Aarhus Universitets logo
English
Aarhus Universitets Forskningsfonds uddeler hvert år ph.d.-priser til fem unge forskere med et ekstraordinært talent. De fem prismodtagere har alle…
Hvorfor vade rundt i vandløb med fintmaskede net for at fange insekter og andre smådyr, når man kan nøjes med at fange småkravlets DNA i vandprøver,…
Novo Nordisk Fonden har netop uddelt gennem sit langsigtede forskningslederprogram, der er målrettet dygtige forskere på tre karrieretrin. Forskningen…
iNANO og Institut for Kemi på Aarhus Universitet og Vestas, Olin og Teknologisk Instituthar har udviklet en ny teknologi til fuld genanvendelse af…
En forskergruppe på Aarhus Universitet har fundet en måde at en måde at omdanne en naturligt forekommende stofklasse, som både er giftig for bakterier…
Kemisk syntetiserede korte DNA-sekvenser er yderst vigtige ingredienser med utallige anvendelser i forskningslaboratorier, hospitaler og i industrien,…
Science Museerne kan endelig gå i gang med at renovere det smukke Ole Rømer-Observatorium i Aarhus til glæde for astronomiinteresserede aarhusianere…
Danmarks Frie Forskningsfond bevilger 65,5 mio. kr. til 20 forskningsprojekter på Natural Sciences.
Professor i biologi Signe Normand fra Aarhus Universitet er blandt de fem modtagere af EliteForsk-prisen 2021. Samtidig er der EliteForsk…
Ph.D. i kemi og nanoteknologi fra Institut for Kemi og iNano på Aarhus Universitet, Andreas Sommerfeldt, vandt Ph.D.-Cup finalen, som blev sendt på DR…
Professor Hans Gellersen fra Institut for Datalogi har fået ca. 2,5 mio Euro (ca. 18,5 mio kr.) i et Advanced Grant fra det har Det Europæiske…
Ørsted-udstilling om opdagelser, store tanker og skabertrang åbner på Steno Museet samme dag som genåbningen af Science Museerne onsdag 21. april og…
Nye spændende udstillinger, anderledes museumsoplevelser og fokus på trygge rammer for gæsterne. Science Museerne genåbner onsdag 21. april 2021.
Postdoc Andrii Bugai fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det prestigefyldte Marie Sk?odowska-Curie Individual…
Professor og institutleder Birgit Schiøtt er genansat som leder af Institut for Kemi i yderligere tre år i forlængelse af hendes nuværende fem-årige…
Fire yngre forskere på Nat har netop modtaget bevillinger fra Lundbeckfonden, som led i deres post-doc-program. Bevillingen skal sikre to-tre års…
Nanomaterialer er blevet uundværlige for det moderne liv, og vores liv afhænger mere og mere af af nanomaterialer med definerede strukturer og…
Hvordan får man børn til at (gen)finde interessen for matematik? Man udvikler et spil hvor deltagerne skal bruge deres matematiske og logiske sans til…
Det bliver den mest ambitiøse satsning på forskning i kunstig intelligens nogensinde på dansk jord, når et nyt nationalt pionercenter forventes at…
Lektor og institutleder Erik Østergaard Jensen er pr. 1. juni 2021 blevet genansat for yderligere tre år som leder af Institut for Molekylærbiologi og…
Onsdag d. 24. marts lanceres en ny digital undervisningsplatform, der har fået navnet ”Havet i Skolen”. Platformen samler alt relevant…
Delphini-1 har været et ekstremt succesfuldt projekt for de involverede studerende og medarbejdere på Aarhus Universitet. Delphini-1 blev sendt i…
Igen i år oplever Aarhus Universitet en fremgang i ansøgertallet gennem kvote 2, og på Natural Sciences er søgning stabil i forhold til 1.…
Tre minutter har de ph.d.-studerende til at præsentere deres forskningsprojekt til Three Minute Thesis Competition. Sidste år blev konkurrencen aflyst…
Nyt EU-konsortium med Jørgen Kjems fra iNANO og Institut for Molekylærbiologi og Genetik og AU spinout-firmaet OMIIC på holdet arbejder på at udvikle…
Fysikere på Aarhus Universitet er nu med til at gøre det muligt for europæiske forskere at søge efter viden om molekylær biologi i et paneuropæisk…
To geologer fra Aarhus Universitet påviser i to nye videnskabelige artikler, at strontium fra jordbrugskalk bliver udvasket fra de øvre jordlag og…
Et internationalt forskerhold er kommet et stort skridt nærmere på at forstå reguleringen af glycin i hjernen. Disse resultater, der er offentliggjort…
På basis af en bevilling fra det Nationale Udvalg for Forskningsinfrastruktur (NUFI) på 25 mio. kroner, vil en aarhusiansk forskergruppe ledet af…
Flagermusenes ekkolokalisering er mere avanceret end hidtil troet. Flagermus dæmper deres skrig næsten til en hvisken, når de jager, så ekko fra træer…
Novo Nordisk Fonden har for første gang bevilliget projektstøtte øremærket til grundforskning inden for de naturvidenskabelige og tekniske fag. På…
Ny artikel i Nature Physics: Et forskerhold fra Danmarks Grundforskningsfonds “Center for Complex Quantum Systems” CCQ ved Aarhus Universitet har…
Postdoc Thibaud Dieudonné fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Sk?odowska-Curie…
Lektor Frans Mulder, iNANO og Institut for Kemi, leder et nyt konsortium, BOUNDLESS, finansieret af et tværfagligt synergiprogram ved Novo Nordisk…
Efter syv års intens forskning er det lykkedes en århusiansk forskergruppe via et tværdisciplinært samarbejde at forstå, hvorfor en meget usædvanlig…
En forskergruppe ledet af Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet beskriver i en netop publiceret videnskabelig artikel et meget specielt…
I takt med at kvanteteknologien gør sit indtog, får vi brug for at kunne bruge nye materialer til at indfange og tæmme løfterne om alle de nye…
Lundbeckfonden giver hjerneforskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet forskningsmidler på 75 mio. kr. Pengene udbetales i perioden frem til…
For snart 10 år siden beskrev forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde de flere centimeter lange kabelbakterier, der lever ved at…
På Faculty of Natural Sciences modtager to forskningsprojekter i alt 61,6 millioner kroner til forskningsudstyr og –faciliteter der kan understøtte…
Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget knap 37 millioner kroner til en målrettet indsats, der skal udrede betydningen af…
En videnskabelig artikel, offentliggjort i Nature i 2016, har gennem en årrække været genstand for kritik fra fagfæller og givet anledning til en sag…
Postdoc Anders Damsgaard fra Institut for Geoscience er aktuel med ny artikel i Communications Earth & Environment, hvor der argumenteres for en ny…
Til trods for at vi har proteinet ITIH4 i store mængder i blodet, har dets funktion hidtil været ukendt. Nu har et team af forskere fra Institut for…
Professor Jens-Christian Svenning forsker i biodiversitet og økosystemers dynamik for at afdække hvilke faktorer, der former, truer og sikrer Jordens…
Med en bevilling på 15 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) – der hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri…
Siden 2011 har Villum Young Investigator-programmet støttet unge, ambitiøse forskeres tidlige karriere. To af de unge modtagere findes på Faculty of…
Magnus Kjærgaard er med i et nyt konsortium, BOUNDLESS, ledet af Frans Mulder og finansieret af det tværfaglige synergiprogram fra Novo Nordisk…
Professor Peter Jørgensen fra Institut for Matematik er blevet tildelt en DNRF Chair fra Danmarks Grundforskningsfond, hvilket kun er den anden uddelt…
Resultater offentliggjort i Science fra Aarhus Universitet, der beskriver, hvordan bælgplanter opfanger særlige signalmolekyler for at skelne mellem…
Andrew Murray og Mads Faurschou Knudsen fra Institut for Geoscience har sammen med kollegaer fra DTU og universiteterne i Oslo, Uppsala, Moskva,…
Danske og tyske forskere har ved fælles indsats karakteriseret en cellulær aktivitet, der beskytter vores celler imod nogle af genekspressionens…
Professor Lars Arge, Institut for Datalogi, er død 23. december 2020 i en alder af kun 53 år.
