Aarhus Universitets segl

RadiSurf får EU-støtte til sin ”superlim”

Spinout-firmaet RadiSurf ApS modtager 50.000 Euro fra EU’s Horizon 2020 program. Firmaets banebrydende teknologi kan lime meget forskellige materialer, f.eks. plastic og metal, meget tæt og meget fast sammen. Bevillingen skal bruges til at gøre såvel firmaet som dets industrielle superlim klar til kommerciel lancering.

Af Peter F. Gammelby 2. januar 2018

Den molekylære lim fra RadiSurf består af to lag, der kemisk passer perfekt til hinanden, og minder i princippet om velcro: 

  • Det ene lag består af polymer-børster i nanostørrelse, som bindes kemisk på metaloverfladen. Børsterne er kemisk skræddersyede til
  • det andet lag, som består af et plastmateriale, der er opløst eller smeltet, når sammenføjningen sker. Når plasticen er tør, hæfter de to lag til hinanden. 

Til forskel fra velcro kan selv de stærkeste hænder ikke adskille de to lag igen. Og RadiSurf-limen ikke ses med det blotte øje. De to lag er tilsammen mindre end 100 nanometer tykt, så det vejer omtrent ingenting – der skal bruges mindre end et milligram til at dække 10 kvm.

Alsidig og stabil

Limen kan bruges til at hæfte materialer sammen, som normalt ikke er kompatible – stål og glas, aluminium og træ, for eksempel – men den mest oplagte anvendelse er som coating. Polymerbørsterne er stabile, så når de først er blevet påført f.eks. et metalemne, kan emnet sagtens kan lægges på lager eller transporteres til det sted, hvor det skal sammenføjes eller coates.

Det var derfor, at SP Group og Grundfos i 2008 gik sammen med Aarhus Universitet om det forskningsprojekt, der mundede ud i den patenterede opfindelse.

RadiSurf ApS blev etableret i 2015 med ph.d. Mikkel Kongsfelt som direktør og medejer. Med støtte fra Innovationsfondens iværksætterpilot-ordning har virksomheden siden arbejdet på at kommercialisere teknologien. I dag består RadiSurf desuden af tre kemikere, en kemiingeniør og en erhvervs-ph.d.-studerende.

Rent praktisk er støtten fra EU en Fase 1 bevilling fra Horizon 2020 programmet SME Instrument. Og Mikkel Kongsfelt har en klar plan for, hvad pengene skal gå til:

”Vi har mulighed for at lave en solid arbejdsplan for fremtidig udvikling, og en klar go-to marked strategi og forretningsplan. Det øger vores muligheder for en kommerciel lancering af vores produkter og teknologi fra 2019 og fremadrettet”.


Flere oplysninger

kan findes på radisurf.com

Direktør Mikkel Kongsfelt

Telefon: 9191 9110

Mail: mikkel@radisurf.com