Aarhus University Seal

Aarhusforskere skal hjælpe med at skabe Danmarks nye superhjerne

Computerspil kan hjælpe videnskaben med at forstå menneskets intuition, og alle danskere kan hjælpe med forskningen i uge 36, når Aarhus Universitet og Danmarks Radio prøver at mønstre så mange af Danmarks små grå som muligt. Det nye forskningssamarbejde kaldes ”Danmarks nye superhjerne” – og det skal man tage helt bogstaveligt.

Link til foto
Jacob Sherson viser her, at alder ikke er en hindring for deltagere. Projektet "Danmarks nye superhjerne" håber at kunne tiltrække så mange små (og store) grå som muligt til at deltage. (foto: Lars Kruse/AU Foto)

Danmarks Radio og forskere fra Aarhus Universitet går sammen i en ny type partnerskab, hvor formålet er at bedrive såkaldt Citizen Science. Begrebet dækker over, at befolkningen inddrages i og bidrager til videnskabelige projekter.

Det nye samarbejde om ’Danmarks nye superhjerne’ er en del af DR’s videnskabssatsning i 2018 ’Viden skaber os’. DR vil stå for at udbrede budskabet og fortælle historier om videnskaben, mens selve forskningen er forankret i forskergruppen ScienceAtHome ved Aarhus Universitet.

Aarhus-forskerne fra ScienceAtHome beskæftigede sig oprindeligt med, hvordan menneskelig intuition kunne bringes i spil ved udviklingen af en ny type kvantecomputer. Ved at spille et simpelt computerspil kunne deltagerne groft sagt bestemme i hvilke mønstre, et atom dybt inde i computeren skulle bevæge sig.

”Vi har set gennem årene med dette projekt, at mennesket har en unik evne til at træffe beslutninger på basis af meget få informationer: det man kan kalde for intuitionen. Det ville være super fascinerende at forstå denne menneskelige egenskab bedre," siger Jacob Sherson, der leder forskningsgruppen på Aarhus Universitet.

Projektet var så vellykket, at ScienceAtHome nu udvikler en større platform med en række computerspil, hvorfra input bidrager til forskning inden for både fysik, kemi, matematik, psykologi, kognitionsforskning og adfærdsøkonomi. Danmarks nye superhjerne indgår i denne satsning og koncentrerer sig om spillet ’Skill Lab: Science Detective’, som er det spil, deltagerne tilbydes at spille.

"Den bærende filosofi i gruppen er, at massive online studier af menneskelig interaktion og problemløsning både kan være en kilde til innovative løsninger på komplekse naturvidenskabelige forskningsproblemer men også give ny indsigt i individers kognitive processer og sociale dynamikker. Vi tror at disse menneskelige indsigter kan skabe bedre forståelse for forskellen mellem menneskelig og kunstig intelligens og hvordan vi i fremtiden skaber teknologier der bygger på gensidig synergi – en computer-menneske hybrid intelligens,” siger Jacob Sherson.

I forbindelses med temaet ’Viden skaber os’ har DR blandt andet taget danskerne med ud i rummet med DR1-showet ’Rumrejsen 2018’ og helt ind i under huden med serien ’Din geniale krop’. Danmarks nye superhjerne fokuserer i stedet på vores adfærd, beslutningsevne og intuition:

”Med samarbejdet om Danmarks nye superhjerne vil vi gerne invitere danskerne ind i videnskaben og vise, at forskning ikke udelukkende foregår inde på universiteterne, men at man faktisk selv kan være med og spille en yderst værdifuld rolle,” siger Carsten Nymann, centerchef i DR Viden.

I Danmarks nye superhjerne skal deltagerne kort fortalt spille et computerspil, som tester den måde, de træffer beslutninger på, når de står over for en given opgave. De valg, som spillerne træffer, registreres og bliver til data om, hvordan den menneskelige intuition fungerer. Den samlede data kan forskerne og borgene i verden bruge til at skabe et værn mod den stigende digitale manipulation samt skabe fremtidens kunstige intelligens, som ikke modarbejder men supplerer og støtter menneskeheden.

Læs mere om forskningen på Aarhus Universitet og projektet her på hjemmesiden for ScienceAtHome, eller på Danmarks Radios hjemmeside for "Danmarks Nye Superhjerne".

Kontakt:

Professor MSO, Jacob Sherson,
Institut for Fysik og Astronomi,
Aarhus Universitet,
Mobil: 2877 5765
Email: sherson@phys.au.dk