Ny kemi kan gøre en ende på deponering af vindmøllevinger
Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med bl.a. Vestas udviklet en kemisk proces, der kan nedbryde epoxy til dens grundbestanddele i en kvalitet, der svarer til de materialer, epoxyen oprindelig blev lavet af. Dermed er der udsigt til, at vindmøllevinger fremover kan genanvendes fuldt ud – uden at man behøver at ændre produktionsmetoderne.
Artiklen er delvist baseret på en pressemeddelelse fra Vestas
Den nye teknologi er et resultat af projekt CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites), der ledes af Vestas og er delvist finansieret af Innovationsfonden.
Her har kemiprofessor Troels Skrydstrup og hans forskningsgruppe i iNANO i flere år samarbejdet med Vestas, den førende epoxy-producent Olin Corporation og Teknologisk Institut om at finde en løsning på et problem, der nager vindmølleindustrien og myndigheder verden over:
Møllevinger ender mestendels som affaldsdeponi, når de er taget ud af drift, fordi de ikke er til at nedbryde – de er jo bygget til at kunne holde længe og tåle meget voldsomme påvirkninger.
Aarhus Universitet har søgt patent på metoden til nedbrydning af epoxy, som industri-giganterne Vestas og Olin nu vil bruge til at opskalere til en kommerciel løsning gennem en nyetableret værdikæde, der også omfatter Nordens største genvindingsvirksomhed, Stena Recycling.
Når løsningen er moden, vil den være begyndelsen på en cirkulær økonomi for eksisterende og fremtidige epoxybaserede vindmøllevinger.
”Vi er superglade for at udvikle mulige grønne løsninger til genanvendelse af nogle af de ellers svært genanvendelige plasttyper. På det punkt har vi virkelig medvind for tiden. Vi har i et andet projekt, også i samarbejde med bl.a. private virksomheder, sidste år udviklet og patenteret en metode til at nedbryde polyuretan til dets oprindelige bestanddele, som umiddelbart kan genanvendes til nye polyuretan-materialer i stedet for at ende som affalds-deponi eller forbrænding,” siger Troels Skrydstrup.
Vestas: ny æra for vindindustrien
Lisa Ekstrand, som er Vice President, Sustainability hos Vestas, udtaler:
”Hidtil har vindmølleindustrien troet, at vingematerialet krævede en ny tilgang til design og fremstilling, så det enten kan genbruges eller endda blive cirkulært, når vingerne tages ud af drift. Fremover kan vi nu betragte gamle epoxybaserede vinger som en kilde til råmateriale. Når denne nye teknologi først er gennemført i stor skala, kan gammelt vingemateriale, der i øjeblikket ligger på deponi, samt materiale i aktive vindmølleparker, skilles ad og genbruges. Dette signalerer en ny æra for vindindustrien og fremskynder vores vej mod cirkularitet.”
Den nyopdagede kemiske proces kan teoretisk set forvandle epoxy-baserede møllevinger, uanset om de er i drift eller ligger på deponi, til en kilde til råmateriale til potentielt at bygge nye møllevinger.
”Da den kemiske proces er baseret på almindeligt tilgængelige kemikalier, er den meget velegnet til industrialisering og kan derfor hurtigt opskaleres. Denne innovation ville ikke have været mulig uden det banebrydende CETEC-samarbejde mellem industrien og den akademiske verden, som har ført os til dette punkt," siger Mie Elholm Birkbak, Specialist, Innovation & Concepts hos Vestas.
Masser af møllevinger
I flere årtier har produktion af epoxybaseret vindmøllevinger været standardpraksis i vindindustrien. I de mest etablerede markeder for vindenergi er de første vindmøller ved at nå slutningen af deres levetid. WindEurope forventer, at omkring 25.000 tons vinger årligt vil nå slutningen af deres levetid fra 2025.
"I de kommende år vil tusindvis af vindmøller blive taget ud af drift eller renoveret, hvilket udgør en stor udfordring for bæredygtigheden, men også en værdifuld kilde til kompositmaterialer. Som en af Europas førende genbrugskoncerner med et bredt fodaftryk i Europa har vi en central rolle i overgangen til en cirkulær økonomi. Vi ser denne løsning som en stor mulighed for at deltage i at gøre en bæredygtig løsning endnu mere bæredygtig og cirkulær, og vi er klar til at anvende vores ekspertise og viden inden for kemisk genanvendelse i denne proces,” siger Henrik Grand Petersen, direktør for Stena Recycling Danmark.
Vestas forudser, at den nye løsning, når den er moden, vil give virksomheden mulighed for at fremstille nye møllevinger bestående af genbrugte materialer – og at den nye løsning også signalerer muligheden for i fremtiden at gøre alle epoxybaserede kompositmaterialer til en råvarekilde for en bredere cirkulær økonomi, der potentielt kan omfatte andre industrier end vindenergi.
Yderligere oplysninger:
Læs pressemeddelelsen fra Vestas her
Og en tidligere omtale af CETEC her
Kontakt:
Professor Troels Skrydstrup
Institut for Kemi - iNANO
Aarhus Universitet
Mail: ts@chem.au.dk
Mobil: 2899 2132