Nordisk Optisk Teleskop på La Palma spiller en stor rolle i nordiske astronomers forskning og i uddannelsen af nye astronomer. Det har det gjort i…
Nyresygdomme, åreforkalkning, tyktarmskræft, ikke-alkoholisk fedtlever og neurologiske sygdomme er fem globale helbredsproblemer, som de første fem…
Hvornår er et glas vand et glas med vand? Professor Georg M. Bruun fra Institut for Fysik og Astronomi har sammen med et internationalt forskerhold nu…
Det banebrydende åbne forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og foreløbig ni lægemiddel- og biotekvirksomheder, ODIN, er nu sat på skinner, og…
Forskere ved Institut for Biologi på Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus har nu vist, at kokasser indeholder DNA fra hele det samfund…
Lektor Bjørn Panyella Pedersen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager et ERC Consolidator Grant fra Det…
Forskere fra Aarhus og Københavns universiteter har påvist, at miljø-DNA – altså metoden med at analysere DNA fra en miljøprøve for at finde ud af,…
Et nyt stort EU-projekt skal de næste fire år undersøge, hvordan skibsstøj påvirker havmiljøet og pege på løsninger til at gøre skibene mere…
På Faculty of Natural Sciences (NAT) har 21 forskere netop modtaget bevillinger fra to af Carlsbergfondets bevillingsprogrammer til en samlet sum af…
Seniorforsker Peter Henriksen fra Institut for Bioscience tiltræder d. 1/12 2020 som ny leder for WATEC. Forskningscenteret blev grundlagt i 2017, og…
Kaskelothvaler er verdens største tandbærende rovdyr, der fanger ligeså mange fisk og blæksprutter som det samlede fiskeri på verdensplan, men indtil…
Med ny indsigt i hvordan det genetiske værktøj CRISPR – der gør det muligt at redigere direkte i vores gener – opstod og har tilpasset sig, er man nu…
Danmarks Frie Forskningsfond har netop tildelt nogle af de allerdygtigste forskertalenter Sapere Aude Forskningsleder-bevillinger. På Faculty of…
Aarhus Universitet indgår i et samarbejde med tre danske universiteter for at etablere et nationalt satellitprogram i samarbejde med Industriens Fond.…
Under en screening af de såkaldte cirkulære RNA-molekyler har danske forskere identificeret et cirkulært RNA, der overraskende bremser dannelsen af…
CO2 er et værdifuldt råstof. Det kan bl.a. bruges til energilagring, i mere klimavenlig cement, syntetisk naturgas, nye kemikalier og nye materialer.…
Georg Bruun og Nikolaj Thomas Zinner er begge blevet udnævnt til professor i teoretisk fysik på Institut for Fysik og Astronomi.
Danmarks Frie Forskningsfond har netop offentliggjort de 65 forskningsprojekter om grøn omstilling, der modtager bevillinger. På Faculty of Natural…
Aarhus Universitetsforlag udgiver en revideret oversættelse af 'Camp Century. Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis' sammen med det amerikanske…
Immunceller i lungerne er vigtige for immunsystemets genkendelse og bekæmpelse af virusser. Virusset der giver COVID-19 bliver dog ikke genkendt af…
Postdoc Line Meldgaard Madsen fra Institut for Geoscience modtager godt 2,3 mio. dkk. til et forskningsprojekt. Bevillingen gives af VILLUM FONDEN som…
Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden vil hovedansøger Poul Nissen og kolleger fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik og iNANO samt…
AU-forskere modtager samlet 119,1 millioner kroner til etablering af forskningscentre, der skal finde forskningsbaserede løsninger på, hvordan vi kan…
Kristine Kilså bliver prodekan for uddannelse og David Lundbek Egholm bliver prodekan for forskning på Faculty of Natural Sciences. Dermed er et nyt…
Kristine Kilså bliver ny prodekan for uddannelse på Natural Sciences pr. 1. december. Hun kommer fra en stilling som uddannelseschef i Sverige og har…
David Lundbek Egholm bliver ny prodekan for forskning fra 1. november. Han kommer fra en stilling som professor inden for klima og isdynamik på…
Hvad sker der med nanopartikler, når de sprøjtes ind i blodet for, for eksempel, at destruere tumorer? Med nye resultater offentliggjort i ACS Nano er…
EMBION, Danmarks nationale cryo-EM-faciliteter, bliver indviet den 12. oktober. Cryo-EM (kryogen elektronmikroskopi) er en vigtig teknik inden for…
Et såkaldt cirkulært RNA-molekyle, som man mente var kræftfremkaldende, findes alligevel i ikke i kræftceller. Et dansk forskerhold har offentliggjort…
Novo Nordisk Fonden bevilger 15 mio. kr. fra sit interdisciplinære synergiprogram til projekt DRAMA, som med forskere fra både Nat og Tech vil afkode,…
VILLUM Experiment har netop uddelt deres bevillinger til danske forskere, der hver især repræsenterer innovative tilgange til deres forskningsområder,…
Forskningsinitiativet LifeTime repræsenterer mere end 50 europæiske universiteter, herunder Aarhus Universitet. En ny Perspective-artikel i Nature,…
Dina Sofia Mortensen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet modtager et af årets i alt fire H.M. Margrethe II’s Rejselegater.…
I takt med, at verden bliver mere og mere forbundet, er det ikke bare menneskenes kulturer, der blandes sammen på tværs af kloden. Et nyt studie…
Peter Balling er pr. 1. september 2020 ansat som professor i eksperimentel fysik.
Natural Sciences byder i år velkommen til 966 nye naturvidenskabsstuderende. Studiestarten er på grund af corona anderledes end den plejer at være –…
Et nyt studie i eLife beskriver en mekanisme i fiskeøjet, som forbedrer nethindens iltforsyning og evnen til at behandle visuelt input. Denne…
Tinna Stevnsner er udnævnt til professor i alderdomsforskning (aldring) ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet fra 1.…
Forskere fra Aarhus Universitet udfordrer en af hjørnestenene i biokemien, Michaelis-Menten ligningen. De viser, at mange enzymer i signaleringsveje…
Anne E. B. Nielsen modtager HC Ørsted Selskabets forskningstalentpris for sit banebrydende arbejde inden for elektromagnetisme og kvantemekanik.…
99 botanikere fra 19 lande – heraf tre danske – har kortlagt plantelivet på verdens næststørste ø, Ny Guinea, og identificeret foreløbig 13.634 arter.…
Forskere fra Aarhus Universitet har nu opdaget, hvordan bælgplanter opfanger særlige signalmolekyler for at skelne mellem skadelige og gavnlige…
Et internationalt forskerhold ledet af Aarhus Universitet har som de første bestemt krystalstrukturen af en exopolysakkaridreceptor. De nye resultater…
Immunsystemet beskytter mennesker mod angreb fra udefrakommende fjender som bakterier og virus, men nogle gange bliver kampen mod de ydre fjender så…
Studerende arbejder på højtryk også under nedlukningen med at kommunikere med Aarhus Universitets egen satellit
I nat modtog 299 unge tilbud om optag på en af Aarhus Universitets Naturvidenskabelige IT-uddannelser. Alle tre uddannelser – Datalogi,…
20 procent flere får i år tilbudt en studieplads på Natural Sciences. Samtidig er der stadig ledige pladser, fordi universitetet har øget sin…
Side 3 af 5