Aarhus Universitets segl

Christoffers ph.d. har banet vejen for en karriere i Google

Christoffer Quist Adamsen har brugt det meste af sin karriere på at arbejde for Google. Først som praktikant i Californien og i dag som softwareudvikler hos tech-gigantens afdeling i Aarhus.

Her arbejder han på udviklerværktøjer til Android-appudviklere, der har til formål at optimere apps, så de fylder mindre og kører hurtigere.

”Det er fedt, at ens arbejde har så stor indflydelse. Den kode, vores produkt genererer, kører på millioner - hvis ikke milliarder - af Androidenheder som telefoner, fjernsyn og ure. Jeg kan godt blive lidt ydmyg over, at hver eneste lille forbedring kan gøre en kæmpestor forskel, fordi det kommer ud til så mange brugere,” siger Christoffer Quist Adamsen, der har læst en bachelor, kandidat og ph.d. på Institut for Datalogi ved Faculty of Natural Sciences.

Fra usikkerhed til unikke oplevelser

Men det var langt fra givet, at han skulle gå hele vejen og skrive en ph.d. i stedet for at fortsætte direkte ud i erhvervslivet:

”Det er nok det karrierevalg, jeg har været mest i tvivl om. Men når jeg kigger tilbage, så har det også været det vigtigste valg - både i forhold til de oplevelser jeg fik, og det sted jeg er endt i dag.”

  • Christoffer Quist Adamsen
  • Senior Software Engineer hos Google i Aarhus
  • Bachelor, kandidat og ph.d. fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Han gjorde sig mange overvejelser om at søge en ph.d. og tænkte i begyndelsen, at det virkede som ”en stor mundfuld”:

”Der var en masse ubekendte og udfordringer for mig, for eksempel at stille mig op til gæsteforelæsninger og skrive forskningsartikler. Der skulle jeg lige overvinde et eller andet i mig selv, før jeg søgte ind.”

I sidste ende var det et spændende projektkursus i analyse af programmeringssprog, der overbeviste ham og for alvor gav ham mod på at fordybe sig i feltet med en ph.d. En beslutning, der viste sig at være den helt rigtige.

Årene som ph.d.-studerende gav faglige og sociale minder for livet, og han fremhæver især et godt samarbejde med sin vejleder og en postdoc fra instituttet, som han tidligt kom til at samarbejde med. Derudover fik han meget ud af at formidle sin egen forskning:

”Jeg blev kastet ud i nogle udfordringer, når jeg for eksempel skulle præsentere mit arbejde på internationale konferencer. Det lærte jeg virkelig meget af, og det tror jeg ikke, jeg havde fået særlig meget erfaring med, hvis jeg ikke havde haft mit ph.d.-studie.”

Det er også hans opfattelse, at årene har været med til at åbne døre i hans karriere:

”Jeg tror, det har givet mig nogle bedre karrieremuligheder inden for den specialiserede viden, som, jeg synes, er utrolig spændende. Og jeg vil tro, at jeg vil have haft sværere ved at få en stilling som den i dag, hvis det ikke havde været for de erfaringer, jeg har gjort mig under min ph.d,” siger han og peger på, at seks ud af syv i hans nuværende team hos Google har en ph.d. på CV’et.

Blev selvstændig og fik egne idéer

Til daglig bruger han både teoretiske og praktiske kompetencer fra tiden på Institut for Datalogi.

”Jeg føler ikke, at mit job er så langt fra meget af det, jeg beskæftigede mig med på universitetet. Jeg bruger stadig meget af den teori, vi blev undervist i - lige fra algoritmer og datastrukturer til programanalyse og bevisførelse. Det er ofte, at vi arbejder på algoritmer, som har meget tilfælles med nogle af de problemstillinger, som man bliver præsenteret for på datalogi.”

Han kan også mærke, at flere af arbejdsmetoderne fra ph.d.en hænger ved. Det gælder især hans evne til at arbejde uafhængigt og selvstændigt genere nye idéer til at optimere løsninger.

Hans opfordring til andre, der overvejer at gå i samme fodspor, er at komme i kontakt med den forskningsgruppe, som man er interesseret i. Og så understreger han, at det kan tage tid og kræve øvelse at falde til i rollen som ph.d.-studerende. Men at det er det hele værd:

”Man overvinder alle de ting, der bliver præsenteret for en - om det er at skrive sin første forskningsartikel eller præsentere til en international konference. Jeg var selv virkelig nervøs, da jeg skulle præsentere min første artikel. Men når det går godt, så giver det også en rigtig god følelse bagefter. Og for hver gang man gør det, bliver man bedre og bedre til det,” siger han.