Aarhus Universitets segl

Ph.d. sætter fart i udvikling af nye medikamenter

Syge danskere med for eksempel diabetes og blødersygdomme kan se frem til flere behandlingsmåder i fremtiden. I dag er det både tidskrævende og dyrt at udvikle nye lægemidler, men det kan gøres smartere og hurtigere. Det mener erhvervs-ph.d. Lisbeth Ravnkilde Kjølbye, og sammen med Novo Nordisk og Institut for Kemi knokler hun for at finde redskabet, der skal gøre udviklingsprocessen hurtigere og billigere.

Et stik for at måle blodsukkerværdier og et andet stik med insulin for at stabilisere blodsukkeret.

Sådan lyder den traditionelle opskrift på behandling af diabetikere. Endnu. Novo Nordisk drømmer nemlig om at udvikle en anden behandling, men processen kan tage lang tid. Dét knokler erhvervs-ph.d. Lisbeth Ravnkilde Kjølbye fra Aarhus Universitet med at ændre, og målet er at finde et redskab, der giver Novo Nordisks drøm et lille skub i den rigtige retning.

- Det er en vigtigt arbejde, for det kan have stor betydning for fremtidens udvikling af lægemidler, siger Jesper Ferkinghoff-Borg, der er ph.d.-vejleder og forsker ved Novo Nordisk A/S.

Større forståelse for lægemidler

Traditionelt er der mange redskaber til at udvikle lægemidler. For eksempel kan forskere undersøge kroppens reaktion på et lægemiddel i et laboratorie ved at dykke ned i cellerne og se, hvordan lægemidlet påvirker receptorerne, som er påvirkede af membranen, men resultaterne er udetaljerede, forklarer Jesper Ferkinghoff-Borg.

- Generelt er det meget svært at få en detaljeret forståelse af, hvordan receptorerne reagerer. I nogle sammenhænge prøver vi at lave store forsøg, hvor vi scanner alt muligt og forsøger at finde mønstre og tendenser. Det er ikke rationelt, fordi vi ikke har en stor forståelse af reaktionerne, siger han.

Lisbeth Ravnkilde Kjølbye arbejder på at udvikle et redskab, der giver mere detaljerede resultater og dermed også en mere rationel tilgang til nye lægemidler.

Erhvervs-ph.d. er kunst

I erhvervs-ph.d.-samarbejdet arbejder parterne om at lave en computersimulering af, hvad der sker i kroppen, når et nyt molekyle fra et lægemiddel når ud til cellernes receptorer. På sigt skal det blive til en computerbaseret protokol, som forkorter processen med at udvikle nye lægemidler uden at slække på kvaliteten.

- Med en protokol sparer Novo Nordisk meget tid og mange penge i deres arbejde, fordi de ikke behøver afprøve alle redskaber i kataloget. Der er enormt mange redskaber, vi kan bruge i arbejdet med cellernes receptorer, forklarer Lisbeth Ravnkilde Kjølbye.

Ikke nok med at Novo Nordisk A/S sparer penge og tid, får de også mange flere informationer ud af eksperimenterne ved hjælp af protokollen, understreger Jesper Ferkinghoff-Borg.

- Kunsten er at lave eksperimenterne ved hjælp af en computer. Vi får meget mere information ud af det, fordi vi kan følge alt, hvad der sker i kroppen. Ved traditionelle forsøg får vi nogle informationer, der kan være påvirket af andre ændringer i kroppen som følge af eksempelvis kost, alder og andre sygdomme, forklarer han.

Afdækker videnshul

Lisbeth Ravnkilde Kjølbye har dedikeret tre år af sin uddannelse til at udvikle en computerbaseret protokol, hvorfra Novo Nordisk kan forudsige cellereceptorernes reaktion på forskellige lægemidler. Det gør hun ved hjælp af nanodiske, som er små modeller af en cellemembran. De skal sammenlignes med cellemembraner for at finde ud af, hvilken molekylær kommunikation der er mellem molekylerne i membranen og de indlejrede receptorer.

Nanodiskene kan testes i laboratoriet, men det er tidskrævende og koster mange penge. Lisbeth Ravnkilde Kjølbyes arbejde foregår i stedet bag to computerskærme på henholdsvis Institut for Kemi i Aarhus og hos Novo Nordisk i Måløv.

- Nanodiskene er et meget stabilt værktøj. Men der er også mange parametre, man skal indstille på dem, i forhold til foranderlige celler, siger hun.

Vigtigt redskab – men lille del af udvikling

På sigt håber Novo Nordisk at kunne bruge Lisbeth Ravnkilde Kjølbyes resultater til at forkorte udviklingsprocessen til blandt andet en ny diabetesbehandling. Det kan for eksempel være en pille, der erstatter blodsukkermålinger og insulininjektioner, foreslår erhvervs-ph.d.en, og selvom hendes forskning kun er et lille hjørne af et stort vidensområde, så er hun glad for at være med i udviklingen.

- Det er superspændende at være med både på teoretisk og praktisk plan. Jeg giver værdi til Novo Nordisk samtidig med, at jeg skal kunne dokumentere mine resultater i videnskabelige artikler. Man skal holde tungen lige i munden, for det er ikke det nemmeste, men det er spændende, siger hun smilende.

Lisbeth Ravnkilde Kjølbyes projekt strækker sig fra 1. februar 2018 til 1 februar 2021.

Kontakt Birgit Schiøtt for mere viden om projektet