri til bryggeri. De små bryggerier bruger typisk meget mere vand og energi end de store bryggerier. Carlsberg er helt i verdenstoppen m.h.t. at spare på vand og energi under brygningen. I gennemsnit bruger vores bryggerier ca. 3 l vand per l øl med et CO2 udslip på 49 g/l øl.

129. Er der ikke noget med at I laver 'stærk' øl for bagefter at fortynde den med vand? Peter, Teknisk Gymnasium Silkeborg

Hej Peter, De fleste store bryggerier brygger øl ved at bruge en metode der hedder ”High Gravity Brewing” – der - som du nævner - går ud på at man brygger en øl med højere alkoholindhold end det ønskede slutprodukt som så justeres efter gæring ved blanding med iltfrit karboniseret vand. Se også ”HGB” i ølleksikonet i pjecen. Om du tilsætter vandet før gæring (altså i bryghuset under mæskningen) eller til øllet efter gæring har ikke nogen betydning for smagen af øllet.

130. Hvilken del af ølbrygningsprocessen interesserer jer personligt mest? Lærke Bro Iversen, Vestjysk Gymnasium Tarm

Hej Lærke, Zoran er mest interesseret i gæringsprocessen, hvorimod jeg syntes at urtproduktionen i bryghuset er mest interessant.

131. Er der nogen forklaring hvorfor byg har så langt et genom? Peter, Teknisk Gymnasium Silkeborg

Hej Peter, En stor del af byggens DNA består af gentagelser af sekvenser som ikke rigtig har nogen funktion, det ser man ofte hos planter.

132. Hvordan styrer man at det altid bliver den samme øl man får? Der er jo rimeligt mange parametre i råvarer og processer - er det svært? Peter, Teknisk Gymnasium Silkeborg

Hej Peter, Det er ikke nemt at sikre sig at øllet bliver ens fra gang til gang medmindre man kan styre og kontrollere hver enkelt element i brygprocessen. På Carlsberg har vi dels avanceret brygudstyr, dels avanceret analysesudstyr som - kombineret med mange års erfaring – sikrer at vi kan brygge den samme kvalitet hver gang.

133. Den omtalte Sanclaus på 14%, hvor bliver den produceret ? Jan Mikael Granner fra Alken

Hej Jan, Den bliver brygget af bryggeriet Schloss Eggenberg i Østrig.

134. Er I begyndt på at finde på nye idéer, til nye former for produceringer? Fra Elliesam fra Horsens Gymnasium 2.u

Hej Elliesam, Vi arbejder løbende med at teste og udvikle nye metoder til at forfine brygprocessen og det udstyr det benyttes hertil. Lige for tiden arbejder vi en del med at finde bedre metoder til at lave alkoholfrit øl. Vi udvikler også nye øltyper – nogle gange som ren ”fri leg” hvor vi tester forskellige koncepter eller vilde ideer – andre gange er det mere bundne opgaver i samarbejde med vores marketingafdeling eller vores husbryggeri Jacobsen.

135. Hvad arbejder i på lige nu? Fra Horsens gymnasium fra 2u

Se #134

136. Hvordan foregår det på Carlsberg Laboratorium når I udvikler en ny type øl? Er der fri leg i forhold til smagsvarianter etc. eller er det altid med markedet og salg for øje? Mvh Anders, Søauditoriet

Hej Anders se #134

137. Har coronakrisen været skadelig for ølbranchen? Hvis ja hvor skadelig har den været? Bjarke, Slangerup bio.

Hej Bjarke, Ja coronakrisen har helt klart været skadelig for ølbranchen som jo i høj grad lever af, at folk mødes i byen og hygger sig sammen over en øl eller to. Det er svært at opgøre hvor stor negativ betydning coronakrisen får for bryggerierne da den jo fortsat er i gang - så det kommer også til at afhænge af hvor længe det trækker ud før der er en vaccine til rådighed. For Carlsberg Gruppen som primært sælger øl i Vesteuropa, Østeuropa og Asien er vi mindre hårdt ramt end de bryggerier som kun er tilstede på et enkelt marked eller hvor størsteparten af deres øl sælges på barer og restauranter – det vi kalder ontrade.

138. Hvad har Coronavirus betydet for virksomheden Carlsberg? Vh Marianne i Søauditoriet

Hej Marianne, Se #137

139. Er det kun et rygte eller har det hold i virkeligheden, at pilsneren der hedder Ren dansk pilsner er en Carlsberg pilsner der ikke har bestået kvalitets kravet og sælges derfor under et andet navn? Søren fra biblioteket i Sønderborg.

Hej Søren, Mærkerne Ren Pilsner og Dansk Pilsner laves af Harboe og har ikke noget med Carlsberg at gøre.

140. Hvilken betydning har tiden i flasken for smag og aroma? Rune Rødding centret

Hej Rune, Øllets smag ændrer sig over tid, hvor hurtigt det går afhænger af temperaturen. Hvis man gerne vil have at øllets friske smag og aroma skal bevares længst muligt bør øllet opbevares koldt. Lyse øl og øl med lavt indhold af alkohol vil normalt udvikle en lidt sødlig og brød-/papagtig smag over tid, som vi professionelle ølsmagere ikke er så glade for. Mørke og stærke øltyper som f.eks. Carlsberg porter ældes anderledes og udvikler ofte noter af sherry og portvin ved lang tids opbevaring. Se også #109

141. Er der ingen kulsyre i 1883? Calle Simonsen, Vojens Musik- og Kulturhus

Hej Calle, Jo det er der skam, men niveauet er lidt lavere end i de fleste andre øl for at være tro med datidens kuldioxidindhold som var lavere end det vi typisk ser i dag.

