Den landmandsejede fødevareproducent Arla Foods er strategisk partner for Aarhus Universitet. I 2011 underskrev de to parter samarbejdsaftalen, der blandt andet skal styrke forskning med mere vidensdeling og forskere. Arla Foods har fødevarerne og data fra de tusindvis af landmænd, der står bag virksomheden, og universitetet har forskerne, der kommer med nye resultater.
Hvordan påvirker yoghurt og ost vores sundhed, hvad betyder kemien i en fødevarer for en diabetiker og hvordan kan vi fodre landets køer, så de bøvser og prutter mindst muligt? Det er nogle af de spørgsmål, Arla Foods og Aarhus Universitet prøver at besvare sammen. De to parter har siden 2011 haft et strategisk partnerskab, og dermed har de forpligtet sig til et samarbejde, der skal skabe værdi for forskningen, virksomheden og befolkningen.
- Vi er stolte af, at Arla Foods vil samarbejde med os. Det er en stor styrke at samarbejde, og med aftalen sikrer Arla Foods og universitetet en stærkere forskning, fordi vi forpligter os til at arbejde sammen i flere år. God forskning tager tid, forklarer prodekan Kurt Nielsen.
De to parter har arbejdet sammen uden en egentlig strategisk partnerskabsaftale i mange år, og da samarbejdsaftalen blev præsenteret, var det naturligt for Arla Foods at deltage, siger Peter Langborg Wejse, der er forskningschef hos Arla Foods.
- Universitetet er særligt dygtige til at forstå fødevarer, hvad de indeholder og hvad de betyder for sundheden. Vi har forsket sammen, haft mange dialoger og udviklet en tillid og forståelse for hinanden, så det var oplagt at indgå en aftale om strategisk partnerskab, fortæller han.
Aarhus Universitet har strategiske samarbejdsaftaler med få, udvalgte partnere i både Danmark og i udlandet, og typisk varer aftalerne i et par år, hvorefter nogle forlænges. Hvad aftalerne består af varierer fra aftale til aftale, men der kan for eksempel være en forpligtelse i forhold til forskning.
Det tager Arla Foods og universitetet seriøst, og derfor er blandt andet uddannelse af nye forskere en del af samarbejdsaftalen mellem de to parter. De har lavet et ph.d.-program sammen, og det betyder, at Arla Foods åbner dørene for tre nye ph.d.-studerende hvert andet år.
- Det er en måde at dyrke spirende felter på samtidig med, at den ph.d.-studerende har plads til at uddanne sig. Vi har data fra alle vores landmænd og kan tilbyde de rammer, forskningen skal passe i på sigt, mens universitetet kan hjælpe de studerende med forskningen. Det er en fin pardans, mener Peter Langborg Wejse.
Sundhed og bæredygtighed klinger gennem hele samarbejdet. For eksempel handler en del af aftalen om Arla Food for Health, hvor der forskes i komponenter i fødevarerne og hvordan de påvirker menneskers sundhed. Det sker i et offentligt-privat samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla Foods A.m.b.a. og Arla Foods Ingredients.
Herunder er blandt andre projektet OmniSaM, hvor professor Derek Byrne forsøger at måle fødevares mæthedsevne med henblik på at forudsige, hvor meget vi spiser. Lykkes det, vil Arla Foods kunne udvikle fødevarer, der mætter mere end andre fødevarer og på sigt reducere sygdomme som fedme og diabetes.
- Vi vil gerne give sundhed til vores forbrugere, og universitetsforskere kan give os indsigt i, hvordan vores fødevarer påvirker sundheden. Forskerne producerer en objektiv viden om mæthed, og den viden er enormt vigtig og brugbar for os i vores udvikling af produkter, forklarer Peter Langborg Wejse.
Og i et andet projekt i Foulum er der fokus på bæredygtighed og klima: der forskes i foder til køer.
- Alle bør bidrage til at reducere klimaaftryk. Arla er ejet af landmænd, så vi er interesserede i at finde ud af, hvordan køerne producerer mindst muligt metan, og der ligger Aarhus Universitet helt i front med viden, siger han.
Finansiering fra Arla Foods til forskningsprojekter er en investering i danske hjerner, som giver virksomheden vigtig og brugbar viden, samtidig med at universitetets forskere får plads til at forske og producere ny viden.
- Gensidighed er en vigtig pointe i samarbejdet, for ved at arbejde sammen bliver vi stærkere. Vi har hver især meget viden, men sammen får vi adgang til mere: Virksomhederne ved, hvad der er relevant at undersøge og har data, og vi kan hjælpe med at finde løsningerne, forklarer prodekan Kurt Nielsen.
Hos Arla Foods arbejder højtuddannede forskere, og virksomheden har også noget udstyr til at forske i de data, landmænd og fødevarer giver. Derfor er samarbejdet med Aarhus Universitet nemt for begge parter, og det har også betydning for resten af befolkningen, mener Peter Langborg Wejse.
- Det er godt for samfundet, at virksomheder har kobling til Aarhus Universitet, så viden bliver genereret og kommer ud i virkeligheden. Ny viden havner ikke bare på universitetet men kommer hurtigt ud i praksis. Det betyder også noget for dansk konkurrencedygtighed og for befolkningen, forklarer han.