Aarhus Universitets segl

Internationalt anerkendt firma vil samarbejde med Aarhus-studerende

Det danske firma Grundfos, som er verdens største producent af pumpeløsninger, har fokus på studerende, og i 2017 indgik virksomheden en strategisk samarbejdsaftale med Aarhus Universitet for netop at fremme samarbejdet med studerende. Det kommer både de studerende, universitetet og Grundfos til gode.

Mere end 100 universitetsstuderende fra hele landet har samarbejdet med pumpevirksomheden Grundfos i Bjerringbro i løbet af 2019, og netop samarbejdet med de studerende er højt prioriteret i firmaet. Blandt andet derfor indgik Grundfos i 2017 en strategisk samarbejdsaftale med Aarhus Universitet.

- Vi har samarbejdet i mange år, og vi er superglade for især samarbejdet omkring og med studerende. De er dygtige og bidrager med værdiskabende arbejde, så det er naturligt at indgå en aftale, der blandt andet gør samarbejdet med studerende lettere og mere struktureret, forklarer Henrik Ørskov Pedersen, der er Head of Core Technology og ansvarlig for forskningssamarbejde ved Grundfos.

De strategiske samarbejdsaftaler, Aarhus Universitet indgår med få, udvalgte partnere i både Danmark og udlandet, består af forskellige fokuspunkter, som varierer fra aftale til aftale. Men netop interessen i at samarbejde om og med de studerende er vigtigt.

- Det betyder meget for uddannelsen af vores studerende, at virksomheder vil være med i et samspil om at få nye, veluddannede mennesker ud i virksomhederne samtidig med, at de bliver endnu mere attraktive som fremdig arbejdskraft i de private virksomheder, siger prodekan Kurt Nielsen.

Allerede en succes

Grundfos er kendt for sine vandpumper, og med et center som Center for Water Technology, WATEC, der er etableret med støtte fra Poul Due Jensens Fond, er Aarhus Universitet stolte af at kunne udveksle viden og samarbejde med Bjerringbro-virksomheden, fortæller Kurt Nielsen.

- Verden udvikler sig, og det gør samarbejde også. Universitetet bliver stærkere af samarbejde med virksomheder som Grundfos og omvendt. Det giver nye udviklingsmuligheder. Grundfos har interessante problemstillinger og viden, som de studerende og forskere ved universitetet kan forske videre i. Det er vi taknemlige for, siger Kurt Nielsen.

Det skete blandt andet i sommeren 2019, da 48 studerende fra 13 lande tog til Aarhus for at finde løsninger på verdens vandudfordringer ved WATEC’s første sommerskole. Grundfos var én af de støttende virksomheder bag arrangementet, hvor de studerende arbejdede med spørgsmål om håndteringen af grundvandsressourcerne og spildevand. Og sommerskolen var en stor succes.

Et slag i kampen om talenterne

Møder med dimittender, forskningsprojekter med studerende og undervisning på universitetet. Det er nogle af de aktiviteter, Grundfos har hos Aarhus Universitet, for det er vigtigt at skabe kontakt til de akademiske hjerner, forklarer Henrik Ørskov Pedersen.

- Kampen om talenterne bliver hårdere og hårdere, og vi kan se, at det går rigtig fint med at rekruttere akademikere, der hvor vi samarbejder meget med både studerende og institutter, siger Henrik Ørskov Pedersen.

Det er dog ikke det eneste plus ved at engagere sig i de studerende:

- Ved at støtte forskningen med vores udfordringer og viden bliver der sat retning på nogle områder, der netop giver mening for os. Det skaber desuden også nogle kandidater, der kan netop det, vi søger, så vi sikrer en rekrutteringspipeline, forklarer han.

Samarbejde tager tid

De strategiske samarbejdsaftaler mellem Aarhus Universitet og virksomhederne rækker over et aftalt antal år, hvorefter aftalen kan forlænges. Den lange samarbejdsperiode åbner op for mere og bedre forskning, siger prodekan Kurt Nielsen.

- Rammerne for aftalen giver mulighed for at udnytte et stort potentiale. Samarbejdet over en længere årrække gavner både Grundfos og universitetet, for det lange perspektiv er vigtigt for forskningen. Gennembrud i forskning er ikke noget, man laver på et halvt år. Det tager tid, forklarer han.

Grundfos’ Head of Core Technology, Henrik Ørskov Pedersen, glæder sig da også til at se, hvor meget der kommer ud af den strategiske aftale.

- Med samarbejdsaftalen skaber vi hver især adgang til relevant viden og baner vejen for mere uddannelse af studerende og udviklingen af god forskning, der også kan slå igennem globalt. Det er spændende at være en del af, og så må vi se, om ikke aftalen skal forlænges senere, siger han.

Kontakt Jørgen Brøchner Jespersen for mere viden om samarbejde