142. Hvad påvirker mundfylden af en øl? Torben, Søauditoriet Aarhus

Hej Torben, det er primært mængden af rest-ekstrakt (restsukker) der giver mundfylden i øllen, men mængden af alkohol påvirker også mundfylden – det er derfor øl uden alkohol godt kan virke lidt tynde i smagen.

143. Hvorfor laver vi ikke "steam beer" i Danmark? Iver, Værløse Bio

Hej Iver, Steam beer er en øltype som stammer fra USA’s vestkyst. Der er tale om lagerøl som gæres ved høj temperatur - deraf navnet - idet det damper op fra de varme, åbne gærkar på en kølig vinterdag. Carlsberg lancerede faktisk en steam beer for ca. 5 år siden, men den slog aldrig rigtig an, så den brygges ikke længere.

144. Hvornår begyndte man at tilsætte kulsyre til øl? Jakob, Hillerød Bibliotek

Hej Jakob, Det er et godt spørgsmål som jeg har måtte have hjælp af vores arkivar til at svare på. På Carlsberg begyndte man i 1909 at bruge kulsyre som modtryk under transport af øllet til tapperiet for at undgå at øllet mistede kulsyre eller blev oxideret af luftens ilt. Dette var en metode som man havde set brugt i USA fra lidt før år 1900. Senere har man udvidet brugen af kulsyre til også at omfatte modtryk under tapningen på flaske og direkte karbonisering af øllet ifm. filtreringen.

145. Kan man ikke bare koge alkoholen af øllet efter bryg, og så tilsætte CO2? Naja, Pakhuset i Nykøbing Sj.

Hej Naja, Det er sådan set også det vi gør. Vi gør det blot under vakuum således at vi kan afdampe alkoholen med en temperatur nede omkring 50°C som er meget mere skånsom end hvis du gør det ved atmosfærisk tryk – altså ved 100°C.

146. Hvor mange metoder er der til fremstilling af alkoholfri øl? Jørgen Simonsen, Skjoldelev forsamlingshus

Hej Jørgen, der er 5 metoder – urt som ikke er gæret, gæring ved lav temperatur, stoppet gæring, omvendt osmose (en form for filtrering hvor alkoholen filtreres fra) og afdampning i vakuum af øl med alkohol.

147. Hvad er grænsen for alkoholprocenten for at en øl må kategoriseres som alkoholfri? Birte, Søauditoriet

Hej Birte, Det varierer fra land til land. I de fleste europæiske lande er grænsen 0,5 % alkohol.

148. Kan man ikke køre nogen andre øl igennem minus-alkohol anlægget og få en lidt mere spændende alkoholfri øl? Emilie Slangerup bio.

Hej Emilie, Det er et godt spørgsmål, men svaret er at det ikke er så simpelt som det lyder. De fleste mørkere og mere humlede øl bliver ikke særligt interessante efter at have været igennem anlægget som fjerner alkoholen. Hvis du søger en øl uden alkohol, men med mere smag vil jeg foreslå dig at prøve vores Brooklyn Special Effects som indeholder 0,4% alkohol, og som er kraftig tørhumlet.

149. Har forskellige jordtyper betydning for de egenskaber hos byg som man gerne vil have i ølbrygningen? Mogens, Hoptrup Kirkehus.

Hej Mogens, Nej det spiller ikke nogen væsentlig rolle. Generelt holder de fede lerjorde bl.a. på Sjælland bedre på kvælstoffet således at man kan risikere at få byg med for højt proteinindhold, men normalt kan dette styres med gødningsmængden.

150. Hvorfor er nogle af stregerne på Iso alfa acids struktur bølget? (på slidet med coronaøllen) Victoria fra Hillerød Teknisk Gymnasium

Hej Victoria, Det er et godt men også lidt kompliceret spørgsmål at svare på. Det skyldes at iso-alfasyren ligesom mange andre molekyler findes i to rumlige former - såkaldte stereoisomere - kaldet cis og trans udgaver. Om der er tale om cis eller trans udgaven afhænger af om sidekæden der fraspaltes peger ”opad” eller ”nedad” i forhold til cyklopentan altså den 5-leddede ring.

151. Hvorfor kan en Juleøl aldrig holde til næste jul? Er det for at få os til at drikke det hele, inden næste jul? Frank Helbo, Vejen Gymnasium.

Hej Frank, Det meste øl har en holdbarhed på 9 eller 12 måneder og da juleøllet produceres og tappes op til jul vil det være udløbet inden den næstkommende jul.

152. Kan øl dyrkes i både anaerobe og aerobe forhold? Eller er det kun muligt at dyrke øl under en af disse forhold? Rasmus, Aalborg Tekniske Gymnasium

Hej Rasmus, Du spørger om øl kan dyrkes under anaerobe og aerobe forhold - jeg formoder du mener gæres under anaerobe og aerobe forhold. Svaret er lidt komplekst.… Alt øl gæres under anaerobe (iltfrie) forhold, men det er også muligt at lave øl - altså danne alkohol - under en (delvis) aerob gæring, det vil dog resultere i en stærkt forøget gærvækst og en anderledes og forringet smag.

153. Ørsted har for mig en lille smag af Hansa plaster, er den kendt for jer og hvis ja, hvad hedder den kemisk? Helle, Atlasbiografen, Rødovre

Hej Helle, Smagen af Hansa plaster i Ørsted Øllen har jeg ikke fanget, men jeg kender godt smagen af Hansa plaster som hører til gruppen af phenol forbindelser. Disse forbindelser optræder typisk i hvedeøl samt i spontangærede øl.