Aarhus Universitets segl

Første naturvidenskabelige AU-kandidat uddannet i Grønland

I tæt samarbejde med Aarhus Universitet er det nu muligt at afslutte et naturvidenskabeligt universitetsstudie i Nuuk. Den første grønlandske biolog, der også er uddannet i Grønland, forsvarede sin kandidatgrad på Grønlands Naturinstitut i sidste uge.

Mala Broberg studerer de unge fisks levevilkår hos den unikke laks i Kapisillitelven - et tilløb til Godthåbsfjorden. Studierne var afslutningen på den første kandidatuddannelse erhvervet i Grønland. Foto: Rasmus Hedeholm

Mala Broberg skrev historie torsdag den 16. februar 2017. For første gang nogensinde forsvarede en grønlandsk biologistuderende sin kandidatgrad i hjemlandet og kan nu titulere sig cand. scient. i biologi.

Det var selvsagt en meget stor dag for Mala, der har lavet speciale om den unikke Kapisillit-laks i bunden af Godthåbsfjorden. Men det er også en stor dag for Grønland og en række unge grønlændere, der nu ikke længere behøver at bosætte sig i Danmark eller andre lande i mange år for at få en naturvidenskabelig uddannelse.

"Det er en stor glæde, at den naturvidenskabelige undervisning allerede nu har medvirket til udklækning af en grønlandsk kandidat. Aarhus Universitet skal have tak for, at eksamen for første gang kan afholdes her i Grønland. Det er ikke kun til glæde for Mala Broberg og hans familie og venner, men har også stor symbolsk værdi for Grønland," udtaler instituttets direktør Klaus Nygaard.

Arktiske kurser i Nuuk

Aarhus Universitet og Grønlands Naturinstitut har siden 2015 haft en samarbejdsaftale om en række forskellige arktiske kurser for kandidatstuderende. Kurserne er udbudt af Aarhus Universitet, University of Manitoba, Canada, og Grønlands Universitet (Ilisimatusarfik).

Grønlands Naturinstitut har været vært for kurserne og undervisningen er foregået i Naturinstitutters laboratorier.

Mala Broberg har i løbet af to år gennemført tre semestre af sin uddannelse på Grønlands Naturinstitut og har under specialet modtaget vejledning af lektor Peter Grønkjær fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet,  og seniorforsker Rasmus Hedeholm, Naturinstituttet.

”Det er en stor udfordring at give sig fuldt ud i omgivelser, hvor man ikke rigtig trives. Jeg hører til i Grønland og her fik jeg selvtilliden tilbage. Den undervisning vi fik i Nuuk var super relevant for mit fremtidige virke i Arktis, ” fortæller Mala Broberg.

Målrettet indsats bærer frugt

”Jeg er glad for at se, at vores langsigtede samarbejde nu bærer frugt. Det vil helt klart motivere flere grønlændere til at kaste sig over en videregående uddannelse, når det kan ske i Grønland”, siger Søren Rysgaard, der er leder af Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet og som gennem syv år var professor ved Naturinstituttet i Nuuk.

”Vores idé har hele tiden været at sikre, at den ekspertise vi bygger op også forankres lokalt. Og det er dejlig at se, at det nu lykkes”, siger Søren Rysgaard.

Lise Lotte Sørensen er undervisningskoordinator ved Arktisk Forskningscenter og har koordineret undervisningstilbuddene i Nuuk.

”Det er dejligt at opleve, at Mala nu allerede er færdig som den første naturvidenskabelige kandidat, der er uddannet i Grønland. Mala var studerende på det første kursus vi udbød i Nuuk. Og jeg kan afsløre, at Mala om kort tid får selskab af den første kvindelige grønlandske kandidat”, fortæller Lise Lotte Sørensen.

En række specialister fra bl.a. Aarhus Universitet, Naturinstituttet, og University of Manitoba underviser på kurserne og flere danske studerende drager til Nuuk for at følge kurserne i Arktisk økologi.

I disse dage er nye studerende, bl.a. fra Australien, Finland, Island og Tyskland, i gang med kurset ’Sea Ice Ecology’, som lektor Lars Chresten Lund Hansen fra Arktisk forskningscenter ved Aarhus Universitet er ansvarlig for

”Det er blevet relativt nemt for de studerende at studere arktiske forhold omkring Nuuk, da vi i kursustilbuddet også arrangerer en bolig for de studerende, mens de opholder sig i Nuuk,” fortæller Lise Lotte Sørensen. 

Kontakt

Seniorforsker, undervisningskoordinator, Lise Lotte Sørensen, lls@bios.au.dk, tlf: +45 3018 3119

Professor, centerleder Søren Rysgaard, rysgaard@bios.au.dk, tlf +45 2464 3206