Aarhus University Seal

Ørsted fejres i ny udstilling

I udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" på Steno Museet fortælles historien om H.C. Ørsted og elektromagnetismen. Udstillingen åbner 22. februar.

Link til foto
Ny udstilling fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Foto: Søren Kjeldgaard
Link til foto
Den første danske astronaut Andreas Mogensen fik et smugkig ind i udstillingen, da han gæstede Aarhus Universitet og Steno Museet 30. januar 2020. Anledningen var 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Foto: Søren Kjeldgaard

Det er vanskeligt at forestille sig en verden uden mobiler, rumraketter, køkkenmaskiner og elektrisk lys. I 2020 fejres 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der har dannet grundlag for en uendelig lang række opfindelser.  

Dette er omdrejningspunktet for udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" på Steno Museet. Her fortælles historien om et forskningsmæssigt nybrud, der har skabt fundamentet for den verden, vi kender i dag.

I udstillingen bringes den nyeste forskning fra Aarhus Universitet i spil. Fx formidler forsker Mogens Christensen, hvorfor forskning i elektromagnetisme stadig er vigtigt. 

Lyset i tunnelen

De besøgende inviteres også på en rejse gennem det elektromagnetiske spektrum i form af en lystunnel, hvor det usynlige bliver synligt efterhånden som man bevæger sig ind i den. Her kan de besøgende få en sanselig og teknologihistorisk oplevelse af spektret fra radiobølger til radioaktivitet. Dette forbindes til hverdagens opfindelser som fx en radio, hvor man kan høre BBC-udsendelsen fra 9. april 1940. 

Kernefyldt, ildsjæl og sommerfugl

Selvom H.C. Ørsted er mest kendt for opdagelsen af elektromagnetisme, så har han også givet sit væsentlige bidrag til eftertiden på mange andre måder. Ikke mindst ved at have beriget det danske sprog. Fx er kernefyldt, ildsjæl, sommerfugl, elektromagnetisme, ilt, brint, lynafleder, opdrift, faldskærm og rumfang alle ord, som Ørsted har fundet på.

I Ørsteds ånd er i udstillingen også en salon, hvor de besøgende kan reflektere over og tale om alt fra kernefyldte ord til elektromagnetisme - og alt derimellem. 

Fakta

Udstillingen ”Nysgerrighed bringer ny teknologi” kan opleves på  Steno Museet fra lørdag 22. februar 2020.

”Nysgerrighed bringer ny teknologi” er støttet af Weisbergfonden, Johanne og Aage Louis-Hansens Fond, Thomas B. Thriges Fond og Vilhelm Kiers Fond. .

Arkitektfirmaet Kollision og Science Museerne står sammen bag udstillingen.

Læs mere om udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi"