Aarhus Universitets segl

Søren skiftede sin postdoc ud med detektivarbejde hos Arla

Søren Dollerup Nielsen er Global Quality Specialist hos Arla Foods Ingredients. Han er specialist i mikrobiologi og sidder på Arlas hovedkontor i Viby. Her arbejder han med at løse mikrobiologiske udfordringer med de råvarer, som bliver produceret på Arlas osterier og mejerier.  

”Hvis jeg kan se i vores data, at et mejeri f.eks. leverer valle af lavere kvalitet i en periode, så tager jeg ud og gennemgår deres produktionsflow. Så er min opgave at udpege, hvor der kan være udfordringer, få lavet prøver og til sidst foreslå de rigtige procesændringer. Det er megasjovt detektivarbejde!” siger han. 

Med sig har han både en ph.d. og en ansættelse som postdoc fra Institut for Biologi på Faculty of Natural Sciences. Og det selvom han altid har vist, at han ville arbejde i erhvervslivet.  

 

Ingen ambition om forskerlivet

 

”Der var ikke nogen ambition om, at jeg skulle være forsker og udgive ting i tidsskrifter som Nature. Men under min kandidat blev jeg grebet af grundforskningen, så da jeg blev spurgt, om jeg ville lave en ph.d., sagde jeg ja. Jeg ville bare være klogere, fordi jeg synes, at mikrobiologien var så ekstremt spændende, ” siger Søren Dollerup Nielsen. 
 
Hans ph.d. blev til i samarbejde med Mærsk. Projektet drejede sig om at finde bakterier, som kunne hele revner i beton i den dybe undergrund på oliefelter. Han nød sin tid som ph.d. og havde succes med sin forskning.  

  • Søren Dollerup Nielsen
  • Global Quality Specialist hos Arla Foods Ingredients
  • Uddannet fra Institut for Biologi, Aarhus Universitet
  • PhD fra Institut for Biologi, Aarhus Universitet
  • Postdoc på Institut for Biologi, Aarhus Universitet

Men han holdt fast i, at han ville ud i erhvervslivet og slutningen på akademia blev, da han undervejs i sin danske postdoc-ansættelse takkede nej til en 5-årig postdoc-stilling med mulighed for tenure track-ansættelse i Holland.  

Han ser tilbage på tiden på fakultetet som både givende og sjov. Han fik frihed, ansvar og midler til at fordybe sig i sit eget projekt, og så fik han rigtig gode venner i de andre postdocs og ph.d.-studerende, som han både kunne feste og dele frustrationer over fejlslagne eksperimenter med.  

Den dybe viden fra AU giver tryghed

 

I dag bruger han sine kompetencer fra sin ph.d. og postdoc på Arla. Det gælder både projektstyring, dataindsamling og formidling. Og så selvfølgelig mikrobiologien.  

”Den er kompleks og svær for mange at forstå. Men jeg har fået en dyb grundviden ind med modermælken på AU. Hvis jeg f.eks. snakker med nogen, som har utroligt mange års erfaring indenfor mejeribranchen, så tør jeg godt udfordre dem på baggrund af min grundviden. Der er jeg sikker i mig selv, og det er jo fantastisk at have med sig,” siger Søren Dollerup Nielsen. 

Selvom han i begyndelsen savnede den store frihed i forskningen og at arbejde i laboratoriet, har han fundet glæde i, at dygtige laboranter står for analyserne. På den måde kan han selv nørde med det store overblik over data og produktionsflow, som han siger.  

Derfor er han heller ikke bleg for at anbefale andre med en ph.d. eller postdoc at skifte spor til en karriere i erhvervslivet.  

”Spring ud i det! Man skal bare tro på de evner, man har med sig fra AU. Så kan det være, at man laver noget, som ikke ligger helt op ad ens eget projekt. Men man har en grundviden om at køre projekter og en stærk grundfaglighed,” siger han.